Pytanie o czar Tzeentcha - Glean Magic
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytanie o czar Tzeentcha - Glean Magic
Otóż mam wątpliwości co do tego czaru. Dla nieznających go: trudność 7+, po rzuceniu tego czaru mogę wybrać dowolnego czarodzieja w polu widzenia i rzucić jeden z jego czarów. Ten czar wchodzi automatycznie na bazowej trudności czaru.
1. Jak to rozstrzygać przy rzucaniu:
a) przeciwnik ma szansę na dispel Glean Magic, ale jak to wejdzie, to już nie może powstrzymać rzucenia skradzionego czaru
b) przeciwnik ma szansę na dispel Glean Magic, a następnie szansę na powstrzymanie skradzionego czaru
2. Oraz to samo pytanie w odniesieniu do Irresistible Force na Glean Magic:
a) nie da się powstrzymać ani jego ani skradzionego czaru
b) nie da się powstrzymać Glean Magic, ale skradziony czar możemy powstrzymać normalnie
Jeśli mnie by ktoś o to zapytał, to odpowiedziałbym: IMO 1b i 2b
Tak by wynikało z opisu, choć w pierwszym przypadku byłby to chyba jedyny czar, na zdispelowanie efektu którego ma się 2 szanse pod rząd, oraz jedyny czar którego efekt da się rozproszyć mimo IFki...
Jakie Wasze opinie?
1. Jak to rozstrzygać przy rzucaniu:
a) przeciwnik ma szansę na dispel Glean Magic, ale jak to wejdzie, to już nie może powstrzymać rzucenia skradzionego czaru
b) przeciwnik ma szansę na dispel Glean Magic, a następnie szansę na powstrzymanie skradzionego czaru
2. Oraz to samo pytanie w odniesieniu do Irresistible Force na Glean Magic:
a) nie da się powstrzymać ani jego ani skradzionego czaru
b) nie da się powstrzymać Glean Magic, ale skradziony czar możemy powstrzymać normalnie
Jeśli mnie by ktoś o to zapytał, to odpowiedziałbym: IMO 1b i 2b
Tak by wynikało z opisu, choć w pierwszym przypadku byłby to chyba jedyny czar, na zdispelowanie efektu którego ma się 2 szanse pod rząd, oraz jedyny czar którego efekt da się rozproszyć mimo IFki...
Jakie Wasze opinie?
GLEAN MAGIC 7+
With the masterful skill of an accomplished Changebringer, the
caster reaches deep into the mind of his unknowing adversary,
searching for sorcerous knowledge that can be turned to
Tzeentch’s manipulative will.
This spell may be cast on a single enemy Wizard visible to the
caster. The caster may immediately cast one of the target’s spells
as if it were his own – the spell is automatically cast at its basic
casting value. Note that spells that summon new units cannot be
cast in this way.
Nie jestem jakąś wykładnia zasad , ale IMO wydaje sie, że można dispelować to dwa razy. Znaczy raz Glean Magic i a potem ten drugi wybrany czar.
Pozdro
With the masterful skill of an accomplished Changebringer, the
caster reaches deep into the mind of his unknowing adversary,
searching for sorcerous knowledge that can be turned to
Tzeentch’s manipulative will.
This spell may be cast on a single enemy Wizard visible to the
caster. The caster may immediately cast one of the target’s spells
casting value. Note that spells that summon new units cannot be
cast in this way.
Nie jestem jakąś wykładnia zasad , ale IMO wydaje sie, że można dispelować to dwa razy. Znaczy raz Glean Magic i a potem ten drugi wybrany czar.
Pozdro
Rowniez wydaje mi sie, ze dwa razy - wynika to z faktu ze czar wchodzi z okreslona casting value, gdyby nie mozna go bylo zdispelowac drugi raz po co by ta informacja byla?
stad 1b i 2b
stad 1b i 2b
No tak też myślałem, dzięki za odpowiedzi.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
hmmm...dośc wątpliwa kwestia... nie ma nic o ponownym dispelowaniu w opisie czaru... idac dalej: the spell is automatically cast at its basic
casting value jak na mnie sugeruje że czas natychmiast jest automatycznie rzucony więc zadnego dispela nie ma.
Mocno watpliwa kwestia, absolutnie nie będe o to kruszył kopii jednakże stawaiłbym jednak na rzucenie czaru na bazowej trudności. a po co ten dopisek o bazowej trudnosci? Nie mam pojecia, niepojete sa scieżki umysłu łebków z GW
btw - kiedy premiera oficjalna nowych demonów?
casting value jak na mnie sugeruje że czas natychmiast jest automatycznie rzucony więc zadnego dispela nie ma.
Mocno watpliwa kwestia, absolutnie nie będe o to kruszył kopii jednakże stawaiłbym jednak na rzucenie czaru na bazowej trudności. a po co ten dopisek o bazowej trudnosci? Nie mam pojecia, niepojete sa scieżki umysłu łebków z GW
btw - kiedy premiera oficjalna nowych demonów?
Bound spell też jest automatycznie rzucony i ma podany poziom mocy. A dispel jest możliwy. Przyrównałbym to właśnie do tego.
"The caster may immediately cast one of the target’s spells as if it were his own" mi sugeruje, że nie trzeba określac jaki czar ma byc rzucony.
Jeśli rzucisz gleam magic, to wówczas możesz wykorzystac któryś czar przeciwnika.
"The caster may immediately cast one of the target’s spells as if it were his own" mi sugeruje, że nie trzeba określac jaki czar ma byc rzucony.
Jeśli rzucisz gleam magic, to wówczas możesz wykorzystac któryś czar przeciwnika.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
To na pewno - pytanie brzmi czy rzucenie tego czaru w efekcie powoduje rzucenie dwóch czarów w jednym czy jednego z których drugi wchodzi automatycznie jeśli pierwszy nie zostanie rozproszony.to resist jest wtedy urzywany przez maga aby dispelowac tą pierwszą wersje tego czaru??
Autorzy z GW jak zwykle nie pomysleli żeby dodac proste zdanie "drugi czar mozna (lub nie) rozpraszac normalnie"...
Z drugiej strony dopisali by chyba, że "for the purposes of disspelling a RiP spell it counts as cast with it basic value", ale z drugiej strony tak się właśnie ripy rozprasza, więc po cholerę by to było.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
rzucacajac 2 glean magic masz dokladnie taki sam zasieg jak i los jak w pierwszym bo nie rzucasz go z przeciwnika tylko ze swojego maga w praktyce tez o tym myslalemPierun pisze:Czepiasz się ...ale dzięki
Wpadłem na taki pomysł i sie troche uśmiałem więc się może podziele. Rzucam GM na Heralda i kradne mu GM i tym drugim GM rzucam swój własny czar jako bounda, np. bolt of change - da rade ?:P Pewnie nie, a moze....
A czy nie jest podana wartość punktowa podane jak przy Ring of Volans - tzn. żeby było wiadomo na jakiej wartości dispellować ten przejęty czar...The caster may immediately cast one of the target’s spells
casting value.
Automatically cast dotyczy tego, że nie trzeba rzucać kośćmi by wyszedł, nie tego, że daje efekt IF.
I tak ten czar jest bardzo fajny - bo udane rzucenie właściwie "czyści" pulę kości do dipella (scroll) przeciwnika