szarza do lasu a gonienie w locie w reakcji na ucieczke
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
szarza do lasu a gonienie w locie w reakcji na ucieczke
Mialem dzisiaj bardzo dziwna sytuacje. Nasz sedzia z Barda stwierdzil ze jest to mozliwe i ze kilka razy tak juz zrobil co jeszcze bardziej mnie zdziwilo, a wygladalo to nastepujaco:
Furie stojace przy lesie zadeklarowaly szarze(ktora byla mozliwa) w maga w lesie, ktory to zadeklarowal flee wybiegajac za las(niewidoczny dla oddzialuszarzujacego). Po wszystkim padlo stwierdzenie ze furie tym samym przelatuja nad lasem i zjadaja maga , ktory byl w ich zasiegu ale lotu bo nie ma okreslonej zasady ze musza poruszac sie po ziemi
Jest to mozliwe ze nie pala szarzy na ruchu naziemnym chcac szarzowac na cos w lesie????????
Furie stojace przy lesie zadeklarowaly szarze(ktora byla mozliwa) w maga w lesie, ktory to zadeklarowal flee wybiegajac za las(niewidoczny dla oddzialuszarzujacego). Po wszystkim padlo stwierdzenie ze furie tym samym przelatuja nad lasem i zjadaja maga , ktory byl w ich zasiegu ale lotu bo nie ma okreslonej zasady ze musza poruszac sie po ziemi
Jest to mozliwe ze nie pala szarzy na ruchu naziemnym chcac szarzowac na cos w lesie????????
wedlug mnie sama szarza powinna byc wykonana po ziemi bo furie w las nie mogly wlaciec, a w mojej reakcji na szarze zostalem pogoniony lotem bo moj mag wyszedl z lasu.TO JEST JAKAS PIEPRZONA BZDURA .Jezeli ta zasada jest prawda to chyba zrezygnuje z batta (no to juz przechodzi wszelkie pojecie. Czy mopglby sie wypowiedziec , kto wie jak to wyglada napewno?
Koleś deklarując szarżę, deklaruje też rodzaj ruchu. Ponieważ mag jest w lesie to szarżę trzeba deklarować na piechotę. Wobec tego jeżeli mag uciekł za las i jest powyżej 8" od furii to furie palą i lecą 4", prawdopodobnie kończąc w lesie.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
jestes pewien ze trzeba to zrobic w momencie deklaracji, a nie w momencie ruchu?Koleś deklarując szarżę, deklaruje też rodzaj ruchu. Ponieważ mag jest w lesie to szarżę trzeba deklarować na piechotę. Wobec tego jeżeli mag uciekł za las i jest powyżej 8" od furii to furie palą i lecą 4", prawdopodobnie kończąc w lesie.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Nie, mówię o tym że w rulebooku znajduje sie sformuowanie "model latający może wybrać czy chce poruszać się ruchem naziemnym czy lotem, z tym że może wykonać tylko 1 typ w ruchu".
Nie ma NIC na temat wyboru typu ruchu przed lotem - nie widze więc żadnych przeciwwskazań w wyborze typu ruchu w momencie gdy on nastepuje, a nie gdzieś przed. Czy ja w trakcie Twojej deklaracji szarży na moj oddział z magiem pytam Cie czy bedziesz bił po moim magu czy po zwyklasach?
mój oddział, mój ruch, nie pisze kiedy mam zdecydować jak się ruszam, więc będę decydował tuż przed wykonaniem tegoż ruchu.
Nie ma NIC na temat wyboru typu ruchu przed lotem - nie widze więc żadnych przeciwwskazań w wyborze typu ruchu w momencie gdy on nastepuje, a nie gdzieś przed. Czy ja w trakcie Twojej deklaracji szarży na moj oddział z magiem pytam Cie czy bedziesz bił po moim magu czy po zwyklasach?
mój oddział, mój ruch, nie pisze kiedy mam zdecydować jak się ruszam, więc będę decydował tuż przed wykonaniem tegoż ruchu.
szafa za przeproszeniem nie pierd***. oczywistre jest, ze jesli ja zrobi flee i ty bedziesz mi mowil, ze twoja szarza bedzie lotem to sie zaczniemy klocic, ze deklarujesz nieprawdopodobne szarze (lotem do lasu?) i probujesz mnie oszukiwac... dodatkowo po takim numerze nie dosc ze bedziemy skloceni to zamiast gry bede rzadal od sedziow wosrt playa za jawne oszukiwanie mnie (lotem do lasu?!) co dodatkowqo pewnie nam da dodatkowe karniaki za nie skonczenie bitwy w czasie... powiedz mi czy warto?szafa@poznan pisze:Nie, mówię o tym że w rulebooku znajduje sie sformuowanie "model latający może wybrać czy chce poruszać się ruchem naziemnym czy lotem, z tym że może wykonać tylko 1 typ w ruchu".
jesli deklaruje ze leci to szarza niemozliwa byla i mag wraca na swoja pozycje bo szarzy nie bylo... [ no bo wleciec do lasu nie mozna...] jakkis inny argument szafa?
to moze tak:szarzujemy lotem a jak przeciwnik uciekl i zobaczylismy ze to pulapka to deklarujemy ze bylo po ziemi i palimy normalnie? znasz wiecej tego typu pomyslow szafa?
to moze tak:szarzujemy lotem a jak przeciwnik uciekl i zobaczylismy ze to pulapka to deklarujemy ze bylo po ziemi i palimy normalnie? znasz wiecej tego typu pomyslow szafa?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
- Paraszczak
- Falubaz
Jason pisze:To jest właśnie wyciąganie trupa z szafy
hahahhha lol
Moje rozumowanie jest nastepujace. Reakcja na szarze jest czynnoscia podejmowana w wyniku szarzy a nie w wyniku checi podjecia szarzy. Co to znaczy? Mag ucieka bo ktos na niego szarzuje, a nie bo ktos byc moze zechce na niego zaszarzowac. Przestawianie modeli szarzujacego i szarzowanego jest ustalone w pewnej sekwencji majacej na celu ulatwienie rozgrywki. Zamiast dostawiac szarzujacego, a potem deklarowac ucieczke i wowczas cofac szarzujacego, przyjeto ze najpierw jest reakcja, a dopiero potem dostawianie modeli. To samo z stand and shoot. Ruch na zasieg broni, zdejmowanie poleglych, ewentualny test paniki i dopiero dostawienie do cc.
Naprawde rozgrywane jest to jednoczesnie, radze poczytac podrecznik, tam jest wiekszosc zamierzen autorow wyjasniona.
Wracajac do meritum. Mag ucieka, bo jest szarzowany na piechote. Przeciez do lasu wleciec sie nie da.
Naprawde rozgrywane jest to jednoczesnie, radze poczytac podrecznik, tam jest wiekszosc zamierzen autorow wyjasniona.
Wracajac do meritum. Mag ucieka, bo jest szarzowany na piechote. Przeciez do lasu wleciec sie nie da.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
a moze ktos poda argumenty wynikajace z zasad, a nie z fluffowego pierdzenia i "reakcja na szarze a nie chec szarży"?
Podałem prosty zapis: ja jako właściciel latacza decyduje czy lece czy biegne. Skoro nie pisze kiedy, to robie to kiedy mam na to ochote.
Podałem prosty zapis: ja jako właściciel latacza decyduje czy lece czy biegne. Skoro nie pisze kiedy, to robie to kiedy mam na to ochote.
wyluzuj Szafa - szukasz dziury w całymszafa@poznan pisze:a moze ktos poda argumenty wynikajace z zasad, a nie z fluffowego pierdzenia i "reakcja na szarze a nie chec szarży"?
deklarujesz lot lub nie - w pierwszym wypadku masz szarżę niemożliwą, w drugim biegniesz po ziemi i koniec, kropka;
Czemu uważasz, że nie napisali kiedy decydujesz ?? jest czarno na białym w RB przecież. Najpierw deklaracja szarży (czyli w moim mniemaniu musisz tutaj powiedzieć czy lecisz, czy biegniesz, bo lotem masz szarżę niemożliwą, której wg. zasad nie możesz zadeklarować), potem jest odpowiedź/reakcja szarżowanego. Chcesz ludziom wmówić, że ty po poprzedniej deklaracji zmieniasz swoją wcześniejszą ?? No way !! To tak jakbym powiedział, że szarżuję, a przeciwnik mówi flee, a ja na to - no to ja nie szarżuję a ty uciekaj.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
jestem bardzo wyluzowany i nie rozumiem waszego toku rozumowania
deklarujesz szarżę, i mowie - jak stoi, to po glebie, jak ucieka, to lece - zero problemu, wszystko w zgodzie z rulebookiem, deklaruje szarze możliwą. Rulebooka nakazuje mi jedynie poruszać sie w 1 ruuchu tym samym sposobem przemieszczania sie.
deklarujesz szarżę, i mowie - jak stoi, to po glebie, jak ucieka, to lece - zero problemu, wszystko w zgodzie z rulebookiem, deklaruje szarze możliwą. Rulebooka nakazuje mi jedynie poruszać sie w 1 ruuchu tym samym sposobem przemieszczania sie.
To ja ci w odpowiedzi zadeklaruję, że jak lecisz to ja stoję, a jak biegniesz po ziemi to ja uciekam. I jesteśmy w kropce.
Nie, nie - to bzdura jest. Zresztą sam napisałeś, że nie możesz użyć 2óch różnych rodzajów ruchu w momencie poruszania się - jak dla mnie deklaracja w stylu - lecę jak ty uciekasz, biegnę jak nie uciekasz, to nic innego jak deklaracja użycia 2óch różnych rodzajów poruszania się - tyle tylko, że deklarujesz warunkowo.
Nie, nie - to bzdura jest. Zresztą sam napisałeś, że nie możesz użyć 2óch różnych rodzajów ruchu w momencie poruszania się - jak dla mnie deklaracja w stylu - lecę jak ty uciekasz, biegnę jak nie uciekasz, to nic innego jak deklaracja użycia 2óch różnych rodzajów poruszania się - tyle tylko, że deklarujesz warunkowo.
Draconis - FOR EVER !!!