Pytania o nowe demony

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Mor
Pseudoklimaciarz

Pytania o nowe demony

Post autor: Mor »

Chcialbym zapytac o kilka zasad:

1. Czy Herald na Juggernaut of Khorne dolaczony do Flesh Hounds (5+) moze liczyc na "look out sir"?
2. Czy Burning Chariot of Tzeentch moze skrecac uzywajac "fly"?
3. Czy impact hits od demonicznych rydwanow sa traktowane jako magiczne?

Dzieki

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

1. Tak - zwykłe zasady
2. Wydaje mi się, że tak - jedank w jego przypadku nie ma to sensu, bo screamery z rydwanu nie zadają slashing ataków.
3. Tak, jak wszystkie ataki w armii demonów

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Hmm z tym skręcaniem to chyba średnio. W sumie stricte tylko w screamerach pisze, że mogą robić zyg zag. Inni latacze nie robią. Chociaż w sumie jedyna sytuacja kiedy to ma znaczenie, to chyba:
lecimy w lewo, wyciągamy fanatyka, lecimy w prawo.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

imho to ze skretami tyczy sie wszystkich lataczy przy skrimersach to poprostu wyjasnili

Awatar użytkownika
Yawaris
Pseudoklimaciarz

Post autor: Yawaris »

Ja tez mam pytanie :

Noxious Vapours - 25 points

All enemy models in base contact with this Daemon lose the Always Strikes First rule (if they have it) and always strike last.

Ostatnio wynikla u nas klotnia ze dziala to tylko na jednostki z ASF a inni bija normalnie. Ja sie klocilem ze kazdy udeza ostatni. Jak to jest z tym giftem ?? relp me.

Pytanie o zagrywke power gamerska:

Czy jezeli moja Bladasuka ( Bloodthirster ) ma heavy armour w standardzie i kupie mu gift Armour of Khorne to jego AS bedzie wynosil 1+ ?? ja rozumiem ze gifty to nie itemy ale 2 zbroje naraz to debilizm :P

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

1: Wszystko uderza ostatie

2: Tu ciężko powiedzieć, LS przegłosowała, że się nie kumulują, więc masz 3+

Awatar użytkownika
Yawaris
Pseudoklimaciarz

Post autor: Yawaris »

Dziekowac za pomoc ;)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Yawaris pisze:Ja tez mam pytanie :

Noxious Vapours - 25 points

All enemy models in base contact with this Daemon lose the Always Strikes First rule (if they have it) and always strike last.

Ostatnio wynikla u nas klotnia ze dziala to tylko na jednostki z ASF a inni bija normalnie. Ja sie klocilem ze kazdy udeza ostatni. Jak to jest z tym giftem ?? relp me.
Już pytano, odpowiedź tutaj.

Yawaris pisze:Czy jezeli moja Bladasuka ( Bloodthirster ) ma heavy armour w standardzie i kupie mu gift Armour of Khorne to jego AS bedzie wynosil 1+ ?? ja rozumiem ze gifty to nie itemy ale 2 zbroje naraz to debilizm :P
Dla mnie też debilizm (choc gram demonami, jeszcze od SoC), ale są tacy, co tej opcji bronią niemal jak Nicei... LS przegłosowała, ze nie można kumulować.
EDIT: Pocisk szybszy niż człowiek. ;)

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Czy herald tzeencha na dysku moze dołaczyć sie do oddziału horrorów. Nie mam rulesbooka już z pół roku i nie moge tego sprawdzić.

Przypominam ze dysk w booku do demonów nie ma zasady monster, i jest traktowany jako wierzchowiec, dając 6+ save'a.

I mały krzaczek.
W US punkt :

IV. 12. g). 1.

"Potworami nie mogą być bohaterowie (do ogromnych bohaterów stosują się jedynie
zasady ruchu potworów – patrz errata). Potworami nie są zatem np. większe demony,
ancient treeman, shaggoth champion."

I Uściślenia armii: 14) j).

"Greater Daemony oraz Daemon Prince maja zasady potworów i działają na nie
wszystkie przedmioty zdolności i czary normalnie działające na potwory"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Green Knight pisze:Czy herald tzeencha na dysku moze dołaczyć sie do oddziału horrorów. Nie mam rulesbooka już z pół roku i nie moge tego sprawdzić.

Przypominam ze dysk w booku do demonów nie ma zasady monster, i jest traktowany jako wierzchowiec, dając 6+ save'a.
nie moze

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Shino pisze:...
Znam twoje zdanie i w nie, nie wierze. :wink:

a druga kwestia?? :lol2:

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

W rulebooku jest, ze hero na latajacym creature (a nie monster) nie moze sie dolaczyc.
pzdr

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Nie może, jako i wampir na hellsteedzie.

Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

czy miasma of pestilence moge rzucic w swojej turze magii kiedy moj herald jest w walce?
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Drakar Dociekliwy pisze:czy miasma of pestilence moge rzucic w swojej turze magii kiedy moj herald jest w walce?
Tak, od tego ten czar jest :)

Bear's anger i giftoweapony, kumuleje sie czy nie ? (wydaje mi sie ze nie ale wole sie upewnic)

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Post autor: krecik_77 »

Niniejszym witam na forum. Czytam je od początku, choć do tej pory nie miałem potrzeby rejestracji użytkownika.
Wbiję mały kijek w LS-owe mrowisko ;)

Pytanie dotyczy FAQ'a do bestii chaosu zaktualizowanego w dniu 15.05.2008, czyli po wyjściu podręcznika do demonów, który burzy uściśloną pełną i konsekwentną potworność większych demonów.
Strona 2, sekcja trophies of the beasts:

Q:Does the Rune of the True Beast affect monstrous characters (i.e. Treeman Ancients, Greater Daemons, Shaggoth Champions, etc)?
A:No, they are characters. Note that this means that a Shaggoth is affected, while Shaggoth Champion isn't. A monstrous character is assumed to have the strength of mind and willpower to resist these sorts of things, while most other monstrers are more mindless and instinctual in behaviour.

Wiadomo - nie zmienili tego , tak jak nie zmienili ranków w herdzie. Ale jest to FAQ obowiązujący, czy się to polhammerowcom podoba, czy nie...
Miej obecna i przyszła Listo Sędziowska to na uwadze :)

edit: mała literóweczka, ale ja nie Shino i lubię, jak czytanie moich wypocin nie jest zgadywaniem kalambura ;)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, o 14:07 przez krecik_77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

bylo juz omawiane...
skoro przegladasz forum od dawna powinienes wiedziec to jaki i skutek wywarty na dyskusje...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Było to omawiane przed pojawieniem się erraty FAQ-a do bestii i zostało to potraktowane jako "relikt przeddemonowy".
Przez 12 dni ( od 15 maja ) nikt nie poruszył tej kwestii, a ten FAQ uwzględnia już podręcznik do demonów i ich "pełnopotworność".

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

bylo i po ale Shino niewidzi zwiazku miedzy tym a czarami beasta :roll: etc etc etc i chce czekac do lipca i FaQ do demonow

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Czyli mam rozumieć, że rune of true beast nie działa na wielkie demony, ale już collar of zorga czy beast cowers działa?

sneaky... ;)

ODPOWIEDZ