Troszkę inna bajka - Demony i LS

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

Q: Does the Rune of the True Beat affect Monstrous charactes(i.e. Treeman Ancients,Greater Daemons,Shaggoth Champions, etc.)?

A. NO,Ther are characters.Note that this means that a Shaggoth is affected,while a Shaggoth Champion isn't. A monstrous character os assumed to have the strength of mind and willpower to resist these sorts of things, while most other monsers are more mindless and instinctual in behavior
a moze to ten drugi akapit trzeba zmienic?

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Szkoda że pomimo że uaktualniono Demony w uściśleniach nadal nie ma tam skalryfikowanej kwestii rozstrzygania Pestilent Mucus... to dość skomplikowana sprawa, a ciężko mi tłumaczyć przeciwnikowi że np musi rzucać raz za każde zranienie z osobna i zdejmować po nim modele bo tak na forum napisał mi w temacie Jankiel... Wiem jak sam bym spojrzał na przeciwnika który by mi tak uzasadnił swoją interpretację ;)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Kensiorek pisze:
Q: Does the Rune of the True Beat affect Monstrous charactes(i.e. Treeman Ancients,Greater Daemons,Shaggoth Champions, etc.)?

A. NO,Ther are characters.Note that this means that a Shaggoth is affected,while a Shaggoth Champion isn't. A monstrous character os assumed to have the strength of mind and willpower to resist these sorts of things, while most other monsers are more mindless and instinctual in behavior
a moze to ten drugi akapit trzeba zmienic?
Wreszcie coś napisałeś.

Ja takie "wrzutki" jak punkt 14 wycinam na pniu.
(Tak, podstawą ETC są nasze US)
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Post autor: krecik_77 »

Poruszałem niedawno kwestię potworności demonów w świetle tego FAQ'a, to mi Shino grzecznie odpowiedział, że to działa TYLKO na RotTB, bo tylko do tej runy odnosi się FAQ bestii...
:?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

krecik_77 pisze:Poruszałem niedawno kwestię potworności demonów w świetle tego FAQ'a, to mi Shino grzecznie odpowiedział, że to działa TYLKO na RotTB, bo tylko do tej runy odnosi się FAQ bestii...
:?
poniewaz w uscisleniach sie nic nie zmienilo w tej kwestii :) dodatkowo w uscisleniach jednoczesnie wypuyszczanych przez gw sie czesto pojawiaja takie sprzecznosci (magiczosc strzal, immune to psychology, ilosc boundow itp.)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Ponieważ zrobił się z tego taki trochę temat "pytania o nowe demony", to ozwalam sobie się zapytać:
JaceK pisze:
KrzysiekW pisze:
Piotras pisze: A czasami enrapturing gaze nie dziala tak, ze nie moge brac ld'ka od generała, bohatera w jednostce itp.?
"Models in base contact with the Daemon may not use another model's Leadership value"
Tylko, że jeździec na smoku to jeden model.
Grałem, że smok rzuca na swoje Ld a jeździec na swoje. Źle czy dobrze? Jak trzeba, wkleję cały opis giftu.

I drugie pytanie (jak doczytałem, to dla mnie odpowiedź oczywista, ale lepiej zapytać) - syrenka nie działa na obsługi machin?

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

ja bym powiedział że nie działa, bo obdsługa chyba nie może szarżować w ogóle. Ale nie pamietam jak było z hatei frenzy. MOże i syrenka to jakis wyjątek :D

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

zeby wogole rzucic musi byc spelniony warunek
This unit must be able to charge according to the normal Warhammer rules
a one chyba zabraniaja zaloga szarzowac.

rb prz sobie nie mam wiem czy oni tylko szarz niemoga dobrowolnie deklarowac czy wogole szarowac stwierdzic nie jestem w stanie.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Jezeli maszyna nie jest zniszczona to nie moga szarzowac .

Po zniszczeniu, dzialajac jako samodzielny odzial , moga.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

co w takim razie jeżeli w obsłudze maszyny siedzi mag, on może dokonać normalnej szarzy opisanej w RB bez żadnych przeszkód :wink:

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Powiedziałbym, że robi to sam mag. Tzn szarża albo flee.
Uerph.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

sorry ale nie. Syrene rzucasz na oddzial a zeby rzucic caly oddzial musi moc szarzowac. Narazie w RB napisali ze maszyny cannot charge enemy units a jest to warunek wymagany w syrenie.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

OK, to kwestię wymuszania szarży obsługi maszyn za pomocą syreny mamy za sobą. Nie lza. :)

Wracam do pierwszego pytania z mojego posta powyzej.
Czy jeżeli w base kontakcie z demonem z enrapturing gaze ("Models in base contact with the Daemon may not use another model's Leadership value") jest model jeżdzca na wierzchowcu (czy to zwykłym z 1W czy potworze) to czy można przyjąć że jeździec rzuca na swoje Ld a wierzchowiec na swoje (np. żeby sprawdzić czy mogą atakować)?
Grałem właśnie tak (jeździec osobno, wierzchowiec osobno), ale nie jestem pewien, czy to poprawna interpretacja. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Powiem tak - logicznie rzecz biorąc powinno tak być że rzucają osobno.
Klimaciarz powie, że autorytet herosa jest tak wielki że ten model odnosi się też do konika, który jest jego wyposażeniem.
Zasada mówi - model i brak jest wyszczególnienia w przypadku jeźdźców i wierzchowców więc...

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

niby przy picie napisali ze testujesz najwieksza charakterystyke modelu. A smok + jezdziec to 1 model wiec tak naprawde smok nie uzywa Ld innego modelu tylko wlasnej przypadkiem od pana na gorze.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

nie wiem czy pita to taki trafny przyklad, acz podobne

Wg giftu nie moze brac LD z innego "modelu"- tak się składa, ze jeżdziec i smok/konik/inne to jeden "model"- tak więc używa najwyższego LD, w tym przypadku jezdzca...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

nie wiem czy ktos juz o tym wspominal, ale w uscisleniach:
Fiend of Slaanesh:25x50
Juggernaut: 50x50
Palanquin: 50x50
Disc of Tzeentch: 40x40
powinno chyba byc steed a nie fiend of slaanesh

pzdr

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Post autor: FIFI (_!_) »

po pierwszym przeglądzie uściśleń wpadło mi to w oko ale jakoś nie chciało mi sie pisać o tym! ;] fajnie teraz ludzie mogą wałować:D

ODPOWIEDZ