Spór z zasadami szarży na skirmish

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Spór z zasadami szarży na skirmish

Post autor: Drwal »

b) Szarże na pojedynczy model on foot, oddziały skirmish i załogi maszyn wojennych wykonujemy w następujący sposób – szarżuje się na najbliższy (pod względem ilości ruchu, jaką trzeba poświęcić), możliwy do zaszarżowania oraz widoczny* model. Szarżę trzeba przeprowadzić po jak najkrótszej linii. Dokładny kierunek szarży oraz ucieczki określa się prowadząc linię łączącą środki oddziału szarżującego, oraz środek podstawki szarżowanego skirmishera.
Tak myslę że niektóre osoby nie znają zasad i mnie próbują wałować, Ale większość je popiera i w ten sposób to ja przegrywam. A Uściśleń nie biorę. Ale chyba zaczne brać :D

l l l l l
.l l l l
....l

...O...

l - model jakiegoś skirmishera
o - rydwan

Tak w tym przypadku jeśli szarżuje rydwan to wg zasad szarżuje na wprost bo musi po jak najkrótszej lini szarżować. I nie ma żadnego typu wskręcania w bok i wjeżdżanie od boku w ten model bo szarże trzeba przeprowadzić po jak najkrótszej lini oraz w kierunku środka szarżującego i zaszarżowanego.

Tak więc chciałbym wiedzieć czy dobrze to zinterpretowałem czy może niektórzy po prostu nie znają zasad i mnie wałują, A może uściślenia są jakieś zrabane, to należy je zmienić.

Czekam na odpowiedz

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Wyglada na to ze uscislenia sa napisane przed wyjsciem erraty GW do 7ed, w ktorej jest wyraznie napisane czarno na bialym ze mozna robic tzw. "szarze taktyczne" i uzywajac jednego wheela/pivota zaszarzowac ten pierwszy model skirmishera z dowolnego niemal kierunku.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

karlee pisze:Wyglada na to ze uscislenia sa napisane przed wyjsciem erraty GW do 7ed, w ktorej jest wyraznie napisane czarno na bialym ze mozna robic tzw. "szarze taktyczne" i uzywajac jednego wheela/pivota zaszarzowac ten pierwszy model skirmishera z dowolnego niemal kierunku.
TAK.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Jedy Knight pisze:
karlee pisze:Wyglada na to ze uscislenia sa napisane przed wyjsciem erraty GW do 7ed, w ktorej jest wyraznie napisane czarno na bialym ze mozna robic tzw. "szarze taktyczne" i uzywajac jednego wheela/pivota zaszarzowac ten pierwszy model skirmishera z dowolnego niemal kierunku.
TAK.
Spoko. To ja niedopatrzyłem się tamtych uściśleń, ale i tak uważam że to jest chora errata.

Dzięki za wytłumaczenie

W takim razie temat do zamknięcia

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

a czy mozna robic szarze taktyczne na zalogi dzial? i jak to wtedy wyglada ...
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, o 16:41 przez Robson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

Robson pisze:a czy mozna robic szarze taktyczne na zalogi dzila? i jak to wtedy wyglada ...
Raczej wątpię, bo to najpierw załoga działa wystawia się przed maszynę.
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Zox pisze:
Robson pisze:a czy mozna robic szarze taktyczne na zalogi dzila? i jak to wtedy wyglada ...
Raczej wątpię, bo to najpierw załoga działa wystawia się przed maszynę.
Zgadza się, wystawia się przed maszynę, tyle że prostopadle do linii szarży, a tą wskazuje szarżujący.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A czy nie jest tak, ze ktos deklaruje szarze, potem maszynisci deklaruja reakcje hold, i ustawiaja sie przed maszyna w kierunku wroga, a dopiero potem szarzujacy sobie ustala ktoredy pojedzie (na ile mu ruch pozwoli). Bo stosujac ta interpretacje szarzujacy moglby powiedziec ze "szarzuje ta maszyne pod katem 90 stopni" , oni sie ustawiaja, a potem sie okazuje ze na taka szarze nie ma wystarczajaco ruchu, a na normalna niekombinowana ruchu by mu starczylo.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

jest tak ale wrog nadjedzie ze strony pokazanej przez szarzujacego ;)
na inna nie starcza? trudno spaliles...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ