Czy czołg ma podstawke?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

No fajnie, ale raz krzyczysz, że podstawka to zaszłość VI ed, a teraz opierasz sie na VI ed licząc liczbę ataków... Troche brak w tym konsekwencji... W VII ed. walczą modele stykające się podstawkami...

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Nie opieram sie o VI edycje liczac liczbę ataków bo w VI Edycji mozna było atakowac czołg np pod kątem i wprowadzić wiecej modeli niz faktycznie walczyłoby z boku. Teraz liczysz długosc/szerokosc modelu. Jak bedziesz chciał walczyc z działem bez podstawki np krasnoludzkim to mozesz tez bic po maszynie.

Ale do czego zmierza ta dyskusja tak sie zastanawiam bo nie moze byc mowy o żadnej podstawce a postawienie czołgu na podstawce jest wałkarstwem więc nie rozumiem do czego bije wiekszosc tutaj wypowiadających sie osob. Wszyscy wrzeszcza ze ma byc podstawka ale nikt nie wie: "dlaczego niby ma byc" i "jaka to powinna byc podstawka" niezły ubaw:) Jak przedszkolaki co chcą wymusić na rodzicach prowadzenie samochodu, wiedza tylko ze chcą to mieć ale nie widzą co jak i dlaczego:)

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Właśnie to jest najbardziej zabawne. Karta z podstawkami (z 6ed) rozwiązuje sprawę definitywnie i bez problemów. Rzymek woli wymyślać kupę zasad, brać te z 6ed Czołgu i mierzyć strefy "na oko" (bo inaczej nie ma jak, chyba, że sobie specjalne narzędzie przygotujesz) i upiera się, że tak jest lepiej. No żałosne wręcz.

Wydaje mi się, że ostatecznym argumentem za podstawką jest ten o walce. Żadan zasada o "projekcji obrysu" nie istnieje w 7ed, więc nikt nie może atakować czołgu (można łatwo sprawdzić w RB). Stosowanie zasad o niekompletnym szeregu to jakieś głupie naciąganie. Nie mam ze sobą RB ale wydaje mi się, że trafianie z katapult używa podstawki...

Maciek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Rzymek pisze:
wlasnie wymiewnilem... sprawdzilem... maszyna nie widzi punktem strzelceckim.. normalne maszyny widza 360 a strzelaja punktem strzeleckim

2 ja nie mowie o walce z czolgiem bo fakt...najpierw hity w niego... ale o deklarowaniu niszczenia maszyny ktore moge zrobic jesli nie ma zalogi na koniec tury cc broniacej maszyny. Fakt, ne mam w rekach opisu stanka ale jak go tylko przeczytam powiem ci dokladnie czy jest napisane czy niemoge go rozkrecic na koniec tury combatu ew. najlepiej niech ktos przytoczy ta zasade i fragment zabraniajacy tego robic

masz 3 sposob:

maszyna bez zalogi na konic gry jesli liczona jako punkty stracone tanka zotawiamy w spokoju wiec bo i tak mamy punkty do przodu na ni

m...

i to tez zgodnie z zasadami...
Egh...Czytaj zasady i sprawdzaj co piszesz. Close Combat jest jasno okreslony w czopłgu a maszne bez załogi niszczysz tylko gry załoga opuściła maszyne. Czołg nie ma modeli załogi i działa bez nich. NIe moze zostac opuszczony,/niezałogowany wiec nie jest tez niszczony. :roll: :roll:
Rzymek ja tez wolalbym grac czolgiem bez podstawki, wtedy od frontu stykam sie zawsze z 1 modelem czubkiem Smile a to ze nie dostal w pudelku podstawki jest wynikiem tego, ze jest z 6edycji imo.
No jakby była jakas podstawka konkretnie go czołgu dopisana to bym jej uzywał:
nie dostał w pudełku podstawki i nawet gdyby ktokolwiek chciał zrobic podstawke to jedyną podstawkę która prawnie mozna miec pod czołgiem to 40x40 :wink: Zadna inna nie bedzie regulaminowa :wink:
Mysle ze nie ma co sie przejmowac krzykami Rzymka.Zawsze byl kontrowersyjny i tyle.Pozwolmy mu sie wykrzyczec.Ot taka barwna postac z Pomorza>dodaje kolorytu i tworzy swoisty folklor battla
Pomijam fakt ze jeszcze nigdy nie przeczytałem ani jednej Twojej sensownej wypowiedzi i ze powyższy post jest dowodem Twojego poziomu lub raczej jego braku. Rozumiem ze poza smiesznymi przytykami nie potrafisz powiedzieć niczego na temat? Ani podeprzec czegokolwiek zarzutami bo jak dla mnie to Malal to taka barwna postać co dokładnie niczego nie wnosi poza swoją głupotą i chamstwem :wink:
Drugie konto Rzymka Wink
Tępoty ciąg dalszy....
a nawet 100x50 Very Happy

Kurde masz racje, moj bład...za duzo robie treyów pod lance 6 osobowe :lol:
z niecierpliwoscia czekam na cytat od ciebie... jak chcesz moge podac ci fragmenty z rb mowiace o tym co juz wspomnialem...

choc musze przyznac, ze klotnie o to jak czolg musi zaszarzowac zeby zmaksymalizowac modele w walce bez podstawki sa kuszaca opcja :lol:

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Wydaje mi się, że ostatecznym argumentem za podstawką jest ten o walce. Żadan zasada o "projekcji obrysu" nie istnieje w 7ed, więc nikt nie może atakować czołgu (można łatwo sprawdzić w RB). Stosowanie zasad o niekompletnym szeregu to jakieś głupie naciąganie. Nie mam ze sobą RB ale wydaje mi się, że trafianie z katapult używa podstawki...

Maciek

Skoro tak chcecie podstawke to prosze bardzo : Jakie wymiary i skąd macie te podstawke? Oficjalne rozporzadzenie podajace jej wymiar poprosze:)

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Ok, wnioski takie: wszyscy będą używać podstawki 12x8. Dlaczego? Bo tak!!!! i koniec.

Rzymek będzie grał bez. Problem jego. Trafi na gościa co sie uprze i koniec gry. Na lokalach w 3mieście Rzymek sie przebije, ale na jakiś masterach nie wróżę przyszłości wersji: "pokażcie mi gdzie jest to napisane"...

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Aha wszyscy beda uzywac podstawek nieregulaminowych "Bo tak" a ja sie nie przebije bo bede grac zgodnie z podrecznikiem i zasadami?:) Myslałem ze nie jestes zwolennikiem IV RP bo zagrywka podobna do sposobu w jaki pan ziobro uznaje co jest przestępstwem a co nie:D Jak ktos bedzie chciał ze mną grac podstawką 120x80 to nie pozwole bo nigdzie nie ma o niej wzmianki. Na takiej samej zasadzie jak dopuszczenie tej podstawki mozna powiedziec ze działo strzela 2 razy :) Tak samo wyssana z palca zasada.

Wiec zamiast uzasadnienia "BO TAK" prosiłbym mi podac rozmiar tej podstawki o która tak kwiczycie i uzasadnienie skad sie ona bierze:)

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Rzymek, przecież ci daje jasny i wyraźny sygnał: podstawka musi być bo tak. Nie wiem jak mam to przedstawić prościej. I nie przekonasz mnie, że podstawka to podstawka a niepodstawka to niepodstawka.

Pozdrawiam

Minister Kolano.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Ja powiem tak :
byla podstawka pod czolg w VI edycji (wprowadzili ja chyba nie dla ozdoby ;)) .Stimi mogl szarzowac 360 stopni i nagle wyszedl nowy kodex ,dali maszynce 90 stopni widoku i zabrali podstawke ?? :shock: :roll: (pewnie ktos z GW pomyslal ,ze bedzie zabawnie patrzec jak ludzie na oko oceniaja ;)).
Chyba logiczne ,ze jak dali mu 90 stopni to ,ze podstawki nie zabrali bo byloby to nielogiczne (wiem ,ze niektore zasady itp. sa nielogiczne ale .... :lol: )
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Chyba logiczne ,ze jak dali mu 90 stopni to ,ze podstawki nie zabrali bo byloby to nielogiczne (wiem ,ze niektore zasady itp. sa nielogiczne ale .... Laughing )

hehhh...nigdzie nie ma specycikacji tego jaką ma podstawke, w zasadach nie ma, w erracie nie ma, na zdjeciach nie ma. "Logiczne ze nie zabrali" nie jest istotne przy "nielogiczne ze nie dali" Nie wydali konkretnej specyfikacji. Napisali ze jest War machine co zmienia znacznie podejscie. Wyszedł de facto nowy oddział/model więc nie mozemy mowic ze czegos nie dodali. Wyszedł gigant to mu zmienili podstawke. Wyszedł Czołg i cisza. Coby logiczne/nie logiczne nie było to niestety nie mozna dorabiac zasad tam gdzie ich nie ma

mlepkows
Wodzirej

Podawałem juz chyba niepodwazalny powodo dla którego karta z podstawkami jest bezuzyteczna?
Ummm, żadnego niepodważalnego powodu nie widziałem. Najwyraźniej czytać nie umiem...
Skoro tak chcecie podstawke to prosze bardzo : Jakie wymiary i skąd macie te podstawke? Oficjalne rozporzadzenie podajace jej wymiar poprosze:)
Z tego co mi wiadomo, oficjalnego rozpożądzenia nie było. To co, odrywamy od wszystkich figurek? Idiotyzm.

Ja sobie doczepię 80x120 i niech mi ktoś podskoczy (brak podstaw). A graczowi z czołgiem bez podstawki zabronię walczyć w h-t-h (mam podstawę, podręcznik) i będzie miał armatkę z terrorem za 300pkt.

Maciek

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

mlepkows: gigant wd tej tabelki jest na kwadratowej podstawce

Shino : załoga jest w środku

Rzymek masz racje, póki nie wyjdzie uściślenie mówiące od podstawkach jest tak jak mówisz , panowie z GW dali dupy. Razem z tobą z niecierpliwością czekam na jakieś argumenty poparte zasadami.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jasiuuu pisze:Shino : załoga jest w środku
w zasadach jej nie ma... :roll:

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Jasiuuu pisze:Shino : załoga jest w środku
A kupa prawda. Na swoim tanku zamontuje w wieżyczce obrotowego powtarzalnego guna, i nawet model inżyniera wtedy wyrzuce na śmieci a efekt działania tanka będzie taki sam...

mlepkows
Wodzirej

mlepkows: gigant wd tej tabelki jest na kwadratowej podstawce
To jest ten niepodważalny argument? :shock: :lol:
To już raczej stwierdzenie, że musi być na 50x75 bo nowy wyszedł na takiej, jest trochę lewe (choć je akceptuję).

Maciek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Czy jeden z modów mógłby zamknąć temat z podaniem ostatecznej konkluzji / wykładni sędziowskiej?

Przeczytałem cały ten temat i niech tylko Jacek jeszcze raz spróbuje coś napisać o okrutnych i bezlitosnych wojnach malarzy... :D

A Rzymka proszę o podniesienie standardu swoich wypowiedzi. Na razie jest żenujący i kwalifikujący do odświeżeń, ewentualnie lekcji dobrego wychowania i prowadzenia rzeczowej dyskusji. Obrażać adwersarzy możesz sobie na podwórku - natomiast użytkownicy Border Princes na pewno nie znajdują przyjemności w czytaniu Twoich wycieczek osobistych i insynuacji.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Eh, tomashu, za dużo stron by się za to brac przy braku czasu. Dzisiaj znalazłą się chwilka - cześc postów w ogóle w piach, z części powycinałem bluzgi.

Nie ma oficjalnej wykładni GW - jest za to zdanie większości LS że czołg podstawkę POWINIEN mieć. Osobiście - będę sędziował tak jak zwykle -nikt z turnieju nie wyleci ani nie dostanie WP za brak podstawki, ale wszelkie wątpliwości przy jej braku i z jej braku wynikające będą rozstrzygane na jego niekorzyść.

Rozmiar tej podstawki to 8 na 12 cm, tak ja refernce szicie GW, i w dupie mamy to że jest do 6 edycji :D

Jeśli ktoś ma cos merytorycznego do dodania, co jeszcze nie zostało powiedziane, prosze o priva, warunkowo odblokuję temat.

Zablokowany