Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
http://uk.games-workshop.com/news/errata/3/
Nie czyta sie errat ...
... przeczytaj moze jeszcze coś uda Ci sie odkryć. Na czym sam się wałowałes.
Nie czyta sie errat ...
... przeczytaj moze jeszcze coś uda Ci sie odkryć. Na czym sam się wałowałes.
xYz
Erratę czytałem (może trochę zbyt powierzchownie ) a resztę już wiem.
Teraz z innej beczki. Oceńcie moją rozpę na 2250:
1 * Wardancer Highborn @ 285 Pts
General; Wardancer; Wardancer Weapons
Blades of Loec [35]
Annoyance of Netlings [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Noble @ 142 Pts
Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]
1 Elf Steed @ [0] Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Wardancers @ 151 Pts
Musician
4 Treekin @ 260 Pts
6 Wild Riders @ 199 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Treeman @ 285 Pts
5 Waywatchers @ 120 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 72
Total Army Cost: 2250
Od razu mówię, że to rozpa na mój pierwszy turniej i są to prawie wszystkie modele, którymi dysponuję. Proszę o komentarze i ewentualne propozycje zmian.
Teraz z innej beczki. Oceńcie moją rozpę na 2250:
1 * Wardancer Highborn @ 285 Pts
General; Wardancer; Wardancer Weapons
Blades of Loec [35]
Annoyance of Netlings [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Noble @ 142 Pts
Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]
1 Elf Steed @ [0] Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Wardancers @ 151 Pts
Musician
4 Treekin @ 260 Pts
6 Wild Riders @ 199 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Treeman @ 285 Pts
5 Waywatchers @ 120 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 72
Total Army Cost: 2250
Od razu mówię, że to rozpa na mój pierwszy turniej i są to prawie wszystkie modele, którymi dysponuję. Proszę o komentarze i ewentualne propozycje zmian.
Rozpa w porządku. Nie ma co w niej zmieniać. Jeżeli sprawdzają Ci się Treekiny, to graj na nich, a jak nie, to zamień ich na gołą 6 wildów i oddział 8 driad. Poza tym wszystko ok - standard.
BSB w czym jedzie? bo w wildach nie da rady go wystawić a teraz konikom zdjęli zasadę Fasta!! wildzi i GR tylko to mają... więc mozesz sie przejechac po tym! miło zobaczyć kiny wreszcie mówię krótko, słabe ale nie zmieniaj ...zaraz by było wrzuć wildów dodaj to i mamy obrzygany standard :/ zaskoczyc mozesz przeciwników choć DL na flamingach wciągnie to nosem...zresztą jak wszystko inne
kiny mogą być dobre na VC... w zasadzie ta ich siła może nieźle nieźle im te AS posypać...a nuż jakiś heros poleci nawet?warto próbować... ogólnie takie wymieszanie masz fajne "wszystko po trochu" baletnice wildzi kiny borkuł i WW aż przyjemnie sie patrzy na to
liczę na relacje jak sie to sprawdzi i zdejmij konia z BSB bo mozesz mieć naprawdę problem przez niego...dodaj 2 muzyków albo 1 łucznika chociażby...
kiny mogą być dobre na VC... w zasadzie ta ich siła może nieźle nieźle im te AS posypać...a nuż jakiś heros poleci nawet?warto próbować... ogólnie takie wymieszanie masz fajne "wszystko po trochu" baletnice wildzi kiny borkuł i WW aż przyjemnie sie patrzy na to
liczę na relacje jak sie to sprawdzi i zdejmij konia z BSB bo mozesz mieć naprawdę problem przez niego...dodaj 2 muzyków albo 1 łucznika chociażby...
Urban, przecież konny BSB może dołączyć do wardancerów. No chyba, że zabrania tego errata, RB na pewno nie.
Tak ładnie jest to wytłuszczone, że nie zauważyłem.mdłości pisze:Nie chyba tylko na pewno , przynajmniej jeśli wierzyć polskiemu podręcznikowi: str 67, rozdział harcownicy podpunkt postacie, zdanie pierwsze.
witam wszystkich , organizujemy maly turniej z kumplami na 1750 p i zastanawiam sie jaka rozpiske wybrac , przeciwnikow bedzie 4 , Dwarws , Dark Elves, Vampire counts , orcs and goblins
z doswiadczenia wiem ,ze Krasnale prawdopodobnie wezma dwa dziala ,zelazne do tego tan , kowal run i mistrz inzynier zeby jedno dzialo okopac. gromowladni , klocek zwyklych wojakow
Dark Elves na pewno będa miały assasina + 2 caddych , do tego bolce,
Orki robia waaaaghhhhh + 2 szamanów
a z wampirami nie grałem
myślałem nad dwiema koncepcjami z tego jedna jest ryzykowna bo przeciwnicy
nastawieni są na magię.
będę wdzięczny za wasze opinie.
2x10-GG - 140p
1x5 scouts -85p
3x8- Driad -288
2x3- warhawkrider 240
1x8 waywatchers nie mam podręcznika przy sobie nie pamiętam ile kosztowali ( 152p)
2x5 -GR +fcg 312p
1x8- WD -126
1 caddy lev1 2x dispel scrol 140p
1 bsb + hoda (do wardancerow) 120p
1 biegacz snajper ewentualnie waywatcher kolo 140p
casting pool 3
dispel pool 3
łaczny koszt 1743p
wiem ze osłona magiczne beznadziejna ale licze na eliminacje wrogich magow i ostrzal reszty , brak drzewca powoduje ryzyko niemozliwosci ruszenia mocniejszych celow ale walka partyzancka moze zdac test .
2x10 GG 140 p
2x9driad-192 p
1x5GR+muz 129p
1x3 warhowkriders 120 p
1x5 WR +fcg 166p
1x9 WD+ fcg 183 p
Brokuł 285 p
1 cadyy lev 2 2x dispel scroll 175p
1 caddy lev 2 starfire arrows + dispel scroll 175p
1 biegacz słomka i wyczerpywalny ward +3 150p
casting pool 6
dispel pool 4
drzewo do lasu i spiewamy by bezpiecznie pod oslona krzakow dostac sie na strone przeciwnika a w tym czasie reszta armii do przodu
łączny koszt 1746
wybaczcie za brak zdecydowania sie w używaniu nazw angielskich lub polskich.
z doswiadczenia wiem ,ze Krasnale prawdopodobnie wezma dwa dziala ,zelazne do tego tan , kowal run i mistrz inzynier zeby jedno dzialo okopac. gromowladni , klocek zwyklych wojakow
Dark Elves na pewno będa miały assasina + 2 caddych , do tego bolce,
Orki robia waaaaghhhhh + 2 szamanów
a z wampirami nie grałem
myślałem nad dwiema koncepcjami z tego jedna jest ryzykowna bo przeciwnicy
nastawieni są na magię.
będę wdzięczny za wasze opinie.
2x10-GG - 140p
1x5 scouts -85p
3x8- Driad -288
2x3- warhawkrider 240
1x8 waywatchers nie mam podręcznika przy sobie nie pamiętam ile kosztowali ( 152p)
2x5 -GR +fcg 312p
1x8- WD -126
1 caddy lev1 2x dispel scrol 140p
1 bsb + hoda (do wardancerow) 120p
1 biegacz snajper ewentualnie waywatcher kolo 140p
casting pool 3
dispel pool 3
łaczny koszt 1743p
wiem ze osłona magiczne beznadziejna ale licze na eliminacje wrogich magow i ostrzal reszty , brak drzewca powoduje ryzyko niemozliwosci ruszenia mocniejszych celow ale walka partyzancka moze zdac test .
2x10 GG 140 p
2x9driad-192 p
1x5GR+muz 129p
1x3 warhowkriders 120 p
1x5 WR +fcg 166p
1x9 WD+ fcg 183 p
Brokuł 285 p
1 cadyy lev 2 2x dispel scroll 175p
1 caddy lev 2 starfire arrows + dispel scroll 175p
1 biegacz słomka i wyczerpywalny ward +3 150p
casting pool 6
dispel pool 4
drzewo do lasu i spiewamy by bezpiecznie pod oslona krzakow dostac sie na strone przeciwnika a w tym czasie reszta armii do przodu
łączny koszt 1746
wybaczcie za brak zdecydowania sie w używaniu nazw angielskich lub polskich.
Co do rozpiski pierwszej
8 wayów kosztuje 192 pkt, poza tym jest to oddział zbyt duży, możesz mieć problemy z ukryciem go, lepszy byłby drzewiec moim zdaniem, jeśli bierzesz wayów na takie punkty to skałci mogą okazać się zbędni.
GR z FCG to totalna pomyłka i strata punktów, zmień to zanim będzie za późno, wywal jedne warhawki albo nawet i drugie i daj jeszcze jednych wardancerów (chyba coś źle liczysz punkty bo 8 nie kosztuje 126 tylko 144)
O drugiej nie chce mi się już nawet pisać.
8 wayów kosztuje 192 pkt, poza tym jest to oddział zbyt duży, możesz mieć problemy z ukryciem go, lepszy byłby drzewiec moim zdaniem, jeśli bierzesz wayów na takie punkty to skałci mogą okazać się zbędni.
GR z FCG to totalna pomyłka i strata punktów, zmień to zanim będzie za późno, wywal jedne warhawki albo nawet i drugie i daj jeszcze jednych wardancerów (chyba coś źle liczysz punkty bo 8 nie kosztuje 126 tylko 144)
O drugiej nie chce mi się już nawet pisać.
co do 2giej rozpy:
Zdejmij po 1 driadzie (24 pkt), warhawki (120 pkt), championa z wildow (18 pkt), wyrzuć lvl z caddiego (35 pkt), wywal w ogole 2giego maga (175 pkt), a biegaczowi daj hełm zamiast słomki. Za zaoszczędzone pkt daj 2gich wildow z szmatą i driady / łuki kolejne.
Pozdro
Zdejmij po 1 driadzie (24 pkt), warhawki (120 pkt), championa z wildow (18 pkt), wyrzuć lvl z caddiego (35 pkt), wywal w ogole 2giego maga (175 pkt), a biegaczowi daj hełm zamiast słomki. Za zaoszczędzone pkt daj 2gich wildow z szmatą i driady / łuki kolejne.
Pozdro
Dzięki za wasze uwagi co do rozpisek , jako niedoświadczony gracz będę również wdzięczny za opis czemu owe rozpiski nie mają racji bytu?
2x10 GG 240 p
3x8driad-288
1x5GR + muz-129 p
2x5 WR +szt+war baner 346p
1x8 WD+ fcg 165 p
Brokuł 285 p
1 cadyy lev 1 2x dispel scroll 140p
1biegacz hełm i wyczerpywalny ward +3 145p + L armour + shield + great wepon= 8 p
total 1746p
casting pool 3
dispel pool 3
Tak wygląda 2 rozpiska po modyfikacjach
jest typowo ofensywna + flankowanie, rozumiem że , driady służą do screenowania tancerzy i jazdy brak przebicia w magii powoduje ,ze drzewem trzeba będzie sie przyczaić aż maszynki wroga nie będą gryzły ziemi , trzeba będzie uważać ale przy dobrych manewrach (hahahahaha I znów Potęga Athel Loren nie została złamana)
W teorii koncentracja swoich wysiłków na oddziały zawierajaca caddych przeciwnika
Obawiam się DE gdyż skubańce będą mieli te swoje bolce i kuszników a w tedy biada mojej jeździe
2x10 GG 240 p
3x8driad-288
1x5GR + muz-129 p
2x5 WR +szt+war baner 346p
1x8 WD+ fcg 165 p
Brokuł 285 p
1 cadyy lev 1 2x dispel scroll 140p
1biegacz hełm i wyczerpywalny ward +3 145p + L armour + shield + great wepon= 8 p
total 1746p
casting pool 3
dispel pool 3
Tak wygląda 2 rozpiska po modyfikacjach
jest typowo ofensywna + flankowanie, rozumiem że , driady służą do screenowania tancerzy i jazdy brak przebicia w magii powoduje ,ze drzewem trzeba będzie sie przyczaić aż maszynki wroga nie będą gryzły ziemi , trzeba będzie uważać ale przy dobrych manewrach (hahahahaha I znów Potęga Athel Loren nie została złamana)
W teorii koncentracja swoich wysiłków na oddziały zawierajaca caddych przeciwnika
Obawiam się DE gdyż skubańce będą mieli te swoje bolce i kuszników a w tedy biada mojej jeździe
Qbas - fajna ta Twoja rozpa, aż sam bym sobie ją wypróbował (mogę odpalić Ci tantiemy ), chociaż oczywiście, tak jak wspomnieli moi przedmówcy - są opcje mocniejsze, ale naprawdę nie musisz się tym przejmować - bo przynajmniej oryginalnie a i nie jakoś plewnie przecież.
Witkacy - dobra, wypróbowana tradycja - nie ma do czego się dopieprzać za bardzo, chociaż tak bez hody
Witkacy - dobra, wypróbowana tradycja - nie ma do czego się dopieprzać za bardzo, chociaż tak bez hody
Hoda-jest użytecznym przedmiotem ale nie niezbędnym , da się bez niej grać
a osobiście wolę inaczej wykorzystać bohatera mam za dużo pomysłów.
a co sądzicie o takim połączeniu , Noble+Great Eagle+ wraithstone - taki bohater może wlecieć tam gdzie aktualnie trwa walka 6 cali od niego przeciwnik ma -1 do LD , albo trzymać się Brokuła u utrudniać przeciwnikowi zdawanie testów na terror
mogło to by być zabójcze połączenie zwłaszcza dla armii o małych LD typu gobliny , szczury a ułatwiało by zadanie z tymi o większych
a osobiście wolę inaczej wykorzystać bohatera mam za dużo pomysłów.
a co sądzicie o takim połączeniu , Noble+Great Eagle+ wraithstone - taki bohater może wlecieć tam gdzie aktualnie trwa walka 6 cali od niego przeciwnik ma -1 do LD , albo trzymać się Brokuła u utrudniać przeciwnikowi zdawanie testów na terror
mogło to by być zabójcze połączenie zwłaszcza dla armii o małych LD typu gobliny , szczury a ułatwiało by zadanie z tymi o większych
Sądzę, że bohater tak złożony to po prostu bohater stracony. Będziesz chodził orłem za drzewcem po lesie z mv 2? Bo przecież w otwartym polu go nie wystawisz, ma save na 5+ i schodzi od jednej serii od jakichkolwiek łuczników. Masz armie na 1750 pkt i chcesz trzymać w jednym miejscu 2 jednostki warte prawie 470 pkt, które razem będą pokonywały do 10 cali na turę (o ile nikt nie obetnie ruchu), tylko po to żeby liczyć na pecha przeciwnika przy rzutach na terror? Do bani.
-
- Pseudoklimaciarz
Rozpiska skladajaca sie tylko z lesnych duchów:
Ancient Treeman [320]
A murder of spites [25]
An annoyance of netlings [25]
A lamentation of despairs[25]
A pageant of shrikes[25]
Branwraith [65]
lv1 [50]
A cluster of radiance [25]
Branwraith [65]
lv1 [50]
Branwraith [65]
lv1 [50]
Treeman [285]
4 tree kin [260]
elder [20]
4 tree kin [260]
elder [20]
5x9 Dryads
Branch nymph 600
casting pool: 5
Dispell: 6
models in Army: 58
Total Army Cost: 2235
Taka armia nie miała by chyba racji bytu?
Ancient Treeman [320]
A murder of spites [25]
An annoyance of netlings [25]
A lamentation of despairs[25]
A pageant of shrikes[25]
Branwraith [65]
lv1 [50]
A cluster of radiance [25]
Branwraith [65]
lv1 [50]
Branwraith [65]
lv1 [50]
Treeman [285]
4 tree kin [260]
elder [20]
4 tree kin [260]
elder [20]
5x9 Dryads
Branch nymph 600
casting pool: 5
Dispell: 6
models in Army: 58
Total Army Cost: 2235
Taka armia nie miała by chyba racji bytu?