Ocena malowania na turniejach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Fedek pisze: O to też chodzi mnie. Przepaści być nie powinno, natomiast choćby symboliczna różnica 1 pkt. IMO tak. Dlatego wszystkie schludne TT armie powinny dostawać max, a te najładniejsze max + 1-2pkt. wow'a.
A mi WŁAŚNIE o to chodzi, żeby tej różnicy nie było. Bo "najładniejsza armia" = na 80% malował ją malarz zawodowiec, + 1/2 pkt to +1 czy 2 czy 3 miejsca wyżej w top 10. Totalne wypaczenie idei turnieju.

pozdraiwam
Furion

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Co tak się bejcy czepiacie - moje bejcowane WE nawet ładne są :D A takie bejcowane orki Blessa to imo nawet pod max mogłyby podchodzić.

Ja jestem zdania, że o tym czy wygrasz turniej nie powinno decydować to że wydałem 2k na malarza i coś tam ustukałem z bitew.

Co do braku oceny malowania na Draconie - była, ale nie liczyła się do generalki. A poza tym - czemu teraz nagle zgłaszacie różne ciekawe proksiki ?? Trzeba było na turnieju wołać, to bym sypnął karniakami jak w paru przypadkach. Nie mam po prostu fizycznie czasu, a także zbytnio chęci by na wejściu grzebać każdemu w walizie i sprawdzać czy ma figsy - uważam, że gracze są sami sobie winni, bo milcząco akceptują pewne rzeczy.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Scimitar pisze: Ja jestem zdania, że o tym czy wygrasz turniej nie powinno decydować to że wydałem 2k na malarza i coś tam ustukałem z bitew.
a moim zdaniem jezeli masz smieciowa armie powinienes byc pozbawiony szansy na wygranie mastera nie banowaniem czy karniakami, a wlasnie ocena malowania ktora daje ci taki wpierdol punktowy na wejsciu ze sie zniechecisz...

a zupelny brak oceny malowania doprowadza do tego ze w TOP 3 turnieju sa 2 armie ktore przy normalnej ocenie malowania by tam sie raczej nie znalazly (no offence ;) ) i generalnie slabo promuja wsrod battlowcow chec posiadania ladnie pomalowanej armii...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dlatego wszystkie schludne TT armie powinny dostawać max, a te najładniejsze max + 1-2pkt. wow'a.
Dokładnie tak samo uważam. Te 2-3 dodatkowe punkty należą się tym, którzy mają naprawdę super armie. Nie jest to wielka różnica.
+ 1/2 pkt to +1 czy 2 czy 3 miejsca wyżej w top 10. Totalne wypaczenie idei turnieju
Oblany break generała na 9 z przerzutem w ostatniej turze. Tracisz 3 duże punkty. Totalne wypaczenie idei turnieju.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

thurion pisze:
Scimitar pisze: Ja jestem zdania, że o tym czy wygrasz turniej nie powinno decydować to że wydałem 2k na malarza i coś tam ustukałem z bitew.
a moim zdaniem jezeli masz smieciowa armie powinienes byc pozbawiony szansy na wygranie mastera nie banowaniem czy karniakami, a wlasnie ocena malowania ktora daje ci taki wpierdol punktowy na wejsciu ze sie zniechecisz...
a moim zdaniem w ten sposób będzie nadal istnieć grupa "TOP" która nie zmieni się jeszcze przez wiele lat bo inni będą mieć gorsze malowanie, a umiejętności grania na tym samym lub zbliżonym poziomie, a nie będą mogli wybić się wyżej bo nie mają talentu do malowania albo ich nie stać na malarza.
thurion pisze: a zupelny brak oceny malowania doprowadza do tego ze w TOP 3 turnieju sa 2 armie ktore przy normalnej ocenie malowania by tam sie raczej nie znalazly (no offence ;) ) i generalnie slabo promuja wsrod battlowcow chec posiadania ladnie pomalowanej armii...
Chciałeś raczej powiedzieć, że z taką oceną malowania jak jest teraz w TOP 3 znajdą się armie które bez niej normalnie by się tam nie znalazły, bez niej widzisz same umiejętności gry człowieka i to właśnie brak oceny malowania pokazuje jak on gra, a nie jak się wspomaga malarzem za którego zapłacił.

Promowanie, zachęcanie do malowania swoją drogą, ale nie wypaczając bardzo wyników samym malowanie O_o. Co z tego, że wydam na malarza 1000 zł jak będę grać średnio, a ocena z malowania sprawi, że z środka tabeli powędruję do TOP 3?
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Tak, tylko że ocene malowania masz w regulminie turniejów i niewiele możesz z tym zrobić.

Walka = ryzyko anyway ;-) Nie szukałbym tutaj zbytniej analogii.

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Tzn ja to rozumiem i nie mówię by usuwać ocenę malowania. Jestem tylko zdania, że to właśnie ocena malowania, bardzo zniekształca wyniki. Jest naprawdę widoczne, że grając na turniejach ugrywa się gorsze miejsce przez malowanie. Co z tego, że zdobyłem 56 pkt z bitew jak osoby które miały po 47, 50, i 54 pkt zdobyły te 18 pkt z malowania i jestem za nimi pomimo, iż ugrałem więcej z bitew.

Ocena malowania powinna mieć mniejszy wpływ na końcowe wyniki. Promujmy ją, mi też zależy by mieć pomalowaną armię i widzieć pomalowane armie po drugiej stronie, ale nie chcę przegrywać przez to, że brakuje mi talentu do malowania lub nie mam pieniędzy na malarza.
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Corvus Albus pisze:O_o. Co z tego, że wydam na malarza 1000 zł jak będę grać średnio, a ocena z malowania sprawi, że z środka tabeli powędruję do TOP 3?
Widać że opinia nie pokalana kontaktem z rzeczywistością.

Ocena malowania zaproponowana przez Furiona z założenia nie promuje wydawania grubej kasy na "zawodowca". Karze armie śmieciowe (ok. 20%), wrzuca do jednego wora przeciętne armie masterowe (ok. 75%), i być może będzie nagradzać uber armie (ok. 5%). Przy czym spełnienie punktów typu WYSYWIG, podstawki, traye, przygotowanie do turnieju to znacznie większa część niż skill z pędzlem jako taki.

Dlatego ta ocena mi się podoba, mam w pełni pomalowana armie na średnim poziomie wg spójnego pomysłu i jadąc na turniej z takim ocenianiem mogę się spodziewać adekwatnej oceny. Czyli wyprzedzam wszystkie śmieci a jestem na równi z tymi którzy zwyczajowo się wykłucają ze 5 zmienionych broni w unicie goblinów to konwersja :wink:.

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

kurka_z_podworka pisze:
Corvus Albus pisze:O_o. Co z tego, że wydam na malarza 1000 zł jak będę grać średnio, a ocena z malowania sprawi, że z środka tabeli powędruję do TOP 3?
Widać że opinia nie pokalana kontaktem z rzeczywistością.
Ta opinia nie tyczyła się oceny zaproponowanej przez Furiona, którą uważam za zdecydowanie lepszą od tych obecnych z którymi się spotkałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

#Corvus Albus: Tak szczerze mowiac, to nic mnie nie obchodzi, czy ktos ma pieniadze na malarza lub talent w reku. Gdy ide na turniej, place za to, zeby stawiac czola ladnym armiom. Jak nie masz talentu, to sie naucz, jak nie masz kasy - zarob. Da sie.

Jak najbardziej popieram system Furiona i Jankiela (bo tak naprawde chodzi o to samo, z niewielkimi modyfikacjami). Z drugiej strony moja opinia jest niemiarodajna, bo jestem z klubu, ktory ma w calosci dobrze pomalowane armie i chamsko korzysta z takiej oceny.

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

swieta_barbara pisze:#Corvus Albus: Tak szczerze mowiac, to nic mnie nie obchodzi, czy ktos ma pieniadze na malarza lub talent w reku. Gdy ide na turniej, place za to, zeby stawiac czola ladnym armiom. Jak nie masz talentu, to sie naucz, jak nie masz kasy - zarob. Da sie.
Nie no w porządku ja tylko wyraziłem swoje zdanie na ten temat. Nigdy nie miałem w zwyczaju dorabiać innych, więc wolę zostać ze swoimi potworami :D
Obrazek

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Czy ty Furionie nie miales przedstawic przypadkiem CS dla demonow i vc?
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Malal pisze:Czy ty Furionie nie miales przedstawic przypadkiem CS dla demonow i vc?
Jak go skończe, to przedstawie. Skończe go niedługo ;-)

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Corvus Albus pisze: inni będą mieć gorsze malowanie, a umiejętności grania na tym samym lub zbliżonym poziomie, a nie będą mogli wybić się wyżej bo nie mają talentu do malowania albo ich nie stać na malarza.
C'est la vie. Jesli masz przed soba dwa CV sekretarek z identycznymi kwalifikacjami, to ktora wybierzesz? Oczywiscie ta ladniejsza.
O to glownie chodzi - zeby promowac te ladniejsze armie. Ciagle wyskakuje w tym temacie argument armi malowanych na zlecenie. A co z ludzikami, ktorzy sami pomalowali armie naprawde porzadnie? Poswiecili sporo czasu, przychodza na turniej, a tu sie okazuje, ze gowno z tego maja, bo jakis totalny smietnik ma 1 pkt mniej.
Corvus Albus pisze:Ocena malowania powinna mieć mniejszy wpływ na końcowe wyniki. Promujmy ją, mi też zależy by mieć pomalowaną armię i widzieć pomalowane armie po drugiej stronie, ale nie chcę przegrywać przez to, że brakuje mi talentu do malowania lub nie mam pieniędzy na malarza.
Nikogo nie zachecisz do posiadania ladnej armii, jesli ta ocena bedzie miala nikly wplyw na wynik koncowy. System Furiona wydaje sie calkiem rozsadny (podobnie system Jankiela). Tym bardziej, ze wiekszosc punktow dostaje sie za okolomalarskie sprawy jak wysiwyg, traye itp.
Jest nagroda, a nie ma przepasci.

Przy okazji zaznaczam, ze jest to zdanie osoby, ktora patrzy na scene turniejowa z ubocza, wiec moge sie nie znac ;)

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Raptaparat pisze:O to glownie chodzi - zeby promowac te ladniejsze armie. Ciagle wyskakuje w tym temacie argument armi malowanych na zlecenie. A co z ludzikami, ktorzy sami pomalowali armie naprawde porzadnie? Poswiecili sporo czasu, przychodza na turniej, a tu sie okazuje, ze gowno z tego maja, bo jakis totalny smietnik ma 1 pkt mniej.
Oczywiście się zgadzam z Tobą. Tylko mam nadzieję, że będzie jak najmniej sytuacji w których przychodzi jakiś sędzia pyta się pomalowana armia? Pokaż najładniejszą figurkę i wg niej ocena malowanie albo sędzia który gra, a jak znajdzie chwilę czasu przebiegnie po wszystkich i na szybko oceni bo mu się spieszy do czekającego przeciwnika.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jak rozumime nigdy nie byles na masterze i nie wiesz o czym piszesz tak?

bo to tak serio wyglada szczegolnie po tym jak zaczales pisac o grajacych sedziach na masterach....

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Tak, nie byłem bo nie mam pomalowanej armii i nie zamierzam zaśmiecać stołu , ale mam nadzieję, że te oceny malowania nie ograniczą się wyłącznie do masterów bo jakby nie patrzeć jest ich kilka w roku, a lokale na każdym kroku.
Obrazek

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

Raptaparat pisze: C'est la vie. Jesli masz przed soba dwa CV sekretarek z identycznymi kwalifikacjami, to ktora wybierzesz? Oczywiscie ta ladniejsza.
O to glownie chodzi - zeby promowac te ladniejsze armie. Ciagle wyskakuje w tym temacie argument armi malowanych na zlecenie.
Wszystko ładnie i pięknie, ale największym minusem jest oczywiście SUBIEKTYWNOŚĆ OCENY. Im większa skala oceny tym gorzej.
Tym bardziej, że wielokrotnie ocena taka jest dokonywana w kiepskim oświetleniu. I kilkakrotnie na jednym turnieju dostałem więcej punktów za malowanie niż na drugim - grając tą samą armią... to jest coś nieteges.

jak już ma być promocja malowania, to max 2 punkty za coś super, i 1 za TT.

ale to tylko tak moim skromnym zdaniem...
Oblany break generała na 9 z przerzutem w ostatniej turze. Tracisz 3 duże punkty. Totalne wypaczenie idei turnieju.
Idąc na turniej testujesz swoje "zdolności przywódcze" :-), i kalkulujesz ryzyko takiej straty. Nie jesteś 3 punkty w plecy na starcie.

Licząc malowanie, ok - można powiedzieć ładnie, że chodzi o testowanie swojej zdolności "hobbystyczności" :-), ale tu już wiesz z góry, że jesteś do tyłu o 3 punkty których w żaden sposób nie odrobisz...

bo nie każdy ma talent.

I można też powiedzieć, że to działa w obie strony - ktoś ma talent do malowania, piękną armię i nadrabia tym braki zmyslu taktycznego.

Tylko to powinno działać w przypadku armii pomalowanych samodzielnie, a nie "kupionych".

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

bo nie każdy ma talent.
Na TT każdy może sobie pomalować, bez wzgledu na to czy ma talent, czy nie
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

zgadza się, ale z tego co u ciebie przeczytałem wychodzi, że część osób będzie promowana dodatkowymi 3 punktami których niektórzy w żaden sposób nie nadrobią.

ODPOWIEDZ