LotR a starsze systemy (WFB, Wh40K)
Ja grałem 2 lata w LotRa ale rozczarowałem się trochę na nim a może to nie wina tego systemu tylko... WFB właśnie, bo jak mnie wciągnęło w świat Warhammera to LotR wygląda przy nim jak Elton przy Tinky-Winky, teraz aż mi żal patrzeć na LotRa chociaż dla klimatu pewnie jeszcze sięgne po moje rzesze Isengardu (ale nie robię rozp w stylu 20 Berków + 20 Orków, jak twierdził kolega na początku tematu ), na turnieje LotRa też jeszcze pojeżdżę ale tego uroku samej gry jaki kiedyś odczuwałem już nie odzyskam... więc zanurzam się w Athel Loren i gram leśniakami w WFB
Lotr nie ssie
tylko gracze(choc to najmniej ich wina)
i liniowosc systemu opartego skadinad na starszych braciach.
GW zaniast stworzyc alternatywe skirmishujaca druzyne pierscienia, zrobioneo walne bitwy polegajace na rzucaniu kostkami.
Nie stworzy sie perełki systemu, na kilka dni przed premiera filmow, ktory tak naprawde dal mu zastrzyk fanow
Ja traktuje go jak brata-bekarta, niechciane dziecko zwiazku wfb i 40k
dlaczego?
pobierznie stworzono system opierajacy sie skadinad na mechanice poprzednikow
Osobiscie nie gram w ten system choc na moje oko ma niezastapiony urok, ktorego nie ma w 40k pomimo tego co mowia jego fani - nie dlatego ze swiat jest stworzony z dupy, nie - dlatego ze GW nie trzyma sie swoich regól, zmieniajac rzeczy moim zdaniem dla atrakcyjnosci tego systemu NIE DO ZMIANY.
Te same niescisłosci doskiwraja mi w warhammerze w ktorego gram, juz dawno przestalem wnikac doglebnie w histowie tego swiata, bo wole klimat z wfrp czy poczatkowych podrecznikow wfb z ktorymi sie spotkaem.
Moim skromnym zdaniem nie sa to zmiany potrzebne, dla niektorych kosmetyczne, dla mnie spowodowane brakiem konsekwencji bzdury!.
Swiat Lotr-a jest inny, uksztatowany przez mistrza i nie powinien ulegac tego typu deformacjom. Przez to klimat tego systemu jest tak unikalny. gdzie wkradł sie bład ?
w samym systemie kostkowym - rozgrywania potyczek
testowany na kilku modelach, nie pokazał ukrytych wad, wad ogromnych wazacych szale dzieki ktoremu nie szczyci sie dobra opinia.
A mogło byc tak pieknie...
mogło - jest kilka fajnych systemow - nowych skirmishowych, ktore widzac co dzieje sie na rynku i jakich to bledow sie ich systemy nie wystrzegły zmieniaja je na bierzaco. JA mowie dbaja o klienta
Lotr raczj sie tego nie doczeka. Gw nie bawi sie nim, pieniadze sie nadal kreca, póki mama 12to latka kupuje mu boksa orkow z filmu
Nikt nie zadaje pytania: co dalej?
kogo obchodzi ze dzieciak albo zostawi orki w kacie, albo przejdzie na inny system.
Kasa jest...
tylko gracze(choc to najmniej ich wina)
i liniowosc systemu opartego skadinad na starszych braciach.
GW zaniast stworzyc alternatywe skirmishujaca druzyne pierscienia, zrobioneo walne bitwy polegajace na rzucaniu kostkami.
Nie stworzy sie perełki systemu, na kilka dni przed premiera filmow, ktory tak naprawde dal mu zastrzyk fanow
Ja traktuje go jak brata-bekarta, niechciane dziecko zwiazku wfb i 40k
dlaczego?
pobierznie stworzono system opierajacy sie skadinad na mechanice poprzednikow
Osobiscie nie gram w ten system choc na moje oko ma niezastapiony urok, ktorego nie ma w 40k pomimo tego co mowia jego fani - nie dlatego ze swiat jest stworzony z dupy, nie - dlatego ze GW nie trzyma sie swoich regól, zmieniajac rzeczy moim zdaniem dla atrakcyjnosci tego systemu NIE DO ZMIANY.
Te same niescisłosci doskiwraja mi w warhammerze w ktorego gram, juz dawno przestalem wnikac doglebnie w histowie tego swiata, bo wole klimat z wfrp czy poczatkowych podrecznikow wfb z ktorymi sie spotkaem.
Moim skromnym zdaniem nie sa to zmiany potrzebne, dla niektorych kosmetyczne, dla mnie spowodowane brakiem konsekwencji bzdury!.
Swiat Lotr-a jest inny, uksztatowany przez mistrza i nie powinien ulegac tego typu deformacjom. Przez to klimat tego systemu jest tak unikalny. gdzie wkradł sie bład ?
w samym systemie kostkowym - rozgrywania potyczek
testowany na kilku modelach, nie pokazał ukrytych wad, wad ogromnych wazacych szale dzieki ktoremu nie szczyci sie dobra opinia.
A mogło byc tak pieknie...
mogło - jest kilka fajnych systemow - nowych skirmishowych, ktore widzac co dzieje sie na rynku i jakich to bledow sie ich systemy nie wystrzegły zmieniaja je na bierzaco. JA mowie dbaja o klienta
Lotr raczj sie tego nie doczeka. Gw nie bawi sie nim, pieniadze sie nadal kreca, póki mama 12to latka kupuje mu boksa orkow z filmu
Nikt nie zadaje pytania: co dalej?
kogo obchodzi ze dzieciak albo zostawi orki w kacie, albo przejdzie na inny system.
Kasa jest...
Ja uważam,że LotR jest fajniejszy i gracze są sympatyczniejsi niż ci z 40k(ciekawe czemu)co można określić widząc postawę Ezekiela porównując do Szczurzej juchy,który zachowuje się arogancko wobec LotRa.
Duża liczba graczy wzrosła po wprowadzeniu gazetek DeA gdy gracze zaczynali przygodę z bitewniakiem i ludzie ZUO którzy grali w 40k lub WFB przekonywali ich do innego systemu więc LotR jest i dla początkujących graczy,jak i starych pryków,a z tego co mówicie 40k jest tylko dla zaawansowanych,gdyby na to spojrzeć teoretycznie to gdyby nie LotR to WFB i 40k by upadła co jest jednym z dowodów,że LotR jest potrzebny no i skale ma proporcjonalną.
Pozdrawiam.
Duża liczba graczy wzrosła po wprowadzeniu gazetek DeA gdy gracze zaczynali przygodę z bitewniakiem i ludzie ZUO którzy grali w 40k lub WFB przekonywali ich do innego systemu więc LotR jest i dla początkujących graczy,jak i starych pryków,a z tego co mówicie 40k jest tylko dla zaawansowanych,gdyby na to spojrzeć teoretycznie to gdyby nie LotR to WFB i 40k by upadła co jest jednym z dowodów,że LotR jest potrzebny no i skale ma proporcjonalną.
Pozdrawiam.
Nekromanta
Musialem 3 razy przeczytac zeby zrozumiec sens twojego posta
pzdr
Musialem 3 razy przeczytac zeby zrozumiec sens twojego posta
Poznales dotad 3-4 graczy wh40k i na tej podstawie oceniasz cale srodowisko ? Damn...Ja uważam,że LotR jest fajniejszy i gracze są sympatyczniejsi niż ci z 40k(ciekawe czemu)co można określić widząc postawę Ezekiela porównując do Szczurzej juchy,który zachowuje się arogancko wobec LotRa.
Przed wydaniem przez GW lotra wfb i 40k sobie jakos swietnie radzily, moze i srednia wieku graczy byla wyzsza ale systemy te i bez lotra przetrwaja. Ciekawi mnie tylko kiedy GW konczy sie umowa na wydawanie figurek do tego systemu...to gdyby nie LotR to WFB i 40k by upadła co jest jednym z dowodów,że LotR jest potrzebny no i skale ma proporcjonalną.
pzdr
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Ni ni ni. Lord jest potrzebny. Cokolwiek by o nim powiedzieć. To tutaj często zaczynają młodzi gracze w figurki grywać. A kończy się na tym że młody delikwent wchodzi w etap gdzie zebrawszy wystarczająco xp wchodzi na poziom gdzie ma dodatkowe ścieżki wyboru które sprawiają że odstawia Lorta czyli wfb lub w40k.
Lunn pisze:M.in. dzięki LotRowi mamy droższe figsy do batla i 40k teraz, bo się przestały tak dobrze sprzedawać a GW ciągle musi wydawać nowe, więc jakoś chcą to sobie odbić
a to ciekawa teoria bo mysle ze jest wrecz przeciwnie bo jak by nie bylo lotr to kolejny system wiec powiekszenie sprzedazy co rowna sie ze spadkiem cen lub ich utrzymaniem na stalym poziomie z reszta aktualna podwyzka cen na metalowe figsy wlasnie po lotrowcach pociagnie najbardziej w koncu w wfb metalowych modeli jest teraz tyle co nic ( ja w empajer mam w zasadzie tylko longswordow, masakra) a lotrowe armie praktycznie w przynajmniej 1/3 skladaja sie z metalowych figurek.
Lotr rzeczywiscie na poczatku byl calkowicie nieprzemyslanym systemem, nawet nie bylo wiadomo za bardzo w jaki sposob powinno sie ukladac armie i jak grac turnieje. Na cale szczescie z biegiem cxasu (choc trwalo to zdecydowanie za dlugo) gw wypuscilo podrecznik Lome i wszytsko sie zmienilo a gra nabrala strasznego uroku te armylisty oraz scenariusze przewidziane do rozgrywania w trakcie turnieji sprawilo np ze ja po rocznej przerwie zniechecony do lotra zasadami lo zaczolem znowu grac i gram do dzisiaj
nie
po początkowej dobrej sprzedaży lotra, głównie dzięki dzieciom, które obejrzały film, nastąpiła regresja zainteresowania. GW wydało grubą kasę na sklepy w uk, głównie w centrach i innych dobrych lokalizacjach, które szybko musiało zamknąć, ze względu na kompletny brak zainteresowania. tak samo z figurkami - skończył się filmowy boom, a gw wciąż wypuszczało nowe modele, które kupował pies z kulawą nogą i jeden hoverdog.
po początkowej dobrej sprzedaży lotra, głównie dzięki dzieciom, które obejrzały film, nastąpiła regresja zainteresowania. GW wydało grubą kasę na sklepy w uk, głównie w centrach i innych dobrych lokalizacjach, które szybko musiało zamknąć, ze względu na kompletny brak zainteresowania. tak samo z figurkami - skończył się filmowy boom, a gw wciąż wypuszczało nowe modele, które kupował pies z kulawą nogą i jeden hoverdog.
a to ciekawe co piszesz czyzbys mial znajomego ksiegowego z gwNehan pisze:nie
mysle ze gdyby tak bylo to gw nie przedluzalo by licencji na prawo do uzywania wszystkiego co zwiazane z lotr-em za grube pieniadze na kolejne lata. Nie mowiac juz o tym ze idiotyzmem bylo by wydawanie takiej ilosci dodatkow i nowych figurek jakie pojawiaja sie caly czas na rynku
bez tej licencji system w zasadzie musial by z dnia na dzien zniknac zdaje sie ze byla ona przedluzana jakos na poczatku tego roku. Bez niej wszystkie nazwy musialyby ulec zmianie. A jednostki fakt faktem wychodza mocno odbiegajace od filmu i samej trylogii ale wiekszosc mozna odnalezc w innych ksiazkach ktorych akcja rozgrywa sie w srodziemiu. Ogolnie rzecz biorac to za niedlugo ( w przyszlym roku) ma zdaje sie wyjsc druga edycja lome (wiec w zasadzie 3 edycja lotra)gokish pisze:no właśnie teraz co wychodzi to z filmem mało wspólnego miało do książki to nawet porównania nie ma gw tylko nazwę potrzebuje ot tyleszarli pisze:kto powiedzial ze gw ta licencje przedluzalo.
ja słyszałem, że licencja jest bezterminowa ale na początku ograniczała GW do figurek, które wystąpiły już w filmie, pozycja LOTRa w WD mi nie przeszkadza, bo dużo więcej się tam dzieje niż w Battle'u - przynajmniej wizualnie ale fakt, że w WD brakuje przede wszystkim Town Cryera i generalnie treści...
Od lotra zaczynalem swoja gre w bitewniaki. Przerzucilem sie na Batla bo taktyka siega w lotrze 0. Ostatnio (czytajac Dzieci Hurina) znow zafascynowal mnie swiat lotra. Postanowilem troche zmienic zasady. Oto moj pomysl:
- Ustalic na podstawce zasieg wzroku. Narysowac krzyż na podstawce. Twarz jest w jednym polu. Dwa z boku to oczywiscie bok. Ten tylny to tył ;p. I teraz atak z boku to +2 do rzutu kostka w walce. Z tylu automatycznie pierwsze atakowanie.
-Dodac combat resultat. W 14 cm liczyc rezultat wszystkich walk i dodawac go.
-Szarzujacy wali pierwszy
-Mozliwosc formowania odzdzialow.
Zupelnie inny pomysl to zrobienie zupelnie battlowego lotra i przeniesienie na kwadratowe podstawki i zrobienie statow battlowych.
Dzis przetestuje pierwsza metode. Piszcie co o tym myslicie.
- Ustalic na podstawce zasieg wzroku. Narysowac krzyż na podstawce. Twarz jest w jednym polu. Dwa z boku to oczywiscie bok. Ten tylny to tył ;p. I teraz atak z boku to +2 do rzutu kostka w walce. Z tylu automatycznie pierwsze atakowanie.
Zupelnie inny pomysl to zrobienie zupelnie battlowego lotra i przeniesienie na kwadratowe podstawki i zrobienie statow battlowych.
Ivo pisze:Od lotra zaczynalem swoja gre w bitewniaki. Przerzucilem sie na Batla bo taktyka siega w lotrze 0. Ostatnio (czytajac Dzieci Hurina) znow zafascynowal mnie swiat lotra. Postanowilem troche zmienic zasady. Oto moj pomysl:
Lotr to Lotr i nie ma po co tak kombinować i psuć jego specyfiki