Uściślenia luty 2007 - ściągajcie póki gorące

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

karlee pisze:Tak tak, chodzilo mi oczywiscie o mork wants ya. A sprawa nie jest taka oczywista, bo aby dostal hity to musi najpierw oblac test inicjatywy, a to jest juz inny efekt czaru niz hity,
Od kiedy test inicjatywy jest efektem ???? :shock: To jest warunek wejścia hitów tak jak np LoS a nie efekt czaru efektem są hity z siłą 10

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Gogol pisze:
karlee pisze:Tak tak, chodzilo mi oczywiscie o mork wants ya. A sprawa nie jest taka oczywista, bo aby dostal hity to musi najpierw oblac test inicjatywy, a to jest juz inny efekt czaru niz hity,
Od kiedy test inicjatywy jest efektem ???? :shock: To jest warunek wejścia hitów tak jak np LoS a nie efekt czaru efektem są hity z siłą 10
Gogol dobrze prawi 8)

a co do uscislen bardzo ladnie zrobione, gratki panowie :)

ale z tym lukiem to sie znowu nie popisaliscie :P

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Ja mialem i od poczatku ci Robi mowilem ze dostaje hity :wink: To ze nie pasi ci d6 z s10 to inna para kaloszy..btw ktoremu imperialiscie pasuje :twisted:

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

w uściśleniach jest, że Kislev można wystawiac jako samodzielną armię wedle Chronicles. A tamże pisze, że mogą byc wystawiani jako Allied Contingent. Czy przy wystawianiu ih jako samodzielna armia stosujemy wszystkie ograniczenia core, special jak przy zwyklych armiach :?:

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

zakładając, że przejdzie erreta do ChD, to do czego gracz ma sie stosować odnośnie dwuraków z s+2 dla bullcentaurów?

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Do erraty :roll: .
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Bruenor Battlehammer pisze:w uściśleniach jest, że Kislev można wystawiac jako samodzielną armię wedle Chronicles. A tamże pisze, że mogą byc wystawiani jako Allied Contingent. Czy przy wystawianiu ih jako samodzielna armia stosujemy wszystkie ograniczenia core, special jak przy zwyklych armiach :?:
Przepraszam, kolejny drobny bug, który należy wyplenić, pomyliło mi się z DoW jak pisałem ten akapit. Kislev może być wystawiany tylko jako kontyngent.

Poprawiona wersja uściśleń wyjdzie w okolicach jutra.

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Barbarossa pisze:
Bruenor Battlehammer pisze:w uściśleniach jest, że Kislev można wystawiac jako samodzielną armię wedle Chronicles. A tamże pisze, że mogą byc wystawiani jako Allied Contingent. Czy przy wystawianiu ih jako samodzielna armia stosujemy wszystkie ograniczenia core, special jak przy zwyklych armiach :?:
Przepraszam, kolejny drobny bug, który należy wyplenić, pomyliło mi się z DoW jak pisałem ten akapit. Kislev może być wystawiany tylko jako kontyngent.

Poprawiona wersja uściśleń wyjdzie w okolicach jutra.
prosze nie zmieniaj tego :wink: a miałem taką nadzieje na wystawienie Kislevu choc na BP jako samodzielną armie wystawic :evil:

Awatar użytkownika
blundi
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: blundi »

Kiedyś natknąłem się na FAQ, że Kislev samodzielnie wystawia się wg zasad do imperium (liczba core, spec, rare i bohaterów)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Hmm. Czemu nie ma ani slowa o zaoranych polach w sekcji terenow?

Dzis uslyszalem od kolegi nowinke techniczna, ze zaorane to trudny teren dla wszystkich (a nie tylko dla tych z podstawka wieksza niz 25x25mm). i tak dziwnie ociupinke, ze uscislone to nie jest nigdzie

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

a po co uściślac, skoro w RB jest wyraźne sklasyfikowane jako Difficult Terrain? strona 18 jakby się komuś nie chciało szukac :)

PS
To ja jestem tym kolegą od nowości rodem z rulebooka :wink:

lith
Oszukista

Post autor: lith »

3) Potwory to wszystkie istoty na podstawkach 50x50 mm lub większych, za
wyjątkiem: ogre hunter.
Ten ogre hunter to chyba pozostalosc po poprzednich uscisleniach ;)
Aby ustalić, w której strefie oddziału znajduje się przeciwnik wykonujący overrun,
przesuwamy oddział idealnie po prostej - strefę szarzy wyznacza punkt, w którym
zetknie się z oddziałem przeciwnika.
Nie chce sie czepiac, ale IMO bezpieczniej byloby zmierzyc strefe jak przy normalnej szarzy. Tak moze sie zdarzyc sytuacja, ze jestem srodkiem mojego oddzialu idealnie w kancie podstawki no i ze strefa zwykle nie ma tylu jazd, co z przesuwaniem oddzialow po prostej.
4) potwory to takze następujące istoty na podstawkach 40x40 oraz nieokreślonych: (...) tomb scorpion
Przypominamy, ze tomb scorpion równiez wystawiany jest na
50x50 mm (Anthony Reynolds FAQ) i zatem jest potworem
Tu chyba jasne gdzie lezy blad ;)
Battle Standard Bearer moze mieć magiczny łuk.
To jest w WE, moze powinno byc w roznych? Jak zostanie uscislone w druga strone IMO tez tam wlasnie powinno sie znalezc.
Ale to szczegoly. Uscislenia naprawde robia wrazenie, czytelnie, klarownie i ladnie. Swietna robota.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Ten ogre hunter to chyba pozostalosc po poprzednich uscisleniach
Skąd ten pomysł?

Co do overruna - niestety, bardziej "zasadowa" jest wrrsja że wchodzą tam gdzie dojadą :D

Co do łuku - wkrótce wejdzie jeszcze nowsza, IMHO najlepsza opcja. A ze skorpionem - kwestia zapisu :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

lith pisze: Nie chce sie czepiac, ale IMO bezpieczniej byloby zmierzyc strefe jak przy normalnej szarzy. Tak moze sie zdarzyc sytuacja, ze jestem srodkiem mojego oddzialu idealnie w kancie podstawki no i ze strefa zwykle nie ma tylu jazd, co z przesuwaniem oddzialow po prostej.
nie czepiasz sie...zwyczajnie nie masz racji:p istnieje duze prawdopodobienstow, ze przed wykonaniem overruna bedziesz w przedniej strefie a stykac po linii prostej bedziesz sie dopiero z bokiem oddzialu.. szczeguolnie w erze taktycznych szarz;]

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Szafa: Ogre hunter to heros a
1) Potworami nie mogą być bohaterowie
zapis o hunterze - zbedny.
rulebook pisze:zdarzenie takie traktowane jest jako nowa szarza
Na tej podstawie pewien czlonek LS zasedziowal iz nalezy mierzyc strefy i co dziwne, ja sie z nim zgadzam ;)
rulebook pisze:obowiazek zmaksymalizowania liczby walczacych, moze oznaczac koniecznosc wykonania obrotu
Tu mamy precedens, ze overrun/pogon nie musza byc idealnie po prostej.
Shino: Co maja szarze taktyczne do overrunow?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

przwczytaj caly tekst.. szarza taktyczna pozwala ci zoverrunowac w dokladnie miejsce gdzie chcesz :) jak sie przebijesz oczywiscie :)

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

dokładnie, aktualny zapis jest sensowny ale czy w świetle powyższych cytatów słuszny to już nie wiem.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Pytanie:
jaki jest stosunek uściśleń sędziowskich (czy raczej ich twórców) do faqów Werewolfa (chodzi konkretnie o te z dopiskiem "Źródło: Interpretacja własna Werewolfa na podstawie rulebooka.")

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Stosunek jest taki, że pisze to ta sama osoba która pisze też uściślenia, czyli ja. Czyli staram się zeby nie było to ze soba sprzeczne.

Aha, i nie jest to raczej zbyt oficjalne -ot taka interpretacja na podstawie zasad, opini ludzi itd.

Jak gdzieś wychwycicie sprzecznośc to proszę dawać znac, koniecznie!

Awatar użytkownika
blundi
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: blundi »

szafa@poznan pisze: Jak gdzieś wychwycicie sprzecznośc to proszę dawać znac, koniecznie!
Aby nie szukać daleko - earthshaker i latacze ?

ODPOWIEDZ