O&G na Masterach

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Holgin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Holgin »

ha! wiedzialem że error boyzi to mocna jednostka :D

oczopek
Mudżahedin

Post autor: oczopek »

noobskie pytanie, ale co to są ci error boyzi? a szukając kto to moze być natrafiłem na Ruglud's Armoured Orcs, co to są i czy mozna je wystawiać?

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

oczopek pisze:noobskie pytanie, ale co to są ci error boyzi?
Arrer boyzi :wink:
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

gratulacje za nawiązywanie walki w tych trudnych dla ordy czasach i jeszcze raz dziękuje za pożyczki na turnieju:)

Muszę dodać że mój nietestowany eksperyment na gigantach nie spisuje się na WE:(

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

oczopek pisze: a szukając kto to moze być natrafiłem na Ruglud's Armoured Orcs, co to są i czy mozna je wystawiać?
Jest to jednostka Regiments of Renown. Są to najemnicy, którzy w armii O&G zajmują slot special. Są to jedyni w tej grze orkowie z kuszami. Ciekawy oddział posiadający magiczny sztandar dający +2 do CR. Ich koszt jest nieco ponad przeciętny i posiadają stara choppy, ale IMO można się nad ich wystawieniem zastanowić. Więcej o nich TU (są na przed ostatniej stronie). W tym linku są także inne oddziały najemników, które możesz wynająć do swojej armii.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Mój raport.

Rozpa wiadomo jaka.

1 bitwa:

Charki O&G - na początek zrobiłem idiotyczny błąd, ale fuks mnie poratował przed utratą 2 magów z katapki. Potem już się jakoś zacząłem ogarniać :P Ogólnie Charki napierał, ale jakoś udało się ten napór powstrzymać. Magia i strzelanie zrobiły swoje. Bardzo przyjemna bitwa. Pozdrawiam przeciwnika :)
13:7

2 bitwa:

Demony - bladzio, 2xpsy, flamery, 3x horrory, 3x furie, 3 heraldów tzeentcha, 4 scrolle i sundering :?
Na szczęscie na środku pola bitwy był wielki las z którego mengilesiali spustoszenie :P Zabili 2 psy, flamery, połowę horrorów i spowalniani całą armie przeciwnika. Niestety polałem animozję na savagach i pułapka na drugie psy nie wypaliła - zamiotły mi flankę. Kluczowe było też to, że rozwaliłem szybciutko wszystkie furie na farcie z magii i DD (który zaraz potem wybuchł..) Bladzio siedział za lasem całą bitwę i tylko 1 rane ze stopy dostał.
Niestety wostatniej turze przeciwnik społowił mengili z magii. Ja mu nie ubiłem żadnego herosa i wygrał 11:9 (4 małe pts do remisu zabrakło).

3 bitwa:

Imperium. Ucieszyłem się, ze wreszcie jakiś łatwy do rozklepania przeciwnik. Niestety bitwa jakoś dziwnie się potoczyła. Drobne błędy + pare peszków i ledwo wygrałem 11:9. Najgorsza bitwa turnieju w wykonaniu moich zielonych, choć bardzo miły przeciwnik :)
PS. Mengile wymiatali - zabili outriderów, 2 magów, pegaza, 2 rycerzy i obsługę działa.

4 bitwa:

WE. Czułem wtopę.. 40 łuczników, waye, ancient, a restza to standard czyli driady, wildzi, tancerze, bsb z hoda, 2 caddy.

I co? Mengile! Zrobili siekę. Przez pierwsze 2 tury dostali 40 strzał z łukówi żaden nie spadł :P A sami przez całą bitwę ubili:
1 tura - 2 wildów
2 tura - 3 wildów
3 tura - 10 łuczników! + panika na drugich
4 tura - strzał w tancerzy z herosami rani maga, bsb i ze 2 tancerzy
5 tura - nie pamiętam, ale chyba dobili jakichś herosów
6 tura - 5 łuczników (więcej w oddziale nie było ;))
Uratowali bitwe, ba na małych magach nie miałem żadnego pocisku i tylko 1 popychaczkę.
12:8 dla mnie

5 bitwa - Lizaki standardowe Pawła Koszowskiego, czyli najmocnijeszy przeciwnikna jakiego rafiłem na Arenie

Na początek sfarciłem, bo strzał z dooma wygonił 4 kroxy za planszę :P Potem było w miarę wyrównane szarpanie się na lekkie jednostki + zmasowany ostrzał magiczny na Mengili, którzy wkońcu zeszli w 5 turze. Zgarnęli całą magię ze slana praktycznie. Ogólnie była niezła masakra z obu stron. Ostatecznie Paweł wygrał różnicą 237 pts, czyli 11:9 dla niego.
Również bardzo przyjemna bitwa :)

No i 24 miejsce. Miało być lepiej, ale nie było źle, zważywszy że tą rozpą pierwszy turniej. Z Demonami, WE i Lizakami ciężko więcej wyszarpać. Z Orkami i Imperium wyniki powinny być wyższe. Już wprowadzam lekkie modyfikacje i powinno być lepiej :)

Pozdrawiam!

ps. Cieszę się, że wreszcie poznałem wielu znajomych z forum osobiście :) Wrażenia bardzo pozytywne :)

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Holgin pisze:ha! wiedzialem że error boyzi to mocna jednostka :D
No właśnie zawsze się dziwiłem, że nikt ich nie docenia :) .

Gratuluje wysokich miejsc.

oczopek
Mudżahedin

a opłaca sie brać coś oprucz Mengili i tych Ruglud's Armoured Orców, z dogów?

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

mam nadzieje ,że się nie dziwisz dlaczego mengile są tacy zajebiści ;)

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

Jako ze w tym temacie zaczęliśmy wkładać nasze przemyślenia na temat np.korzystnej kompozycji naszej armi to pragnę podzielić sie z wami moją nową kompozycją moich Orkasów....coprawda nie mam teraz czasu wkleić rozpiski z jej dokładnym opisem ale zrobie to jakos póznym wieczorem....
Ale pragnę również zaznaczyć ze własnie jestem po 1 testowej bitwie z VC....która skonczyła sie 20 - 0 do przodu....a grałem z naprawde niezłym graczem....;]

Pozdro

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

No to czekamy :D .

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

oka rozpiska wygląda nastepująco:

Savage Orc Great Shaman
General Magic Level 4;
Skull Wand of Kaloth
Collar of Zorga
Bigged's 'ed Kickin Boots
Waaagh! Paint

Goblin Shaman
Magic Level 2;
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Wolf

Black Orc Big Boss
Heavy Armour
Enchanted Shield
Martog's Best Basha
Boar

Black Orc Big Boss
Heavy Armour; Battle Standard
War Banner
Boar

5 Goblin Wolf Riders - odzieał z bosem
Spear; Light Armour

5 Goblin Wolf Riders
Spear; Light Armour

5 Goblin Spider Riders
Spear; Shield

24 Orc Big 'Uns
Choppa; Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
Morks Spirit Totem

15 Savage Big 'Uns
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Musician
Savage Orc Boss

14 Black Orcs
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Gorks Waaagh Banner
Black Orc Boss

3 Squig Herd @ 90 Pts

1 Rock Lobber
Bully

1 Rock Lobber
Bully

Doom Diver

Doom Diver

2 Snotlings

Wiec tak:
Walczący Szaman jest mistrzem świata a bardziej jego przedmiot...tymi 3 atakami robi cuda....karzdo trafienie jeden test LD....przy 3 trafieniach sieje groze....;]

Szaman na wilku...pomysł sciągniety od Kołaty...jest szybki mobilny i to mu wystarczy...

Jesli chodzi o bochaterów to rozmieszczam ich w odziałach nastepująco...BSB do black orków /orka herosa do 25 biganów a szamana do Sevagy...i w tym momęcie te oddziały naprawde daja sobie spokojnie z wiekrzościa rade....;]....wiadomo czempioni w odziałach są po to aby jakieś wyzwanie na pojedynek nie pokrzyzowało mi planów...

Altylerii nie musze tłumaczyć...sper chucki nie brałem bo jakoś bardzie wierzę w skuteczność klopy....a co do Doomów to chyba nic dodawać nie muszę...;]

Pająki dla mnie niezbędne to samo wilki...jeden odział w bossem...bo fakt jest faktem ze w snakeu potrafią czynić cuda....;]

Jeśli chodzi o Squig Herdy to tutaj mam dylemat bo w sumie dopiero uczę sie nimi grać i w 2 bitwach jakie dzisiaj rozegrałem nie zrobili kompletnie nic....ale dam im jeszcze szanse....;]

A co do snortlingów to wiadomo....jak wylosuje mała stopen na szmaanie to tam go wsadze....jak nie to bedzie sobie 40 pkt.siać groze... :D :D :D :D

Dotychczasowy bilans mam nastepujący...VC 20 - 0 dla Orków, druga bitwa to DE Raptora....tuttaj szło naprawde świetnie skonczyło sie ciut gorzej....11 - 9 dla DE...bedziemy walczyc dalej....zobaczymy jak sobie te orkasy poradzą z Demonami....;]

Pozdro

Awatar użytkownika
Kubunio
Wałkarz

Post autor: Kubunio »

ale chyba jakoś mało magiczne te VC były?

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

miały jakieś 12 kostek ale mnie to mało boli mam dobrą ochrone na magie....3 kostki z totemu 2 z szaman duzego 1 z małego 2 armijne i 2 scrolle....w zupełnoscie wystarczy...;]

oczopek
Mudżahedin

wytłumaczy mi ktoś co to jest snake?

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Formacja w kształcie węża:) jedna kolumna z "n" szeregami:)

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Jak ci sie oddzial BO sprawdza? Ja jakos nie mam do nich przekonania

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

A czemu niby pająki i wilki są takie dobre w snake'u :?: Nie jestem aż tak doświadczony wiec nie wiem.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

TAKIE dobre to nie są, ale jest kilka tricków jakie można wykonać w takiej formacji. Kluczem jest to, że styka się tylko champion i tylko po nim można bić. Resztę ułóż sobie sam ;)

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Kołata pisze:ale jest kilka tricków jakie można wykonać w takiej formacji.
Puścić fanatyków. :D
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

ODPOWIEDZ