Gdzie Kupic??
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
-
- Pseudoklimaciarz
Gdzie Kupic??
siemka mam pytanie proszę powiedzcie mi gdzie? można kupić styropian bez kulek ??? wiem gdzie jest zwykły styropian :p ale w praktikerze ,Ikea itp. nie ma tego styropianu plz powiedzcie mi gdzie go można kupić i ile kosztuje mam na myśli w jakich sklepach jakby co to mieszkam w gdańsku:P
PoZDro
PoZDro
Allegro see you
- Tiger Brown
- Kradziej
W OBI w Wawie, kiedy spytałem ludka z odpowiedniego działu o styrodur to wybałuszył oczy, o styropianie ekstrudowanym też nie słyszał. Jedyny jaki znał i jaki mieli, to właśnie zwykły.
Poszukaj zakładów zajmujących się robieniem napisów reklamowych - używają różnych grubości i niektórzy sprzedają na arkusze.
Poszukaj zakładów zajmujących się robieniem napisów reklamowych - używają różnych grubości i niektórzy sprzedają na arkusze.
z tego co wiem to jest sprzedawany w arkuszach - dosc duzych. szczegoly poznam wkrotce, bo musze sie po niego wybrac - tereny na GT musze zrobicTelchar pisze:A można go tam kupić w ilości że tak powiem detalicznej? A nie od razu całą pakę.
A tak w ogóle ile to kosztuje?
"I fart in your general direction"
-
- Plankton
aha a kolega mowiedzial mize wiekszy kawalek kosztuje 60 zł ale niewieze chyba:p
www.plastics.pl - kupowałem u nich styrodur rok temu w Gdyni. Kosztowało to bodajże koło 600zł za metr sześcienny (płyta o grubości 2 cm wyniosła coś koło 20-30 zł), a jest w płytach 120x60xile chcesz.
-
- Pseudoklimaciarz
tyle bym zrobil górke jakołs większą np.80X80cm?ile by mnie niemwiecej wyniosło lub 50X50cm
80x80? cały pokój by mi zajęło
Styrodur można dostac w składach budowlanych - w każdym mieście są(naprawdę) - ale dają raczej w paletach, więc zawsze się można spytac o jakies resztki (często na magazynie niszczą się folie, coś wylatuje, coś zostaje), czasem kupisz taniej, czasem za darmo dostaniesz (moja mama pracuje w takiej firmie, więc pewne wiadomości mam )
Styrodur można dostac w składach budowlanych - w każdym mieście są(naprawdę) - ale dają raczej w paletach, więc zawsze się można spytac o jakies resztki (często na magazynie niszczą się folie, coś wylatuje, coś zostaje), czasem kupisz taniej, czasem za darmo dostaniesz (moja mama pracuje w takiej firmie, więc pewne wiadomości mam )
-
- Powergamer Rozpiskowy
no to morzeszmi zalatwic na terenie gdanska:p:P zartuje ale kurde to jest cholernie drogie ale niestety lepsze od styropianu ,,cos za cos'':p a niewiecie ile dokladnie!chodzi taki mniejszykawalek bo niedam 30 zł przeciesz
jak za drogie to zrób górkę ze zwykłego styru a potem wykończ gipsem z dodatkiem wikolu, ew. przyklej na to pomarszczony papier śniadaniowy - styropian będzie bardziej wytrzymały (chociaż i tak pewnie miałeś zamiar ten gips nałożyc...)
-
- Powergamer Rozpiskowy
ej no spoko kupie se ale jest to troszke wkurzajace ze taki gówniany za przeproszeniem kawałek kosztuje 30 zł aleok nie nic za free chyba ze resztki na magazynach tak jak kolega wspomniał:P
Taki znowu gówniany kawałek to nie jest. Zrobisz z tego górek na ładnych parę stołów, a jeszcze sporo na jakieś podstawki czy inne pierdółki zostanie.
Swoją drogą, próbował ktoś może robić ze styroduru bruk? Przy czym chodzi o bardziej hurtową ilość, bo o drogę na dioramie 120x180... Chodzi mi oczywiście nie o wycinanie pojedynczych kamyczków (pochlastać się można), tylko o robienie nacięć, wgłębień między kamieniami i faktury.
Swoją drogą, próbował ktoś może robić ze styroduru bruk? Przy czym chodzi o bardziej hurtową ilość, bo o drogę na dioramie 120x180... Chodzi mi oczywiście nie o wycinanie pojedynczych kamyczków (pochlastać się można), tylko o robienie nacięć, wgłębień między kamieniami i faktury.
robilem sciane z cegiel, wiec robota podobna. przy linijce odrysuj sobie dlugopisem wzor, a potem kazda cegielke lekko pozaokraglaj na rogach (rowniez dlugopisem, lekko dociskajac, zeby powstaly rowki).
nie jestem tylko pewien, czy styrodur to najlepszy material na droge - chyba az tak cienkich arkuszy nie sprzedaja...
nie jestem tylko pewien, czy styrodur to najlepszy material na droge - chyba az tak cienkich arkuszy nie sprzedaja...
Może wyjaśnię bardziej szczegółowo, o co mi chodzi z tą drogą. Samą teorię cegłowania styroduru znam, bo robiłem już z niego całkiem spory zamek. Tyle tylko, że "kocie łby" na mojej wymarzonej drodze są trochę ine, bo bardziej wypukłe od cegieł/kamiennych bloków.
A arkusza cąłego przyklejać nie chcę - sama diorama jest zrobiona ze styroduru (i oczywiście wielkiego wiadra piasku zmieszanego z wikolem). Wszystko, co nie jest drogą jest opiaskowane itp, a tam gdzie ma być droga został goły styrodur. Myślałem też o naklejaniu czegoś pojedynczo (od biedy da radę wytrzymać te parę dni roboty...) albo o zaszpachlowaniu szpachlą akrylową i zrobieniu nacięć - kruszy się trochę, ale nie aż tak jak gips, więc wyszłoby coś w rodzaju nie bruku, tylko płaskich kamieni.
Ogólnie w rozważaniach teoretycznych najlepiej wypada styrodur, pod warunkiem osiągnięcia realistycznego wyglądu bruku, który jest trochę mniejszy i mniej regularny od cegieł...
A arkusza cąłego przyklejać nie chcę - sama diorama jest zrobiona ze styroduru (i oczywiście wielkiego wiadra piasku zmieszanego z wikolem). Wszystko, co nie jest drogą jest opiaskowane itp, a tam gdzie ma być droga został goły styrodur. Myślałem też o naklejaniu czegoś pojedynczo (od biedy da radę wytrzymać te parę dni roboty...) albo o zaszpachlowaniu szpachlą akrylową i zrobieniu nacięć - kruszy się trochę, ale nie aż tak jak gips, więc wyszłoby coś w rodzaju nie bruku, tylko płaskich kamieni.
Ogólnie w rozważaniach teoretycznych najlepiej wypada styrodur, pod warunkiem osiągnięcia realistycznego wyglądu bruku, który jest trochę mniejszy i mniej regularny od cegieł...
ciezkie zadanie przed Toba... rozumiem, ze musi byc bruk?
w tej chwili koncze robic stoly na GT i na drogi uzylem 2mm grubosci korka. wyglada fajnie, latwo sie obrabia i naklada, przyklejony na polimer trzyma sie solidnie.
w tej chwili koncze robic stoly na GT i na drogi uzylem 2mm grubosci korka. wyglada fajnie, latwo sie obrabia i naklada, przyklejony na polimer trzyma sie solidnie.