odgiecie szarży a enemy in the way

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

odgiecie szarży a enemy in the way

Post autor: Wilqu »

Pytanie ustawiam sie oddziłąem wciągającym w zasadzke tak by szarżując na niego wróg w obliczu overruna po wybiciu tegoś nie dostał w łapy głównej jedsnostki , bądz w obliczu flee oddziłąu samobójczego nie wpadł w mój głowny klocek,,,czy jeżeli powiem samobójami flee a odginałem szarże w ten sposób iż niema cudu wróg nie wpadnie w moj ważny klocuszek to czy w procesie enemy in the way może zadeklarowac szarże w moj klocuszek ??

aaaa
aaaa

---------s
-----------s
-------------s
o
oo
ooo :wink:
oooo

:wink: przód unitu atakującego stojącego pod kątem do unitu aa i twarza na wprost do unitu sss
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

jelsi dorze ustawisz przeszkadzajke to nie moze...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

uproszczę czy jeżeli O widzi A w momencie szarży na S to czy może powiedzieć wróg na drodze?

generalnie nie jarze w całym battlu tego enemy in the way nigdy nie wiem czy ktoś mnie wałuje czy zgodne jest to z opisem może ktoś mi tą zasadę wyjaśnić (wiem na czym polega ale są pewne pytania)

Podstawowe pytanie czy przy zasadzie wróg na drodze wróg może np zrobić zwrot, pivot itd? realnie zmienić bieg swego oddziału z linij prostej na łamaną???
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

eitw mozesz zastosowac jesli oddzial szarzowany da flee i na drodze miedzy srodkami oddzialu uciekajacego i szarzujacego znajdzie sie unit kolejny to mozesz zastosowac eitw... w innej sytuacji nie...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Podręcznik Główny str 45 ramka "Pursuit into fresh enemy" kolumna lewa, wers 6:

"If the fresh enemy holds its ground ... the pursuers must endeavour(eng. dopasować) to bring as many charging models into combat as possible.
This means that it is normally necessary to wheel in order to maximise the number of combatants"

Moje rozumienie tej zasady:
- wykonując pościg za uciekającym wrogiem lub też robiąc overrun poruszasz się prosto przed siebie w tym samym kierunku w którym ucieka jednostka.
- jeżeli przy braku zmiany kierunku i w zasięgu twoich 2d6 lub 3d6 pościgu zachaczysz chociaż rogiem o inną jednostę wroga to możesz ale nie musisz zadeklarować nową szarżę !! jeżeli jej nie deklarujesz to zatrzymujesz się 1 cal od nowego wroga.
- jeżeli zadeklarujesz nową szarżę to mieszcząc się w zakresie swojego ruchu 2-3d6 robisz wheela tak aby zmaksymalizować ilość modeli które będą walczyć (tak jak przy zwykłej szarży).
Jeżeli jednak nie starczy ci ruchu aby zrobić wheela to nie musisz go robić i wtedy walczysz tylko tym co się zetknie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

- jeżeli przy braku zmiany kierunku i w zasięgu twoich 2d6 lub 3d6 pościgu zachaczysz chociaż rogiem o inną jednostę wroga to możesz ale nie musisz zadeklarować nową szarżę !! jeżeli jej nie deklarujesz to zatrzymujesz się 1 cal od nowego wroga.
z ktorego dokladnie fragmentu to wziales? tego tam nie ma... musisz szarzowac

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

podręcznik główny (ang) str 23, "Enemy in the Way" wers trzeci:

"The Chargers do not have to do this, and can instead choose to stop their move 1` away from the enemy, as normal."

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Podręcznik Główny str 45 ramka "Pursuit into fresh enemy" kolumna lewa, wers 6:
zdecyduj sie o czym mowisz... o enemy in the way czy o pursue into the fresh enemy... jedno i drugie to inna zasada wystepujaca w innym momencie...

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

hmmm masz rację.

Rozmumie że "Enemy in.." oraz "Pursuit into.." to dwie różne sytuacje.
Do tej pory uznawałem że skoro przy tej pierwszej można zastopować to przy tej drugiej też...

Ale podchodzą z tej strony to jednak się myliłem.
Przy "pusruit.." nie można zastopować.

:)

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Enemy in the Way mowa o tym .... czyli cały czas prosto bez zwrotów i zgięc czysto do przodu na ryja naprzód???
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Enemy in the Way - odnosi się do sytuacji w której zaszarżujesz kogoś i on ucieknie w reakcji na szarżę a ty wykonując pełny ruch szarżowy w pierwotnym kierunku "trafisz" w kolejnego przeciwnika.

Tak - lecisz do przodu bez zmian kierunku. Ale traktujesz to jak zwykłą szarżę więc jeżeli zetkniesz się z przeciwnikiem "pod kątem" to robisz "align" czyli wheel-ujesz się do niego tworząc linię walki.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

White Lion pisze:Enemy in the Way - odnosi się do sytuacji w której zaszarżujesz kogoś i on ucieknie w reakcji na szarżę a ty wykonując pełny ruch szarżowy w pierwotnym kierunku "trafisz" w kolejnego przeciwnika.
Nie w pierwotnym kierunku, tylko w kierunku za uciekajacym oddzialem.
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

To właśnie miałem na myśli Bless mówiąc pierwotnym :)

ODPOWIEDZ