"Stół" do gry

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

"Stół" do gry

Post autor: ZiMny »

Witam.
Ostatnio podczas pobytu w Cytadeli wpadłem na pomysł
Pomysł jest następujący --->

1. Pójść do Obi
2. Poprosić o wycięcie z czegoś drewno-podobnego kawałka bym mógł położyć na nim mate do gry
3. Oczywiście w rozmiarze "do gry" ten kawałek ma być.
4. Położyć na stole i pogrywać w WFB do białego rana.

Stąd moje pytanie , jakiego rozmiaru ma być ten kawałek ?? Czy ktoś się orientuje jaki by się najlepiej sprawdził , na razie przewiduję bitwy na 1500 pkt. Tak szczerze mówiąc to myślałem o rozmiarze turniejowym ale , ponieważ nie byłem jeszcze na żadnym to prosiłbym o waszą opinie. Gdybyście mogli jeszcze podać w cm.

Pozdrowienia
Obrazek

oczopek
Mudżahedin

Post autor: oczopek »

najlepszy był by stół 48 x 72 cale (122x 183 cm) mozesz to rozwiązać w ten sposób iż, wytniesz 48 x 48, a do tego 24 x 48(cm sam sobie oblicz :P) w tedy bedziesz mógł wybierać pomiedzy wymiarowym stołem, a półtorej stołu (na tym przeważnie są rozgrywane turnieje)

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

normalnie idziesz do obi muwisz wymiary i tną ci jak chcesz, do tego dwa koziołki i masz prawie cały zestaw do gry.
Naj lepiej jest wziąść cały 48x72 niż bawić sie w kawałki trudno będzie je później dostawić i mogą zabużyć rozgrywke, a tak rozstawiasz koziołki kładziesz blat i gotowe.
Odpuść sobie mate jak dlamnie szkoda kasy za to można kupić zieloną i jakiś lakier bezbarwny i pomalować i będzie git

Pzdr
R.

Awatar użytkownika
Yegr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Yegr »

Polecam płyty OSB (takie z dużymi kawałkami pomielonego drewna) zamiast zwykłych płyt wiórowych- OSB jest moim zdaniem bardziej wytrzymałe. Ze względu na powierzchnię takiej płyty trzeba obkleić ją matą albo wysmarować klejem i pokryć piaskiem (później pomalować i polakierować)- nie można jej tak po prostu pomalować, bo będzie widać jej strukturę i będzie nie najlepiej wyglądać.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Rafał, co to sa 'koziołki'?
Czy to dwie dechy, ktore mozna wlozyc jedna w druga i miec podporke czy może jakies gotowe, super tanie, najlepsze podporki do gry w warhammera, takze turniejowego? :)

Pytam, bo nam nasze legionowskie podporki znalazly sie przypadkiem w czasie remanentu w Moku poza szopa i spadl deszcz...

A co do pytania w 1. poscie to zgadzam sie, ze najlepiej wlasnie kupic jedna plyte 72*48 (stol turniejowy) i tyle. Jesli bedziesz go trzymal w jakism bezpiecznym miejscu to mozesz go obkleic na stale mata za pomoca kleju wikol i miec zajebisty stol. Mata kładziona a nie przyklejona sie zwija i tylko denerwuje. Jesli masz duzo miejsca to mozesz oczywiscie przykleic mate o tych wymiarach (ale nie dziel jej, bo beda widoczne punkty do odmierzania zasiegu strzalow na stole) do wiekszego stolu, wtedy bedziesz mial miejsce na herbate na przyklad :P.
Podporki tez niekoniecnzie sa potrzebne, jesli zamierzasz blat stawiac na stole :).

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

http://www.allegro.pl/item475870689_koz ... _pack.html o to to... choć do płyty OSB to by się ze 3 -4 przydały.
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Super, dzieki.

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

A dało by radę całą deskę pokryć sodą ?
Bo ja się raczej za zimowy bym zabierał

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Lepiej jakąś białą matę kupić bo będziesz miał cały pokój w sodzie.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

JA mam swoj patent na "stol do gry" a mianowicie 3 plyty styroduru o grubosci 1,5 cala wymiaty jednej to: 24cale na 50 cali. pomalowalem te plyty mieszanina zielonej farby i wikolu wiec sa twarde. lacze je drewnianymi bolcami. dzieki temu mam 3 rozmiary pola bitwy, do tego plyty sa lekkie i latwo je trzymac w domu. no i koszt byl na bank duzo mniejszy niz kawal dechy z obi i mata :P

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

My stosujemy normalne płyty wiórowe (jesteśmy świeżo po zakupie kolejnych 9), grałem tez na tych z "dużymi pomielonymi kawałkami drewna" i kilka takich "sposzczerzeń".
- używamy płyt wiórowych o grubości 18 (16 a może i 14 też spokojnie wystarczy, my wzięliśmy grubsze bo często je wozimy, nosimy itp.)
- w OBI z przycięciem kosztowały niewele ponad 40 zł za sztukę
- rozmiar warto podac w centymetrach, bo czasem tnący mnożą cale x 2,5 i wychodzą maleńkie niedoszacowania :)
- pomalowane zwykłą farbą, na zieleń lub biel wyglądają estetycznie.
- piaskowana mamy składaną makietę (coś jak pisał Żbik666: 6 części 24 x 48, do modularnego składania - raz rzeczka w środku, innym razem wioska. Skałdania czasem są problematyczne) - piaskowanie ładie wygląda, ale chce sie płakać jak Ci przyjdzie przesunąc jednostkę, zwłaszcza bez traya.
- sodowanie odradzam, Kurka podał powód. :) Pomaluj po prostu na biało, a tereny zrób zimowe, ze śniegiem np.
Obrazek
Obrazek
- stół z pomielonym drewnem też bym odradzał, też cięzko przesuwa się po nim modele. Chyba że czymś wygładzisz albo przykryjesz własnie matą.
- o macie się nie wypowiadam, grałem dość rzadko, ale powinno być też OK.
- rada Marka z większym stołem i matą pośrodku jest OK, bo miejsce na herbatę i zabite modele jest czasem bardzo przydatne. :)

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

http://www.allegro.pl/item475870689_koz ... _pack.html o to to... choć do płyty OSB to by się ze 3 -4 przydały.
Dobry pomysł z tymi koziołkami , ale mają tylko 75 cm wysokości , a ja nie chcę grać na klęczki. Są może jakieś wyższe ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

prawdopodobnie nie, aczkolwiek można spróbować przykręcić do nich dodatkowe listwy i wydłużyć nogi gdzieś do 1m. podniosło by to nieco koszt i wymagało by nieco pracy ale da się zrobić.

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

prawdopodobnie nie, aczkolwiek można spróbować przykręcić do nich dodatkowe listwy i wydłużyć nogi gdzieś do 1m. podniosło by to nieco koszt i wymagało by nieco pracy ale da się zrobić.
Aha rozumiem i dziękuje za pomysł. Poprostu czeka mnie wizyta u stolarza :) bo raczej nie będę się bawił w takie rzeczy samemu , nawet przy poświęceniu temu sporej ilości czasu wyszło by to mizernie.

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

też wyjście :)

My z kumplem wyszliśmy z załorzenia żeby jak najwięcej robić samemu (odnośnie makiet, stołu i armii) i w związku z tym ciąć koszty. Efekty jak na razie są zadowalające

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

My z kumplem wyszliśmy z załorzenia żeby jak najwięcej robić samemu (odnośnie makiet, stołu i armii) i w związku z tym ciąć koszty. Efekty jak na razie są zadowalające
No właśnie wchodziłem na waszą stronę i wasza podpórka wygląda solidnie. A jaką ma wysokość ?? ( bo coś mi się zdaje że na klęczki gracie ;) )
Obrazek

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

ok 1,2 m... z tym że to są kozły zbudowane na szybko do prac budowlanych - u kumpel stawiają garaż. Obecnie stół do gry rozkładamy wielkim stole "jadalnym" w salonie

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

Obecnie stół do gry rozkładamy wielkim stole "jadalnym" w salonie
Jeżeli nie wymyśle żadnej alternatywy to też tak będę robił. Pozatym mi cholernie odpowiada wysokość tego stołu w Cytadeli na KEN. Chyba pojadę to zmierzyć :).
Obrazek

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=8092

ja tam stoły z sodą robiłem...
1wikol , piach
2 malujemy wszystko na czarno farbą (jakąś w puszce, matową_
3 drybrush białym piasku
4. przyklejenie śniegu (soda+ wikol doprowadzona do postacji ,,mazi'')
5. trawka statyczna

efekt uznaje za...porządny... ;)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Mata tez jest spoko:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ja nie uzywam juz kobylek, klade blat na normalnym stole. Spoko dziala.

ODPOWIEDZ