Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Shino pisze:
Nehan pisze:że nie można brać czołgu na poniżej 2k.
z tego co pamietam ten caly system jest robionyz mysla o 2k-2999 grach... wiec nadal nie widze roznicy...
Czyli w grze powiedzmy 4K Imperium na 4K WE będzie tylko jeden czołg i jeden drzewiec?

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

nigdy nie wystawiałem jagera chyba że na małe punkty
zawsze mam tenczową szmate i on mzernie wygląda przy takiej hag.
Dlaczego twierdzisz że jest nie wystawialna ma przecież kociołek z zupą

Nie lepiej było by zabrać kość z czarowania na horrorach

co do czołgów to troche chore że jest 50% pkt i 0-1 moim zdaniem albo jedno albo drugie

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Post autor: mdłości »

Ja bym bardzo prosił, żeby ktoś z osób, które tworzyły BP, wypowiedział się czy są jakieś szanse na zniesienie ograniczenia dla strzelających corów u WE. Jeśli nie ma takiej szansy, to żeby chociaż krótko wypowiedział się dlaczego.

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

Post autor: ZiMny »

Może dlatego żebyście nie grali na samych GG :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

mdłości pisze:Ja bym bardzo prosił, żeby ktoś z osób, które tworzyły BP, wypowiedział się czy są jakieś szanse na zniesienie ograniczenia dla strzelających corów u WE. Jeśli nie ma takiej szansy, to żeby chociaż krótko wypowiedział się dlaczego.
nie ma takiej szansy

dlatego, ze we sobie spokojnie radza bez tego

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Rafix a znasz wogole zasady kociołka? M5 bez marszu i szarzy jest idealna do walki. Z tego co mówiłes przed chwilą to mówiłes o BSB wiec bardzo Cie prosze nie zmieniaj wątku.

Poprotstu koles jest bardziej uniwersalny od niej.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Ale czy welfy na 4x10 gg wypaczają rozgrywkę albo wyniki turniejów? Chyba nie.
Jeśli nie, to po co ograniczać coś co wcale nie jest przegięte? Chyba nie ma innej armii tak bardzo pokrzywdzonej przez to ograniczenie jak WE. IMO gg stanowią jedyny, naprawdę uniwersalny core w tej armii. No może przesadzam, po porstu jest najlepszy, choć wcale nie przegięty.

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Do tego nie wystawia się hag złożonej tak jak podałeś. Dawanie jej sztandaru ASF, +D3 A, S większe o 1 od T celu do max 6 (pisanie o S6 to propaganda) w kotle który nie może szarżować i rusza się 5" to bezsens, więc przemyśl to jeszcze.

Co do WE, to prędzej się widzi 4x dryady niż gg choć z punktu ograniczeń BP to bez znaczenia.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 00:38 przez hypnotic, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

Post autor: ZiMny »

Jeśli nie, to po co ograniczać coś co wcale nie jest przegięte? Chyba nie ma innej armii tak bardzo pokrzywdzonej przez to ograniczenie jak WE. IMO gg stanowią jedyny, naprawdę uniwersalny core w tej armii.
A Dryady ?? bardzo fajna jednostka wg. mnie , bardzo trudno zmieść ją łukami , 2 ataki , ładny T i wardzik " a la demony". Napewno NIE są słabe. A 4 oddziały Glade Guardów to przegięcie lekkie , nie mówię że masakrują wszystko co widzą ale jak się scampią w lasku to bez corowych lataczy lub dobrego skrimishu ( chaos ) będzie ciężko. Pozatym czy zawszę się gra żeby wygrać ?? PG obsysa , lepiej pograć dla przyjemności , relaksu , by zapomnieć o codziennych obowiązkach ;) ( no dobra może za daleko ten wywód zaniosłem :lol2: )

@ Hypnotic , zgadzam się z Tobą w 100% , jak masz Hagę na kotle to ona nie służy do combatu Rafix.

Pozdrawiam
Obrazek

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

mdłości pisze:Ale czy welfy na 4x10 gg wypaczają rozgrywkę albo wyniki turniejów? Chyba nie.
Jeśli nie, to po co ograniczać coś co wcale nie jest przegięte? Chyba nie ma innej armii tak bardzo pokrzywdzonej przez to ograniczenie jak WE. IMO gg stanowią jedyny, naprawdę uniwersalny core w tej armii. No może przesadzam, po porstu jest najlepszy, choć wcale nie przegięty.
O matko matko, a ja nie wystawię 4 x piesków w chaosie. A one przecież nie są przegięte, 4 5tki Warhoundów nie wypaczają turniejów... Jejku jejku jestem najbardziej pokrzywdzony...

Nie płacz i daj spokój. Nie jest to ograniczenie celujące w twoje WE, tylko na równi we wszystkich, i nie może być mowy o wyjątkach typu "nie dotyczy GG" Masz driady (też silna jednostka) w core, więc nie marudź proszę.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

ja nigdy nie wystawilem 40 lucznikow o ile dobrze pamietam wiec nie ma co sie zalamywac pomyslcie o eternalach kawalerii albo scoutach chyba ze ich tez nie moge wystawiac skoro mam 30 glade guardow

a mdlosci jak chcesz grac na 40 glade guardach to wystaw 13 13 14 i bedziesz mial 40 ^^

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Tomekjar, ja rozumiem, że się zdenerwowałeś, ale może troszkę uprzejmiej co? Każdy ma prawo bronić swojej armii, steam tanka gg czy czegokolwiek, więc byłbym wdzięczny, gdybyś troszkę wyluzował przynajmniej w stosunku do mnie. Dzięki.
Domyślam się, że autorzy BP nie celowali specjalnie w to żeby udupić welfy i nic takiego nawet nie sugeruję. Nie musisz mi też wyjaśniać co jest dobrego w welfach, a co nie, chyba że bardzo chcesz.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Xet pisze:Dlaczego HE nie moga tryplowac speciali ?

Wczesniej np. gralem na 4 odzialach dragonow przeciwko 2-3 odzialom psow i tak nie bylo rewelacji. Teraz przeciwko 2 odzialom psow, moge wystawic cale 2 odzialy dragonow . Takie przycinanie mija sie z celem.
oprocz tego HE traca wiele kombinacji..
np. 3 RBT + orzeł.. to nie to samo co 4 RBT.. a traktwane jest tak samo.

Pomysł by móc wziac 3+ takie same rary dopiero w momencie gdy kazdy Special jest rożny jest w przypadku HE IMO tez chybiony.
HE to armia, ktorej siła sa głównie speciale - sekcje core i rare praktycznie nie istnieja i nie mozna na nich opierac rozpiski.
W specialach jest wsparcie jak i główne siły uderzeniowe HE.

O wiele latwiej jest nie powtarzac speciali jesli ma sie tylko 4 sloty.. gdy jest ich juz 6 to armia jest jakims dziwnym zlepkiem.
juz udowadniałem przy okazji wielu innych CS-ow ktore ograniczały tak speciale u HE - zabijana jest calkowicie roznorodnosc rozpisek.
poza tym 3x6 DP - to nadal tylko 18 elfów z T3.
zbynie ogranicznie HE bedzie prowadziło jedynie to powstania schematów.

mam nadzieje ze trafi to do notatek Barbarossy..
HE nie były i nie sa przegiętą armia (wyniki masterów i lokali mowia chyba same za siebie).. i na 99% kilka najblizszych miesięcy testow całkowicie to potwierdzi.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

też uważam że HE powinny móc potroić speciale a rare potroić jeśli nie potroili slotu special

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

ok zkociołkiem to przesada napisałem tak bo wkurza mnie brak kostki dd na horrorach ale skoro reszta jest nawet bardziej pokrzywdzona to ja sie zamykam.
Byłem skłonny przypuścić że zmodyfikujecie syrenke a nie dd na horrorach, ewentualnie że dacie możliwość wzięcia większej ilości scroli na heraldzie kosztem tych kości. Nigdy nie grałem na magii ale cenie sobie dispell a według tych cieć ląduje z 4ma koścmi i dwoma scrolami, np w przypadku innuch armii przeciwnik ma 4kości i 4 scrole
Ale niech tak będzie mam tylko skrytą nadzieje że za pare miechów (ja wyjdą nowe armie) wszystko wróci do poprzedniego stanu , bo jak by nie patrzył pacz + restrikted nie są obowiązkowe na turach a jest to zachętą wobec orgów do stosowania tych cięć plus jeszcze kilka innych ich wymysłów i widzimisie jak to ma już miejsce w regulaminach na turach I TO BARDZO MI SIE NIE PODOBA.

Generalnie ograniczenia te mi sie podobają jeszcze gdyby były obowiązkowe i nie podlegające midyfikacją ze stronu orgów to bym sie jeszcze bardziej cieszył

Pzdr
R.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

@Mdłości:
Pozwól, że Ci odpowiem z pozycji gracza WE właśnie (na jakąś sensowną dyskusję nie masz co liczyć - założenie jest takie, że dyskusje nie są potrzebne, przeciwnie to spam i rozmywanie. O czym znakomicie przekonał się m.in. Akuma).
Po pierwsze WE to nie jest słaba armia. Po drugie WE to armia, która przed wejściem 7ed była jedną z najmocniejszych, jeśli nie najmocniejszą. Po trzecie, a wynikające z dwóch poprzednich, po przycięciu Imperium i VC, nasza pozycja rośnie. Po czwarte nie możemy więc, jako armia przejść obok BP czy jakiegokolwiek CSu nietknięci. Po piąte ciężko nas dotknąć poprzez konkretne ograniczenia (umówmy się, że 0-1 treeman to taka kosmetyka - rzadko ktoś grał na dwóch). Przedmiot bardzo mocny mamy jeden (Hoda), od biedy dwa (netlingi). Siłą WE są m.in. bardzo mocne cory.
I to przyciąć można, a nawet trzeba. Po szóste więc nie fair byłoby pozwalanie nam na 4xGG i 3xdriady, skoro siła innych armii ulega ograniczeniu. Ergo cięcie do 3 i 2 jest jak najbardziej konieczne.
Natomiast ja rozumiem, że możesz argumentować, tak jak argumentujesz, ponieważ BP nie zakłada, że ciąć trzeba najmocniejsze opcje, a jedynie to, co LS uzna za wypaczające rozgrywkę. No i w tym duchu możesz walczyć :-)
Pozdrawiam!
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

RAFIX pisze: Generalnie ograniczenia te mi sie podobają jeszcze gdyby były obowiązkowe i nie podlegające midyfikacją ze stronu orgów to bym sie jeszcze bardziej cieszył
jesli sie okarze ze demony lub VC sa nadal zbyt mocne i niszcza turnieje to organizatorzy na pewno cos dodatkowego zaproponuja... nawet az do całkowitego banu :)

a ja wpadłem na swietny pomysl regulaminu.
obiwiazuje BP, armie wstawiane są na zasadach Limited, oprocz demowów i VC, ktore to musza byc na zasadach Restricted. Ograniczenie magii z Restricted by dotyczylo wszystkich. :D

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Bestie - Fakt - ciężko - ale jak napisał Szafa "Takie życie"
WE - Treeman ?
Chaos - Lord z GW ?
DE - Bolce
HE - Bolce + Duża kuźnia z seera ?
WE ??? Aż tak źle że 2 razy ?
Lizaki - Fakt ale book się pojawi ( narazie odział kroxów )
Bretka - Trabusz
Skaveny - Jezz + WLC + Globe ?
Tym mozna zwarzywić czołg, ale nie zabić i zdobyć 300 VP. Pytałem, jak tymi armiami zdobyć na czołgu jakiekolwiek punkty.

W tej chwili doszło do specyficznej sytuacji "Obrony Częstochowy"
Chciałbyś. Tylko tu za bardzo nie ma przed czym sie bronić. Ot, stoi jeden koleś, rzuca jajkami w klasztor i krzyczy "Naprzód!".
zmiana ASF to moim skromnym zdaniem jedyny babol jaki wyszedl w tym patchu no ale coz nic nie jest idealne
A moim zdaniem nie. Pojedynki HE vs HE były chyba najbardziej absurdalnymi. Poza tym, taki ASF sprawia, że bardziej się liczą umiejętności gry, a nie umiejętność rzucania 4+.
1 dlaczego hag może mieć trucizny niosąc magiczną szmate a np demonowy bsb i vampir nie mogą korzystać z giftów i blood linów??
Bo hag jest słabiutka i praktycznie nikt jej i tak nie wystawia. Po co przycinać jednostki nie spotykane na stołach?
Dlaczego twierdzisz że jest nie wystawialna ma przecież kociołek z zupą
Ale wtedy nawet szarżowac nie może. A jak zrobisz ją w kombinacji do walki, z ASF to kosztuje 310 pts i walczy tylko wtedy, gdy na nią ktoś szarżuje.
(na jakąś sensowną dyskusję nie masz co liczyć - założenie jest takie, że dyskusje nie są potrzebne, przeciwnie to spam i rozmywanie. O czym znakomicie przekonał się m.in. Akuma).
Dyskusje są potrzebne. Ale pseudointelektualny słowotok to nie jest wartościowy element dyskusji i wcale nie czuję się zobligowany do tego, by na niego odpowiadać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Jankielu z tym ASF wystarczyłoby że w razie identycznej inicjatywy znaczenie ma kto szarzował czy GW. Gdy inicjatywy są różne kto bije pierwszy powinno byc jak jest czyli kto ma większą bo nie tylko HE mają ASF a różne rzeczy z innych armii też mają.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Wiem. Ale przy ASF wrócilismy po prostu do pierwotnego FAQ w tej kwestii, a nie wymyślalismy niczego nowego. Mnie osobiście wydaje się to trochę bardziej sprawiedliwe - nie wystawia się już jednostek z ASF do przyjęcia wszystkiego na klatę, ale trzeba więcej kombinować. Osłabiony jest keeper of secrets, assassin, dużo większe znazenie ma kto szarzuje. Zmusza to do ostrożniejszej gry.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ