Jak się nazywa pojazd nowego prezydenta USA?Barakowóz!!!

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

@Kosa socjalizm w praktycznym wydaniu był tylko jeden i skończył jak skończył na śmietniku historii (przynajmniej dla naszego kraju), więc mi nie bardzo pasuje powrót do starych czasów.
Z resztą co to jest prawdziwy socjalizm, tak naprawdę coś nie realnego. Coś takiego nigdy nie istniało (chyba,że chodzi ci o kraje realnego socjalizmu). No ok można próbować budować wspaniały utopijny ustrój, ale taki eksperyment skończy tak sam jak ten rozpoczęty 70 lat temu.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

istnial, krótko, ale istnial...

rządy Trockiego i Lenina, Rosja wtedy wstawala na nogi po batowaniu przez carat, gdyby nie wtrącil się Stalin, historia inaczej by się potoczyla.
Gdyby partia posluchala Trockiego, nie byloby próy podboju Europy porpzez Armie Czerwoną, gdyby go posluchali żylbyś teraz w bardzo dobrym ustroju.

Ale lepiej jechać stereotypami przekazywanymi w szkole, no cóz...
czasem warto siegnać dalej i poczytać i dowiedzieć siejak to wygląda, gdyż to co Ty nazywasz socjalizmem to byl stalinizm, a idąc dalej:

"Mimo głębokich różnic podstaw społecznych stalinizm i faszyzm są zjawiskami symetrycznymi."

Ty piszesz i myślisz o stalinizmie, myśląc, ze to jest socjalizm, cóż baaardzo się mylisz, kolejny luzny cytat:

"Wywodzić stalinizm od bolszewizmu to dokładnie to samo, co w szerszym sensie – wywodzić kontrrewolucję od rewolucji."

A kapitalizm i prawica? No cóż, pożywką ich zawsze bedzie wojna :(
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

BTW, Lenin też ma na sumieniu ok 6mln ludzi...

Zły przykład Kosa. :wink:

Ja raczej wolę patrzeć na to co lewica (nie komuniści, socjaliści i nie wiem kto jeszcze) zrobiła w krajach skandynawskich. Aktualnie są to kraje o najwyższej stopie życiowej na świecie.

A co do polskiej sceny politycznej, to PIS jest chyba najbliższy socjalistom, mimo ich wszelkich zapewnień, że są wręcz ultraprawicowi.

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Kosa pisze:istnial, krótko, ale istnial...

rządy Trockiego i Lenina, Rosja wtedy wstawala na nogi po batowaniu przez carat, gdyby nie wtrącil się Stalin, historia inaczej by się potoczyla.
Gdyby partia posluchala Trockiego, nie byloby próy podboju Europy porpzez Armie Czerwoną, gdyby go posluchali żylbyś teraz w bardzo dobrym ustroju.
Trocki i Lenin, stworzyli ustrój oparty na grabieży i złodziejstwie. Zwolenników zdobywali rozdając to co sami ukradli innym, ale i tak poziom życia w Rosji Bolszewickiej niższy niż w Carskiej, a po jakimś czasie okazało się, że cały system zawodzi i trzeba było wprowadzić terror, bo ludzie wcale nie chcieli żyć w świecie wymyślonym przez obu panów. A zbrodnie nie pojawiły się za Stalina. CzKa czerwony terror powstała za Lenina i kierowana przez Dzierżyńskiego wycinała wrogów systemu, i nie tylko arystokrację czy burżuazję, ale wszystkich przeciwników politycznych (mniejszewicy, eserowcy, a to im było bliżej do tego tzw. prawdziwego socjalizmu). Więc Kosa nie próbuj mi wmówić, że bolszewizm był ok, bo nie był. U zarania był nie efektywny i nie przystający do rzeczywistości, więc ludzi należało zmusić do tego aby w nim uczestniczyli, bo jakoś z własnej nie przymuszonej woli nie chcieli.

Kosa pisze:A kapitalizm i prawica? No cóż, pożywką ich zawsze bedzie wojna :(
A Bolszewizmu nie była. To wytłumacz mi po co Bolszewicy szli na Polskę w 1920 roku.
Niestety Kosa jeśli Bolszewizm miał być początkiem tego wspaniałego świata to może jednak dobrze, że nie wypalił.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

dajcie spokój bo brzuch boli :P

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Panowie, socjalizm i socjaldemokracja to nie są złe ideologie :) Żadna z nich nie propaguje przemocy ani nie ma w teorii przemocy ani czegokolwiek co prezentowała np. ZSRR. To samo się tyczy komunizmu - komunizm a'la Marx to system utopijny, gdzie "państwo", tak niezbędne w systemach auto i totalitarnych, po prostu znika po rewolucji :)

A co do lewicy w Polsce, ona jest ale jak na razie przeżywa zrozumiały kryzys po rządach Millera i po nieudanym projekcie LiD. Ale to nie znaczy że lewicy nie ma :)

A PiSowy "socjalizm" objawia się raczej tym że jego elektorat stał się starszy i bardziej wiejski, co zmusza PiS do zajęcia się problematyką biedy w Polsce. Gdyby nie to, mielibyśmy partię konserwatywno-narodową.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Fanatyk pisze: Ale to nie znaczy że lewicy nie ma :)
No nie ma. Jedyna porządna lewica jaką znam, wyjechała do UK na studia ;)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Tullaris pisze:...
nadtcza gadanina, poprzyj to czymś.

Armia czerwona poszla na Polske, gdyż w parti do glosu znowu dochodzili mienszewicy, socjal-demokraci ówcześni...
prawdziwi komuniści nie chcieli tej wojny, byli wyczerpani skończoną wojną domową, chcieli pokoju, szczególnie, że na zachodzie już szykowaly się rewolucje, bylo blisko użerzywistnienia się ideii rewolucji permanentnej, bo tylko wtedy socjalizm może wejsć w życie. Socjalizm w jednym kraju jest utopią. Jak beize tylko w jednym kraju, to ościenny kapitalizm i tak go zniszczy i pokieruje nim, a wiadomo jakie są skutki kapitalizmu, szczególnie po przemianach...

Zaś socjalizm na calym świecie, o ile jest do wykonania (a wierze, że jest, tylko problem jest taki, że to jest ideologia o zbyt rozszeżonych horyzontach) nie tworzy utopi, tworzy bardzo uporządkowane i dogodne spoleczeństwo.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Kosa pisze:
Tullaris pisze:...
nadtcza gadanina, poprzyj to czymś.
Chociażby GRU Wiktora Suworowa gdzie jest przedstawiona historia sowieckich służb specjalnych. Z książki tej jasno wynika, że terror był nieodłączną częścią systemu. Gdyby nie czystki CzKa Bolszewicy nigdy nie utrzymali by się przy władzy. Poza tym szybko okazało się ,że wprowadzony przez Lenina komunizm wojenny nie sprawdza się czyli tak naprawdę gospodarka socjalistyczna jest do bani. Wtedy aby ocalić resztki gospodarki wprowadzono NEP z elementami rynkowymi co uratowało sytuacje.
Kosa pisze:Armia czerwona poszla na Polske, gdyż w parti do glosu znowu dochodzili mienszewicy, socjal-demokraci ówcześni...
prawdziwi komuniści nie chcieli tej wojny, byli wyczerpani skończoną wojną domową, chcieli pokoju,
Tak i powiesz mi może jeszcze, że wojna nastąpiła bez zgody i aprobaty Lenina i Trockiego. Władza była centralna. Mniejszewicy i socjaliści mogli mówić i uważać sobie co chcieli, ale bez decyzji góry do wojny by nie doszło. Bo co wojska poszły by w pole bez zgody szefa państw i Ludowego Komisarza Obrony. Nie no Kosa ja tego nie kupie bajki o pokojowych komunistach, oni od początku byli nastawieni na grabież i ekspansje.
warkseer pisze:Ja raczej wolę patrzeć na to co lewica (nie komuniści, socjaliści i nie wiem kto jeszcze) zrobiła w krajach skandynawskich. Aktualnie są to kraje o najwyższej stopie życiowej na świecie.
No ok Szwedom się udało, ale należy pamiętać o jednym to ciągle jest gospodarka rynkowa. Poza tym należy zwrócić uwagę na jedną rzecz, Szwecja jest krajem bogatym w surowce naturalne (głównie ruda żelaza), mają dogodne warunki do pobierania energii z tanich źródeł odnawialnych i Szwedów jest tylko 9 mln, a mają kraj zasobny więc jest się czym dzielić i można budować namiastkę socjalizmu. No ale już we Francji i Niemczech nie jest tak wesoło, długoletnia polityka socjalna sprowadziła na te państwa kłopotu budżetowe, tak więc rządy tych państw zmuszone są do zliberalizowania polityki gospodarczej.

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Odeszliśmy trochę od tematu, filmik Manfreda był o lewakach i liberałach, a nie o Leninie i jego tworzeniu raju.

Nie popieram komunistów, bo wierzą w mrzonki, które są takim fantasy, jak np. świat Warhammera.

Mówię o wolnym rynku, który jako ekonomista z wykształcenia, uważam za najlepszy regulator gospodarki, a rola państwa w tym procesie powinna być marginalna.
Państwo powinno się skupiać na pomocy najbiedniejszym (i tu uważam, że poglądy lewicowe są istotniejsze). Z lewicą zgadzam się także w innym aspekcie, a mianowicie całkowita tolerancja dla inności. Nie śmieszą mnie dowcipy o murzynach, Żydach itp. Nie mogę wręcz patrzeć, jak idiota Rydzyk w tej swojej telewizji i radiu wydurnia się wygadując głupoty o Niemcach, Rosjanach czy innych nacjach. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że on ma całe rzesze popleczników, którym takie pierdolenie się podoba. A partie polityczne popierające go lub szukające u niego poparcia traktuję jako chorobę (gangrenę), która toczy społeczeństwo.

@ Manfred z tym filmikiem jesteś po prostu żałosny, a myślałem, że światek graczy jest wolny od takich ludzi.
PS. Swoją drogą, to kiedyś na religii w podstawówce, a potem także w liceum księża puszczali mi filmik, w którym gry typu D&D, Warhammer RPG, Zew Cthulhu, WFB są deprawujące i stworzone przez Szatana. Co ty na to powiesz, przecież popełniasz grzech grając w te "bezeceństwa" :lol2: :twisted:

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

warkseer pisze:@ Manfred z tym filmikiem jesteś po prostu żałosny, a myślałem, że światek graczy jest wolny od takich ludzi.
Przecież on se jaja robi, weźcie wszyscy wyluzujcie.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Kielon pisze:
warkseer pisze:@ Manfred z tym filmikiem jesteś po prostu żałosny, a myślałem, że światek graczy jest wolny od takich ludzi.
Przecież on se jaja robi, weźcie wszyscy wyluzujcie.
Ta sa jaja glupie i niebezpieczne. Momentami podchodzace pod karalne prawem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

warkseer pisze:Odeszliśmy trochę od tematu, filmik Manfreda był o lewakach i liberałach, a nie o Leninie i jego tworzeniu raju.

Nie popieram komunistów, bo wierzą w mrzonki, które są takim fantasy, jak np. świat Warhammera.

Mówię o wolnym rynku, który jako ekonomista z wykształcenia, uważam za najlepszy regulator gospodarki, a rola państwa w tym procesie powinna być marginalna.
Państwo powinno się skupiać na pomocy najbiedniejszym (i tu uważam, że poglądy lewicowe są istotniejsze). Z lewicą zgadzam się także w innym aspekcie, a mianowicie całkowita tolerancja dla inności. Nie śmieszą mnie dowcipy o murzynach, Żydach itp. Nie mogę wręcz patrzeć, jak idiota Rydzyk w tej swojej telewizji i radiu wydurnia się wygadując głupoty o Niemcach, Rosjanach czy innych nacjach. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że on ma całe rzesze popleczników, którym takie pierdolenie się podoba. A partie polityczne popierające go lub szukające u niego poparcia traktuję jako chorobę (gangrenę), która toczy społeczeństwo.

@ Manfred z tym filmikiem jesteś po prostu żałosny, a myślałem, że światek graczy jest wolny od takich ludzi.
PS. Swoją drogą, to kiedyś na religii w podstawówce, a potem także w liceum księża puszczali mi filmik, w którym gry typu D&D, Warhammer RPG, Zew Cthulhu, WFB są deprawujące i stworzone przez Szatana. Co ty na to powiesz, przecież popełniasz grzech grając w te "bezeceństwa" :lol2: :twisted:
nie będe się kłócił Kielon napisał prawde. ale odniose się do ostatniego zdania, po czym wnosisz że jestem katolikiem ? :)

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Elektorat partii politycznych, których nie dotyczył twój filmik jest w 99,9% katolicki, po prostu oni mają coś przeciwko innym wiarom (np. żydowskiej), ba dali nawet taką władzę księżom, że można teraz powtarzać klasę przez pałę z zajęć z religii katolickiej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arecki
Mudżahedin

Post autor: Arecki »

Mistrzu Ciebie musiał molestować twój ksiadz ;p
Raz to nie musisz chodzi na ''zajecia'', dwa to trzeba być ostro sprytnym żeby nie zdać z religi ^^ IMO, to wystarczy chodzić na co drugie takie zajecia, żeby zaliczyć je na 4, co niektórym zawyża średnia :)

Jak do tej pory to Żydzi maja coś przeciwko innym wiarom, z naciskiem na katolicka ;]

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Grail Knight pisze:Mistrzu Ciebie musiał molestować twój ksiadz ;p
A Tobie się chyba pomyliły fora. Z takimi tekstami to na onet.pl.
Grail Knight pisze: Raz to nie musisz chodzi na ''zajecia'',
Ciekawe, bo ja musiałem jeżeli nie było zgody rodziców na opuszczenie lekcji religii. A to nie było tak dawno temu.
Grail Knight pisze: dwa to trzeba być ostro sprytnym żeby nie zdać z religi ^^ IMO, to wystarczy chodzić na co drugie takie zajecia, żeby zaliczyć je na 4, co niektórym zawyża średnia :)
Albo mieć księdza który daje plusy za chodzenie na mszę i minusy albo jedynki za nie chodzenie na mszę.
Grail Knight pisze: Jak do tej pory to Żydzi maja coś przeciwko innym wiarom, z naciskiem na katolicka ;]
Dowody? Z tego co pamiętam to tylko katolicy uważają się za wiarę która jest poniżana, pomimo bycia w większości i posiadania najlepiej zorganizowanego kościoła na świecie. Poza tym, kiedy słyszałeś o Żydach goniących katolików po ulicach albo przepędzających z ławek?

Awatar użytkownika
Arecki
Mudżahedin

Może mi sie i pomyliły, przepraszam Warkseera :) Są rzeczywiście ksieża, którzy maja coś nie tak w głowie... Ogólnie uczęszczanie na lekcje religi nie jest obowiązkowe, i nie wnikam tutaj w relacje rodzinne czy inne przypadki.

Jakiś miesiac temu była sprawa z beatyfikacja Piusa XII, która miał podpisać Benedykt, oczywiście tego nie zrobił pod naciskiem Żydów, którzy mieli do Kościoła (głównie papieża) to, iż podczas II WŚ. nie potepił postepowania Hitlera.
W Jerozolimie chrześcijanie (zresztą nie tylko) są prześladowani przez Żydów.
Katolicy sa czesto poniżani, co zdecydowanie widać na portalach internetowych.
Gdzie widziałeś owe prześladowania wobec Żydów, przez Katolików?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Młodzież Wszechpolska w dwudziestoleciu międzywojennym? Jedwabne? Kielce?

Katolicy poniżani na portalach internetowych? :lol2:

Pius XII nie skrytykował Hitlera za to co zrobił. A mógł. A kto potem pomagał wywozić nazistów do Ameryki Południowej?

W Jerozolimie to jest wolna amerykanka i wojna pomiędzy Żydami i muzułmanami. Daj przykład prześladowania katolików przez Żydów.

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

mi się natomiast nie podobają działania żydów w Palestynie :)
dobra ja tu więcej nie pisze, mam zbyt zdegenerowany żart ;) pozatym nie mam głowy na takie rzeczy ostatnio, wzasadzie to na nic nie mam ostatnio :/

Peace Panowie i zluzujcie zwieracze troche

Awatar użytkownika
Arecki
Mudżahedin

Oczywiście że mógł, tyle że zginęli by nie tylko Żydzi ale i Katolicy, wiec nie wiem czy było warto, szczególnie iż sytuacja Watykanu nie była pewna w ówczesnej europie... Oczywiście o tym, ilu Katolików uratowało Żydów podczas pogromów to sie nie mówi.
Może i jest wolna amerykanka, lecz w tej wojnie dziwnym trafem poszkodowani sa również chrześcijanie.

Mam w rodzinie policjanta, z którym rozmawiałem niedawno. Na wiosne przyjechali Żydzi na Majdanek, zadaniem policji była ochrona gości, wszystko ok. Popołudniu Żydzi poszli do baru (oczywiście zadaniem policji była dalsza ochrona), wiczorkiem ''goście'' mało nie roznieśli baru (nie mówiac już o porzadku jaki zostawili po sobie w hotelu), Żydzi również zdewastowali krzyż który wisiał na ścianie, plując na niego i depcząc go. Oczywiście policja miała obowiązek chronić, i pod żadnym pozorem tknąć Żyda.

ODPOWIEDZ