Tumskie Wzgórze 8 - Płock; 17.01.2009

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Tumskie Wzgórze 8 - Płock; 17.01.2009

Post autor: Gobo »

KGB Tawerna zaprasza na turniej:

Tumskie Wzgórze 8

LIMITED – 3000ptk!

Data: 17.01.2009
Mijesce: ALO przy PWSZ, Pl. Dąbrowskiego 2; 09-402 Płock
Rozpoczęcie: 8.30
Planowane Zakończenie: 19.00
Bitwy: 3
Limit Miejsc: 40

Zasady:

*Zakaz dublowania lordów czarujących (VC mogą jeśli dadzą 2 lordów z 2lvl i bez master of black art) oraz 0-1 Great Demonów
*Max użyć 12 power dice na ture (re-cas u VC tylko 1 raz u herosów i 2 razy u lorda,re-casta na popychaczki 1 raz tylko u lorda) - TK mogą użyć max 14 ;) - każdy Bound spell na lvl 3 liczy sie jak 1 Pd, a 4+ jak 2 PD ;)
*Max 3 takie same oddziały piechoty strzelającej (lizardy moga wystawić po 3 oddziały skinkow z rozynm wyposarzeniem)
*Max 3 takie same oddziały kawalerii
*Max 2 takie same special (u HE 3)
*zakaz dublowania rare (chyba ze armia ma tylko 2, to wtedy 1 może zdublować) (HE moga mieć 3 takie same rare)
*sztandary mogą nosić tylko bohaterowie nieczarujący (wyjątek Slan)
*syrenka 0-1
* rozpiski jawne ;)

progi punktowe co 300

Scenariusze podam później...

Lista Zgłoszonych

1. Piotr Gobo Zwarycz - breta
2. Michał koral Koralewski - VC

3. Piotr Gruca – empire
4. Piotr Polek – TK
5. Maciek Młody Mikołajczyk – OG
6. Paweł Babecki – Dwarfy
7. Vex - bretonnia
8. Ataman - WoC
9. Raistlina - DE (zapraszamy z małżonką ;) )
10. Sumo - lizaki
11. Ostry - kraski
12. Assur - VC
13. M.40 - demony

14. Frelo - Lizaki
15. Voltar
16. Gargamel - HE

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 12:59 przez Gobo, łącznie zmieniany 8 razy.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Chciałem zauważyć, że ktoś tu chyba nie lubi lizaków...
Spójrzcie na to:
1. 12 Power Dice: Przecież to okrutnie mało jest. Na 2k wiele armii wyrabia więcej, szczególnie Lizaki ze Slannem, na 3k to zdecydowanie za mało...
2. Max 3 oddziały skinek? Przecież to żenada jest... Na 2k takie ograniczenia by były bardzo surowe, a na 3k? :shock:
3. Sztandary mogą nosić bohaterowie nieczarujący - innymi słowy: masz Slaana, to nie masz BSB w ogóle w armii :shock:

Tak w ogóle to proponuję może BP+R ze zwiększonymi limitami...

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Format ciekawy, jeśli będę miał akurat wolny weekend wpadnę, nie wiecie moze czy jest połączenie kolejowe via kutno??

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

jedź polskim expressem ja tak jeździłem na studiach. To był koszt około 14-16 zł studencki i jakieś 2 h jazdy z Torunia
Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ba ale ja teraz w Kłodawie mieszkam....

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

tomku..wszystko da sie poprawic ;) o likazkach nie myslalem robiac ten regulamin... skinek mozesz miec 6 oddziałów... 3x plujki i 3xten drugi typ uzbrojenia... slan bsb...mysle ze spokojnie mozna go odbanowac..ale jako wyjatek... bardizej mi chodzi o to zeby VC i demony byly zmuszone do wystawienia nieczarujacego hero...(limity pd mysle zeby zwiekszyc na 14/12)

Awatar użytkownika
frelo
Pseudoklimaciarz

Post autor: frelo »

jak mogłeś nie pomyśleć o lizakach
niewybaczalne

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

balancing patch albo restricted nie bedzie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

jako tako nie...ale wszelakie wasze potrzeby regulaminowe moge rozwazyc ;) ani ja ani koral nie lubimy mocnej ingerencji w zasady... dlatego jak cos to jzu tlyko ograniczenia...nic wiecej ;)

@Frelo - oczywiscie w zlym znaczeniu ;) hehe

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

To ja ładnie poproszę o wstępne zapisanie:
- Mnie
- Raistlina

:)

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

O ambitny format, może wpadnę i przy okazji nagrodę zaległą odbiorę.

Kilka pytań do formatu:

rozpiski tajne czy jawne?

limit 12 pd - tyle kości można generować czy użyć? co z czarami produkującymi dodatkowe kości? I bound spell to aż 2pd - 1pd jest chyba bardziej adekwatne, w większości i tak mają lvl 3/wyczerpują się, tym bardziej że np. treeman kości zjada możliwością przesuwania lasu - takie to mocne?

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

trafne pytanie ;) mozemy zmienic to na uzyc 14 PD (w tym boundy na 3 to 1, a 4+ to 2...)

nagroda oczywiscie czeka...jak milo...bed mial wiecej miejsca na polce w koncu ;D

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

A ja proponuję znowu zastosowanie BP z lekkimi modyfikacjami. Na Mackach mieliśmy coś takiego (format 2k+1k z dopuszczoną armią na 3k) i działało to idealnie. W skrócie:
Armia 3k:

Bohaterowie: Nie można powtórzyć więcej niż trzy razy tego samego typu herosa. Nie można powtórzyć typu lorda
Jednostki core: Żadna z armii nie może powtórzyć oddziału core więcej, niż trzy razy, z wyjątkiem niestrzelającej, rankowej piechoty oraz piechoty posiadającej zasadę "raiders".
Jednostki special: Żadna z armii nie może posiadać więcej, niż dwóch takich samych jednostek special. Armia może posiadać trzy takie same jednostki special, pod warunkiem, że nie będzie posiadała ani jednej jednostki rare.
Jednostki rare: Żadna z armii nie może powtórzyć jednostki rare. Armia może powtórzyć jednostkę rare, jeżeli nie będzie powtarzała żadnej jednostki special.

High Elves: W przypadku HE, żadna armia nie może wziąć trzech i więcej takich samych jednostek rare, chyba, że gracz nie powtórzy ani jednej jednostki special - w tym wypadku może wziąć do czterech takich samych jednostek rare.

Skaven: Ratling 0-3
Lizardmen: Skinki z blow pipe i skinki z javelinami liczą się jako różne oddziały core

Obie armie:

Armaty DoW:
Maksymalnie jedna armata DoW na sojusz.

Kostki power:
Żaden sojusz nie może wykorzystać więcej niż 15 PD w ciągu jednej fazy magii. Ten limit jest mniejszy o jeden (przez całą bitwę) za każdy przedmiot/zdolność w rozpisce dającą znaczący bonus przy czarowaniu (patrz poniżej). Pierwszy bound spell użyty w fazie magii jest liczony jako jedna użyta PD, każdy następny bound spell liczy się jako 2 PD.
Przedmioty/zdolności zmniejszające ilość używalnych PD o 1 (ZA SZTUKĘ!) to:
Wszystkie dokupione na bohaterach przedmioty i zdolności, które pozwalają magowi na wybieranie czarów bez losowania, dające znajomość całego lore’a, dające bonus +1 lub więcej do prób rzucenia czaru, oraz przedmioty/zdolności wykupione przez magów pozwalające im przerzucić kości użyte do czarów.

Kostki dispel:
Żadna armia nie może wykorzystać więcej niż 15 DD w ciągu jednej fazy magii. Ten limit jest mniejszy o jeden (przez całą bitwę) za każdy przedmiot/zdolność w rozpisce dającą znaczący bonus do obrony antymagicznej (patrz poniżej). Do tego limit ten zmniejsza się o jeden za pierwszy dispel scroll w rozpisce i o dwa za każdy następny dispel scroll w rozpisce. Kości z Magic Resistance nie wliczają się w ten limit.
Przedmioty/zdolności zmniejszające ilość używalnych DD o 1 (ZA SZTUKĘ!) to:
Wszystkie dokupione na bohaterach przedmioty i zdolności, które dodają +1 lub więcej do rzutów na rozpraszanie czarów lub przedmioty/zdolności wykupione przez magów pozwalające przerzucić kości
użyte do rozpraszania czarów. Wszystkie dokupione zdolności/przedmioty wpływające na miscast u przeciwnika (powodujące miscast lub go ułatwiające, pozwalające modyfikować rzuty na tabeli miscast itd.)

Dark Elves: Ring of Hotek w rozpisce odejmuje 6 DD od limitu kości, które moSna wykorzystywać w fazie magii przez cała bitwę.
Ponadto BP trochę jednak tnie wampiry i demony, bo na te wasze zasady, które teraz są to można wystawić coś takiego:

2 Bloodthirstery, heraldów khorna na juggerach z AS0+ (w tym BSB), 4 oddziały horrorów, 3 furii, 2 7mki flashhoundów, 2 piątki seekerów, oddział 6 flamerów fienda slaanesha i wejdzie jeszcze herald slaanesha z siren song. Ochrona antymagiczna super (6 kości, 2 scrolle, przy MR 2-3 na głównych koksach i limicie 12 PD starczy spokojnie. Za to masz 2 lataczy - uber kozaków, 2 kloce psów, do tego seekerki, fienda, plemnikowego heralda z siren songiem, i mnóstwo innego śmiecia. Niezła armia, a jestem pewien, że mocniejsze rzeczy da się złożyć, tylko ja na demonach nie znam się zbytnio...

Za to wampiry postawią megaduże oddziały Carn wrightów, kloce BK z drakenhoffem i wszystkie magujące wampiry będą miały +1 / +2 do casta, przez co mogą pojawić się oddziały fell batów po 15 sztuk na przykład. Bo mając limit 12 PD inne armie rzucą po 5 czarów około, a wampy około 10. I tego nie da rady zatrzymać... Scrolle się zupełnie nie przydadzą.

Imperium: 3 czołgi, War Altar, 4-5 dział + magia wypasiona (10 PD + Bound z wózka, 2 boundy szefa arcylektora, boud z pierścionka)

TK: High Liche Priest, 2 Liche Priest, Tomb King, Tomb Prince i 2 inne boundy, casket of souls. Czyli 2 inkantacje na 3 kościach, 3 na 2 kościach i 5 (!!!) mniejszych rzeczy. + hieratic jar, coby nie było. Do tego 2 katapulty + skorpy i inny śmieć i nie ma bata, że boli.

Pisałbym dalej, ale mi się nie chce :P

Podsumowywując: połatajcie ten regulamin, to pewnie będzie ekipa z Łodzi.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

nie zapominaj o zakazie dublowania Great demonow...i zakazie dublowania rare ;D wiec rozpiska empire nie adekwatna do zasad... VC moga meic 1 duzy odzial wratów... mozesz tez miec max 2 takie same speciale... wiec znowu nie wystawisz 5 skorpionow...

ale polatam napewno ;) bo kilka rzeczy w PB jest dobrych... musze tlyko sie w to zaglebic jak wroce do domu :)

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Niedoczytanie z tymi czołgami i greaterami, my bad... Inna sprawa, że Keeper + Bloodzio to nadal fajna opcja :P
A o skorpionach napisałem, że sobie będą, a nie, że będzie ich 5.

Tak, czy inaczej przy takim napisaniu regulaminu można parę śmiesznych rzeczy przecisnąć ;)

Awatar użytkownika
SUMO
Wałkarz

Post autor: SUMO »

Ograniczenia jakieś z dupy, zgadzam się z Tomkiem co do lizardmenów.
Ostry i ja (TYM RAZEM) będziemy GOBO. Nie mogłem sie do was wybrac nigdy. Prosiłbym o wpisanie mnie i Ostrego na Turniej.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

juz Cie zapisuje my friend :) milo bedzie Cie znowu zobaczyc ;)

Tomek... zeby za duzo dziwnych rzeczy nie dalo sie przecisnac bede uscislal...a Ty widze, ze mi w tym pomozesz :)

Awatar użytkownika
voltar
Wałkarz

Post autor: voltar »

A jak z modelarską strona turnieju? Jakie są szanse, że będę grał przeciwko proksom / pustym podstawkom? Na takie punkty to może być zmorą...

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

jak to u nas....minimalna tolerancja na proxy ;) +ocena malarska ok 12ptk...

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

mozemy zmienic to na uzyc 14 PD (w tym boundy na 3 to 1, a 4+ to 2...)
E tam limitu pd nie trzeba zwiększać, 12pd jest w porządku, mniej magów więcej close combatu to ciekawsze bitwy. Tym bardziej że nie ma ograniczeń na antymagię (i nie muszą być). Tylko coś z tymi boundami trzeba zrobić.

I nie wydaję mi się, by BP był niezbędny, szczególnie że na duże punkty jest więcej śmiecia do zajęcia się jakimiś koksami tudzież odpowiednio większa siła ognia może je wyeliminować (wampiry z zapewne jednym lordem jeszcze jakoś widzę, 2 wielkie demony to już w sumie większy problem...ale jeden greater i prince jest już ok). Ah i HE pozwoliłbym na potrojenie rarów (co najmniej) bo inaczej słabo wypadają w tej sekcji.

pozdro

ODPOWIEDZ