Pytania WE ( raczej... "fluffowe"/kompozycyjne)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

W świetle tych cytatów może.
No chyba, że jest coś jeszcze...

Halun
Mudżahedin

Post autor: Halun »

Uściślenia sędziowskie:
Bohater z "wardancer weapons" nie otrzymuje bonusów za posiadanie broni dwuręcznych, dwóch broni itp. - nadrzędna jest zasada "wardancer weapons", która zastępuje wszystkie normalne zasady broni.

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

No i się sytuacja wyjaśniła.

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Lamentation of Despairs
Wczoraj doszło do drobnego nieporozumienia na tle dokładności tego Spitesa a mianowicie stoi jak byk że any model on the board may be targetet. Pytanie wydaje sie wiec zbedne ale chce rozwiac watpliwosci znajomego- czy bohater w oddziele moze byc trafiony? I czy mozna uzywac do testu generalskiego LD?

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Post autor: mdłości »

Każdy model, nawet w oddziale i niewidoczny dla posiadacza spajta. Nigdzie nie jest napisane, że nie może brać LD od generała, więc może.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Jesteś pewien tego generalskiego ld?
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

-"Wyznacz model w dowolnym miejscu na stole. Wyznaczony model musi przejść test Zdolności Przywódczych lub utraci K3 punktów żywotności bez możliwości skorzystania z Ochrony Pancerza, Magicznej Ochrony czy też Regeneracji."
Tak jest w polskim podręczniku.
Nigdzie nie jest napisane, że nie może brać LD od generała, więc może.
?
"Wand of Wych Elm" czyli "Różdżka z Górskiego Wiązu"
-"Różdzka pozwala przerzucić KAŻDY rzut na Rozproszenie Czaru"
Czyli co, przeciwnik też? Jak każdy, to każdy. Tu też nie jest napisane, że tylko WE. Właśnie z takim durnym poglądem się też spotkałem (oczywiście nie dałem przerzucać przeciwnikowi).
Troszkę myślenia, proszę. Powinien swoje LD i takie jest moje zdanie.
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Jacek_Azael pisze:).
A czy możesz przedstawić jakiekolwiek zdanie z jakiegokolwiek podręcznika, które by poparło Twoja teorię?

EDIT: bo ja na poparcie swojej mam: str 48 polskiego RB, używanie lepszych zdolności przywódczych - zdanie pierwsze. Oraz strona 82 pierwsze zdanie z działu zdolności przywódcze generała.

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Takie jest moje zdanie, napisałem. To żadna teoria tylko zdanie.
Jak dla mnie Twoje, to jedna z nadinterpretacji jakich wiele w wfb.
Powinien się wypowiedzieć ktoś z LS.
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

To czy to jest teoria czy zdanie nie ma żadnego znaczenia, na poparcie takiego "zdania" podczas bitwy czy w dyskusji też przydałby się jakiś cytat. Nie wiem, gdzie Twoim zdaniem korzystanie z oczywistych zasad z podręcznika jest nadinterpretacją. Nadinterpretacją byłoby właśnie zmuszanie przeciwnika do nieużywania generalskiego LD, bo "takie jest Twoje zdanie". Ale jasne, poproś kogoś z LS, żeby tu zerknął i się wypowiedział, na pewno nic na tym nie stracimy.

Awatar użytkownika
Lindal
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lindal »

Jacek_Azael pisze:-"Wyznacz model w dowolnym miejscu na stole. Wyznaczony model musi przejść test Zdolności Przywódczych lub utraci K3 punktów żywotności bez możliwości skorzystania z Ochrony Pancerza, Magicznej Ochrony czy też Regeneracji."
Tak jest w polskim podręczniku.
Nigdzie nie jest napisane, że nie może brać LD od generała, więc może.
?
"Wand of Wych Elm" czyli "Różdżka z Górskiego Wiązu"
-"Różdzka pozwala przerzucić KAŻDY rzut na Rozproszenie Czaru"
Czyli co, przeciwnik też? Jak każdy, to każdy. Tu też nie jest napisane, że tylko WE. Właśnie z takim durnym poglądem się też spotkałem (oczywiście nie dałem przerzucać przeciwnikowi).

To nie jest dobra analogia chociażby dlatego, że operujesz polskim a nie angielskim podręcznikiem. Nawet gdyby różdżka dała przerzut przeciwnikowi [co i tak było by uściślone przez LS] to tym lepiej, on rzuca i wychodzi mu dispel, a Ty karzesz mu przerzucić i liczysz, że nie wyjdzie :P
Natomiast w spicie nie ma co uściślać. Musiało by być napisane "on his own ld" czy jakoś tak. Nie wiem, chyba jest jakiś taki przedmiot.

W opisie spita nic nie ma o używaniu własnego LD, a w podręczniku głównym jest dokładnie napisane, że używa się największego LD dostępnego do testu. Nie ma tu miejsca na inną interpretacje.

Zresztą pierw oceńcie możliwości tego spite bo jak dla mnie to nie ma się o co spierać. Jest co najmniej bezużyteczny.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Panowie... Zbędne spory serio.
Co do Wanda wiadomo, że tyczy się posiadacza przedmiotu, danej armii w której jest.
Co do spite. Oczywiście, ze mozna korzystać z generalskiej liderki. Dlaczego nie? Musiałby być zapis, że dany model korzysta tylko z swojego LD...

Tu nie ma nic do dyskusji. ;)

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Dokładnie.

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

W takim razie, ten przedmiot jest jeszcze bardziej beznadziejny niż myślałem.........niestety.
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Właśnie dlatego nikt go nie używa. :D

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Przedmiot imho fajny na szczury, tk, o&g, no i oczywiscie na tajne rozpiski. ;)
I jak sie gra duży mag 4 lvl, mały mag 2 lvl, kijek i np. power stone. Wywalasz bounda po power stonie, gdy jesteś pewien, że przeciwnik nie ma juz dispela i a nuż się uda... ;)

Pozdro

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

a propos tajnych rozpisek - kiedys to byl standard teraz sie od tego odeszlo a uwazam ze to bardzo dobra zasada - troche niewiadomych tylko dodaje tej grze

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

To zapraszamy do wielkopolski. ;) Tutaj często gramy na tajnych rozpiskach. I racja, jest to bardzo fajny akcencik. Ostatnio z wygranej bitwy przegrałem 15;5 przez tajne rozpiski :lol2: Ale to co, zabawnie było ;)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Laik - popieram, bardzo lubię tajne rozpy, przynajmniej w odniesieniu do przedmiotów na bohaterach.

Piotras - Skaveni, TK i OiG owszem, tyle tylko że oni mają zazwyczaj dużego dispela. Ale generalnie ten spite to beznadzieja. Wszystkie inne są chyba lepsze.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

blizej mam do malopolski:( ale moze kiedys:)

ktos mi wlasnie powidzial ze treemen nie moze robic stand and shoot. prawda li to czy falsz?

ODPOWIEDZ