Mala kuznia i Steal Soul

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Mala kuznia i Steal Soul

Post autor: Alister »

Mam pytanie dotyczace dwoch czarow:
(1) Metal : "spell hits single model, chosen by the caster, no targeting restrictions apply, except (...) LoS ..."
(2) Death: "can be cast on any enemy model within 12'' (with no targeting restrictions whatsoever)"

W RB na stronie 107 pisze:
"Wizard can not cast spel at units engaged in CC, unless (...) the spell description specifies otherwise"

Czy te dwa zapisy razem znacza, ze mozna te czary rzucic w CC?

Wg. mnie tak, bo zabis z RB nie mowi o "clearly specifies" jak w niektorych innych przypadkach czyli nie musi byc doslownie napisane "can be cast into CC", a zakaz targetowania jednostek w CC jest wg. mnie "targeting restriction".

Mozna prosic o potwierdzenie lub zaprzeczenia mojej interpretacji?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie. nie ma przyzolenia na rzucenie tych czarow do cc. wiec nie mozesz.

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Sorrki Shino, ale to nie logiczne. Wiem że doszukiwanie się w WFB logiki jest mocno karkołomnym doświadczaniem, ale...

Po raz kolejny.
1.Jest zasada ogólna w Rule book (która nawet zawiera możliwość pojawienia się zasad szczególnych),
a ta zasada szczególna jest w opisie czaru.
IMHO rzucenie pierwszego czaru może być ograniczone przez LoS - to jest wyraźnie napisane, w tym wypadku opis czaru zawiera "no targeting restrictions".

Uważam, że na Waszym sędziowskim forum powinniście omówić tą kwestię. Ja i tak będę "kulał" kostki jak ustalicie, ale opinii raczej nie zmienię.

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Szczegolnie ze w opisie steal soul jest podkreslone no targeting restrictions whatsoever.

Niestety nie ma czaru, ktory by jednoczesnie mial no restrictions i can be cast into CC (coby rozwiewalo moja watpliwosc negatywnie) lub can't be cast into CC (co dawaloby interpretacje pozytywna).

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

czyli nie musi byc doslownie napisane "can be cast into CC", a zakaz targetowania jednostek w CC jest wg. mnie "targeting restriction".
Niektóre czary mają jasno napisane, że można je rzucać w hth. A "no targeting restrictions", to nic innego, jak możliwość wyciągania konkretnego modelu z oddziału (podczas, gdy zazwyczaj czary wchodza w oddział, a nie w bohatera).

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Moja watpliwosc polega na tym, ze wydaje mi sie, ze no "targeting restrictions" zawiera "can be cast into CC" i dlatego przy tych czarach nie ma osobnego zapisu o CC. (bo zakaz targetowania w CC jest restrykcja targetowania jakby nie patrzec)

Ale narazie mamy 2 glosy na nie, wiec widać moja interpretacja jest bledna.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

wydaje mi sie, ze no "targeting restrictions" zawiera "can be cast into CC"
Nie wiadomo. Tak przyjąłem, na podstawie opisów innych czarów.
wiec widać moja interpretacja jest bledna
Nie wiadomo.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

To co chłopaki piszą nie jest głupie ... CC jest swojego rodzaju restrykcją tatgetowania :P warto to by bylo uściślić.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Gogol pisze:To co chłopaki piszą nie jest głupie ... CC jest swojego rodzaju restrykcją tatgetowania :P warto to by bylo uściślić.
4 lata, dziesiątki tematów, na NG i TWF, pewnie też na różnych BP.
Co jakiś czas ktoś się budzi i argumenty powtarza.

W skrócie - rachunek zdań, analiza pojęć jak zawieranie - są po stronie Alistera.

Usus językowy, sędziowski i turniejowy na świecie - przeciw.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

z tego co pamietam wszystkie czary z takim brakiem restrykcji targetowania juz od 4 ed odnosily sie jedynie do mozliwosci wybrania konkretnego modelu w oddziale ktory dostaje najczesciej bohatera tak naprawde trzeba by przysiasc i zobaczyc czy jest jakis czar w zapisem o braku restrykcji + oddzielnym pozwoleniu do rzucania do CC a na to w swieta chyba tylko fanole maja ochote :P

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Wedlug nowego FAQ GW mialem racje.
Oba czary mozna rzucac do CC.
Za to nie mozna jezca ze smmoka wytargetowac osobno, losuje sie w co trafilo.

ODPOWIEDZ