Mala kuznia i Steal Soul
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Mala kuznia i Steal Soul
Mam pytanie dotyczace dwoch czarow:
(1) Metal : "spell hits single model, chosen by the caster, no targeting restrictions apply, except (...) LoS ..."
(2) Death: "can be cast on any enemy model within 12'' (with no targeting restrictions whatsoever)"
W RB na stronie 107 pisze:
"Wizard can not cast spel at units engaged in CC, unless (...) the spell description specifies otherwise"
Czy te dwa zapisy razem znacza, ze mozna te czary rzucic w CC?
Wg. mnie tak, bo zabis z RB nie mowi o "clearly specifies" jak w niektorych innych przypadkach czyli nie musi byc doslownie napisane "can be cast into CC", a zakaz targetowania jednostek w CC jest wg. mnie "targeting restriction".
Mozna prosic o potwierdzenie lub zaprzeczenia mojej interpretacji?
(1) Metal : "spell hits single model, chosen by the caster, no targeting restrictions apply, except (...) LoS ..."
(2) Death: "can be cast on any enemy model within 12'' (with no targeting restrictions whatsoever)"
W RB na stronie 107 pisze:
"Wizard can not cast spel at units engaged in CC, unless (...) the spell description specifies otherwise"
Czy te dwa zapisy razem znacza, ze mozna te czary rzucic w CC?
Wg. mnie tak, bo zabis z RB nie mowi o "clearly specifies" jak w niektorych innych przypadkach czyli nie musi byc doslownie napisane "can be cast into CC", a zakaz targetowania jednostek w CC jest wg. mnie "targeting restriction".
Mozna prosic o potwierdzenie lub zaprzeczenia mojej interpretacji?
Sorrki Shino, ale to nie logiczne. Wiem że doszukiwanie się w WFB logiki jest mocno karkołomnym doświadczaniem, ale...
Po raz kolejny.
1.Jest zasada ogólna w Rule book (która nawet zawiera możliwość pojawienia się zasad szczególnych),
a ta zasada szczególna jest w opisie czaru.
IMHO rzucenie pierwszego czaru może być ograniczone przez LoS - to jest wyraźnie napisane, w tym wypadku opis czaru zawiera "no targeting restrictions".
Uważam, że na Waszym sędziowskim forum powinniście omówić tą kwestię. Ja i tak będę "kulał" kostki jak ustalicie, ale opinii raczej nie zmienię.
Po raz kolejny.
1.Jest zasada ogólna w Rule book (która nawet zawiera możliwość pojawienia się zasad szczególnych),
a ta zasada szczególna jest w opisie czaru.
IMHO rzucenie pierwszego czaru może być ograniczone przez LoS - to jest wyraźnie napisane, w tym wypadku opis czaru zawiera "no targeting restrictions".
Uważam, że na Waszym sędziowskim forum powinniście omówić tą kwestię. Ja i tak będę "kulał" kostki jak ustalicie, ale opinii raczej nie zmienię.
Szczegolnie ze w opisie steal soul jest podkreslone no targeting restrictions whatsoever.
Niestety nie ma czaru, ktory by jednoczesnie mial no restrictions i can be cast into CC (coby rozwiewalo moja watpliwosc negatywnie) lub can't be cast into CC (co dawaloby interpretacje pozytywna).
Niestety nie ma czaru, ktory by jednoczesnie mial no restrictions i can be cast into CC (coby rozwiewalo moja watpliwosc negatywnie) lub can't be cast into CC (co dawaloby interpretacje pozytywna).
Niektóre czary mają jasno napisane, że można je rzucać w hth. A "no targeting restrictions", to nic innego, jak możliwość wyciągania konkretnego modelu z oddziału (podczas, gdy zazwyczaj czary wchodza w oddział, a nie w bohatera).czyli nie musi byc doslownie napisane "can be cast into CC", a zakaz targetowania jednostek w CC jest wg. mnie "targeting restriction".
Moja watpliwosc polega na tym, ze wydaje mi sie, ze no "targeting restrictions" zawiera "can be cast into CC" i dlatego przy tych czarach nie ma osobnego zapisu o CC. (bo zakaz targetowania w CC jest restrykcja targetowania jakby nie patrzec)
Ale narazie mamy 2 glosy na nie, wiec widać moja interpretacja jest bledna.
Ale narazie mamy 2 glosy na nie, wiec widać moja interpretacja jest bledna.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
4 lata, dziesiątki tematów, na NG i TWF, pewnie też na różnych BP.Gogol pisze:To co chłopaki piszą nie jest głupie ... CC jest swojego rodzaju restrykcją tatgetowania warto to by bylo uściślić.
Co jakiś czas ktoś się budzi i argumenty powtarza.
W skrócie - rachunek zdań, analiza pojęć jak zawieranie - są po stronie Alistera.
Usus językowy, sędziowski i turniejowy na świecie - przeciw.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
z tego co pamietam wszystkie czary z takim brakiem restrykcji targetowania juz od 4 ed odnosily sie jedynie do mozliwosci wybrania konkretnego modelu w oddziale ktory dostaje najczesciej bohatera tak naprawde trzeba by przysiasc i zobaczyc czy jest jakis czar w zapisem o braku restrykcji + oddzielnym pozwoleniu do rzucania do CC a na to w swieta chyba tylko fanole maja ochote