Imperialny fluff

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Witam
Nietypowe pytania czy Mistrzowie zakonów rycerskich Imperium mają imiona... jakaś tożsamość?

Dla przykładu Wielki Mistrz Panter mnie interesuje..Jakieś dane osobowe_ Jak wygląda ich elekcja- zmianowość ..Z góry dziękuje za wiadomość.
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Z tego co ja mam
Biały Wilk: Rein Volkhard
Czarna Gwardia (Morr): Lavarro San Andera
Rycerze Płonącego (Promiennego? - Blazing) Słońca: Siegfried Trappenfeld
Rycerze Wiecznego Światła (Everlasting Light): Sigismund Drak
Długonodzy (Taal - raczej zwiadowcy): Ulrika Grunfrau
Rycerze Gryfa: Tomas Bacham
Synowie Manann'a (walczą na statkach): Hrofil Halfdane

zakonów oczywiście jest więcej, ale nie znam pozostałych mistrzów.

Co do rycerzy Pantery - według moich informacji ich zwierzchnikiem jest nie kto inny jak graf Boris Todbringer z Middenheim (zakładam, że mogą miec swego mistrza, lecz odpowiadają bezpośrednio przed grafem i są na jego rozkazy)

EDIT: wg wiki ich GM to Baron Heirinch Von Torlichhelm

Awatar użytkownika
Krzyek
Mudżahedin

Post autor: Krzyek »

Z tego co wiem Volkhard został zabity przez któregoś Carsteina, w ramach zemsty.
Mój IMPERIALNY LOG - klasyczne imperium do WFB
Pora na przygodę! - różne różności

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Właśnie! Czytałem "Inheritance" i jeśli się nie mylę, to Rein Volkhard był odpowiedzialny, za zmasakrowanie armii Vlaada von Carsteina... jeśli się nie mylę, w tej samej bitwie padł sam wampir... Ale powstał, zaatakował Middenheim, zdobył miasto i pokonał w pojedynku Reina Volkharda. Oczywiście podarował mu krwawy pocałunek.
Ale moja pamięć może szwankować

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Blaesus pisze:Ale powstał, zaatakował Middenheim, zdobył miasto
Zdobycie Middenheimu wydaje mi się mało prawdopodobne, średnio chce mi się w to uwierzyć.

EDIT: Być może chodziło Ci o innego, wcześniejszego mistrza Białych Wilków, niejakiego Jereka Kurgera, który zabił Vlada w pojedynku, a rok później został zamordowany w okolicy Middenheim. Tyle, że to działo się kilkaset lat przed aktualną, warhammerową „teraźniejszością” :)
Źródło: Podręcznik WFRP
Vae victis!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Moje informacje o aktualnym mistrzu wilków pochodzą z Tome of Salvation, relatywnie świeżego dodatku do WFRP, jakoś z połowy ubiegłego roku (2008).

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Legion: Masz rację i nie. Tamten mistrz zakonny nazywał się Jerek Kurger, ale Vlad zdobył Middenheim i zabił Jereka, przy okazji dając mu kolejne "życie"

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Legion pisze:Nie jestem żadnym specem, więc pewnie mogę coś namieszać, ale perspektywa pik w armii Imperium wydaje mi się raczej nietrafiona. Zauważcie, że mimo podobieństw Imperium nie jest Cesarstwem Niemieckim z XVI - XVII wieku i ma przeciwników "zupełnie innych".
Drobna uwaga. Imperium nie może być Cesarstwem Niemieckim z XVI-XVII wieku. Choćby z tego względu, że Cesarstwo Niemieckie jeszcze wtedy nie istniało ;)

A tak w stosunku do całej dyskusji o piechocie. Zauważmy, iż bynajmniej nie zawsze taktyka i technika na polu walki szła racjonalnym kursem. Bywało i tak, że widzimisię/konserwatyzm/szpanerstwo/niemampojęciacojeszcze skutecznie zatrzymywało postęp w tym względzie, czy wręcz prowadziło do uwstecznienia się. A już przy obecności czynnika takiego wunderwaffe jak magia, to wiele dziwolągów taktycznych jest IMHO dopuszczalnych :)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Nie zgodzę się. Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego istniało conajmniej od X wieku. W XVI wieku o tytuł Kaisera spierały się różne rody niemieckie i austriackie i w efekcie korona cesarska wylądowała u Habsburgów. Cesarstwo Niemieckie odrodziło się dopiero w XIX wieku, po zjednoczeniu Niemiec przez Bismarcka i kilku innych obrotnych panów. Powtarzam, odrodziło się - pierwsze cesarstwo (lub I Rzesza Niemiecka) istniało w średniowieczu i renesansie przez ponad 500 lat.

A tak na marginesie, Kurt Hellborg, najwyższy rangą po cesarzu dowódca wojskowy w Imperium nosi tytuł Reichsmarschalla, czyli...Marszałka Rzeszy :)

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Gniewko pisze:Nie zgodzę się. Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego istniało conajmniej od X wieku. W XVI wieku o tytuł Kaisera spierały się różne rody niemieckie i austriackie i w efekcie korona cesarska wylądowała u Habsburgów. Cesarstwo Niemieckie odrodziło się dopiero w XIX wieku, po zjednoczeniu Niemiec przez Bismarcka i kilku innych obrotnych panów. Powtarzam, odrodziło się - pierwsze cesarstwo (lub I Rzesza Niemiecka) istniało w średniowieczu i renesansie przez ponad 500 lat.

A tak na marginesie, Kurt Hellborg, najwyższy rangą po cesarzu dowódca wojskowy w Imperium nosi tytuł Reichsmarschalla, czyli...Marszałka Rzeszy :)
Cesarstwo Niemieckie nie odrodziło się w XIX wieku... gdyż wcześniej poprzednio po prostu nie istniało :) Jak sam zauważyłeś, wcześniej istniało Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego, którego Niemcy były tylko jedną z części (w wersji klasycznej: jedną z trzech części). To, że częścią dominującą, jest już inną sprawą. Tym niemniej używanie terminów typu "cesarz Niemiec" czy "Cesarstwo Niemieckie" w odniesieniu do renesansu jest poważnym anachronizmem.

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Blaesus pisze:Legion: Masz rację i nie. Tamten mistrz zakonny nazywał się Jerek Kurger, ale Vlad zdobył Middenheim i zabił Jereka, przy okazji dając mu kolejne "życie"
Eee, no nie wydaje mi się, z tego co ja się oriętuje, to Middenheinm nie zostało zdobyte do tej pory przez nikogo. Krugrer nie został wampirem, jego zmasakrowane ciało zostało znalezione przed bramiami miasta.
Gniewko pisze:A tak na marginesie, Kurt Hellborg, najwyższy rangą po cesarzu dowódca wojskowy w Imperium nosi tytuł Reichsmarschalla, czyli...Marszałka Rzeszy :)
Reiksmarschalla - Marszałek Reiku, nie rób z biednego Kurta, Göringa :wink: .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

A racja, ReiKsmarschall, literówka w czytaniu, mój błąd XD (acz analogia dość zabawna).

O bytność i niebytność cesarstwa spierać się nie zamierzam, jestem anglistą a nie historykiem (historykiem tylko z zamiłowania). Ale żeby nie mieszać nazw, będę używał nazwy ŚCRNM. Tak czy inaczej, niezależnie od nazwy chodziło nam o analogie Imperium do terenów leżących z grubsza pomiędzy Renem i Odrą oraz Alpami i Morzem Północnym :)

Best regards :)

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Z tego co ja pamiętam to Niemcy były Królestwem które uległo w średniowieczu rozdrobnieniu feudalnemu, jednak pozostały pod zwierzchnictwem Cesarza dlatego razem zwane Rzeszą. Jednak na we wczesnych wiekach Niemcy były Królestwem które za króla miało Cesarza, z tym, że tytuł Cesarza odnosił sie do Rzymu. Cesarz był spadkobiercą cesarzy rzymskich i politycznym przywódcą świata chrześcijańskiego (choć królowie Francji i Anglii uznawali to przywództwo tylko jako honorowe). Nazwa „Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego” pojawiła się dopiero w 1441 i nigdy nie była oficjalna. A Niemcy cesarstwem stały się dopiero w XIXw. Niemniej jednak Warhamerowe Imperium jest jakby nie patrzeć wzorowane właśnie na "Świętym Cesarstwie Rzymskim"
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Krzyek
Mudżahedin

Post autor: Krzyek »

Czy są jakieś oficjalne informacje o Sudenburgu w Arabii, poza tą że jest on imperialną enklawą?
Mój IMPERIALNY LOG - klasyczne imperium do WFB
Pora na przygodę! - różne różności

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Tullaris pisze:Z tego co ja pamiętam to Niemcy były Królestwem które uległo w średniowieczu rozdrobnieniu feudalnemu, jednak pozostały pod zwierzchnictwem Cesarza dlatego razem zwane Rzeszą. Jednak na we wczesnych wiekach Niemcy były Królestwem które za króla miało Cesarza, z tym, że tytuł Cesarza odnosił sie do Rzymu. Cesarz był spadkobiercą cesarzy rzymskich i politycznym przywódcą świata chrześcijańskiego (choć królowie Francji i Anglii uznawali to przywództwo tylko jako honorowe). Nazwa „Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego” pojawiła się dopiero w 1441 i nigdy nie była oficjalna. A Niemcy cesarstwem stały się dopiero w XIXw. Niemniej jednak Warhamerowe Imperium jest jakby nie patrzeć wzorowane właśnie na "Świętym Cesarstwie Rzymskim"
Otóż to. Władcy Cesarstwa byli jednocześnie królami Niemiec i cesarzami Rzymu :)

Co do tych analogii: niewątpliwie nazewnictwo, system "administracyjny", elekcyjność tronu nawiązują do Świętego Cesarstwa, być może też słabym echem Niemiec są spory religijne między chłopakami od Ulryka i Sigmara (chociaż troszkę odwrotne geograficznie, nowsi sigmaryci są tutaj umiejscowieni raczej na południu, w przeciwieństwie do "nowszych" protestantów w Niemczech, nie wspominając już o przepaści między teologiami :) ). Z drugiej wszakże strony: czy Imperator ze Starego Świata kiedykolwiek miał dążenia do dominacji nad innymi monarchami?

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Z tego co wyczytałem z "Dziedzictwa Sigmara" dodatku o Imperium do WFRP (bazującym na fabule Battla) to swego czasu Imperium sprawowało władzę nad tertorium Kisleva i Ksiąestw Granicznych i Kolejni Imperatorzy jaki i Elekotorzy myśleli o podporządkowaniu sobie całego kontyentu. Na planach się jedank skończyło puźnieksze kryzysy polityczne, gospodarcze i ostatecznie rozpad Imperium na trzy części zniweczył je ostatecznie. Po tym jak Magnus ponownie zjednoczył kraj, jego władcy już chyba nie mają już takich pomysłów.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Ze sporami religijnymi wszystko się zgadza - Bawaria i ogólnie pojmowane południe Niemiec to przewaga katolicyzmu, prostestancka jest północ, zwłaszcza przy granicy z Niderlandami.

Racja, królowie niemieccy w średniowieczu i renesansie mieli tytuł cesarza rzymskiego (zdarzało się, że z niego rezygnowali lub w ogólne o niego nie zabiegali, pochłonięci walkami w kraju). Rozdrobnienie feudalne było tak ogromne, że władza kajzera często ograniczała się do jego własnych, rodowych posiadłości. Do szesnastowiecznych Niemiec nawiązuje też język i nazewnictwo Imperium i moda :)

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Co do tych sporów religijnych to dla mnie Sigmaryci to właśnie tacy Katolicy, natomiast reszta to tacy Protestanci. Choć tu sytuacja jest odwrotna, w naszym świecie Protestanci pochodzą od Katolików a w Młotku, to Sigmaryci są najmłodszym wyznaniem.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Kościół Sigmarycki miał w swojej historii protestanckie rewolty. Około 1440 kalendarza imperialnego (nie pamiętam dokładnej daty) w Imperium miała miejsce tzw. schizma Gottharda Holbeina, ewidentnie inspirowana ruchem husyckim w Czechach. Holbeiniści zebrali się po początkowych rewoltach w jedną armię (razem z rodzinami) i ruszyli przez Averland do Księstw Granicznych, gdzie jeden z możnowładców oferował im azyl. Armia nigdy nie dotarła do celu - została zatrzymana przez wojska cesarskie i wybita do nogi, razem z dziećmi i kobietami.

ODPOWIEDZ