FAQ styczeń 2009

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Jakby ruszyła się o 6,5.
Czy może chodzi o to, że w ramach wheela nie mogę przekroczyć podwójnego ruchu, ale w perspektywie całego ruchu już mogę? Bo jeśli tak, to zrobię takiego wheela (wyczerpując limit ruchu ostatnim modelem), potem przejdę pół milimetra naprzód i zacznę kolejnego wheela i już wszystko będzie ok.
Proszę Cię. Chyba jesteśmy na tyle dorośli że wiemy w czym jest rzecz.
Podchodząc tak do sprawy może zacznijmy zygzakować.

najpierw 0,5 wheela 30 modelowym ogonem poźniej znów 0,5 w druga stronę poźniej zbieranie rzędów i w pierwszej turze stoimy na boku przeciwnika w jego strefie.

Zabronimy wężyków to będa chodzić parkami.
Trochę wyobraźni i będzie się naprawdę miło grało.
Ciekawy jestem waszego pomysłu na wheel-a.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Miszczu pisze:PRZY ŻADNYM MANEWRZE ŻADEN MODEL Z JEDNOSTKI NIE MOŻE PRZEKROCZYĆ PODWOJONEJ CECHY RUCHU.
Nie do końca jest to taki dobry pomysł. To prawda ukróci to większość wałów, ale jednocześnie strasznie utrudni wheelowanie. Zobacz sobie na przykładzie:
Obrazek
Niby to samo, ale nie do końca.
Najprostszym wyjściem jest WP dla tego całego syfu. Bez ingerencji w RB. Zasada ze strony 3 jest wystarczającym argumentem by to zrobić.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Cosar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Cosar »

Model w fazie ruchu nie moze przebyc wiekszego dystansu niz jego podwojona wartosc M.

Wyjatkiem sa:
1. Modele okreslajace zasieg ruchu poprzez rzut koscia ( np.: flee, terror etc. )
2. Wheel modeli w oddzialach posiadajacymi wiecej szeregow niz rzedow ( dluzsze niz szersze ). Pod warunkiem zachowania formacji poprzez cala faze ruchu oraz posiadajacych minimalna wymagana ilosc modeli w pierwszym rzedzie do otrzymania "rank bonus".

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Cosar pisze:Model w fazie ruchu nie moze przebyc wiekszego dystansu niz jego podwojona wartosc M.

Wyjatkiem sa:
1. Modele okreslajace zasieg ruchu poprzez rzut koscia ( np.: flee, terror etc. )
2. Wheel modeli w oddzialach posiadajacymi wiecej szeregow niz rzedow ( dluzsze niz szersze ). Pod warunkiem zachowania formacji poprzez cala faze ruchu oraz posiadajacych minimalna wymagana ilosc modeli w pierwszym rzedzie do otrzymania "rank bonus".
niedlugo ludzie zaczna pisac doktoraty.
Jankiel juz kiedys dobrze napisal-> doskonale kazdy wie jakie walki sa pfe, a dorabianie pod to teorii chyba mija sie z celem.
uzywanie lewych zagrywak WP,za kazdy WP ujemne punkty koncowe i przy X WP nieklasyfikowanie.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Uwielbiam ten odruch wstrętu, kiedy ktoś próbuje ubrać jakąś propozycję w sensowne reguły :roll:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

ja powtórzę swoje pytanie. Czy jest gdzieś zestawienie zagrywek skutkujących WP ? oraz ilość karnych punktów za nie przyznawanych ? czy też jest to całkowicie w kwestii osó organizujących turnieje ?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Uwielbiam ten odruch wstrętu, kiedy ktoś próbuje ubrać jakąś propozycję w sensowne reguły
Ja uwielbiam wszelkie próby zdefiniowania sytuacji niedefiniowalnych. Bzdury wychodzą i tyle. Stąd ten odruch wstrętu. A może raczej rozbawienie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Czy w świetle tego faqa, king może bić kosiarą do czeledża jeśli w nim nie jest ale za to jest btb z bohaterem przeciwnika walczącym w czelendżu np z czempionem TG?
Obrazek

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

No i zacznie się nowa wojna z graczami TK :P
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

gadajcie sobie i wymyślajcie głupoty jeżeli macie czas.
Ja wierze, że nasze LS gdyby uważało ruch z ikoną za konkretnego wała to już by coś z tym zrobiło.
Dopóki nie wyjdzie uściślenie made by LS zarówno ja jak i inni będą grali wg tego FAQa i to, że masz mdłości Bless (i tobie tutaj podobni nienawidzący wężyka TG) mało mnie i innych strasznych powergamerow obchodzi.

Jak dla mnie możesz napisać i 1000 razy to samo tutaj, ale po co? Bo tak ci źle i niedobrze? Tacy okropni bezmuzgowi gracze z tych, którzy grają TK?

ok...to bezsensu...w końcu zacznie się obrzucanie błotem, pisanie kto to kim nie jest...

Kalesoner
Szczur Królów

Bardzo fajnie znać Twoje zdanie Shakin' Dudi, ale to troszkę nie na temat. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś odpowiedział na pytanie z 3 postów wyżej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

wole żeby zrobił to Jankiel, Shino lub Barb.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Hobbit!
Nie zrozumiałeś mnie. Ten odział zrobił 14 cali :)
I zarazem nie złamał żadnej zasady bo w żadnym weel-u nie przekroczył 2xM
Czytaj uważnie. PRZY ŻADNYM MANEWRZE..

Oczuwiście gdyby ktoś zechciał robić 10 weelów po 0,5 cala aby robić cuda to chyba sami czujemy że to jest dopiero godne na WP

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Jankiel pisze: Ja uwielbiam wszelkie próby zdefiniowania sytuacji niedefiniowalnych. Bzdury wychodzą i tyle. Stąd ten odruch wstrętu. A może raczej rozbawienie.
Pytanie, gdzie tu jest granica, tego co Cię rozbawia, a co jest sensowne. Dla wielu ludzi, z powodu odruchu, o którym pisałem poniższy tekst też byłby nie do przeskoczenia, bo skomplikowany:

Kod: Zaznacz cały

The Drakenhoff Banner can only be taken by a vampire battle standard bearer. If a vampire takes the Drakenhoff Banner, he may not buy any bloodline powers  (even those that allow him to have mundane armour/shields -so in effect a vampire BSB with this banner cannot have any armour). 
Ale nie widzę sensu, żeby w ten sposób się przerzucać. Ja taki odruch widzę, Ty i wiele innych osób, być może nie. EOT.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Kalesoner
Szczur Królów

Czy w świetle tego faqa, king może bić kosiarą do czeledża jeśli w nim nie jest ale za to jest btb z bohaterem przeciwnika walczącym w czelendżu np z czempionem TG?
Obrazek

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Stawiałbym raczej na to, że np. -1 A king by dawał (gdyby miał), ale walić kosiarą nie może. Nie mam teraz czasu sprawdzać przy czalendżach w RB (tam był zapis co można robić a co nie).
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a ja sie kolejny raz zapytam:
co znaczy "no target restrictions" w tym faq-u z kuznia i czy tyczy sie tylko i wylacznie czarow...?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Przez analogię należało by przyjąć, że w stosunku do czarów "no target restrictions" znaczy to samo dla wszystkich. Co do reszty... w sumie też tak być powinno, chociaż przydał by się jakiś przykład :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
viatroof
Chuck Norris

Post autor: viatroof »

Q. If a character declares a lone charge out of a
unit against an enemy armed with missile
weapons, and the enemy elects to Stand and Shoot,
whom do they target with their Stand and Shoot
reaction – the character or his unit?
A. They will target the character’s unit, and if the
unit panics and flees, it will take the character with
them.
A jeśli bohater szarżuje z oddziału na powiedzmy 12 calu na oddział z bronią zasięgową 8 cali?

Hydra- jeśli nie szarżuje już jako skirmish może robić szarże taktyczne?

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

A jeśli bohater szarżuje z oddziału na powiedzmy 12 calu na oddział z bronią zasięgową 8 cali?

IMHO wówczas dostaje tylko on. Dziwne to nieco, ale taka to gra.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

ODPOWIEDZ