lizardmen 2009

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

moze dlatego, ze atak z s0 nic nie robi i go nie ma ;) nie mozna zaatakowacx z s0 podobnie ja trafiac z s0 :) z rulebooka :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

To sobie sam wymyśliłeś. Nic na ten temat w podreczniku nie ma.
Wszystko, co pisze o S0 w rulebooku, to to, że model z 0S ginie.Nie ma ranienia, nie ma rzutu na zranienie, siła nie ma zadnego znaczenia. Każde 6 na trafienie poisonem to automatyczny wound, bez względu na S i T. A ze przy bolcu każdy model jest trafiony, jeżeli poprzedni zostanie zabity - trudno.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Gadalismy w kwestii bolca z ziomkiem z GW na PGA.
Jego uzasadnienie brzmiało tak ze poison działa tylko podczas 'rolling to hit' , a ze poza 1 modelem reszta jest trafiana automatycznie, nie mają one zasady poison ;).
Cyli ergo. tylko pierwszy model jest automatycznie woundowany, reszte kulacie normalnie na zranienie ;].
Jak przejdzie coś innego to jesteście jacyś dziwni :D
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Od początku miałem takie same wrażenie jak Młody.
I choć nie pojawił się żaden przytoczony zapis ani argument aby poison miał działać na wszystko, mi tez brakowało konkretów aby wyjaśnić że tak nie jest. A jak wiadomo na odczuciach nie możemy się opierać.
Dzięki Młody :)

lith
Oszukista

Post autor: lith »

@Młody Mam polskiego booka, ale nic takiego tam nie widzę. Możesz przytoczyć z angielskiego? Bo u mnie jest napisane, że rani swój cel automatycznie, jak rzucisz 6. Celem, w przypadku balisty jest oddział (do sprawdzenia w RB str. 23, 90 i 92), a skoro poison rani automatycznie zawsze, to rani automatycznie zawsze. Czyli 20kę też ściągnie :) Na tezę, że zabija 5ciu próbował coś Shino (cytaty, misiu :D), a na to że jednego Ty i Kołek, ale to jest takie "zdaje mnie się".
@Shino, ale u wszystkiego po za salkami jest dopisek, nie mogą strzelać po marszu. Tam jest, tu go nie ma. Czemu? Zapomnieli? :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

[quote]nie mogą strzelać po marszu. Tam jest, tu go nie ma. Czemu? Zapomnieli? [/quote[ nie ma napisanego, ze moze strzelic po marszu. nic w wfb nie ma tkakiej zasady, ze strzela po marszu (oprocz breath weapon, lecz te sa w special rules a nie w shootingu) i jesli dobrze pamietam w br jest zasada zakazjaca strzelania po marszu :)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Młody pisze:Gadalismy w kwestii bolca z ziomkiem z GW na PGA.
Jego uzasadnienie brzmiało tak ze poison działa tylko podczas 'rolling to hit' , a ze poza 1 modelem reszta jest trafiana automatycznie, nie mają one zasady poison ;).
Cyli ergo. tylko pierwszy model jest automatycznie woundowany, reszte kulacie normalnie na zranienie ;].
Jak przejdzie coś innego to jesteście jacyś dziwni :D
Pozwolę się zgodzić z Młodym:

Poison
"a warrior with poisoned attacks will wound his target automatically if he scores a 6 when rolling to hit"

Bolt thrower
"if it hits, resolve damage against the target using the bolt thrower's full strength of 6. If the first model is slain, the the bolt hits the trooper directly behind".

Czyli
pierwszy trooper w szeregu trafiony 6 z poisona = automatyczny wound. Drugi trooper trafiony automatycznie, bez rzutu to hit - a więc nie mogło byc szóstki - a więc musi rzucić na zranienie. Poison nie może zadziałać, jeśli autohitujemy, tak samo jak KB nie może zadziałać, jeśli autowoundujemy (patrz FAQ do skorpiona).

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ok. czuje sie przekonany tymi argumentami :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ja też. Kołek na LS!
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:Ja też. Kołek na LS!
Może jednak zostawmy tam Barbarossę.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

ale Malala moznaby wywalic :twisted: :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Blade of Realities a Collar of saphesh
(blade - test ld albo giniesz, bez AS WS czy regen)
(collar - na 4+ ktoś inny w 4'' obrywa ranę, rzuca się przed liczeniem multipla)

Przykład King z 4W oblewa 2 razy LD i co teraz:
-rzuca 2 razy na collar
-rzuca 4 razy bo tyle miał woundów
-rzuca 2x4 razy
-coś innego ?

Czy przerzucenie takiego 1 wounda na rydwan/uszatkę automatycznie ją zabija?
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Co prawda się powtórzę (pisałem już w temacie TK) lecz wymaga tego ważność tego tematu.

Dzięki Muker mogę zacytować zasadę tego przedmiotu:
For each succesfull hit by this weapon, the victim must pass a leadership test (on its own unmodified LD) or be slain instantly. No AS, WSv or Regenereation are allowed against this special attack. If the test are passed, roll to wound and save as normal.
A co za tym idzie stwierdzić że NIESTETY collar nie działa.

Opis collara zaczyna się od:
For each wound that the bearer suffers (after saves, etc, but before any multiple wounds are calculated) roll on d6..
A co za tym idzie musi być sekwencja zadawanych ran.
Tego nie ma w BoR. Tam po nie zdanym LD model jest usuwany.. a nie np. automatycznie raniony.
Chodzi o brak jakiejkolwiek zmianki o ranieniu lub samego rzutu na ranienie.

Dlatego dla mnie collar NIE DZIAŁA na tą specjalna zasadę BoR.

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

A jak ma się Blade of Realities do Pendanta. Niestety nie mam przy sobie AB do DE i nie wiem, jak dokładnie brzmi opis Pendtanta. Ale ward to to nie jest...
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Muszę się (niestety) zgodzić.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Krassus pisze:A jak ma się Blade of Realities do Pendanta. Niestety nie mam przy sobie AB do DE i nie wiem, jak dokładnie brzmi opis Pendtanta. Ale ward to to nie jest...
problem w tym, ze to jest ward ;)

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Pendant jest specjalnym rodzajem warda, więc nie działa. Co do collara muszę pomyśleć.

Tak dość, że w jednej armii nie będzie slanna z doom & darkness (o ile to ten czar z -3 LD) i suarusa z BoR :D (przynajmniej na <3k)
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Tak dość, że w jednej armii nie będzie slanna z doom & darkness (o ile to ten czar z -3 LD) i suarusa z BoR
takie combo i tak nic nie daje ;)

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

A to ok, myślałem że nie jest to Wardem...

Kombo nie działa, bo test jest na własnym, niemodyfikowanym LD.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Jankiel pisze:
nawet jesli sie sciaga wszystkich to twoja interpretacja jest bledna... bolec ma s5 wiec max 5 modeli mozna zdjac...
A skiąd to wziąłeś? Nie ma rzutu na ranienie, nie ma znaczenia, jaka jest siła. Jak trafisz 20 thundererów od boku, to ściągasz 20.
Shino się bał że mu 20 TG z kingiem spenetruje :mrgreen:
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

ODPOWIEDZ