Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Malal pisze:Mylisz jakby nie hotek to spokojnie DoW staje przeciw DE. I stawiam kazde pieniadze ze sporo DE musialby sie napracowac by wygrac.

ALe coz pozostaje wyjac DE z pudelek, skoro to taka sredniawa armijka.
A co ?? Dark Emissary czy Truthsayer nie mogą poczarować ?? :D

Jak zatrzymać BSB z PoK ?? On chce ciebie złapać, to złap go ty :D Nie lata (mówimy o wersji na CO/steedzie), więc w pewnym sensie pole manewru też ma mniejsze. Jak trafiam na inne DE to mam podobny problem czy z hydrą czy z PoK, więc jakoś trzeba se poradzić :D Jak na razie się udaje.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Ehhh, a wy ciągle o tych hotekach i pendantach włącznie z wymianą list najbardzej niedoszacowanych przedmiotów. Panowie! Opanujcie się ! ;)

Nie lepiej zamiast przekrzykiwywania się w istniejących przegięciach pomyśleć nad kilkoma bonusami dla armii, które nowego AB nie dostaną w najbliższych latach? A które całkowicie się splewią po wyjściu kilku nowych AB, bo wtedy już za bardzo nie będą miały z nikim szansy oprócz tych nielicznych armii, które wciąż będą jechały na starych AB?

Wcześniej była mowa o O&G. Stanęło aby dać im stray quell, rydwany 2 na slot i może coś tam jeszcze. Trzeba też pomyśleć o imperium bo z 7 edycyjnych podręczników jest najgorzej złożony. Szanse w walce z mocnymi armiami rozpami ratują go jeszcze czołgi i altar - ale i to nie będzie trwało wiecznie. Chętnie bym zobaczył ciekawe i mające szanse armie piechotne imperium lub inne wersje bez klasycznego zestawu. AB imperium ma kilka bardzo poważnych braków jak brak możliwości wzięcia chociaż jednego bannerka do 25 punktów dla corowej piechoty. Brakuje możliwość wzięcia bannerka do 50 (lub 55) punktów dla Great Swordów, tak aby mogli również wziaść sztandar podwająjący CR za ranki. Z tym nieszczęsnym inżynierem też możnaby coś zrobić np. z 5BS albo dający +1 do trafienia np. hellce (wtedy jego istnienie ma sens). Możliwość wzięcia tarczy/broni dwuręcznej/broni strzeleckiej dla wszystkich BSB. Ogólnie to nadal kosmetyczne zmiany spod znaku "doombull może brać inne itemy poza magicznymi broniami" czy inne tym podobne. Oczywiście to luźne przykłady ale nadrabiają nieco liczne niedostatki AB. Imperium to też przykład, bo będzie sporo AB, które możliwe że nawet nie doczekają się nowego AB w 7 edycji a dopiero w 8 (np. podobno khemrii i WE).

Dlatego pomyślałbym co zrobić z tymi armiami które z każdym nowym AB będą miały ostro pod górkę. To chyba lepsze niż jakieś pozbawione sensu dywagacje nad przegiętością Pendanta albo siatek...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Proponuję napisać dla tych armii nowe Army Listy. Może być taka domowa produkcja by PL, ale od GW nie doczekamy się tych podręczników zbyt szybko.
Np.:
Chaos Dwarfs
Beasts of Chaos
DoW
Ogry
Orki
retusz imperium

Pisze całkiem serio.
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

na to zaczynaj...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

No jak się zainteresowani znajdą to można podziałać - grający tymi armiami :D

Tylko już widzę te lamenty na temat Polhammera :D
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Malal pisze:Inaczej. Grajac demonami mam w dupie DE bo mam conajmniej remis. Ale grajac WE, DoW czy nawet HE jestem gleboko dosc. Rozpiska kolegi Grzesia z turnieju od nas. Z glowy mnmiej wiecej /Smok, Bsb.Caddy<2 scrolle, 3 dd i hotek> 20 kusz 2x darki 3x harpie 2x6 coldow 11 gwardii, 6 shade i hydra. Ja grajac DoW moglem sie tylko polozyc. Koledzy grajacy WE tez. Kazda jednostka w DE jest od bardzo mocna do niezla. Ale polaczenie hydry, lataczy robiacych flee za 55 pkt bardzo dobrej zapory magicznej oraz hate powoduje ze ta armia jest wygieta. Jesli nie wygrywacie DE to tylko i wylacznie winna lezy po stronie waszych umiejetnosci. Nauczcie sie wykorzystywac harpie jako najlepszy odginacz szarz w battlu to zaczniecie wygrywac. Serio!

EDIT abstrachujac od tego ze na coldzie jak masz sile 4 to masz sv 0 to okej :wink: Biedny bloodzio przebija sie przez sv 4+ i warda 2+ policz sobie ile to ran;)Ale olac to pedant mnie nie boli w DE jak synergia paru jednostek.
Moja rozpa z głowy troszke Ci nie wyszła, wiec naniosem poprawki
DE na BP+R dużo zyskuja i dużo tracą

1) zyskują na tym że inne armie tracą a my mamy to samo ale w jednej rozpie (jedynej słusznej na smoku
2) wstawianie innej rozpy na turniej BP+R niz na smoku to strzał w stopę

-----------------------

Dlatego ja jestem - powtórzę: zwolennikiem samego BP
a w tym BP ograniczenia oddziałów harpi do 0-3 obok hydry

Naprawdę więcej nie trzeba:
Utyskiwanie na PoK czy RoH to płacz małych dzieci, bo on ma lepsza zabawkę niż ja.
Gram DE i wiem co w nich jest przegięte:

Hydra 0-1
Harpie 0-3
Nic więcej nic mniej

Bo bez PoK i RoH wystawiajac Ci 5-8 oddziałów harpi i 2 hydry +smok - możesz normalna rozpa znieść jajko i tak nic Ci to nie pomoże
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, o 11:47 przez zaf, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Pendant i hotek... Owszem, moznaby dla jaj to pociąć, byście mieli radochę, ale w samej armii niewiele by to zmieniło. Wolałbym grać bez pendanta, ale za to z dwiema hydrami i brakiem ograniczeń dla harpii.
Kluczowe rzeczy to harpie, hydra i hatred, bo tym się wygrywa bitwy, a nie jakiś durnym wardem na herosie (w VI edycji miałem lorda z regenką i wardem - praktycznie nigdy nie ginął, nikt w niego nie uderzał i wszystko szło w smoka, teraz też mi lord nie ginie, nikt w niego nie bije, wszystko idzie w smoka). Hydra przycięta. Harpie przycięte przez restricted. Cięcie hatred to jak cięcie immune to psychology+fear u demonów, TK i VC. Hotek owszem, daje spory komfort w graniu z armiami magicznymi, ale przestaje działać na wskrzesanie i boundspelle, a jest bolesny tylko dla przegięć w stylu duże pociski tzeentcha czy głupiego turlania 4 warplightingów na turę).
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, o 12:03 przez Jankiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

No a co ty myślałeś...że nie będą? Kodeksy made by LS to byłby już szczyt polhammera. Nawet BP-R nie jest autoryzowany przez LL i wszedł do użytku tylko przez Vox populi. Chociaż nie jestem zbyt dużym fanem BP-R, jednak na turnieje z takimi kodeksami to bym sobie już podarował...

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Jankiel pisze:...Hotek owszem, daje spory komfort w graniu z armiami magicznymi, ale przestaje działać na wskrzesanie i boundspelle, a jest bolesny tylko dla przegięć w stylu duże pociski tzeentcha czy głupiego turlania 4 warplightingów na turę).
Nie do końca tylko z takimi armiami bo na przykład takimi Ogrami w promieniu Hoteka nigdy nie spróbujesz rzucić czaru na więcej niż jednej kości bo miscasty są zbyt gięte żeby je ryzykować.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Dlatego zajmuje 6 DD, a nie ja w euro CS tylko 3 DD.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kal_Torak
Masakrator

Scimitar pisze:Proponuję napisać dla tych armii nowe Army Listy. Może być taka domowa produkcja by PL, ale od GW nie doczekamy się tych podręczników zbyt szybko.
Np.:
Chaos Dwarfs
Beasts of Chaos
DoW
Ogry
Orki
retusz imperium

Pisze całkiem serio.
No w końcu jakiś głos rozsądku. Bestie mają niedługo dostać AB, ale reszta armii jak najbardziej potrzebuje wspracia ze strony BP.

Na początek można spróbować z retuszami. Jak wiadomo część armii z tej listy takie pewne retusze dostały. Ta lista zresztą będzie się powiększała wraz z nowymi AB, bo niektóre z armii z końcowego środka spadną na sam dół obok np. Ogrów i DoW.

Robson Twój sarkazm jest nie na miejscu. Nowe Army listy Scimitar napewno z chęcią by napisał, włącznie napewno z pokaźnym gronem innych osób. Do tego jest tylko potrzebne zielone światło i tyle.

Dodatkowo uważam, że środowisko WFB chociaż raz powinno spróbować swoich sił z napisaniem nowych AL np. takich Chaos Dwarfów. Krasnoludy chaosu powinny dostać chociażby nowy AL tak jak dostała go swego czasu bretonnia czy Leśne Elfy w WD. Sęk w tym, że GW już na to nie stać lub poprostu nie chcą tego robić - a czemu to ja nie mam pojęcia. Nie widzę problemu, aby spróbować swoich sił. Chętni napewno się znajdą - tylko trzeba zapalić do tej inicjatywy zielone światło. Jeśli skorzystamy z siły naszego środowiska WFB będziemy mogli w przyszłości bronić się przed największymi bublami GW psującymi rozgrywkę w WFB. W prosty sposób wielu będzie mogło sobie i innym udowodnić, że środowisko jest wstanie napisać znacznie lepszy AL od GW.

W każdym bądź razie spróbować naprawdę nie zaszkodzi. Nikt od tego ręki ani głowy nie straci, a można gra może na tym tylko i wyłącznie zyskać.

Przynajmniej retusze słabych armii lub nowe AL dla najsłabszych, które w najbliższych latach nie doczekają się nowych AB uważam za znacznie lepsze rozwiązanie niż ciecie pendanta lub hoteka, które to w niczym nie pomogą, niczego nie zbalansują, mogą tylko sprawę pogorszyć, a dla słabych armii takie cięcia będą bez znaczenia bo i tak wciry będą dostawać z pendantem czy bez.

Pytanie tylko czy jesteśmy gotowi spróbować, albo przynajmniej wziąść w to jakieś organizacyjne ramy lub chociażby zastanowić się co zrobimy z armiami które spadną na sam dół kwalifikacji po wydaniu kilku nowych AB, a które nie będą mogły liczyć na wydanie włąsnych nowych AB.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

a może grajcie w inny system co
...

Kal_Torak
Masakrator

Zafael gramy już na BP+R (Ty bardzo możliwe że też) i nadal nazywamy to Warhammerem pomimo, że GW nie położyło swojej pieczęci pod BP+R, pomimo że nie ma ich podpisu pod zasadami LIMITED, pomimo że nie przyklasneli uściśleniom sędziwoskim i pomimo że nie dali błogosławieństwa LS.

A i poczytaj wypowiedzi pracowników GW, w których zachęcają do rozszerzania i tworzenia własnych zasad. Po części te wypowiedzi ośmielilo sporo osób za popraciem i tworzeniem BP+R. Cała reszta to tylko propozycje rozszerzenia BP.

A i na Twoje pytanie jest prosta odpowiedź. Otóż zadaj sobie pytanie dlaczego ludzie wolą grać w warhammera na zasadach BP+R zamiast przerzucić się na inny system. Jak już sobie odpowiesz na te pytanie to zauwazysz absuralność twojej wypowiedzi "a może grajcie w inny system co"

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Ja wolę grać w limited.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Jankiel pisze:Ja wolę grać w limited.
jak wiekszosc tych co potrafia myslec podczas bitwy :lol2:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Ludzie z tilea.net już poprawili AL do DoW i ROR i IMO nie najgorzej. Głównie poprawili koszty. Dla takich armii ja DoW i ChD nie widzę problemu, z innymi może być to bardziej dyskusyjne.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

SexRocket pisze:
Jankiel pisze:Ja wolę grać w limited.
jak wiekszosc tych co potrafia myslec podczas bitwy :lol2:
Ja wole grać w limited BP

Restricted jest daleko idącym ograniczeniem w stronę - "jedynie słuszna rozpiska".

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Też jestem zwolennikiem Limited. Nie lubiętakiego narzucania co mogę wziąć a co nie, natomiast rezygnacja ze speciali by GW wychodzi wszystkim na zdrowie tylko.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

zafael pisze:
embir82 pisze:
Posiadanie praktycznie niezabijalnego bohatera nie wpływa na rozgrywkę? :roll:
Zresztą tak jak już wcześniej pisałem, kwestia Pendant of Khaeleth jest oczywista. Przedmiot jest niezrównoważony i tyle.
Sam jesteś niezrównoważony :wink:
Pendant ma też oczywiste wady jak i zalety.
Czy fakt robienia przez Ciebie osobistych wycieczek ma świadczyć o tym, że brak Ci elementarnych zasad kultury czy też o tym, że jesteś jeszcze pryszczatym nastolatkiem?

I po drugie, wskaż mi te oczywiste wady Pendant of Khaeleth.
Morrok pisze: to naprawdę nie wiem po co się tu udzielasz, jak nie umiesz sobie poradzić z kaelethem, z którym da się wygrać.

Będzie prościej jak zaczniesz od zmian w swojej rozpisce, zamiast udzielania "postulatów". Mogę wykazać mnóstwo innych przedmiotów, które są niedoszacowane. Ale po co? czy to cos zmienia?
Kompletnie nie rozumiesz moich intencji. Fakt tego czy wygrywam z DE czy nie, nie ma nic do rzeczy. Podejrzewam, że znaleźliby się gracze którzy potrafią bez problemu wygrać z kombinacją 2x czołg + altar a mimo to takie kombo w realiach BP jest zakazane. I uprzedzając prawdopodobnie Twojego posta - tak, uważam, że słusznie. Po prostu w jednym jak i drugim przypadku chodzi o obcięcie rzeczy, które są całkowicie niezrównoważone.
I tak różnica między zwolennikami a przeciwnikami przycięcia tego przedmiotu polega na tym, że jedni upatrują w tym przedmiocie element burzący równowagę gry a drudzy nie.
Morrok pisze: Jeżeli już przytaczasz cytaty dlaczego BP+R został stworzony, to czemu umknął ci zapisek o tym, że ten patch jest po to by uniknąć sytuacji samych VC i DL w pierwszej 10 na turniejach.
To ciekawe bo w ramach BP wprowadzono ograniczenia które przycinają także inne armie.

W każdym bądź razie zdaje się, że dalsza dyskusja nad Pendant of Khaeleth nie ma sensu. Widzę że wszystko pozostaje w rękach LS i organizatorów turniejów.
zafael pisze: Restricted jest daleko idącym ograniczeniem w stronę - "jedynie słuszna rozpiska".
Zgadzam się całkowicie.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Kluczowe rzeczy to harpie, hydra i hatred, bo tym się wygrywa bitwy, a nie jakiś durnym wardem na herosie
Kiedy to przeczytałem zacząłem się zastanawiać czy bitwy demonów wygrywa się heraldem khorna z durnym savem na 0+? Raczej nie i każdy uzna że też nie :wink: Nie raz ten bohater spadł mi od ataków które omijają AS. a prawdopodobieństwo wykulania 1 na sześcio-ściennej kości nie jest znikome a woundy są daw. Na 73 stronie Shino porównał dwóch bohaterów. Dark elfickiego i demonicznego.
jeden ma 0+ save i kb i ward 5+ i 14 mv
drugi ma 1+ save 4+ (lub wiecej) ward, s5 18" ruchu troche mniejsza sile i jest 100 pkt mniej wiecej tanszy... jesli go wezmiesz na coku jest bardzo porownywalny do jugggera wtedy. maja obaj fear, save 0+. roznica jest w wardzie (ktory jest o wiele lepszy od tego na juggerze) ale za to jugger a wiekszego kopa w walce za 100 pkt. na prawde nie widzisz tu porownania?
mowiac, ze bsb z pendantem nie wypacza rozgrywki
teraz zrozum dlaczego ich porownuje...
Może powinno się zbalansować tych herosów?

Kiedy BP+R weszło w życie ogólnie byłem zadowolony i dalej jestem, popieram ten pomysł. Mam nadzieje że będzie dalej kontynuowany.
Ten temat to straszny burdel dlatego ograniczam się tylko do czytania go. Jeśli chodzi o samego heralda powiem ok natomiast imo zajmowanie przez niego 2 slotów hero zabiło go.

ODPOWIEDZ