Malowanie jaszczurek

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Bowflan89
Pseudoklimaciarz

Malowanie jaszczurek

Post autor: Bowflan89 »

Witam! W końcu się zebrałem w sobie i postanowiłem pomalować nieco lizaków. Na początek chciałbym pomalować pare skinków. Chciałbym osiągnąć mniej więcej coś takiego:

http://2.bp.blogspot.com/_XxdgU-mVbm0/S ... 661402.jpg

Jestem początkującym malarzem, więc czas na pare pytań:
1. W jaki sposób pomalować skórę? Tzn. jakich technik użyć i ilu farbek będę do tego potrzebować? (prosiłbym o podanie jakiś przykładowych, którymi można by uzyskać taki efekt, czy nawet przykład jakiegoś zupełnie innego koloru, tak żeby poznać tylko ogólny zarys jak powinno wyglądać to malowanie krok po kroku, najlepiej proszę podać konkretne kolory np. cytadelek)
2. Jak zrobić takie łuski? Czy trzeba zrobić jakiegoś washa, aby wypełnić czarnym przestrzenie pomiędzy łuskami? Jak nakładać kolory i rozjaśniać łuski?
3. Jak uzyskać takie cienie i rozjaśnienia na figurce? Najlepiej jakby się dało w jakiś niezbyt wymagający sposób. (oczywiście rozumiem, że nie pomaluję tak figurki w kilkanaście minut, ale całego dnia nie chciałbym na jednej spędzić)
4. Jak uzyskać podobny kolor drewna, do broni tego skinka?

Z chęcią wysłucham wszelkich uwag związanych z tematem, które nie będą odpowiedzią na pytania, ale mogą się okazać przydatne. Czekam na Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Maluje wylacznie lizaku juz troche czasu, wiec pozwole sobie odpowiedziec.
1. Ja maluje dosc czasochlonnie, ale tak lubie.
Zaczynam od podkladu sprayem, potem foundationy robia mi bazowy schemat kolorow, nastepnie washe (i to nie koniecznie czerwien na czerwien, fajny efekt uzyskuje asurmen blue na merchite red ;)
Dalej to zaczyna sie sztuka - rozjasnienia za pomoca warstw rozwodnionej farby (nabieraj malo na pedzel, zeby nie zalac tego czego nie chcesz pomalowac).
Ta konkretna skore pomalowalbym:
Na calosci: Ilyaden Darksun wash: Gryphone Sephia
Wszedzie poza zaglebieniami: Golden Yellow
Rozjasnienia: Sunburst Yellow
krawedzie: Sunburst+Skull White
Nie malowalbym czystym bialym, bo to potem wyglada jakby byl suchy i sie luszczyl (chyba ze tak ma wygladac, no. stary saurus)

2. Wash zielony tutaj. Bazowy kolor - camo green
3. Patrz 1.
4. Glowy nie dam, ale to chyba bubonic brown-> wash delvian mud -> bubonic brown znow.

Bowflan89
Pseudoklimaciarz

Alister pisze: Wszedzie poza zaglebieniami: Golden Yellow
Rozjasnienia: Sunburst Yellow
krawedzie: Sunburst+Skull White
Czyli te etapy "produkcji" powinienem wykonać malując odpowiednie elementy nieco rozcieńczoną farbą?

I czy farbki foundation są konieczne czy po prostu łatwiej nimi stworzyć schemat kolorów?

Tak poza tym to dzięki za odpowiedź, już zaczyna mi się powoli rozjaśniać jak to malowanie powinno wyglądać :wink:

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Post autor: max »

te skinki to zdecydowanie bialy podklad
rozcienczona zolta farba washujesz calosc (golden yellow najlepiej)
potem oczy blood redem i zrenice czarnym
bransolety itd to liche purple jako podklad i rozjasniane tentacle pinkiem
luska na moje oko to dark angels green rozjasnione rotting fleshem ]:->
kamyczki bialy podklad zwaszowany betial brownem
trawka victory grass na cytadeli mozna dostac ]:->

to chyba wszystko

a jeszcze biale kolce
i drewno na blowpipie to bestial brown podcieniowany bestialem 1:1 z bialym albo czystym bubonic brownem
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.

Bowflan89
Pseudoklimaciarz

Zauważyłem, że to biały podkład :P Ja spróbuję zrobić na czarnym, zobaczymy co z tego wyjdzie. W końcu nie chcę uzyskać identycznych skinków, tylko coś podobnego do tych ze zdjęcia, czyli podobny poziom malowania :wink:

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Post autor: max »

hehe mowie ci na bialym podkladzie zejdzie ci szybciej duuzo i efekt bedzie lepszy
(mowie to ja ktory uzywa tylko czarnego od wiekow ]:->)
nie ale na czarnym poprostu bedziesz musiac zoltym malowac i jeszcze go cieniowac
a na bialym zoltym zwashujesz i gotowe
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

max ma rację.. Żółty na czarny strasznie ciężko się nakłada..

ODPOWIEDZ