Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Dzisaj zagrałem czymś takim (przeciw demonom)

Format 2250 BP+R

Doom Bull /und/(Talizman an zwierzątka -czyt Demona., Dwurak odnawiajacy rany i armorka każąca przeciwnikowi przerzucać trafienia)

BSB /cincz/ (ward na 4+, słomka)
Shaman /und/ (PS różdzka z popychaczką)
Shaman /slanesh/ (power familiar)

21 osobowy herd
10 osobowy herd
10 besigorów slanescha z sztandarem (bs4 24cale d6 S4)
20 kornowyh bestigorów (szmata muzyk)
3x 5 psy
2x und chariot
1x cincz chariot

3 mućki korna z szmatą
4 Trolle
Koniec :D

Przeciwnik miał:
Dużego demona z syrenką
herlada w pinkach
heralda w nurglitach z olways strike last dla przciwnika na jakiejś poczwarze.

6 psów
2x 12 pinków
klocuch 20 nurglitów (toroszkę to odbiegoa od obrzyganych standardów)
demonetki na steedach slanescha z sztandarem nie dającym możliwości flee.
6 flamerów

Gra bardzo miła. Przeciwnik mało wymagający, u mnie sporo pecha..
Ale i tak w 4 turze demony poddały bitwę mając świadomość że skończyć się to może już tylko w najlepszym wypadku 18-2 (policzyliśmy punkty w momencie oddania bitwy)
Ja straciłem rydwan herda i połówke trolii, przeciwnikowi został samotny klocuch plagusów.

Jednym słowem nie groźnie wyglądająca rozpiska na papierze, sprawdziła sie wyśmienicie :)

Duży demon nie mogący atakować DB to słodka parodia :D
Z już o sztuczkach typu ściąganie odziału pinkhorr z slanesha ("2")na DB będącego nadal w chelenge mającego jako wsparcie herda który sie tylko styka z demonem i nabija CR - NIEZAPOMNIANA :)
-----------------------------------------------------------------------------------------
"kiedy ludzi kupa to i rycerz dupa"

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

Dibo pisze:O ile wiem już kasują .... my w krakowie gramy ze kasują . Dombull aż prosił sie o slaughter blade który wchodził idealnie . Czemuu centki nie miały tarcz ?? a co do extra arm na bsb - nie szkoda ci 20 p. na sejwa tylko o 1 większego ??
Czemu sejw tylko o 1 większy? HW+shield daje +2 :D Dwuraka nie chciałem, bo 5 siły a 7 to żadna różnica w walce z elfami :) No chyba, ze po przeciwnej stronie stałby stardragon to co innego. Centki nie miały tarcz bo wiedziałem, ze będą ownowane z bolców :) W sumie przydałyby się, bo obsługant zabił mi jednego :P

Miszczu pisze:Doom Bull /und/
(...)
3 mućki korna
Czy czasem mućki nie muszą mieć tego marka co generał? No chyba, ze się coś w BP zmieniło?

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Auć.. Nie wiem tylko z kąd to wynika.

W podręczniku jedyie wspomina sie o tym że markowany generał (nie und) wymusza zmarkowanie odziałów tym samym lub und.

Nie znalazłem tego zapisu o tym że mucki muszą mieć tego marka co doombull..

Ale zapewne coś musiałem przeoczyć?? Ktoś pomoże?
-----------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

Przy minosach jest zapisek (tam gdzie są ich koszty podane etc), ze muszą mieć tę markę co generał.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

ehh... rzeczywiście jest.
Juz 3 raz zrobiłem rozpiskę która była z jakiegoś powodu nielegalna. Nigdy mi się to nie zdarzyło. Aż do czasu zwierzoludzi. Zabawa z markami potrafi być zawiła..

W końcu się uda :D

Swoją drogą uważam że pod tym względem podręcznik jest super rozwiązany. Tak powinno być również w podręcznikach WoCh i Doch

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Wałowałeś również na działaniu przedmiotu lorda greater demony to characterzy , a nie monstery !
FAQ gw - wiem , że to głupie :x beast cowers też nie działa :x
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Grali na BP+R.
Dziwne że się przyczepiłeś do działania rune of true beast a nie do faktu, że bez BP doombol nie może go mieć ;P
Uerph.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Oskar i Szczurza jucha.

Powiem że gubię się czasami przy bestiach ale tym razem mam chyba rację.
BP+R wprowadza dwie zmiany w itemach

a)doombull ma dostęp do wszystkich przedmiotów a nie tylko broni (to dla Szczurzej Juchy - mogę brać talizmany)
b)Ten konkretnie talizaman działa również na boh-monstre (to dla Oskara)

Wiec wygląda na to że było to legalne.
No chyba że znów coś nie wiem.. :(

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Oj przecież piszę, że legalne na BP+R. Masz jakąś tendencję do opacznego rozumienia moich postów.
że bez BP doombol nie może go mieć
Nie wiem, jak mogłeś odczytać to jako stwierdzenie, że doombull na BP nie może mieć runy ^^
Uerph.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Dziwne że się przyczepiłeś do działania rune of true beast a nie do faktu, że bez BP doombol nie może go mieć ;P
Tu tkwi koza :lol2:

Opacznie zrozumiałem to zdanie.
Moja podejżliwość wynika z tąd że armie ta pożyczyłem.. i robiąc rozpiske za rozpiską potrafi mnie nie mile zaskoczyć.
Tak jak z tymi krowami. Przeczytałem zasady dawania marków. Upewniłem się że generał und to reszta może mieszać..
A tu ZONK. Krówki mają osobny zapis.

Ehh.. czasami potrafią popalić te beasty.. zawiłością zasad errat i jeszcze BP+R

Oskar Tobie oczywiście wybaczam :lol2: Arbal też nie mógł uwierzyć :lol2:

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Kamiiiil !! ale ja ci mówiłem o minosach :( .... że marki tak jak generał albo Undivided .
A ten skanapkowany demon ładnie wyglądał :D (zerkałem tam do miszcza jak orki masakrowały moją brete bo zapomniałem o waghh) . Byłem w szoku - Miszczowi sprawdziły sie bestigory i to bardzo !!!! ale za to z tego co wiem dopadła go klątwa różdżkowej popychaczki która nigdy nie wychodzi :D

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

No tak różdzka była masakryczna..
Kolejna bitwa rzucania 3 kostkami i co ture albo miskast albo poniżej 9 oczek :lol2:

Ale się nie poddam.. i dalej będę jej próbował na moim wagonie 15 psów czy na bestigorach.

A beastigory rzeczywiście sprawdzają się wyśmienicie. Na marku khorna obstawieni psami (od odginania) z tłem popychaczki spłacają się.
Poważnie zastanawiam się im nad daniem sztandaru Banner of rage.

Jednak ostatnio na topie jest drugi mały odział z BS na sztandarze.
A minosy chyba dostaną slanesh... albo dostaną und (aby chować tam doom bulla)

A i Trolle powyżej 2k (jak jest już 9 ld na doom bull) sprawdzają się wyśmienicie:) Przyjmowanie szarzy psów demonów to jest to.. Co niedźwiadki lubią najbardziej :P

Awatar użytkownika
RyWal
Warzywo

Post autor: RyWal »

Miszczu:
10 besigorów slanescha z sztandarem (bs4 24cale d6 S4)
20 kornowyh bestigorów (szmata muzyk)
jakoś nikt nie zwrócił uwagi na to, a o ile dobrze pamiętam (dawno nie grałem bestiami, a booka nie mam przy sobie), to tylko jeden oddział bestigorów może mieć mark.
Chyba, że BP to zmienia, to wtedy przepraszam ;)

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Ano racja. BP tego nie zmienia. Jak zwykle nie zwróciłem na to uwagi bo nigdy nie wystawiałem więcej niż jednego klocka bestigorów ;)

Aleś miał wałków w rozpisce :P
Uerph.

Awatar użytkownika
RyWal
Warzywo

A jeszcze co do minosów:
czy one nie mają zapisu, że mark generalski albo w ogóle?

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

To już było przerabiane :P
Przy minosach jest zapisek (tam gdzie są ich koszty podane etc), ze muszą mieć tę markę co generał.
Uerph.

Awatar użytkownika
RyWal
Warzywo

To widziałem :D
chodziło mi o uściślenie i odkurzenie mojej pamięci ;)

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Ok.. to teraz mnie zgwałciliście. :?

Przed następną rozpiską, bede czytał każdy odział 3 razy.
Swoja droga żałosne te bestigory. Nie dość że słabe.. to jeszcze tylko jeden może miec marka i tylko jeden mag. sztandar (swoją droga jako jedyny odział w armi)

Dobrze że gram tylko for fun pozyczoną armią. A nie wydałem 3 tyś na metalowe modele aby sobie teraz pluć w brodę. :)

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

No. Bestigory obsysają pałkę po całości. Ale nie są osamotnione w bestiowym światku, niestety ;)
Uerph.

Awatar użytkownika
RyWal
Warzywo

A ja, muszę przyznać, Bestigory lubię :D
Jakoś dziwnie skupiają uwagę przeciwnika ... nie wiem, czy przez to, że idą w środku, czy to że mają ranki, a może dlatego, że często siedzi tam geniu :)
Dzięki temu flanki w postaci Dragon Ogrów i minosków zamiatają :twisted:

ODPOWIEDZ