Jestem świeżo upieczonym dopiero graczem bretońskim. Od początku 5 edycji grałem leśnymi elfami i po długich latach gry tą armią zacząłem się rozglądać za inną. Zasadniczo obecnie grywam prawie wszystkim, aby sprawdzić empirycznie czym mi się najciekawiej gra i przy okazji lepiej zapoznać inne armie (inne armie testuje z figurek moich znajomych). Teraz jednak coś mnie wzięło i postanowiłem w końcu na poważnie skolekcjonować armię Bretonni. Osobiście przez 6 edycje za bardzo nie przepadałem za tą armią. Zbyt mocna, zbyt oklepana, zbyt monotonna, zbyt kolorowa, zbyt powszechnie zbierana... Możnaby tak wymieniać jeszcze długo

1. Armia Imperialna w odsłonie XVII-wiecznej Polski z husarią, piechotą łanową, kozakami etc.
2. Armia Bretonni wzorowana na armii Krzyżackiej.
Niestety takie polskie imperium znacznie ciężej uzbierać, bo chociaż figurki są (kislev+modele innych firm) to jest zbyt droga w złożeniu, a modele zbyt niedostępne.
Stąd przetarg wygrała Bretonnia.
W przypadku bretonni chęć zbierania jest podyktowana przede wszystkim motywem "kolekcjonerskim". Ale nie tylko... O ile bretonnie zawsze uznawałem za nudną i oklepaną to 7 edycja zmieniła dość mocno ten obraz. Olbrzymia ilość graczy bretońskich przerzuciła się na vampiry i demony, a sama bretka nabrała kolorytu, gdyż w rozpiskach mamy różnorodne wersje zestawów bohaterów, a chłopstwo jest sporą i ważną cześcią armii bretońskiej. To przeważyło.
Obecnie mam już regiment 6 realmsów, pieszą czarodziejkę i konnego bohatera. Surowy ale dobry początek

Bardzo chętnie wysłucham Waszych sugestii względem armii i pomysłów na oddanie ducha krzyżackiego. Obecnie zamawiam części z tego rodzaju:
a. Hełmy bretońskiego zupełnie nie pasują do Krzyżaków. To jest najważniejszy element armii. Bardzo popularnym Hełmem u Krzyżaków był model typu "psi pysk". Ale ten mi się nie podoba ze względu właśnie na kształt, dlatego szukałem czegoś nieco wcześniejszego (psi pysk to XV wiek, koniec XIV). Akurat wśród części bretońskich znalazłem całkiem ciekawy model hełmu na stronie bitspudło:
http://bitspudlo.com/pl-PL/store/show_c ... ights-bits
Jest to pozycja: Bretonnian Knight Head 04
Pasuje idealnie, tylko muszę je zdobyć w większej ilości

b. Kolejnym atrybutem krzyżackim są pióra, a dokładnie pawie pióra - to one przyozdabiają hełmy krzyżackie. Stąd zamiast olbrzymich klejnotów rycerskich na hełmach bretońskich do wspomnianego wyżej hełmu montuje pióra malowane na pawie (od 1 do 5 piór na hełmie). Tutaj akurat z pomocą przychodzi imperium, które posiada mase ciekawych modeli różnej wielkości piór, które można znaleźć w bitsach z heorsami, na głowach końskich, w hełmach state troopsów i rycerzy imperialnych, a także oddzielnie. Tych już trochę zdobyłem i zabieram się do malowania. Pomalowanie ich w kolorach pawich piór z oczkiem bedzie pewnym wyzwaniem

c. Oczywiście barwy każdy sobie kojarzy. Kropierz koński biały z czarnymi krzyżami (na kropierzach będą równoramienne). Biała tunika również z czarnym krzyżem i biała tarcza rownież z czarnym krzyżek. Tarcze Bretońskie te klasyczn mi nie pasują. Najchętniej widzę małe prostokątne z odgiąciami (o ile dobrze kojarzę właśnie takie posiada imperium). Drugi typ to małe trójkątne tarcze - tych mam sporo bo posiadam kilkudziesięciu metalowych włóczników leśnych elfów z 5 edycji, a ci posiadali właśnie małe tarcze trójkątne obok długich trójkątnych jakie mają np. silver helmsi.
d. Płaszcze - tutaj czeka mnie chyba największe wyzwanie. Płaszcze krzyżackie to "must have"

To tyle jeśli chodzi o rycerzy. Z piechotą nie będzie problemu. Jest odpowiednia. Szukam natomiast alternatywy dla giermków, bo ci GW są brzydcy. Myślę, że dobrym wyborem będą yoemeni gamezona - tylko oni są tak ładnie zrobieni, że boję się iż będą się znacznie lepiej prezentować od modeli rycerzy GW

Piechota zaś to oczywiście białe tuniki, czarne spodnie, a na tunikach z przodu czarny krzyż. Dużej filozofii tu nie ma.
Oto mój koncpet rozpy na 1650:
Paladin Battle Standard Bearer
- Battle Standard Bearer; Grail Vow
- Gromril Great Helm
- Sword of Might
Damsel of the Lady
- General; Magic Level 1
- 2xScroll
7 Knights of the Realm
- FCG
- War Banner
9 Knights Errant