Pomoc przy NMM

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

Zablokowany
Wolfgar
Chuck Norris

Pomoc przy NMM

Post autor: Wolfgar »

Witam
Chciałem się pouczyć tej trudnej sztuki NMM, ale raczej wyszło tragicznie.
http://screeny.pl/107506
Mniej więcej coś tam wiem poczytałem ale nie potrafię za nic zrobić czegoś podobnego do NMM. Chciałbym was prosić o pomoc, dokładnie, krok po kroku jak się za to zabrać jak dobierać kolory, czy farba ma być mocno rozwodniona czy może gęstsza. Nie wiem jak się za to zabrać, a narazie to moje jedno z największych marzeń jeśli chodzi o malowanie. Tyle że narazie niedoścignione. Jeśli możecie to pomóżcie, od podstaw proszę.

Awatar użytkownika
Paczek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Paczek »

Bardziej rozwadniaj farbe, tyle moge powiedziec , bo sam jeszcze raczkuje w nmm :)

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Co do NMM nie wiem, ale ogolonie mniej farby i wiecej wody na palecie.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Ja bym osobiście polecał wpisac w google painting tutorials i w pierdyliardzie dostępnych stronek doszkolic się w temacie ;) JA jak kiedys chciałem isę w to bawić tak właśnie znalazłem na prawdę duzo pomocnych rzeczy.
Pozdro

Wolfgar
Chuck Norris

No masz racje Skaven, faktycznie jest tego trochę, pomocne dość, dzięki. Kolejne próby, myślę że troszkę lepsze. Nie patrzcie od pasa w dół.
http://screeny.pl/109236
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Na twoich zdjeciach nie widac NMM. Zmien oswietlenie bo ono ci efekt psuje.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Choć zabiorę głos w dyskusji, to nie lubię tego robić bo sam nie maluję jeszcze tak jakbym chciał.

Przede wszystkim na początek odpuściłbym sobie NMM, z tego tytułu, że fajne efekty można osiągnąć innymi technikami. Pewnie na stole Twoja figurka nie wygląda źle :wink: ale w tym zbliżeniu chyba sam zauważasz, że poszczególne przejścia pomiędzy rozjaśnieniami są zbyt rzucające się w oczy (ja wychwyciłem 3 odcienie niebieskiego). Staraj się bardziej rozwadniać farbę i malować więcej warstw, które nie będą aż tak różniły się kolorystycznie. Na TT, może te 3 odpowiednio położone wystarczą, ale przecież chciałbyś lepiej :wink: NMM nadaje się głównie do malowania metali, ale te z kolei można również świetnie malować metalikami :roll: i też je rozjaśniać, dochodząc do perfekcji :). Na początek warto czasem zabrać się za coś prostszego a nie od razu rzucać się na głęboką wodę :) Pomyśl również nad washami... ułatwiają pracę i nadają głębi modelom.

Jeśli nadal chcesz malować techniką NMM, to musi się wypowiedzieć ktoś o większym skill'u niż ja :D

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w malowaniu :wink:
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

VegaMStudio
Chuck Norris

Post autor: VegaMStudio »

Jeżeli chcesz ładnie malować nmm to musisz najpierw wiedzieć na czym to polega , to ze nie rozwadniasz farbki to jedno ale oprócz tego że będzie widać mocne przejścia nie zepsuje ci nmm po prostu nie będzie tak ładny

Najlepszym sposobem na ogarnięcie tematu są komiksy wszelakiego typu oraz obrazy , tam zobaczysz na czym polega nmm , jak pada światło jakich kolorów i odcieni użyć a najważniejsze czego w ogóle nie ma w twoich pracach to KONTRAST!

Fajnym sposobem jest pomalowanie modelu na czarno (podkład) i w zupełnej ciemności z 1 strony zrobić zdjęcie z fleszem
w ten sposób zobaczysz jak światło się odbija i rozchodzi po modelu co ułatwi sposób nanoszenia nmm

możesz tez znaleźć ładny nmm na jakimś modelu i próbować go skopiować

Wolfgar
Chuck Norris

Hmmm ciekawe rady, postaram się dostosować. Wiem że marnie to wygląda ale będę się starał ćwiczyć ile czas mi pozwoli.

VegaMStudio
Chuck Norris

Post autor: VegaMStudio »

Wolfgar
Chuck Norris

No chyba kumam, ale to jakiś mistrz światła i cienia :D. Z tym największy mam problem, jak to światło się odbija, bo ja próbuje określić skąd pada światło i tak to pomalować tylko mam ograniczony zmysł rozchodzenia się światła. Jeśli maluje że od przodu pada światło to jakoś tam coś kumam ale nie mam pojęcia co zrobić z tyłem figurki, wszystko zostawiam w ciemnych barwach.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

No więc ztym światłem to jest tak, że jak masz np. mieczyk, to po jego jednej stronie jasne jest u góry, a po drugiej u dołu. Takie jakby lustrzane odbicie.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Temat o NMM niejednokrotnie sie przewijal w tym dziale , wystarczy poszukac , a nie zakladac nowych tematow.

Zablokowany