Mam jak dla mnie trudne zadanie a mianowicie napisać program z interaktywnymi testami
(np wybierasz ile pytań, wpisujesz te pytania i zaznaczasz które odpowiedzi są poprawne)
Nie macie przypadkiem jakiś poradników porad czy coś w tym stylu w miarę przystępnej formie?
(za darmo mi się żadnych fajnych nie udało znaleźć)
Wszelkie rady i pomysły jak to wogóle zrobić są mile widziane
C++ potrzebna pomoc
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
C++ potrzebna pomoc
Hordes of Chaos.... To było to....
zadanie nie jest trudne do zaimplementowania.
Jedyna trudność to zbudowanie (dobranie) odpowiednich struktur danych reprezentujących dane pytanie (klasa z polami: treść pytania, treści odpowiedzi, odpowiedzi poprawne, odpowiedzi niepoprawne) i cały test (jakaś lista lub wektor pytań plus jakieś dodatkowe informacje, które są na tym poziome potrzebne).
Następnie to już tylko dynamiczne tworzenie każdego obiektu pytania i wrzucanie go do testu w zależności od tego co sobie użytkownik tam wybierze.
w sieci ciężko znaleźć gotowca na takie zadanka (no chyba ze w akademickiej ).
jakbyś miał jakieś konkretne pytania napisz na PW, jak bede przy kompie postaram sie odpowiedzieć.
pozdrawiam
Jedyna trudność to zbudowanie (dobranie) odpowiednich struktur danych reprezentujących dane pytanie (klasa z polami: treść pytania, treści odpowiedzi, odpowiedzi poprawne, odpowiedzi niepoprawne) i cały test (jakaś lista lub wektor pytań plus jakieś dodatkowe informacje, które są na tym poziome potrzebne).
Następnie to już tylko dynamiczne tworzenie każdego obiektu pytania i wrzucanie go do testu w zależności od tego co sobie użytkownik tam wybierze.
w sieci ciężko znaleźć gotowca na takie zadanka (no chyba ze w akademickiej ).
jakbyś miał jakieś konkretne pytania napisz na PW, jak bede przy kompie postaram sie odpowiedzieć.
pozdrawiam
A w jakiej bibliotece chciałbyś to napisać?
Może wxWidgets, ostatnio się jej uczę. Jej zalety to fajny kompilator i przenośność na inne platformy. Podobny jest jeszcze QT, ale nie darmowy.
z tego co pamietam to jest dostepna open source'owa wersja QT
Ale wtedy twój program też musi być open source...
Ja tam odkąd w robocie .NET-a musiałem użyć to muszę przyznać, że na nic innego bym tego nie zamienił. Nie dość, że składnia przystępna, to jeszcze Visual Studio ma autentycznie działające GUI do robienia GUI.
A licky boom boom down!!!