Z jak zagadka :)
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Z jak zagadka :)
No więc odszperałem w kompie pliczek z najfajnieszymi zagadkami jakie znalazłem w necie.
Jak ktoś ma chwilkę czasu to może spróbować rozwiązać tą zagadkę
Uprzedzam, że latwa ona nie jest
Trzy boginie, Prawda, Kłamstwo i Los odpowiadają na pytania w swoim języku.
Mówią tylko DA i JA, które odpowiadają słowom TAK i NIE, jednak nie wiesz
które któremu. Prawda zawsze mówi prawdę, Kłamstwo zawsze kłamie, a Los
czasem mówi prawdę, czasem kłamie. Musisz za pomocą trzech pytań okreśłić
która z bogiń to która. Każde pytanie może być skierowane tylko do jednej
bogini.
Powodzenia
Jak ktoś ma chwilkę czasu to może spróbować rozwiązać tą zagadkę
Uprzedzam, że latwa ona nie jest
Trzy boginie, Prawda, Kłamstwo i Los odpowiadają na pytania w swoim języku.
Mówią tylko DA i JA, które odpowiadają słowom TAK i NIE, jednak nie wiesz
które któremu. Prawda zawsze mówi prawdę, Kłamstwo zawsze kłamie, a Los
czasem mówi prawdę, czasem kłamie. Musisz za pomocą trzech pytań okreśłić
która z bogiń to która. Każde pytanie może być skierowane tylko do jednej
bogini.
Powodzenia
spytał bym się co powiedziały by inne boginie . ta która mówi prawde musiała by przynajmniej raz zkłamać ta która zawsze kłamie musiała by dwa razy zkłamać bo gdy kłamie nie może powiedzieć tego co mówi bogini mówiąca prawde więc wybrał bym tą odpowiedź której było by najmniej .
Przeczytaj zagadkę jeszcze raz, bo masz określić nie co znaczą da/ja tylko która jest która Ja właśnie nad nią się głowię.GIMLI18 pisze:spytał bym się co powiedziały by inne boginie . ta która mówi prawde musiała by przynajmniej raz zkłamać ta która zawsze kłamie musiała by dwa razy zkłamać bo gdy kłamie nie może powiedzieć tego co mówi bogini mówiąca prawde więc wybrał bym tą odpowiedź której było by najmniej .
Kiedyś ją rozwiązałem ale to dawno temu było.
Pamiętam tylko, że można było się tego dowiedzieć, bez dowiadywania się co znaczą da i ja
A sam dorzucę inną zagadkę:
Kod: Zaznacz cały
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Który z nich hoduje rybki?
1. Norweg zamieszkuje pierwszy dom
2. Anglik mieszka w czerwonym domu.
3. Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
4. Duńczyk pija herbatkę.
5. Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów.
6. Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille.
7. Niemiec pali Marlboro.
8. Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
9. Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę.
10. Palacz Pall Malli hoduje ptaki.
11. Szwed hoduje psy.
12. Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
13. Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
14. Palacz Philip Morris pija piwo.
15. W zielonym domu pija się kawę.
Zakłada się, że domy ustawione są w jednej linii (1-2-3-4-5), a określenie "po lewej stronie" w punkcie 3. dotyczy lewej strony z perspektywy naprzeciw tych domów (tj. dom o numerze n jest bezpośrednio po lewej stronie domu n+1)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
pare minut mi to zajelo,jak kiedys robilem, ale kartka papieru to zbawienie bez kartki to chyba godzine bym nad tym ślęczał
jesli to ta sama wersja to
SPOILER
niemiec hoduje rybki
btw moze uzywac http://www.rot13.com/index.php po to by mozna bylo podawac rozwiazania nie psujac innym zabawy?
jesli to ta sama wersja to
SPOILER
niemiec hoduje rybki
btw moze uzywac http://www.rot13.com/index.php po to by mozna bylo podawac rozwiazania nie psujac innym zabawy?
fajna ta zagadka
myśle, ze najpierw trzeba wykluczyc ile się da możliwosci, aby potem bylo latwo, a więc
dla latwości przypiszmy im nazwy A, B, C (wszakże nie wiemy, która jest która, ale możemy sobie je zaznaczyć literkami )
Pierwsze pytanie do pierwszej bogini (powiedzmy A):
(pasuje być sprytnym i już od razu jak się domyślam, w pierwszym pytaniu powinna być odpowiedz na przynajmniej jedną boginię).
Czy DA znaczy tak wtw. gdy jesteś prawdą wtw. gdy boginia obok ciebie (B) jest losem?
jak odpowiedzią bylo DA to na pewno C nie jest losem.
jak odpowiedzią bylo JA to na pewno B nie jest losem.
Sytuacja komplikuje się ale pozornie wtedy kiedy to wlaśnie A jest losem, ale tylko pozornie, gdyż wtedy wiemy, że B i C nim nie jest
Drugie pytanie kierujemy do tej bogini, która wiemy, że nie jest losem. Powiedzmy, że odpowiedzą bylo JA, czyli C jest losem, a więc pytamy boginie B.
Czy da oznacza tak wtw, gdy 2+2=4?
Odpowiedz na to pytanie pozwala nam stwierdzić kim jest ta bogini tzn:
odpowiedz DA: B jest prawdą
odpowiedz JA: B jest klamstwem
Trzecie pytanie kierujemy do ostaniej bogini (C):
Czy da znaczy tak wtw, gdy A jest Losem?
i teraz są dwie opcje, albo jest prawdą, albo klamstwem, zależy jak odpowie wiemy juz calość, zaś odpowiedz na to zalezy od tego co powiedziala bogini B i kim jest:
jeśli jest prawdą:
odpowie DA:
A-los
B-prawda
C-klamstwo
odpowie JA:
A-klamstwo
B-prawda
C-los
jeśli zaś klamstwem:
odpowie DA:
A-prawda
B-klamstwa
C-losu
odpowiedziala JA:
A-losu
B-klamstwa
C-prawdy
heh, oczywisćie nie zrobilem tego sam mialem cos takiego na logicie, mialem przy sobie szczątkowe notatki, ale jest to ponoc najtrudniejsza zagadka świata
Bardzo zamotane ale jakoś to chyba jasno przedstawilem,
@Aro
taka jest wlaśnie odpowiedz?
myśle, ze najpierw trzeba wykluczyc ile się da możliwosci, aby potem bylo latwo, a więc
dla latwości przypiszmy im nazwy A, B, C (wszakże nie wiemy, która jest która, ale możemy sobie je zaznaczyć literkami )
Pierwsze pytanie do pierwszej bogini (powiedzmy A):
(pasuje być sprytnym i już od razu jak się domyślam, w pierwszym pytaniu powinna być odpowiedz na przynajmniej jedną boginię).
Czy DA znaczy tak wtw. gdy jesteś prawdą wtw. gdy boginia obok ciebie (B) jest losem?
jak odpowiedzią bylo DA to na pewno C nie jest losem.
jak odpowiedzią bylo JA to na pewno B nie jest losem.
Sytuacja komplikuje się ale pozornie wtedy kiedy to wlaśnie A jest losem, ale tylko pozornie, gdyż wtedy wiemy, że B i C nim nie jest
Drugie pytanie kierujemy do tej bogini, która wiemy, że nie jest losem. Powiedzmy, że odpowiedzą bylo JA, czyli C jest losem, a więc pytamy boginie B.
Czy da oznacza tak wtw, gdy 2+2=4?
Odpowiedz na to pytanie pozwala nam stwierdzić kim jest ta bogini tzn:
odpowiedz DA: B jest prawdą
odpowiedz JA: B jest klamstwem
Trzecie pytanie kierujemy do ostaniej bogini (C):
Czy da znaczy tak wtw, gdy A jest Losem?
i teraz są dwie opcje, albo jest prawdą, albo klamstwem, zależy jak odpowie wiemy juz calość, zaś odpowiedz na to zalezy od tego co powiedziala bogini B i kim jest:
jeśli jest prawdą:
odpowie DA:
A-los
B-prawda
C-klamstwo
odpowie JA:
A-klamstwo
B-prawda
C-los
jeśli zaś klamstwem:
odpowie DA:
A-prawda
B-klamstwa
C-losu
odpowiedziala JA:
A-losu
B-klamstwa
C-prawdy
heh, oczywisćie nie zrobilem tego sam mialem cos takiego na logicie, mialem przy sobie szczątkowe notatki, ale jest to ponoc najtrudniejsza zagadka świata
Bardzo zamotane ale jakoś to chyba jasno przedstawilem,
@Aro
taka jest wlaśnie odpowiedz?
To jest całkiem fajne;
"Wieśniak musi przewieźć przez rzekę wilka, kozę i kapustę.
Łódka jednak jest za mała i może się w niej zmieścić tylko jedno z
trojga. Wilk, jeśli się go zostawi razem z kozą, to ją pożre,
jeśli zostawi się kozę i kapustę na jednym brzegu, to koza zje kapustę.
Jak poradzi sobie wieśniak z transportem?"
"Wieśniak musi przewieźć przez rzekę wilka, kozę i kapustę.
Łódka jednak jest za mała i może się w niej zmieścić tylko jedno z
trojga. Wilk, jeśli się go zostawi razem z kozą, to ją pożre,
jeśli zostawi się kozę i kapustę na jednym brzegu, to koza zje kapustę.
Jak poradzi sobie wieśniak z transportem?"
Ta to akurat jest dość banalna; najpierw bierze kozę, potem wraca po wilka, zostawia wilka i wraca z kozą, zostawia kozę i przewozi kapustę na drugi brzeg, na końcu czwarty raz płynie na drugi brzeg z kozą. Viola.
Poprzednie dwie zagadki to już wyższa szkoła jazdy dla takiego ułomka jak ja więc się w nie nie bawiłem
Poprzednie dwie zagadki to już wyższa szkoła jazdy dla takiego ułomka jak ja więc się w nie nie bawiłem
Uerph.
Nie wydaje mi się, jak bardziej się zastanowić to i tak jak najpierw przewieziemy kozę a potem wilka to koza będą na drugim brzegu ale nadal razem...
Może niepoprawna i zalatuje offtopem ale to nie ja ja wymyśliłem :p
Ile płyt DVD potrzeba żeby pomieścić wszystkie odcinki Mody na Sukces?
Ile płyt DVD potrzeba żeby pomieścić wszystkie odcinki Mody na Sukces?
- marcus_cheater
- Oszukista
8404 płyty...
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane
Kadrin Redmane
tak to taKosa pisze: taka jest wlaśnie odpowiedz?
zagadka ciekawa jej jedyny probem to to, ze jest uznawana za najtrudniejsza zagadke logiczna i przez to jest calkiem znana
ja na poczatek dam wam 2 proste zagadki
1) mamy IX
jak dodac do tego 1 inie tak zeby powstalo 6?
2) Mamy pokoj z 3 żarówkami. MOzemy zapalac zarowki z innego pokoju (3 wlacznikami). Jak juz wjdziemy do pokoju nie mozemy sie cofnac zeby zmienic wlacznik.
Jak mozemy miec pewnosc ktory wlacznik jest do ktorej zarowki?
- Jacek_Azael
- Masakrator
2. robimy tak:
używamy pierwszego włącznika, czekamy kilka minut i go włączamy, potem używamy drugiego włącznika i wchodzimy do pokoju.
Jeśli się nie pali, a żarówka jest ciepła, to 1 włącznik, jeśli się pali to 2, a jeśli się nie pali i żarówka jest zimna, to trzeci
używamy pierwszego włącznika, czekamy kilka minut i go włączamy, potem używamy drugiego włącznika i wchodzimy do pokoju.
Jeśli się nie pali, a żarówka jest ciepła, to 1 włącznik, jeśli się pali to 2, a jeśli się nie pali i żarówka jest zimna, to trzeci
- marcus_cheater
- Oszukista
A ja chciałem się poprawić z tą modą na sukces... Okazuje się, że płyt cd potrzeba 8404, a dvd jedynie 1223...
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane
Kadrin Redmane
Dobra, teraz porozkminiajcie to:
Pinokio powiedział
Pinokio powiedział
Skłamał czy powiedział prawdę?!Zaraz urośnie mi nos.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, o 09:08 przez TomCio, łącznie zmieniany 1 raz.
W pierwszej chwili miałem problem ale: Pinokio powiedział w tym zdaniu prawdę, po prostu jego następne zdanie będzie kłamstwem
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Popie****iłem pytania, teraz powinno być ok .