Goblin Doom Diver - przypadkowy strzał w walkę

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sar
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 47

Goblin Doom Diver - przypadkowy strzał w walkę

Post autor: Sar »

Jak rozwiązać/rozstrzygnąć obrażenia jeśli goblin wystrzelony z Doom Diver'a spada w oddział który jest w walce ?

X - kawalerzysta
X - trafiony kawalerzysta
{O} - olbrzym

XXXX
XXXXX
{O}


gobos spada w tego czerwonego kawalerzystę i moje pytanie:
- olbrzym nie styka się podstawką z trafionym przeciwnikiem ale jest w walce z całym oddziałem rzucam powiedzmy 3 trafienia z goblina i jak mam je rozdzielić ?
- czy całość w oddział ?
- czy rodzielić tylko w jaki sposób ?

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz
Posty: 1241
Lokalizacja: Legion Kraków

Post autor: Undead »

Rozdzielasz obrazenia jak przy każdej tego typu sytuacji...

Awatar użytkownika
Sar
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 47

Post autor: Sar »

no ale właśnie nie wiem jak przy tego typu sytuacji rozdzielić - możesz mnie olśnić ?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu
Posty: 8444
Lokalizacja: Jeźdźcy Hardkoru

Post autor: bless »

Dostaje tylko kawaleria.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sar
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 47

Post autor: Sar »

ok dzięki za odpowiedź ale pozwolę obie jeszcze rozwinąć :

sytuacja powyższa ale gobos spada dokładnie pomiędzy kawalerię a olbrzyma i zadaje 3 obrażenia - jak w takim przypadku rozdzielić obrażenia ?

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz
Posty: 1241
Lokalizacja: Legion Kraków

Post autor: Undead »

bierzesz 3 kości i np. 1,2,3 w kawalerie 4,5,6 w giganta;]...czyli pół na pół;]

Awatar użytkownika
Sar
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 47

Post autor: Sar »

A wielkości oddziałów nie liczą się - olbrzym ma 6 a taka kawaleria jak w przykładzie ma 18 - nie wiem czy to ma znaczenie dlatego pytam; bądź co bądź modeli kawalerii jest więcej niż strony przeciwnej !

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz
Posty: 1241
Lokalizacja: Legion Kraków

Post autor: Undead »

bless pisze:Dostaje tylko kawaleria.
co ty Bless mówisz...jak dosaje tylko kawaleria...
Odział jest w clouse combacie...jak np.fanatyk wpada w odziały to nie dostaje tylko ten przez którego przechodzi tylko rozdzielasz...tak samo jest z doomem

A US jednostki nie ma znaczenia

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu
Posty: 8444
Lokalizacja: Jeźdźcy Hardkoru

Post autor: bless »

Undead84 pisze: co ty Bless mówisz...jak dosaje tylko kawaleria...
Odział jest w clouse combacie...jak np.fanatyk wpada w odziały to nie dostaje tylko ten przez którego przechodzi tylko rozdzielasz...tak samo jest z doomem
Niestety, nie masz racji. Zarowno w wypadku fanatyka, jak i DD dodstaje tylko ten oddział, ktory został dotknięty. Jesli uwazasz inaczej, powiedz mi na jakiej podstawie tak uwazasz. Bo ja swoje zdanie opieram na opisie dzialania fantyka i DD mowiacego, ze obrywa oddzial, ktory jest dotkniety.

Uznalbym tez, ze nie ma mozliwosci ze goblin z DD spada idealnie miedzy dwa oddzialy. Rzucilbym na 4+, ktory oddzial dostaje obrazenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz
Posty: 1241
Lokalizacja: Legion Kraków

Post autor: Undead »

Hmmmm...szczeże ci powiem że zaskoczyłes mnie...
Czyli jak np.fanatyk przechodzi przez obydwie jednostki w CC to każda z nich obrywa D6??
Bless nie żebym ci nie wierzył ale fajnie by było jak zabrał by głos ktoś z Ls...

Ps:trzymam kciuki żebyś ty miał razje :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Posty: 641
Lokalizacja: Krotoszyn, Zielony Smok
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

no też tak zawsze gram. ta kwestia była chyba już kiedyś poruszana

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity
Posty: 5229
Lokalizacja: Świebodzin

Post autor: BOGINS »

jeśli goblin wpadł w dwa oddziały to każdy z nich dostawał po k6 i było przykro kiedy wróg dostał mniej niż swój...
co do dooma - to zależy od opisu. może być że dystrybuuje,y jak przy strzelaniu, a może być rónież zapis - że konkretny oddział...

quas
Niszczyciel Światów
Posty: 4071

Post autor: quas »

BOGINS pisze:jeśli goblin wpadł w dwa oddziały to każdy z nich dostawał po k6 i było przykro kiedy wróg dostał mniej niż swój...
co do dooma - to zależy od opisu. może być że dystrybuuje,y jak przy strzelaniu, a może być rónież zapis - że konkretny oddział...
i fanatyk i DD ma zapisek ze dostaje tylko to z czym sie zetknol.
rozdzielanie jak przy strzelaniu sluzy chyba tylko do rozdzialu "na jezdziec i jego zwierzak/wozek itp" oraz na maszyny

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris
Posty: 619
Lokalizacja: Tychy

Post autor: Alister »

A poczytajcie sobie RB i to jak sie rozdziela przypadkowe hity zasiegowe w CC ...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3847
Lokalizacja: Wro

Post autor: Morrok »

takis mądry to mi znajdź w RB rozdzielanie hitów zasięgowych w CC, jak czegoś takiego nie ma

Jedyny wyjatek to strzelanie u skavenów- 1,2,3 pierwotny cel, 4,5,6 rozdielane pomiedzy resztę

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz
Posty: 1144
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Charki »

IMO obrywa tylko to co zostało zahaczone przez fanola albo diver'a. Zawsze tak grałem i tak interpretowałem zasady fanola.

A nawet jeśli tak nie powinno być to coś sie orkasom należy :wink:

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu
Posty: 8444
Lokalizacja: Jeźdźcy Hardkoru

Post autor: bless »

Morrok pisze:takis mądry to mi znajdź w RB rozdzielanie hitów zasięgowych w CC,
Jestem tego rownie ciekawy jak Morrok. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris
Posty: 619
Lokalizacja: Tychy

Post autor: Alister »

Bardzo przepraszam pomylilem z gitara.
Teplatem dostaja dokladnie te modele co sa pod templatem niezaleznie od strony.
Chyba mi sie pomylilo z 5/6 ed. lub wlasnie z zasadami skavenow.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy
Posty: 13986
Lokalizacja: Ordin Warszawa

Post autor: Shino »

w 6ed. byly zasady trafienia z templatek do walki. na 4+ rzucalo sie w ktory oddzial byl hit z tego co pamietam. teraz tego chyba nie ma ale nie mam rb zeby sprawdzic

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris
Posty: 619
Lokalizacja: Tychy

Post autor: Alister »

Za dlugo widac juz w to gram :p

ODPOWIEDZ