M jak matematyka...
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
M jak matematyka...
Nie no muszę to tutaj napisać bo wysiadam.
Kilka miesięcy temu miałem w pewnej firmie w UK rozmowe o pracę, a co z tym się lączy, pewien test, na którym... były zadania matematyczne typu:
12+8/2-1x4= no i tutaj widomo miał być wynik jak myślicie jaki ??
Dodam,że 2+2x2 dla nich jest 8
Kilka miesięcy temu miałem w pewnej firmie w UK rozmowe o pracę, a co z tym się lączy, pewien test, na którym... były zadania matematyczne typu:
12+8/2-1x4= no i tutaj widomo miał być wynik jak myślicie jaki ??
Dodam,że 2+2x2 dla nich jest 8
dla nich 36 a dla nas 12
Dokladnie - na pytanie czemu nie tak jak ja im to przedstawiłem uslyszałem, ze taka jest matemetyka...
Nie ma nawiasow robisz jak leci są nawiasy jest kolejność działań...
czyli:
2+2x2=8
oraz
2+(2x2)=6
Co lepsze dali mi kalkulator - i wpisywali po kolei 2+2 i wychodził wynik 4x2=8
Więc biorę telefon i wpisuję w ciągu 2+2x2 wychodzi sześć a oni, że Polacy mają zj...ną matematykę hehehe
Nie ma nawiasow robisz jak leci są nawiasy jest kolejność działań...
czyli:
2+2x2=8
oraz
2+(2x2)=6
Co lepsze dali mi kalkulator - i wpisywali po kolei 2+2 i wychodził wynik 4x2=8
Więc biorę telefon i wpisuję w ciągu 2+2x2 wychodzi sześć a oni, że Polacy mają zj...ną matematykę hehehe
Jak widać jeszcze wiele musimy się nauczyć
- marcus_cheater
- Oszukista
Żal mi ich... Ale cóż.
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane
Kadrin Redmane
z tymi kalkulatorami to jest tak, że na komórce zapewne wpisałeś cały ciąg i chciałeś żeby dał Ci wynik jak to w tych nowszych kalkulatorach.
oni pewnie mieli stary jakiś i jak wpisywali 2+2x2 to on oczywiscie im dodał a później pomnożył bo kalkulatory między kolejnymi operacjami wykonują dodatkowo = żeby zwolnić pamięć
a przekonałeś ich że potrafisz dodawać ?
oni pewnie mieli stary jakiś i jak wpisywali 2+2x2 to on oczywiscie im dodał a później pomnożył bo kalkulatory między kolejnymi operacjami wykonują dodatkowo = żeby zwolnić pamięć
a przekonałeś ich że potrafisz dodawać ?
I co nie przyjęli cię bo matmy nie umiałeś .
Ogólnie dąży się do notacji bez nawiasowej, ale układ wówczas trochę inaczej wygląda o ile dobrze pamiętam (chyba najpierw wszystkie działania się pisało a potem dopiero liczby).
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Ja jestem noga z matmy, ale z tego co pamiętam ze szkoły to najpierw mnożymy i dzielimy, później dodajemy i odejmujemy, a angole jak widać nie mają pojęcia nie tylko o historii ale i o matmie.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
W sensie działań tak, w sensie zapisu nie w 100%. Na przykład w angielskiej trygonometrii ctg to cot, a tg to tan. Miałem na studiach cztery semestry analizy matematycznej po angielsku i jeszcze trochę pamiętam.Pistolet pisze:matematyka jest piękna pod tym względem, że wszędzie jednakowa
A licky boom boom down!!!
zapis zapisem ale chodziło mi o działania
wynik zawsze będzie jednakowy czy to Polska, Anglia czy Dagestan
trafił się jakiś dureń (jakby u nas ich nie było)
ale może błędnie odczytuje to jako nabijanie się z narodu
a z resztą nie potrzebnie pisałem
pozdrawiam
wynik zawsze będzie jednakowy czy to Polska, Anglia czy Dagestan
trafił się jakiś dureń (jakby u nas ich nie było)
ale może błędnie odczytuje to jako nabijanie się z narodu
a z resztą nie potrzebnie pisałem
pozdrawiam
MUKER pisze:Ogólnie dąży się do notacji bez nawiasowej, ale układ wówczas trochę inaczej wygląda o ile dobrze pamiętam (chyba najpierw wszystkie działania się pisało a potem dopiero liczby).
Notacja polska, albo wygodniejsza odwrotna notacja polska:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Notacja_polska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Odwrotna_notacja_polska
tak btw. to nie mogłeś mi wcześniej dać tego linku, tylko tłumaczyłeś mi to na żywo? weź :P
jak się przyjrzeć i zrozumieć to ładne i schludne :P
jak się przyjrzeć i zrozumieć to ładne i schludne :P
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
Trzeba było powiedzieć do niego " jestem czarodziejem spójrz: 2+2x2=8, 2x2+2=6"