Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Kadaralak
Pseudoklimaciarz

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Kadaralak »

Siemka,mam pare pytan.
1. O ile dobrze interpretuje to BSB to Battle Standard Bearer.
Nigdzie nie moge znalezc o nim info i jest to Warboss tak?
Co robi?jakie ma speecjalne zdolnosci?CZyms sie rozni od zwyklego Warbossa?

2.Jak dziala Bonus od choppy(dodaje +1 strenghta w jakies tam turze ,nie rozumiem dokladnie oco chodzi)
Wydaje mi sie ze dostaje +1 str tylko w pierwszym ataku.Dobrze mi sie wydaje?:P

3. Kiedy krzyczy sie Waaagh? Przed animozja?

4.Jezeli krzykne Waaagh i wyrzuce na animozjii 1 to nie wazne jaka jest jednostka dostaje D6 Woundsow,czy wszystko dzieje sie normalnie?

5.Rank bonus to ilosc oczek wyrzuconych w Animozjji?

6.Oco chodzi w Splat! u fanatykow, bo nie kminie?
Z gory thx.

Pozdro

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

1)BSB= battle standard bearer, sztandar armii
jest to upgrade dokupywany do big bossa (jeden na armie),za 25 pkt, znajdziesz to w AB w dziale hero
daje przerzut nieudanego rzutu na zlamanie w czasie walki dla kazdego naszego oddzialu w 12 " od niego.
moze tez wykupic taki bohater mag.sztandar
jak nie kupuje mag sztandaru to moze kupic przedmioty mag za max 50pkt.
nie moze uzywac tarczy, nie moze uzywac broni dwurecznej/2 broni (z wyjatkiem BO big bossa)

2)daje +1S w pierwszej rundzie walki. oprocz tego traktowac jak hand weapon.

3)jezeli na poczatku tury masz na stole zebranego/zywego generala to krzyczysz waaagh. dopiero pozniej zdajesz animozje.

4)WAAAGH to tak naprawde bonus do rzutu kostka na animozje. wg podrecznika jak rzucisz 1 to oddzial dostaje D6W (oczywiscie moze od tego spanikowac) no i jednostka nic nie robi. jak masz mozliwosc "quell animosity" to albo zamieniasz D6W na D6S5(i jednostka sie moze poruszac jakb zdala animozje) albo masz mozliwosc przerzucenia tej jedynki (Balancing Patch=BP)

5)Rank bonus to plusy za szeregi (z poczatku walki) liczone na koniec walk (przedzial 1-3)

6)jezeli jakis oddzial przejdzie przez fanatyka(nie konczac na nim ruchu) lub tez fanatyk przebiegnie po jakims oddziale(naszym badz tez przeciwnika) to zadaje D6S5 z -3AS.

Kadaralak
Pseudoklimaciarz

Post autor: Kadaralak »

Wielkie dzieki!! :D
Teraz wszystko jasne :)
I jeszcze jedno pytanie, co robicie z fanolami?
Bo oni sa tak jakby w regimencie NG,i nie wiem czy daje ich sie do tego regimentu jezeli tak to gdzie dokladnie?, czy nie ma ich na stole i pojawiaja sie wtedy kiedy musza sie pokazac ?
I jezeli przeciwnik na mnie szarzuje to fanole wychodza..ida przed siebie 2D6 i jako pierwszy atakuje fanol tak?
I fanole sa atakowalne tylko z odleglosci lub same sie rozwalaja tak?
zadaje D65S czyli tyle ile wyrzuce tyle atakow leci w przeciwnika z sila 5S tak ?

Pozdro :D

quas
Niszczyciel Światów

AB,czytanie nie boli...

ugh
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ugh »

Hej, mam pytanie:

mam herosa goblinskiego na rydwanie z Collar of Zorga (potwory trafiaja na 6) ktory szarzuje na treemana - treeman deklaruje ze uderza w rydwan -> czy dalej bedzie trafial na 6 ?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Niestety nie.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

Witam,

mam pytanie odnosnie fanatyków. cyt. z ksiazki:

Fanatics can be released in any direction, from any point on the concealing unit and move 2D6". They do not have to be aimed in the direction of the enemy that activated them.

czy według tego zapisu moge najpierw wykonac rzut 2d6 i dopiero pozniej wskazac kierunek ? nigdzie nie napisali jaka ma byc kolejnosc.

wiem, wiem czepiam się :)

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Zawsze najpierw wyznacza się kierunek. Tak jest np. w hopkach (działa to na tej samej zasadzie, czyli ruchy przymusowe).

Michał Bochyński
Wałkarz

Post autor: Michał Bochyński »

Witam!Mam pytanie dotyczące wystawiania Troli.Ogólnie rzadko spotykam orki i gobliny na turniejach.ale nie widziałem żeby ktos grał Trolami.
Mają słaba liderkę i głupotę więc podejrzewam że to główne słabe punkty,które powodują że są dość nieprzewidywalne.
Jeśli ktoś grał nimi to prosze o informacje jak sie sprawdzały w czasie bitwy?
Pozwrawiam!

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

turniejowo nie wiem jak się spisują na turniejach, bo nigdy orków na turniej nie brałem (taka tylko armia to pogrywania w domu), ale w domu na brete brata potrafią przycisnąc. Że tak powiem rzyganie potrafi przetrzepac coś ciężko opancerzonego, więc to nieły straszak na ciężką konnicę, której zazwyczaj jest mało w oddziale lub herosów. Tylko trzeba miec blisko nich generała, co by LD mieli w miarę spoko :) no i ja wystawiam ich po 4.
putoa alasti avantoon! :wink:

quas
Niszczyciel Światów

minimum 4
ld generala w poblizu,ryzykantom dziala przy 8,ja obstawiam ze musza miec 9.
strach,regeneracja,niezle ataki.
calkiem ok oddzial za 40pkt za oddzial (przynajmniej w naszym AB)

BTW,na turniejach wogole ciezko zobaczyc zielonych :roll:

Awatar użytkownika
Karbowy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Karbowy »

co się dzieje jeśli w wyniku ruchu hop-goblinów (ruch 2k6) uda nam się zaszarżować wrogą jednostkę, a ona w odpowiedzi wykona ucieczkę.... Czy wtedy ruszamy się o połowę dystansu za spaloną szarżę? czy normalnie tyle ile wyrzuciliśmy na kościach?
Tworzone przez Polaków uściślenia oraz wszelkie inne zasady i FAQi dla Polaków - powinno opracować się po polsku - cholerne anglickie lizusy :!: :!: :!:

quas
Niszczyciel Światów

1)hoppersi ruszaja sie 3d6
2)przesuwasz na cala odleglosc-nie bylo deklaracji szarzy nie ma palenia szarzy. jak tym ruchem dogonisz przeciwnika ktory dal flee to go "lapiesz i niszczysz"

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

W dodatku jak wróg w reakcji na desant hopków da ucieczkę to hopki dalej idą w kierunku którym szli, a nie środek-środek.
ot taka ciekawostka

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Tak a propos hopków:
1) Jeśli zadeklaruje nimi kierunek w strefę boczną oddziału przeciwnika a znajduje się aktualnie w strefie przedniej tego oddziału to w którą strefę wpadam?
2) Czy hopki mogą zatrzymać się przed skirmishem?

quas
Niszczyciel Światów

1)bok
2)nie-zatrzymujesz sie tylko przed wlasnymi oddzialami,wroga zawsze zaangazujesz do walki (o ile byl na torze ruchu i wystarczy ci M do tego)

Yuby
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Yuby »

Co sie stanie jak skorpion wykopie sie na nocnikach z fanolami???

fanole leca przez wystawionego do combata skorpionaczy na 2d6'' ???
kazdy fanol zadaje 2d6 skorpionowi po czym fanol ginie ??/
a moze cos innego?

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Yuby pisze:Co sie stanie jak skorpion wykopie sie na nocnikach z fanolami???

fanole leca przez wystawionego do combata skorpionaczy na 2d6'' ???
kazdy fanol zadaje 2d6 skorpionowi po czym fanol ginie ??/
a moze cos innego?
Jak przy normalnym wypuszczaniu fanolu, wybierasz kierunek w którym idą i kulasz jak daleko. Jeśłi wypuscisz ich przez skorpiona to oberwie hity, jeśli nie to nie :)
Wszytsko jest ładnie opisane w army booku ;)

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Podobnie jak wyżej przedstawiono robisz jak Ci się wykopią górnicy.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Witch_slave
Pseudoklimaciarz

Post autor: Witch_slave »

Mamy następującą sytuację: Wielki Szaman Orków dosiadający Wywerny czaruje i trafia się mu nieudane rzucenie czaru. W tabeli nieudanego rzucenia czaru O&G wypada 2. Wiadomo że szamana już nie ma...

1. Co dzieje się z wywerną?
2. Czy każdy wypuszczony fanatyk obrywa także k6 trafień o sile 3?
Tworzone przez Polaków uściślenia i wszelkie inne zasady i FAQ dla Polaków powinno opracować się po polsku - cholerne pro europejskie lizusy :!: :!: :!:

ODPOWIEDZ