głośniki 5.1 i problem

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

głośniki 5.1 i problem

Post autor: Kosa »

jak zrobić aby wszystkie działały? :P

głośniki to Creative P5800
komputer stary grat acer travelmate 2300
z kartą dzwiękową: Conexant AMC Audio.

kiedyś działały, pod warunkiem dziwnego ich podłączenia, tzn. np. jedna wtyczka była na maksa wpięta, druga do połowy i działały jakoś. Teraz nie chce mi się kombinować i meczyc się aby te wtyczki były jak trzeba, bo przecież powinno to działać nalerzycie. Zapewne problem jest w karcie dzwiękowej, sterowniki są, ale widocznie coś nie dokończa.

Jestem zupełnie ciemny w tych sprawach, Prosze o pomoc :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Pamela
Wodzirej

Post autor: Pamela »

Ściągnij sobie "SRS audio sandbox" u mnie pomaga ;)
HD pisze:
FemmeFatale pisze:CHCIAŁAM TYLKO WYSTAWIĆ MOJE USŁUGI
Połykasz? :D
Kocham to forum ;)

KLUB GIER BITEWNYCH "ROGATY SZCZUR"

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

już to robie :)

ale czy to nie jest coś co odtwarza dzwięk jak się coś w niego wrzuci?
Np. czy jak sobie chce posłuchać Motleyi z youtuba, będzie działało? :D

tylko się nie śmiać :P
F.N.

Awatar użytkownika
Pamela
Wodzirej

Post autor: Pamela »

Spoko programik jest do rozkładania dzwięku z karty dźwiękowej na odpowiedni sprzęt audio; stereo, słuchawki, 5.1, zwykłe głośniki i laptopa. Jakby co to prześle ci linka do pełnej wersji ;)
HD pisze:
FemmeFatale pisze:CHCIAŁAM TYLKO WYSTAWIĆ MOJE USŁUGI
Połykasz? :D
Kocham to forum ;)

KLUB GIER BITEWNYCH "ROGATY SZCZUR"

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

no i nie dziala...

chyba mam problem z kartą dzwiękową. Jest na to jakieś rozwiązanie?
F.N.

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

stery do karty zaktualizuj, ale skoro mowisz, ze takie dziwne manewry robiles wczesniej , zeby dzialaly to rownie dobrze moze byc problem wejsc albo wtyczek...

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

sterowniki aktualizowałem, ale moze coś pominełem. Wtyczki raczej ok, bo widzisz, tam masz 3 kabelki, od przodnich, tylnich i środkowego głośnika (3 kolorki :P ) zaś działą tylko ten, który jest wpięty do dziurki normalnych głośników, a jak przepne kabelki to tamte też działają więc niby jest ok...
F.N.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Może zacznijmy od banałów: czy przełączyłeś ustawienia w panelu sterowania --> audio na "głośniki systemu 5+1"? :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

tak :D

na to wpadłem :)
F.N.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Kosa pisze:jak zrobić aby wszystkie działały? :P
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chcesz podłączyć zestaw 5.1 do laptopa?

Jeżeli tak to zainwestuj w zewnętrzną kartę dźwiękową pod usb która posiada 5-6 wejść. Skoro to zestaw 5.1 to laptop nie ma tyle wejść aby uzyskać dźwięk ze wszystkich głośników (2 głosniki, 2 satelitki i subbufer).
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

no nie wiem... są 3 wtyczki, laptop tez ma 3 wtyczki, od głośników stereo, mikrofonu i czegoś jeszcze, one pasują i jak pisze, kiedyś mi się udało to zrobić, ale tak na sztuke. Może rozwiązaniem będą przejściówki...

Ale jeśli karta nie jest jakoś dobrze uaktualniona to to pomoze tak czy owak? Bo mysle, ze jest jakiś problem w systemie.
F.N.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Zielony do zielonego (skrajnie prawego). Pierwszy od lewej jest dla urządzeń wejscia, środkowy mikrofonu, trzeci od słuchawek/głośników. Tak czy inaczej efektu 5.1 nie uzyskasz na 1 wejsciu więc zmień na standardowe ustawienie stereo- 2 głośnikowe lub słuchawkowe. Bez lepszej karty dźwiekowej się nie obędzie która będzie obsługiwać trzy wtyczki (każda z nich odpowiada za inny zestaw głośników).

Sterowniki musisz mieć najnowsze, sam miałem problem przy mikrofonie- nie był wykrywany. Dopiero aktualizacja oprogramowania pomogła.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

no właśnie, chyba karta jest z dupy...

tylko, że kiedyś się udało, oczywiscie było to dziwacznie zrobione, bo niektóre etyczki musiały być do połowy włączone, albo na 3/4 odległosci i cholera działało :P
F.N.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Kosa pisze:tylko, że kiedyś się udało, oczywiscie było to dziwacznie zrobione, bo niektóre etyczki musiały być do połowy włączone, albo na 3/4 odległosci i cholera działało :P
I jesteś pewny że ze wszystkich było coś słychać? :shock: Możesz mieć rację w pewnym sensie, ale dźwięk 5.1 to to nie mógł być, pewnie stereo ale puszczone ze wszystkich głośników.

Z tymi wtyczkami to przekombinowałeś, jedynie jedna odpowiada za wyjście (mam podobny model tego Acera) wiec próbuj kręcić zieloną (główną) wtyczką/ustawić odpwiedną głębokosć w pierwszym otworze od prawej strony. Takie manewry moga być spowodowane rozwaloną wtyczką jack'a albo gniazdem w laptopie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

laptop przeżył już niejedno :P wiec to tez może być jakiś powód...

przy okazji, na ekranie mam kilka kolorowych pasków, migoczą się jak światełka w Las Vegas, bądz te z choinki :roll:
F.N.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Skoro to problem z obrazem to pewnie wina matrycy lub karty graficznej. Zeleży czy pojawiają się one cały czas w jednym miejscu. Ale to raczej wada już techniczna/mechaniczna nie oprogramowania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Kosa pisze:
przy okazji, na ekranie mam kilka kolorowych pasków, migoczą się jak światełka w Las Vegas, bądz te z choinki :roll:
Krzaczy się znaczy.

Ja mialem to samo, wyszło że grafika siadła. No i jako że cena naprawy przewyższala wartość laptopa, mam nowego laptopa :wink:

Idź do serwisu i zapytaj o co biega - najlepiej znajdź taki z bezpłatną diagnozą i wyceną problemu :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Myśle, ze nie warto. Jest to narpawde stary laptop, a właśnie, jak siądze to trzeba będzie sprawić nowego :D

Naprawiać na pewno się nie opłaca. No i jakoś się do nich przyzwyczaiłem ;)
F.N.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

W tym wypadku karta jest zintegrowana wiec wymienia się płytę główną- a to juz całkowicie nie jest opłacalne :wink: No chyba że kupisz taki sam model używany, może być zepsuty (byle plyta główna działała) i zwyczajnie wymienisz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Post autor: Zbyslaw »

Na pewno musisz mieć kartę kompatybilną z 5.1 lub 7.1, a jeśli mówisz, że masz starego grata to tam chyba nie uświadczysz takowej

ODPOWIEDZ