HE 1500 - 3 hero - trzeci mag/commander

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

HE 1500 - 3 hero - trzeci mag/commander

Post autor: Xet »

1 Mage @ 180 Pts
Magic Level 2; Miscast Table
Seer [30]
Channeler [10]
Silver Wand [10]

1 Mage @ 192 Pts
Magic Level 2
Ring of Fury [30]
Dispel Scroll [20]
Pure of Heart [0]
Elf Steed

1 Commander @ 145 Pts
Lance; Heavy Armour; Ithilmar Barding
Reaver Bow [40]
Enchanted Shield [10]
Elf Steed

5 Silver Helms @ 122 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Musician

10 Archers @ 120 Pts

2 Tiranoc Chariot @ 170 Pts

2 Tiranoc Chariot @ 170 Pts

5 Dragon Princes @ 198 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Standard; Ithilmar Barding
Banner of Sorcery [50]

2 Repeater Bolt Thrower @ 200 Pts

Casting Pool: 6 + d3

Dispel Pool: 4

Models in Army: 33

Total Army Cost: 1497

Zastanawiam sie nad rozpa na 3 magach,to co mnie odpycha to miscasty :evil: . Jak mi nie wyjdzie tura magii no to kaplica Confused . Tak sobie licze ze trzeci mag to 3 dodatkowe kosci powera , czyli jakis pocisk 2d6 S4 (dałbym mu seera zeby te dwa pociski 2d6 polecialy), wieksze przebicie ogolnej sily magicznej , zwieksozna szansa na miscast w turze, za niemala sumke 180 pts .

Commander to 3 strzaly z sila 5 ,jezeli bedzie generalem to mam wreszczie te 9 ld, dodatkowo mozliwosc szarzy z jakims odzialem. Koszt wychodzi troche mniejszy 145 pts .

Od poczatku grania hajami testuje swordmasterow , ale chlopaki mi sie nie spisuja. Jak juz dostana szarze to po nich , o uwiezionym magu nie wspominajac . Princeski zapewniaja mobilnosc , mag na koniu moze latwiej uciec w razie potrzeby . Oddzial swordow(13 pts) i princes(26pts) kosztuje podobnie . Princeski maja lepszy pancerz , dodatkowy atak z konia , 9 liderki , 5 Ws , 6 I . Dlatego w rozpie princeski .

Ogolnie mysle ze rozpiska w miare wywazona , pozastawiam sie rydwanami , pomaguje , postrzelam , szarza princesek z commanderem tez moze namieszac .

Co o tym myslicie ?

ps: Zastanawiam sie nad odjeciem jednego rydwanu w zamian za baner of ellyrion zeby mag mogl sobie w odziale przez lasy biegac i jakis przedmiot dla princow, ale raczej tego nie zrobie . 4 rydwany to 4 rydwany :D

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Jak dla mnie jest to dość standardowa armia ^_-. Prawda że większość graczy bierze 3 magów, ale czasem hiroł właśnie z łukiem się pojawia. Dla mnie silna rozpa, z którą nie ma co za bardzo polemizować, tylko grać hehehe.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

No niestety wychodzi na to ze jest to standard , mimo ze ta rozpa nie jest przezemnie przepisana . Wyewoluowala przez okres jaki gram hajami ( 3 miesiace) i mysle ze jest moja docelowa rozpiska na te punkty .
pozdr.

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

Wiec tak:

1. Jak chcesz chować maga w Princeskach, albo silverach to polecam wykupienie u tego oddziału championa, bo wpadnie ci byle heros, wyzwie maga na chalange i nabije overkilla. W wyniku czego caly oddzial ci spłynie.
A tak to taki champion utratuje ci maga, i przezyje wiecej niz on.

2. Proponuje dac konia magowi który ma Sw, Chaleneer i Seera, bo tak naprawde to on jest najwazniejszy i przydalaby mu sie ta wieksza mobilnosc.
Ale to juz tylko moja skromna propozycja :].

3. Ten commander z RB jakos mi tu nie pasi....
Koles taki imo, przydaje sie w rozpie ofensywnej (i wtedy zazwyczaj jest na orle). Ale to jak już wolisz. Wolałbym za niego BSB puszke lub BSB z BB (takie moje zboczenie :) ja go zawsze mam w rozpie bo koles potrafi zdziałać cuda). To tez jest skromna propozycja :)

Ogólnie rozpa ok.
pzdr

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Faktycznie champion by sie przydal , zawsze zwieksza to szanse na przetrwanie tego odzialu w przypadku szarzy. Dzieki za sugestie.

Najlepiej to bym tak chcial zrobic zeby jeden mag byl z purem w lucznikach , a drugi na koniu z princeskami , ktore mialy by blessed tome i dzieki temu 10 ld , co by rowniez dawalo znaczaca ochrone przed panika itp. Wtedy do princesek moze isc ten z seerem .
Dlatego chyba bede musial wywalic ten jeden rydwan .

pozdr.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

commander z reaverem powinien dośąść orła,na koniu jest plewny,i tylko spowalnia,magowie spox,choć kolo w oddziale dp spowoduje to że będziesz się bał nimi szarżować gdziekolwiek,pograj a zobaczysz że tak jest

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

maga zawsze moge wstawic do silverow , zdjac jeden rydwan i dac im baner of ellyrion zeby sobie gdzies z lasu mogl czarowal , do dp moglby wpasc commander i nie isc do przodu tylko strzelac i szachowac tak jak rydwan,a wrazie czego by kontrowal.

ODPOWIEDZ