VC 2333pts na Master Blaster

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

VC 2333pts na Master Blaster

Post autor: Heinrich »

Zastanawiam się czy pojechać, czy będę miał czas, brakujące figsy itp. Ale póki co myślę nad rozpą. Na razie urodziło mi sie cos takiego:

1 Blood Dragon Vampire Count @ 348 Pts
Blood Dragon; General; Barding; Magic Level 2; Necromancy;
Nightmare; Full Plate Armour; Enchanted Shield; Red Fury
Sword of Battle; Heart Piercing

1 Blood Dragon Vampire Thrall @ 171 Pts
Battle Standard Bearer; Blood Dragon; Barding; Heavy Armour
Nightmare; Cursed Book

1 Necromancer @ 140 Pts
Magic Level 2; Necromancy
Black Periapt; Dispel Scroll

1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2; Necromancy; 2xDispel Scroll

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

18 Zombies @ 108 Pts

20 Zombies @ 125 Pts
Musician

13 Black Knights @ 390 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Hell Knight; War Banner

10 Black Knights @ 335 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Hell Knight; Banner of the Barrows

4 Ogres @ 194 Pts
Great Weapon; Standard; Musician; Ogre Leader

4 Fell Bats @ 80 Pts

1 Banshee @ 90 Pts

Casting Pool: 7
Dispel Pool: 5
Models in Army: 94

Total Army Cost: 2331

Krytykujcie, chwalcie. Do woli. Ale wszystko z umiarem ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie lepiej brac bulli lub irongutow? oprocz atakow maja przeciez bulll charga...

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Ty weź chłopie działa. Ostatnio miałeś pecha ale z twoim komputerem w bani to będziesz zasięgi co do cala liczył.
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Działa z DoW są zabronione o ile się nie mylę na MB :)

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Rozpiska spoko... mogę tylko dodać, że te 13 BK w które (prawdopodobnie) wsadzisz dwóch BD to kiepski pomysł.
(chyba, że vampiry idą do dwóch różnych oddziałów)
Wystarczy, że przeciwnik ustrzeli ci choćby jednego BG i już nie masz +2 za szeregi... dodałbym więc przynajmniej 1 BK kosztem 5 zombie albo 2BK kosztem 1 oddziału wilków.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Izwor pisze:Rozpiska spoko... mogę tylko dodać, że te 13 BK w które (prawdopodobnie) wsadzisz dwóch BD to kiepski pomysł.
(chyba, że vampiry idą do dwóch różnych oddziałów)
Wystarczy, że przeciwnik ustrzeli ci choćby jednego BG i już nie masz +2 za szeregi... dodałbym więc przynajmniej 1 BK kosztem 5 zombie albo 2BK kosztem 1 oddziału wilków.
A czy to coś zmienia ??

Rozpa spoko, ale nieco słabo mobilna (2 kloce nieruchawe + śmieci).

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

eheh gram BD od kiedy wyszedł podręcznik do VC :D więc powiem jedno, nie wierz w magię grając BD. Chyba że wystawiasz Count lub Lorda na Winged N. lub Smoku i starsza sie go wepchac do walki)

A co do wsadzenia 2 herosów BD w 13 BK.. jest jednym z najbardziej morderczych rozwiązań w VC/konnica/vampy - Izwor mylisz się strasznie.

Zmienił bym kombinacje przemditów na szefie, osobiście używam zwykłej tarczy i nie wychodze z domu bez Master Strike i Heart Piercing.

Uważam używanie Ogórw w armii BD jako niesmak... jedyna żywa jednostka to powinny być ghule.. które trzymaja ćwiartki gdy konnice jadą na przód niszczyć wrogów :D
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Szmajson pisze: A co do wsadzenia 2 herosów BD w 13 BK.. jest jednym z najbardziej morderczych rozwiązań w VC/konnica/vampy - Izwor mylisz się strasznie.
Nie chodziło mi o to, że 2 vampy w BK to kiepski pomysł....
Chodzi mi o to, że łączna ich liczba to 15, co przy jednym udanym strzale doprowadza do utraty całego jednego szeregu.
Lepiej mieć choćby jednego dwóch zapasowych BK aby nie stracić tego +1 do CR.

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

taaaa, ale 17 to juz prawie 20 wiec jeszcze 3 dobrze by bylo kupic ale z drugiej strony jak bedzieszmial 20 i ci ustrzela jednego to juz nie masz bonusu... tak przeciez mozna w nieskonczonosc...

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Dlatego 2 Vampy z przodu nadrabiają punkty do CR :D Mimo strat w szeregach.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Jedna rada: ogry jako takie nie są dobre. Weź Irongutów, bo mają 1 wiekszą LD (a czasami nie masz zasiegu do generała), lepszy save no i impacty o których zawsze zapominam. W każdym razie punktowo są chyba o 3 lub 2p drożsi, a lepsi. :roll:
Bum...!

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dokladnie. Rozpa ciekawa, zamienic tylko ogry na ironguty. Reszta calkiem fajna:)

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

No jo, ale ironguty strasznie dużo punktów kosztują, a może wziąć wtedy bulle z dwoma brońmi i wtedy mają (4 kolesi i czempion) 17 ataków i 4 impakty, co wy na to?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ironi sa lepsi, glownie ze wzgledu na to ze lepiej miec 3 ataki z sila 6 niz 4 z sila 4 :P Sila 6 kosi ladnie wszystko. Sila 4 jedynie lekko opancerzona piechote - ja wybieram dwuraki :)

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

JA tylko przypomne.. jak jesteś prawdziwym BD :D to nie bierz wogóle ogrów :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Szmajson pisze:JA tylko przypomne.. jak jesteś prawdziwym BD :D to nie bierz wogóle ogrów :D
No dobra, ale jak nie wezmę ogrów to co wtedy wziąć za wolne 136 pkt co mam (bo wtedy jak wywalnę ogry to dopakuję baty do 5 z 4, zombi dam sztandar i dopakuję do 25). 5 batów? 2 bazy spirytów? 20 mięcha (zombi)?

Awatar użytkownika
duck83
Mudżahedin

Post autor: duck83 »

Weź ogry, ale zmień opcję "prawdziwości blood dragona" na von carsteina. Wtedy ogrzy najemnicy w takiej armii fajnie boostują klimat :wink:

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Ale kasztan z jego ustawieniami w porównaniu do dragona z jego ustawieniami to niebo, a ziemia...

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Heinrich_von_Tod pisze:
Szmajson pisze:JA tylko przypomne.. jak jesteś prawdziwym BD :D to nie bierz wogóle ogrów :D
No dobra, ale jak nie wezmę ogrów to co wtedy wziąć za wolne 136 pkt co mam (bo wtedy jak wywalnę ogry to dopakuję baty do 5 z 4, zombi dam sztandar i dopakuję do 25). 5 batów? 2 bazy spirytów? 20 mięcha (zombi)?
2x 5 fel batów, reszte pakujesz w zombiee

Obrazek

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

E tam jakiś trzeci oddział, który może powalczyć mógłby sie przydac, może nie warto ogrów od razu skreślać? Ale Ironguty faktycznie byłyby lepsze.

Możesz zrobić jak szmajson radzi, w magii przejść do defensywy i stąd weźmiesz dodatkowe punkty. Aczkolwiek mi w moich BD magia nieraz juz mocno pomagała. Chociaż wygrywania nią bitew w takiej armii trudno oczekiwać.

ODPOWIEDZ