VC 500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wściekły Pies
Warzywo

VC 500

Post autor: Wściekły Pies »

Rozpa na 500 pts

Necromancer lvl 2 + Black periapt = 115

21 x Skeletons + fcg = 193
14 x Zombies = 84
6 x Ghouls = 48

3 x Fellbats = 60

Modeli: 45

Nekro idzie do zombii, wskrzesza trupy do najwiekszych oddzialow i stara sam sie sam nie zginac. Ghule ochraniaja flanke, atakuja z bokow lub strasza magow przeciwnika. Baty leca po machiny i wnerwiaja przeciwnika. Co Wy na to?

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

proponuję wywalić 3 szkilety i wstawić 4-tego bata. A tak to wydaje się spoko ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

już się bałem że zobacze 2 najtańsze cory i 12stke BK :)

spoko rospa ale wolałbym książke na nekrusie

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Hmm... i co ty chcesz tym zrobić? Nie wiem, ja taką rozpiską nie umiał bym zagrać, przeciwnik weźmie mocniejszy kloc i leżysz. Ja na takie małe pkt bym zabrał:

1 Necromancer @ 100 Pts
General; Magic Level 2

14 Zombies @ 84 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts

10 Black Knights @ 266 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 30

Total Army Cost: 500

Jeśli można mieć vampira jako generała to bym wywalił wtedy necrusia.

Awatar użytkownika
Wściekły Pies
Warzywo

Tak. Z taka rozpa faktycznie kazdy mialby problem. Na szczescie w mojej okolicy nie uznaje sie durnych armii na samych Bk i wilkach. To bez sensu. Prawie od zawsze gram piechotnie ze wsparciem lataczy czasem malej ilosci wilkow. Polowa pkt w BK? To nie dla mnie. Sprawia Ci przyjemnosc granie takim czyms? Kiedys tak gralem i to totalne dno. Poza tym szkielety + zombii daja rade na takie pkt. Zawsze ustoja i drugi oddzial wpada od flanki. FO robi swoje. Moze nie w przypadku z Twoja rozpa bo to tez trupy. Ale z zywa kawa przy pomocy magii moge wygrac. Granie na BK jest nudne, mam nadzieje ze je przytna w 7 ed bo teraz kazda rozpa VC zaczyna sie od 2 x 10 BK lub cos w tym stylu.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Może się nie znam na VC ale wydaje mi się że mają tańsze szkielety od TK.Zrobić 2 ogromne oddziały szkieli,co tego jakieś zombiaki i wilczki i już jest fajna armijka.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Wściekły Pies
Warzywo

Niestety to TK maja tansze szkiele :( Szkielety sa dobre na male pkt szczegolnie jak sie je doladuje do 25+ ciezko sie przez to przebic a drugi oddzial atakuje z boku.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

To VC maja szkiele po 11 pkt?
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Hmm a nie sa one identyczne w cenie? Mam swój kodeks przy sobie, wampirzego nie mam więc tylko AB mogę sie sugerować, i jeśli jest on poprawny to szkiele są identyczne w pkt poza light armour- ten upgrade wg. AB kosztuje 2 pkt za model, 1 u TK.
To VC mają lepiej jeśli chcą jedynie mięso wystawiać- zombie jest za 6 pkt.
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Wściekły Pies
Warzywo

Szkielet u VC kosztuje 8 + 1 za spear + 2 za l.armour. Tk maja o 1 pkt taniej pancerz chyba.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Wściekły Pies pisze:Sprawia Ci przyjemnosc granie takim czyms?
Tak :]
Wściekły Pies pisze:Poza tym szkielety + zombii daja rade na takie pkt. Zawsze ustoja i drugi oddzial wpada od flanki.
Taaa, weź pierw tym dojdź. I co, uważasz że szkielety i zombi to jednostka elitarna i przejdzie wszystko? Aby one się sprawdzały musi być ich dużo, a na te pkt to dużo ich nie wystawisz
Wściekły Pies pisze:Ale z zywa kawa przy pomocy magii moge wygrac.
Jednym magiem? :lol: Good luck
Wściekły Pies pisze:Granie na BK jest nudne, mam nadzieje ze je przytna w 7 ed bo teraz kazda rozpa VC zaczyna sie od 2 x 10 BK lub cos w tym stylu.
Gra się na tym co jest dobre, chyba że ma sie x letnie doświadczenie i nawet beznadziejną rozpiska umie się wygrywać. Jeśli ta takowe nabędę za x czasu to będę grał na piechocie, na gg bo jest ona bardziej klimatyczna. Co nie oznacza, że bk są nudne.

Awatar użytkownika
Jasiuuu

i za darmoszke dostają superowe łuki

:)

mi sie rospa Henricha nie podoba , jest to mocne ale tylko na niektóre armie
Wściekły pies ma rospe bardziej uniwersalną i klimatyczną.

jest sporo armi na które ta piechotka sobie nie poradzi ale np wróg ma giganta i już ten klocek BK jest w dupie praktycznie

a różnica między 5pd a 6pd jest znaczna imo :)

niemniej jednak Henricha rospa jest mocniesza .. moze nastepnym razem zmiescisz 12BK ?

pzdr

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

12 bk? Nie wystawiam tyle. Więcej niż 1 kloc 10 bk wystawiam od około 1300 pkt. Dopiero na 2000pts wystawiam jedną 15 i jedną 10 bk. I wtedy też jakieś kloce zombi.

Po prostu uważam, że jeśli ktoś ma jedną z najlepszym konnic w warhammerze to powinien z niej korzystać.

Gigant? Takie coś się omija i podrzuca mu zombi i tyle. Tak samo Treemenowi.

Awatar użytkownika
Jasiuuu

Po prostu uważam, że jeśli ktoś ma jedną z najlepszym konnic w warhammerze to powinien z niej korzystać.
no ok w sumie racja ale na 500pkt też ?

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Co do tej piechoty.

Nie musi dochodzić.
Wystawiasz tego tyle że spokojnie możesz poczekać.
Wilki lub nietoperki mogą z łatwością pozbyć sie maga który blokuje wskrzeszenia i popychaczki.Na 500 pkt masz jednego maga we wrogiej armii.Jedyne zagrożenie to szczury na masie,gobliny na masie i inne trupy.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Jasiuuu pisze:
no ok w sumie racja ale na 500pkt też ?
Hmm... może mam zboczenie na ich punkcie... :wink:

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Zboczenie ? Raczej nie. Po prostu używasz jednego z nielicznych grywalnych oddziałów VC, słabej i podrzędnej armii.

Awatar użytkownika
Jasiuuu

:P a gg,baty,wilki,ghule są niby niegrywalne ?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Jasiuuu pisze::P a gg,baty,wilki,ghule są niby niegrywalne ?
do tych jednostek trzeba użyć troche mozgu - a nie jechac do przodu i szarzowac w co popadnie :) - dlatego niegrywalne :)

(no ofens do grajacych na kawie)

a IMO ogolnie rozpiski na BP sa plewne... gdyby trzymac sie klimatu i ciekawych rowiazan to moze to by mialo sens..a tak to na turnieju na zasady BP jest wiele rozpisek-klonow - a wygrywa ten co ma troche wiecej szczescia danego dnia :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Wilki to podstawa, nie da się wygrać bitwy bez wilków. GG nie używam bo używam kawy, gdybym bk nie używał to bym pewno na gg grał. Ghule biorę wtedy gdy mam więcej nekromantów, gdy mam więcej piechoty. Z batami to różnie. Na duże punkty, powyżej 2000 to raczej zawsze jedna 5 się znajdzie. Do znoszenia dział, ale to niczego innego. No i ja zawsze biorę banshee, bo ją lubię. Większość graczy VC jej nie używa.

ODPOWIEDZ