dzwonek nie był słaby, tylko miał dobrze napisane zasady i jak na 6 ed był też niezłym boostemGnatozuj pisze:W poprzedniej edycji dzwon był słaby, mało kto na nim grał i jakoś nie było z nim żadnych kłopotów. Po śmierci proroka dzwonek dalej spokojnie jeździł w oddziale, dzwonił, dawał ItP i MR (2). Dopiero w tej nagle się okazuje że to niemożliwe, niedopuszczalne i że szczury na takie coś w ogóle nie zasłużyły.ajac jej 2 bonusy, ktore jej sie nie naleza (impacty domflaera i niwypadanie dzwonu)
Teraz trzeba stworzyć pięć ton absurdalnych zasad zamiast kilku prostych.
Skaveński piec, dzwon i doomwheel
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Skaveński piec, dzwon i doomwheel
Na poprzedniej stronie padły pytania ode mnie, Debeliala i KrzyśkaW, czy ktoś mądry mógłby się proszę na ich temat wypowiedzieć? Bo temat dotyczy doprecyzowania zasad a nie rozmowy na temat tego, czy jeśli armia jest silna, to wszelkie nieścisłości należy uściślać na jej niekorzyść i na odwrót.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Tak sobie myślę, że uparliście się na to żeby odpowiedzieć na pytanie "Co to jest?". Nie lepiej zabarc sie za pytanie "Jak to powinno działać?"?
Nie wszystko da się ładnie zdefiniować i to jest taki przypadek. Więc zdecydowałbym ,że to jest "............" z wyjątkiem "...........", co należy rozpatrzyć jako "...........". Tyle.
Nie wszystko da się ładnie zdefiniować i to jest taki przypadek. Więc zdecydowałbym ,że to jest "............" z wyjątkiem "...........", co należy rozpatrzyć jako "...........". Tyle.
Hem?Shino pisze:nie tyle sztucznie znerfic co wczesnie chcial ja sztucznire zboostowac dajac jej 2 bonusy, ktore jej sie nie naleza (impacty domflaera i niwypadanie dzwonu). Po prostu w bialym zobaczylem, ze jest to nie potrzebne- A ja czuję, jakby Ktoś próbował mi ją sztucznie znerfić po ostatnim turnieju, przekonawszy się, że jest mocna:)
To może zamiast tego zostawimy zasady, które według podręcznika jak najbardziej się szczurkom należą? Mówię tu o storm bannerze wielokrotnego użytku, wielozjadalnym spaczeniu i mega-eksplodujących kreskach slejwów. Ale nie, ho-ho, storm banner - na pewno twórca planował dopisać "one use only", tyle że się zagubił, ale hu-hu, brak zapisku o impactach z S 4 doomflayera jest celowy i nie ma tu mowy o żadnym zaniedbaniu.
Autor podręcznika "zapominał" się tylko i wyłącznie tam, gdzie "wyprostowanie" tego "zapominalstwa" spowoduje osłabienie armii, co nie?
uruchomic mozesz pierdyliard razy... nie zmienia to faktu, ze jak sie efekt konczy to caly a nie troche konczy ale nie konczy...Matis99 pisze:Mówię tu o storm bannerze wielokrotnego użytku,
nie masz kwantyfikatora przeciez przy wylaczaniu efeku
ogarnij sie moze...brak zapisku o impactach z S 4 doomflayera jest celowy i nie ma tu mowy o żadnym zaniedbaniu.
Bardzo merytoryczny argument .Shino pisze: ogarnij sie moze...
Efekt się skończył. Ok. W następnej turze uruchamiamy sztandar ponownie. Gdzie widzisz problem?Shino pisze:uruchomic mozesz pierdyliard razy... nie zmienia to faktu, ze jak sie efekt konczy to caly a nie troche konczy ale nie konczy...Matis99 pisze:Mówię tu o storm bannerze wielokrotnego użytku,
a jaki byl twoj? popatrz naniego i zgadnij co w nim bylo nie tak...Matis99 pisze: Bardzo merytoryczny argument .
uruchamiasz ponownie ok. tylko, ze juz jest wyczerpany wiec nie ma znaczenia czy go uruchomisz. Efekt, ktory probujesz uruchomic jest juz skonczony (efekt przeciez trwa do rzutu na 4+ ktory wykonales)Efekt się skończył. Ok. W następnej turze uruchamiamy sztandar ponownie. Gdzie widzisz problem?Shino pisze:uruchomic mozesz pierdyliard razy... nie zmienia to faktu, ze jak sie efekt konczy to caly a nie troche konczy ale nie konczy...Matis99 pisze:Mówię tu o storm bannerze wielokrotnego użytku,
No comments...Shino pisze: a jaki byl twoj? popatrz naniego i zgadnij co w nim bylo nie tak...
Efekt się już skończył, ale skąd wnioskujesz, ze przedmiot się wyczerpał? Przecież nigdzie nie ma napisane "one use only". Poza tym, nie próbuje uruchomić efektu, który się zakończył, tylko nowy efekt. To jak bound spell wielokrotnego użytku z czarem RiP - przeciwnik zdispellował, więc w swojej turze magii odpalam go znowu.Shino pisze: uruchamiasz ponownie ok. tylko, ze juz jest wyczerpany wiec nie ma znaczenia czy go uruchomisz. Efekt, ktory probujesz uruchomic jest juz skonczony (efekt przeciez trwa do rzutu na 4+ ktory wykonales)
Poza tym, zostawmy sztormówę w spokoju. Skoro Shino jesteś tak za tak dosłowną interpretacją zasad, żeby "nie dawać bonusów na które skaveny nie zasługują" to czemu głosowałeś, aby warptoken był jednorazowy? Przecież według armybooka jest on wielokrotnego użytku, ot taki worek ze spacz-kulkami .
Widzę tu pewną niekonsekwencję...
To jakiś battle dla półanalfabetów. Wszystko jest wyjaśnione w opisach przedmiotów. Jak ktoś nie rozumie tekstu, to niech gra w bierki.To może zamiast tego zostawimy zasady, które według podręcznika jak najbardziej się szczurkom należą? Mówię tu o storm bannerze wielokrotnego użytku, wielozjadalnym spaczeniu
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Shino w tym momencie dopuszczasz się ostrej maniulacji, bo twoja interpretacja jest mocno naciągana i zrobiona pod udowodnienie twojej tezy. Idąc tym tokiem rozumowania zaraz dojdziemy, że jeżeli w poprzedniej bitwie się wyczerpał to już go nie użyjesz do wydania nowego podręcznika.
Banner i tokeny POWINNY być jednorazowe, tak samo jak dzwon do którego dołączyło się 50 herosów POWINIEN pozostawać w oddziale po śmierci seera, a censerzy POWINNI zdawać stubborna na 8. Co do DF obstawał bym przy sile 3, ale się upierał nie będę bo mój dar czytania w myślach autora tutaj siada.
Banner i tokeny POWINNY być jednorazowe, tak samo jak dzwon do którego dołączyło się 50 herosów POWINIEN pozostawać w oddziale po śmierci seera, a censerzy POWINNI zdawać stubborna na 8. Co do DF obstawał bym przy sile 3, ale się upierał nie będę bo mój dar czytania w myślach autora tutaj siada.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Jankielu, przecież wiesz, że nie chodzi mi o to, by mieć spaczeń i zjeść spaczeń, tylko o wskazanie dziwnej wybiórczości i niekonsekwencji w interpretowaniu zasad na niekorzyść skavenów...Jankiel pisze: To jakiś battle dla półanalfabetów. Wszystko jest wyjaśnione w opisach przedmiotów. Jak ktoś nie rozumie tekstu, to niech gra w bierki.
-
- Masakrator
Wyniki głosowań wcale nie są takie złe...
1)Dzwonek/piecyk nie wypada z oddziału( i dobrze!);
2) DF ma impakty z s4;
3)S&S z DR.
Poza tym serio...traktowanie Sb jako nie one-use-only....to coś kosztuje 50 pkt! A tak naprawdę kasuje to 90% strzelania każdego wroga!
Pomyślał bym tylko nad Warpstone Tokenami....za 15pkt gorszy Power Stone? Nie nie wiem...
Niekorzyść skavenów? Też to jakoś poczułem, ale cóż, takie życie. Trzeba ufać rozumowi.
Poza tym ta armia ma dość duży potencjał i tak czy siak.
Ps. Ku&wa, jak w końcu jest z tym Dw? Rusza się w CM 3d6, ale czy deklaruje szarże? Bo jeśli tak, to jego szarża powinna być (3d6)x2.
1)Dzwonek/piecyk nie wypada z oddziału( i dobrze!);
2) DF ma impakty z s4;
3)S&S z DR.
Poza tym serio...traktowanie Sb jako nie one-use-only....to coś kosztuje 50 pkt! A tak naprawdę kasuje to 90% strzelania każdego wroga!
Pomyślał bym tylko nad Warpstone Tokenami....za 15pkt gorszy Power Stone? Nie nie wiem...
Niekorzyść skavenów? Też to jakoś poczułem, ale cóż, takie życie. Trzeba ufać rozumowi.
Poza tym ta armia ma dość duży potencjał i tak czy siak.
Ps. Ku&wa, jak w końcu jest z tym Dw? Rusza się w CM 3d6, ale czy deklaruje szarże? Bo jeśli tak, to jego szarża powinna być (3d6)x2.
-
- Masakrator
Gdyż jest napisane, iż porusza się jak czariot z wyjątkiem tego, iż nie ma "fixed movement rate" oraz porusza się 3d6 w CM.
Nie jest napisane, że nie szarżuje, a jak dobrze wiemy, chariot szarżuje =swój movement x2.
Ale nie wiem, czy za 150pkt mamy jednostkę przebywającą prawie całą( lub nawet zdecydowanie całą..) deathzonę. Dziwna sprawa innymi słowy.
Edit. Chyba jednak intencją autora było to, iż Dw porusza się tylko w CM...ale kurde, nie mógł po prostu przekopiować zasad ruchu abominacji...? Ehhh.
Nie jest napisane, że nie szarżuje, a jak dobrze wiemy, chariot szarżuje =swój movement x2.
Ale nie wiem, czy za 150pkt mamy jednostkę przebywającą prawie całą( lub nawet zdecydowanie całą..) deathzonę. Dziwna sprawa innymi słowy.
Edit. Chyba jednak intencją autora było to, iż Dw porusza się tylko w CM...ale kurde, nie mógł po prostu przekopiować zasad ruchu abominacji...? Ehhh.
statystyka m x2 ale nie wchodzmy w szczegoly bo to nieistotne po prawdzieOcc pisze: Nie jest napisane, że nie szarżuje, a jak dobrze wiemy, chariot szarżuje =swój movement x2.
Jak dla mnie doomwheel, ktory by mia miec mozliwosc szarzowac w cele, ktorych nie widzi to troche za duzo po prostu i watpie zeby o to chodzilo...
-
- Masakrator
Masz tu rację, poza tym, autor inaczej trochę opisał ruch abominacji i doomwheela.
Z niecierpliwością czekam na nowe bestie(jako, iż J. Vetock pisze własnie także ten ab). Mina graczy Boch będzie bezcenna:)
Nie mam pojęcia, co twórca ab miał na myśli( o ile COKOLWIEK miał na myśli pisząc nowe szczurki..) Chyba to pierwszy taki Ab, w którym występuje aż tyle niedomówień.Jak dla mnie doomwheel, ktory by mia miec mozliwosc szarzowac w cele, ktorych nie widzi to troche za duzo po prostu i watpie zeby o to chodzilo...
Z niecierpliwością czekam na nowe bestie(jako, iż J. Vetock pisze własnie także ten ab). Mina graczy Boch będzie bezcenna:)
A propo warp tokens, 1pd za 15pk a powerstone kosztuja 20-25pk za2 one use only, tyle ze skaven na 1 dostaje wounda. Wydaje mi sie ze moga byc wielokrotnego uzytku.
Shaman says:
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.