Orki 2333
- swieta_barbara
- habydysz
Orki 2333
Kolejna niepozorna rozpa w moim stylu, ale jak sie przekonalem po raz kolejny na pre-euro tylko takimi umiem grac. Troche zaluje, ze nie mam championa zadnego, wskutek czego nie skorzystam ze scenariusza 'The One', ale nie wiem gdzie mialbym te punkty obciac i czy faktycznie byloby to tego warte. Jeszcze pomysle w razie czego. Zapraszam do komentowania.
1 Black Orc Warboss @ 268 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Ulag's Akk'rit Axe [25] (+1str, re-roll hitow)
Effigy of Mork [35] (-1 do hita)
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30] (kb)
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Morks Spirit Totem [50] (+3dd)
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 171 Pts
Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 100 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
2xDispel Scroll [25]
4x5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Spear; Light Armour; Musician
21 Night Goblins @ 100 Pts
Shortbow; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
25 Night Goblins @ 112 Pts
Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
2x23 Orc Boyz @ 153 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician
12 Savage Big 'Uns @ 161 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Musician
6 Savage Boar Boyz @ 150 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield
8 Squig Hoppers @ 120 Pts
4 Spear Chukka @ 35 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
4 Trolls @ 160 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 6
Models in Army: 169
Total Army Cost: 2332
Ulag's Akk'rit Axe [25] (+1str, re-roll hitow)
Effigy of Mork [35] (-1 do hita)
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30] (kb)
1 Boar @ [0] Pts
Morks Spirit Totem [50] (+3dd)
1 Boar @ [0] Pts
Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
2xDispel Scroll [25]
21 Night Goblins @ 100 Pts
Shortbow; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
25 Night Goblins @ 112 Pts
Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
2x23 Orc Boyz @ 153 Pts
6 Savage Boar Boyz @ 150 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield
4 Spear Chukka @ 35 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
4 Trolls @ 160 Pts
Dispel Pool: 6
Models in Army: 169
Pierwsze co mi przyszłoo do głowy jak popatrzylem na rozpiske to zamiana jednych wilków na pająki.
I biorąc pod uwagę że twój generał jest na dziku => prawdopodobnie będzie szedł w jednym z kloców boyzów imo warto dać do nich boss'a bo są czelendże których warboss nie ma szans przeżyć.
I ja bym wywalił sztandary z gobasów
mają racje bytu tylko jeśli oddział ma siatki imo.
I biorąc pod uwagę że twój generał jest na dziku => prawdopodobnie będzie szedł w jednym z kloców boyzów imo warto dać do nich boss'a bo są czelendże których warboss nie ma szans przeżyć.
I ja bym wywalił sztandary z gobasów

Po poierwsze ja bym dal raczej dwie bronie savagom na piechote - to zawsze S5 ma znacznie wieksza sile przebicia niz S4 nawet z tylkoma atakami.
Champion w orkach ma 2S5 atakow i prawie zawsze atakuje wiec napewno bym go zawsze bral.
Strzelanie w goblinach czasam icos robi ale ja wole jednak miec tarcze i reczna bron. oni nabjaja combat rzadkami i zatrzyjma przeciwnika siatami. Do walki jest co innego.
Jezeli juz ym sie wysilal to dwa rydwany sie sprawdzaja znacznie- znacznie lepiej. JEden nie ma takiej sily przebicia i pdoejsci psychologicznego na przeciwnika. No ale slotow juz nie ma. Moze sie sprawdzi. Nie lepiej dac goblina szamana na rydwanie ? czasami lepiej sie sprawdza. Poczaruje sobie z dwa razy doda kosci troche i jest troche tanszy.
Champion w orkach ma 2S5 atakow i prawie zawsze atakuje wiec napewno bym go zawsze bral.
Strzelanie w goblinach czasam icos robi ale ja wole jednak miec tarcze i reczna bron. oni nabjaja combat rzadkami i zatrzyjma przeciwnika siatami. Do walki jest co innego.
Jezeli juz ym sie wysilal to dwa rydwany sie sprawdzaja znacznie- znacznie lepiej. JEden nie ma takiej sily przebicia i pdoejsci psychologicznego na przeciwnika. No ale slotow juz nie ma. Moze sie sprawdzi. Nie lepiej dac goblina szamana na rydwanie ? czasami lepiej sie sprawdza. Poczaruje sobie z dwa razy doda kosci troche i jest troche tanszy.
zamień
Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
na
1 Goblin Big Boss @ 134 Pts
Light Armour; Shield; Chariot
Sneaky Skewerer [10]
Triksy Trinket [25]
i masz 37pkt wolne na bossów
wiem, ze jak zgubi rydwan to cienizna ale to kwestia schowania go, i wyskoczenia w odpowiedniej chwili... no i masz pkt na bossów
a jeszcze 5pkt - shaman common zamiast NG, 1 LD więcej na klocku NG dużo daje (jak warboss odjedzie, a klocek bedzie np. maszyn pilnował)
nie wiem jak to jest na takie pkt, bo nie gram powyżej 2k, ale bym zamienił jeden fast na 2 fanole, nie wiele stracisz a kloce NG bedą groźniejsze
Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
na
1 Goblin Big Boss @ 134 Pts
Light Armour; Shield; Chariot
Sneaky Skewerer [10]
Triksy Trinket [25]
i masz 37pkt wolne na bossów
wiem, ze jak zgubi rydwan to cienizna ale to kwestia schowania go, i wyskoczenia w odpowiedniej chwili... no i masz pkt na bossów
a jeszcze 5pkt - shaman common zamiast NG, 1 LD więcej na klocku NG dużo daje (jak warboss odjedzie, a klocek bedzie np. maszyn pilnował)
nie wiem jak to jest na takie pkt, bo nie gram powyżej 2k, ale bym zamienił jeden fast na 2 fanole, nie wiele stracisz a kloce NG bedą groźniejsze
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
- swieta_barbara
- habydysz
Po kolei:
#Charki: nie mam pomalowanych pajakow; night gobliny sprawdzaja mi sie takze i bez siatek, ale faktycznie jest to cos, o czym moglbym pomyslec (znaczy tylko na regimencie z hw-shield, bo drugi oddzial to moi ambusherzy zgodnie z zasadami mb); o bossach nieco pozniej
#quas: nie mam za duzo modeli hw-shield, wiec jeden klocek z lukami sie przyda. Zreszta na gigsony i gryfy sa idealni. Rydwan ma u mnie wylacznie funkcje zadaniowe, zabezpieczyc teren zza obelisku, ubezpieczyc flanke, rozniesc bolca itp. Wlasciwie nigdy nie szarzuje nim na nic od przodu. A na dzikusach lepiej sprawdzaja mi sie speary, bo kolata nie ma modeli z 2 bronmi ^^
#bless: zajebista wiadomosc! jutro niestety nie moge grac, ale w piatek juz bardzo chetnie. Jak bylbys wolny?
#DaBossa: wiem, tez mnie to meczy, ale taki boss kosztuje wtedy 15+6+50= 71 punktow, a zastosowania taktyczne ma niezbyt oszalamiajace. Ale jeszcze pomysle.
#Astragoth: nie moglbym popchnac goblina na rydwanie z waaagh. Wiec odpada, sorry. A moj ng shaman nie biega nigdy w klocku ng, tylko zazwyczaj siedzi w lesie albo obok mojego generala i sluzy za championa do klopotliwych challendzy itp. I kosztuje 5 pkt mniej! Co do zmiany fasta na 2 fanoli to nie ma szans. Przede wszystkim w 1 scenariuszu moge 1 klocek wart 100 pts wsadzic do ambusha, wiec pewnie beda to gobliny z lukami (choc raczej zabiore im sztandar), a zreszta 4 fasty na te punkty to przyjemna sprawa. Wiecej screena, a z ld 9 fast to potezna bron, ciezka przeprawe maja z nimi wszyscy latacze i smieciuchy a takze magowie w klockach, ze nie wspomne o maszynach.
Powiem wam szczerze, ze jedyna wlasciwie zamiana nad jaka w chwili obecnej sie zastanwiam to kolejne 8 squigow zamiast savage boar boyz. Jakos mi sie orki nie sprawdzaja ostatnio, podczas gdy squigi zawsze nadspodziewanie dobrze. Za zaoszczedzone punkty dorzucilbym siatki do ng hw-shield. No i jeszcze moze sztandar z moich lucznikow, zeby wstawic ich do ladnej 25.
#Charki: nie mam pomalowanych pajakow; night gobliny sprawdzaja mi sie takze i bez siatek, ale faktycznie jest to cos, o czym moglbym pomyslec (znaczy tylko na regimencie z hw-shield, bo drugi oddzial to moi ambusherzy zgodnie z zasadami mb); o bossach nieco pozniej
#quas: nie mam za duzo modeli hw-shield, wiec jeden klocek z lukami sie przyda. Zreszta na gigsony i gryfy sa idealni. Rydwan ma u mnie wylacznie funkcje zadaniowe, zabezpieczyc teren zza obelisku, ubezpieczyc flanke, rozniesc bolca itp. Wlasciwie nigdy nie szarzuje nim na nic od przodu. A na dzikusach lepiej sprawdzaja mi sie speary, bo kolata nie ma modeli z 2 bronmi ^^
#bless: zajebista wiadomosc! jutro niestety nie moge grac, ale w piatek juz bardzo chetnie. Jak bylbys wolny?
#DaBossa: wiem, tez mnie to meczy, ale taki boss kosztuje wtedy 15+6+50= 71 punktow, a zastosowania taktyczne ma niezbyt oszalamiajace. Ale jeszcze pomysle.
#Astragoth: nie moglbym popchnac goblina na rydwanie z waaagh. Wiec odpada, sorry. A moj ng shaman nie biega nigdy w klocku ng, tylko zazwyczaj siedzi w lesie albo obok mojego generala i sluzy za championa do klopotliwych challendzy itp. I kosztuje 5 pkt mniej! Co do zmiany fasta na 2 fanoli to nie ma szans. Przede wszystkim w 1 scenariuszu moge 1 klocek wart 100 pts wsadzic do ambusha, wiec pewnie beda to gobliny z lukami (choc raczej zabiore im sztandar), a zreszta 4 fasty na te punkty to przyjemna sprawa. Wiecej screena, a z ld 9 fast to potezna bron, ciezka przeprawe maja z nimi wszyscy latacze i smieciuchy a takze magowie w klockach, ze nie wspomne o maszynach.
Powiem wam szczerze, ze jedyna wlasciwie zamiana nad jaka w chwili obecnej sie zastanwiam to kolejne 8 squigow zamiast savage boar boyz. Jakos mi sie orki nie sprawdzaja ostatnio, podczas gdy squigi zawsze nadspodziewanie dobrze. Za zaoszczedzone punkty dorzucilbym siatki do ng hw-shield. No i jeszcze moze sztandar z moich lucznikow, zeby wstawic ich do ladnej 25.
Najpierw wiadomość zła. Nie mogę jechać na MB
, więc masz moje figsy do dyspozycji.
Co do rozpy, to koniecznie wrzuć tego bossa. Faktycznie nie ma z czego uciąć pts, bo punktowo wyżyłowałeś rozpę na maxa. Może rzeczywiście lepiej wywalić te dziki, a dać 9 hoppersów i bossa w boyzach lub savage orkach.
Tak wogóle to rozpa mi się bardzo podoba. Sam bym chciał takie fajne składać
A co do piechoty savage, to w wersji big uns zdecydowanie polecam włócznie. Piechota rankowa jednak zazwyczaj dostaje szarżę, niż sama szarżuje. Jeśli wpada coś od frontu (np. 3 kroxigory), to zabiją ze 3-4 i nie będzie komu oddać. A włóczniami big uni zabijają 1 kroxa i wygrywają brejka. A każdy słabo opancerzony oddział jest przez nich krojony na kawałki. Pozatym włócznie są tańsze

Co do rozpy, to koniecznie wrzuć tego bossa. Faktycznie nie ma z czego uciąć pts, bo punktowo wyżyłowałeś rozpę na maxa. Może rzeczywiście lepiej wywalić te dziki, a dać 9 hoppersów i bossa w boyzach lub savage orkach.
Tak wogóle to rozpa mi się bardzo podoba. Sam bym chciał takie fajne składać

A co do piechoty savage, to w wersji big uns zdecydowanie polecam włócznie. Piechota rankowa jednak zazwyczaj dostaje szarżę, niż sama szarżuje. Jeśli wpada coś od frontu (np. 3 kroxigory), to zabiją ze 3-4 i nie będzie komu oddać. A włóczniami big uni zabijają 1 kroxa i wygrywają brejka. A każdy słabo opancerzony oddział jest przez nich krojony na kawałki. Pozatym włócznie są tańsze

hmm.. no nie wiem co lepsze - jednorazowe popchniecie, czy 2 cale ruchu wiecej... w turze szarży gobbo ma 18 cali, czarnuch 14 + D6....
chyba lepiej w ciemno mieć 4 niż D6....
chyba lepiej w ciemno mieć 4 niż D6....
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
- swieta_barbara
- habydysz
Chujnia Kolata, ze nie jedziesz. No ale przynajmniej bede mial Twoich boyzow, squigi i savage orkz.
A BO na rydwanie ma ten maly bonusik, ze wystawiam go za gorka, rzucam waaagh, wskakuje na gorke i nagle widze pierdylion regimentow niedostepnych wczesniej i moge sobie przebierac w szarzach jak zechce. Wiec wale tego gobosa, bo BO jak spadnie z rydwanu to jeszcze mi dolaczy do oddzialu, bedzie mial 7 sily, quell animosity i 8ld. Wiec nie mam dylematu.
A tu troche podmieniona po waszych sugestiach rozpa:
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Effigy of Mork [35]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
1 Boar @ [0] Pts
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar @ [0] Pts
Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
2xDispel Scroll [25]
22 Night Goblins @ 95 Pts
Shortbow; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
25 Night Goblins @ 147 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
22 Orc Boyz @ 168 Pts
1 Orc Boss @ [15] Pts
23 Orc Boyz @ 153 Pts
7 Squig Hoppers @ 105 Pts
2x2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
4 Trolls @ 160 Pts
Dispel Pool: 3
Models in Army: 171
A BO na rydwanie ma ten maly bonusik, ze wystawiam go za gorka, rzucam waaagh, wskakuje na gorke i nagle widze pierdylion regimentow niedostepnych wczesniej i moge sobie przebierac w szarzach jak zechce. Wiec wale tego gobosa, bo BO jak spadnie z rydwanu to jeszcze mi dolaczy do oddzialu, bedzie mial 7 sily, quell animosity i 8ld. Wiec nie mam dylematu.
A tu troche podmieniona po waszych sugestiach rozpa:
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Effigy of Mork [35]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
1 Boar @ [0] Pts
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar @ [0] Pts
Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
2xDispel Scroll [25]
22 Night Goblins @ 95 Pts
Shortbow; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
25 Night Goblins @ 147 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
22 Orc Boyz @ 168 Pts
1 Orc Boss @ [15] Pts
23 Orc Boyz @ 153 Pts
7 Squig Hoppers @ 105 Pts
2x2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
4 Trolls @ 160 Pts
Dispel Pool: 3
Models in Army: 171
- swieta_barbara
- habydysz
No fakt, 6. Ale i tak jest wyjebisty ^^
jasne ze tak
orcas do walki bedzie zawsze lepszy od gobala...no i jednak ma porzadny rydwan z 4W i 5T a nie tekturowego trabanta(do tego ma 8Ld i rzadko musi rzucac na panike)
teraz rozpa mi sie duzo bardziej podoba
w zasadzie z wyjatkiem tych gobali z lukami to zlozylbym sie bardzo podobnie
ps.nie rozumie tego poteznego planu obrony caddiego za wszelka cene... w koncu to tylko gobelin
pps.warto czasami pokusic sie na Ragnara...wbrew pozorom jest z niego wielki kozak i przeciwnik nie szuka walki z danym oddzialem; wymaga tylko brania bossow w oddzialach
orcas do walki bedzie zawsze lepszy od gobala...no i jednak ma porzadny rydwan z 4W i 5T a nie tekturowego trabanta(do tego ma 8Ld i rzadko musi rzucac na panike)
teraz rozpa mi sie duzo bardziej podoba

w zasadzie z wyjatkiem tych gobali z lukami to zlozylbym sie bardzo podobnie
ps.nie rozumie tego poteznego planu obrony caddiego za wszelka cene... w koncu to tylko gobelin
pps.warto czasami pokusic sie na Ragnara...wbrew pozorom jest z niego wielki kozak i przeciwnik nie szuka walki z danym oddzialem; wymaga tylko brania bossow w oddzialach

moje zmiany:
caddy-ork tylko oni sa w stanie przetrwac w zmasowanym ataku lekkich jedn, no i LD 7...
4x lekka? = 4x71=284p
latwych do zdobycia, zbyt latwych (przerabialem to grajac O&G)
ile bitew przezywali ??
u mnie zadko w koncu to 70p ... x4
3lekkie,ork szaman,zwykle savage
a reszte pkt zainwestowalbym w jakis niedrogi odzial
caddy-ork tylko oni sa w stanie przetrwac w zmasowanym ataku lekkich jedn, no i LD 7...
4x lekka? = 4x71=284p
latwych do zdobycia, zbyt latwych (przerabialem to grajac O&G)
ile bitew przezywali ??
u mnie zadko w koncu to 70p ... x4

3lekkie,ork szaman,zwykle savage
a reszte pkt zainwestowalbym w jakis niedrogi odzial

- swieta_barbara
- habydysz
A spytaj jakie mieli cele taktyczne, to juz troszke inaczej wtedy sie na to zapatrujesz. Na takie punkty minimum 4, choc przyznam, ze wolalbym 1x pajaki.