Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Re: Rozpiski WE

Post autor: ksch »

Rozpiska alternatywna:
1350 Pts - Wood Elves Army

Alter Noble @ 138 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]

Spellsinger @ 140 Pts
General; Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

5 Wild Riders @ 130 Pts

6 Wardancers @ 108 Pts

5 Wardancers @ 90 Pts

8 Waywatchers @ 192 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 3

Models in Army: 72

Total Army Cost: 1350
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

a jakby zdjąć jednego waya i dorzucić kaszkiet biegaczowi ? takie małe pytanko, bo reszta to chyba bez komentarza
Obrazek

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

ksch pisze:
Po testach z poprzednią rozpiską, doszedłem do wniosku, że brakuje mi uderzenia. Grałem z lizakami, więc waywatcherzy średnio się sprawdzali (przez terki ofc). Równocześnie nie miałem odpowiedzi na stegadony. Uznałem więc, że warto wrócić do starej opcji z Alterem, który może kombinować szarże z wildami. Stąd też pomysł do łamania warbannerem, ale nie wiem czy się uchowa. Alternatywna rozpa nie ma sztandaru na wildach, za to jest ośmiu waywatcherów. Ta wygląda na nieposiadającą szczególnych luk - jest ostrzał, jest coś do walki. Możnaby też zrobić latający cyrk na 2GR+2WR plus mocny ostrzał. Ciekaw jestem Waszych opinii, bo ostro łamię sobie nad tym głowę :wink:
Grałem na te punkty milion razy i najlepiej działa drzewo ( tak, tak jak chcesz sobie pojechac fluffowo to WW bierz w ciemna, jeżeli chchesz coś ugrac - drzewo) - kontra na hydre, stegadona, mało jest rzeczy które moga mu zagrozić na te punkciki. Altera zamień na BSB, alter i tak spadnie czy to z silnika, jakiegos śmiesznego pocisku, czy z gejowego ostrzału DE, których bedzie masa...

Ja ta rozpiske widze tak:

bsb z hoda
spellsinger 2xds
8driad
2dyszki łuków
2x6wildów
7/8 WD
drzewko

punkty sie +/- powinny zgadzać : ) - wczoraj tym grałem ale nie pamietam dokładnie co miałem ; D

Wardancerów potrzebujesz, aby ubić coś czasem z KB, 2 dyszki łuków+hoda wystarcza, aby pozbyc sie fastów bolców czy wklepac troche LT. Wildzi powinni szachowac flanki, badz czekac na swoja szanse w lesie badz schowani bezpiecznie za driadami. VC ta rozpiska powinienes zjechać, DE tez (wczoraj 17:3 im taka rozpiska zasadziłem), z lizakami tez nie powinno być jakoś imba ciężko, jedynie z DL bedzie ostro pod górke ale z nimi zawsze ejst pod górke. Z HE to zalezy jak leży :P

-------------
Edit:

Dorzucam do tego 20:0 ne DE totalna gejowizna maguska z tome of furion i ds z magia ognia ( 2,4,5 - czaryy zgroza!, ja wylosowałem 3ke z AL ale weszła tylko raz ; ) )+ bsb z pendantem 2x10 shadów 2 bolce 2 x harpie 2x 10 kuszoli 5dr z kuszami, fakt ze bolce jakos omijały mojego treemana badz zdawałem warda skonczył gre na 4W wiec nawet połówki za niego nie było. Ogólnie wyczysciłem stół w 5tej turze, mimo iz nie zaczynałem straciłem połówke driad, połówke bsbka, który sam sie zranił... , połówke jednych wildów, 2 połówki łuczników w - jednym oddziale zostało 2, w drugim 3. Jeśli umiejętnie wykorzystuje się tereny i screen z driad mozna spokojnie remisować. Fakt ze mój przeciwnik miał troche pecha doprowadził do tego ze go zmasakrowałem ; )
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, o 14:15 przez Gremlin, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

Dobra rozpa. Mamy przerzut stubborna na drzewie, można brać klocki na klatę. Mamy 2 oddziały uderzeniowe., troche strzelania, jest ok moim zdaniem.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Po zastanowiniu brakuje troche screena z driad, badz poprostu jeszcze jednego wystawienia, stąd kolejna 8mka driad by weszła, kosztem niestety wildów 2x 5 i 3ech WD (goła 5), będzie musiała wystarczyć. Chociaz nie ejstem zwolennikiem gołych 5tek :P, na pocieszenie sa punkty na muzyków dla kuszników, ew muzyka dla WD i muzyka dla jednego oddziału łuczników = 1349/1350.

Jak bym jechał Kris, to brałbym coś takiego :P . Ta druga wersja chyba bardziej by Ci leżała, więcej oddziałów, tańszych etc :P. Imo to najsilniejsze WE na te punkty ( tak taki standard w zasadzie), ale możesz grac inaczej :P

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Ja co prawda nie jadę, ale brałem udział w testach na turniej.
Grałem czymś takim:

Caddy generał
BSB z Hailem i Banem
10 łuków
3*8 driad
4 treekiny
7 tancerzy
drzewo

Gra się fajnie i moim zdaniem ma to potencjał głównie dzięki driadom i niedocenianym treekinom, które MOIM zdaniem są znacznie lepsze niż WR. No na pewno mają większą przeżywalność.

Halun
Mudżahedin

Post autor: Halun »

Bardzo podoba mi się ta rozpiska, sam się zastanawiam czy z czymś takim się na Kohortex nie wybrać... Ma spory potencjał moim zdaniem i może zaskoczyć przeciwnika :twisted:

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Imo 12 ataków z ws4 moze i z s5 nie zawsze daje rade... jezeli mieli by stubborna brałbym ich w ciemno - a tak, grałem na nich 3 razy nigdy mi sie nie spłacili. Tym bardzie M5 nie jest dla mnie, bo to przeciez taki kloc jak drzewo, tylko szerszy... :P Wole 2x wildów, dlatego ze bardziej pasuja do mojego stylu gry : ) .

Pozdrawiam
Gremlinno :P

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Gremlin pisze:Imo 12 ataków z ws4 moze i z s5 nie zawsze daje rade... jezeli mieli by stubborna brałbym ich w ciemno - a tak, grałem na nich 3 razy nigdy mi sie nie spłacili. Tym bardzie M5 nie jest dla mnie, bo to przeciez taki kloc jak drzewo, tylko szerszy... :P Wole 2x wildów, dlatego ze bardziej pasuja do mojego stylu gry : ) .

Pozdrawiam
Gremlinno :P
10 wildów = 10 ran na T3. 4 treekiny = 12 ran na T5. Jak dla mnie na tak małe punkty przeżywalność jest jednym z bardziej istotnych kryteriów przy selekcji jednostek. Jakby Treekiny miały stubron to pewnie bym 3 razy po 4 wystawiał...... Ale bsb w okolicy dużo im dodaje, także nie jest źle. Co do ruchu - 5 cali nie jest problemem, kiedy cała armia też tyle się rusza...

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Gremlin - dzięki za rady. Napiszę tak: nie mam chyba nerwów do grania na drzewie, ale to zapewne efekt ciągłego grania na duże pkt, na małe rzeczywiście może być rzeźnicze.

Adeon - jasne, że większa przeżywalność Treekinów na papierze, pamiętaj jednak, iż w praktyce liczy się jeszcze mobilność, a tutaj WR mają ogromną przewagę - łatwiej im się przed ostrzałem schować, łatwiej szybko wejść w CC.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Ja pojade na drzewie :P

Jeśli zwolni sie dla mnie miejsce...

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Patrząc na to, co dzieje się z graczami z Krk to raczej możesz być spokojny o miejsce :roll:
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

Post autor: Pitul »

ja gram ta takiej wersji:
1caddy
1alter nobel helm of hunt i word na 3+ do pierwszej rany
2x8 dryjad
10GG
5 scoutów
6WD
2x5 wildów
1 treeman
"Aby być niepospolitym graczem, trzeba zacząć od pospolitego grania."

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Czyli WE bez ostrzału - masz uderzenie, ale moim zdaniem brak strzelania to poważne przeoczenie :D
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

Post autor: Pitul »

na 1350 pkt. trudno zrobić rozpiske WE która ma dobre strzelanie i słe przebicia :(
"Aby być niepospolitym graczem, trzeba zacząć od pospolitego grania."

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

skałci i jeden tncerz out, do tego jakas tarcza z biegacza czy cuś i juz jest 10gladów

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

@ Pitul:

Noble @ 130 Pts
Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]

Spellsinger @ 140 Pts
General; Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician

10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician

10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician

5 Wild Riders @ 148 Pts
Standard;

5 Wild Riders @ 173 Pts
Standard; War Banner [25]

8 Dryads @ 96 Pts

Treeman @ 285 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 3

Models in Army: 51

Total Army Cost: 1350
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Pitul pisze:na 1350 pkt. trudno zrobić rozpiske WE która ma dobre strzelanie i słe przebicia :(

Na te punkty własnei najłatwiej zrobic rozpiske która mozesz cos więcej ugrać, bo ta armia wąłsnei na takie punkty jest mocna :P

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

ksch pisze:@ Pitul:
...
Strasznie fajna rozpiska. Kiedyś ją potestuję :)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Najlepsze jest to, że mnie też się, tak jakoś nagle spodobała :wink: Dzięki Pitul :mrgreen:
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Zablokowany