Polityka i religia

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Uważam, że religia Latającego Potwora Spagetthi wyłamuje się z okowów schematów ;p
A tak po prawdzie to generalizowanie jest krzywdzące.

W kwestiach innych:
Zwierzęta w większości (zdarzają się wyjątki) wiedzą instynktownie, że nie zabija się kogoś z własnego gatunku, a nie wyznają żadnej religii.
Przykra prawda jest taka, że naczelne akurat mają takie niefajne skłonności do robienia sobie nawzajem kuku, nie zawsze z powodu jakichś wymiernych korzyści. Dla przykładu - pawiany czy szympansy. Nasi najbliżsi krewni, widać to uderzające podobieństwo, kiedy pięć małp pastwi się nad jedną z innego stadka ;p

W kwesti samej religi - IMHO religie w większości wypadków nie są złe, wypaczające poglądy i narzucające jakiś krzywy światopogląd. To ludzie tacy są, naginając słowa dane im przez ich bóstwa, nadinterpretując je i krzewiąc swoją wiarę ogniem i mieczem, obficie przy tym pleniąc kąkol herezji. ;)
Uerph.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Tomash pisze:Zagooglaj sobie "kalama sutra" albo "kalama sutta".
Kamasutra? :o

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Religia to najgorsza rzecz jaka się ludzkości przytrafiła. Potrafi być wprawdzie piękna, dodawać sił, itp., ale wywołała więcej ofiar, nienawiści i krzywd niż cokolwiek innego - od początku ludzkości i po dzień dzisiejszy nadal sprawnie to robi
:-s
Ok.
Komunizm to pewnie zamaskowany buddyzm, a Hitler był inspirowany z Watykanu. Niestety, religia jest taka, jacy sa ludzie ją wyznający. Zwalanie wszystkiego na religię to uwalnianie się od odpowiedzialności za własne czyny. Jedne grupy chrześcijan były w stanie się zmieszać z ludnością Ameryki Południowej, inne wytępiły praktycznie wszystkich mieszkańców Ameryki Północnej. W jednych krajach katolicyzm był podporą dla dyktatury, w innych, jak w Polsce bronił ludność przed dyktaturą. W średniowieczu Kościół doprowadził do ograniczenia bezustannych walk pomiędzy książątkami, w renesansie doprowadził do zniszczenia Czech.
Równie dobrze, zamiast zwalać całą winę za wszelkie zło na świecie na religię, możesz obarczyć winą za wszystko Żydów.
...Ja rozumiem, że to forum internetowe i że każdy może się tu bez przeszkód wypowiadać. Ale proszę uprzejmie o nie poruszanie tematów religii.
Zawsze znajdą się osoby, które tylko czekają by rzucić coś obraźliwego, a ja - użytkownik tego forum, nie chciałbym by moje uczucia religijne były tu obrażane.
Słaba ta Twoja wiara, skoro boi się obrazy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

zeby mi nikt procesu nie wytoczyl o obraze uczuc religjinych, nie ja jestem autorem, nie mam z tym nic wsplnego, link otrzymalem od mojego szatanistycznego kolegi, ktory pozyskal to od kogos innego ;)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, o 19:21 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Srogie!
Ciekawe czy prawdziwe :)

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

No i...?
Efektowne. Tyle "głębi".

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Sztuka przez duze 'do dupy' (;

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Skavenblight pisze:No i...?
.
no i... no i jajco...

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Hail Eris!
Hail Discordia!

Obrazek

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Ej, ja też chce zobaczyć :cry:
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

TomCio pisze:Ej, ja też chce zobaczyć :cry:
Ty za mlody jestes! To derastyczny obrazek byl !

:P

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Thurion, gdzie jest link?

I jeszcze raz ktoś napisze z sajzem < 7, to mu zbanuję używanie BBCode w postach :twisted:
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

Post autor: Zed Zediculus »

kurka_z_podworka pisze:
Tomash pisze:
Jagal pisze:Któryś z filozofów powiedział(cyceron?) że religia to opium dla mas.
Marks.
I takie stwierdzenie oznacza, że nie dożył wynalazku telewizji ;)
religia +telewizja=TV Trwam aka Opium Doskonałe
Tego stwiedzenia użył Marks, jak słusznie zauważył kolega.

Nie jest to stwiedzenie negatywne. Opium w XIXw było najsilniejszym środkiem przeciwbólowym stosowanym w skrajnych przypadkach (np. w czasie amputacji). Według Marksa Bóg/relgia to środek ułatwiający życie, uśmierzający ból jak opium. To stwiedzenie nie ma wydźwięku negatywnego. Zostało po prostu źle odczytane przez ludzi nieznających się na filozofi.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Thurion, gdzie jest link?
Usunąłem.
Według Marksa Bóg/relgia to środek ułatwiający życie, uśmierzający ból jak opium
Z jednej strony, z drugiej otępia. Ma to zarówno swoje dobre, jak i złe strony.

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

Post autor: Zed Zediculus »

Według Marksa Bóg/relgia to środek ułatwiający życie, uśmierzający ból jak opium
Z jednej strony, z drugiej otępia. Ma to zarówno swoje dobre, jak i złe strony.[/quote]

Nie chodzi o to jakie właściwości ma opium, ale o to co ta przenośnia znaczy.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Właśnie to.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Zed Zediculus pisze:To stwiedzenie nie ma wydźwięku negatywnego. Zostało po prostu źle odczytane przez ludzi nieznających się na filozofi.
Skad przypuszczenie, ze akurat Twoja interpretacja jest tą właściwą? Myslalem, ze słynne "co autor mial na mysli?" , oraz "jedna słuszna interpretacja" zostały juz dostatecznie skompromitowane...

Opium to narkotyk - lagodzi ból fizyczny, łagodzi bóle psychiczny, lecz poza tym, jak zauważył Jankiel - otępia, a ja bym dodal nawet jeszcze, ze: ogłupia, zabija zdolność myslenia, ogranicza horyzonty, uzależnia, karmi ułudą i kłamstwem, oddala od prawdziwego życia.

Dla mnie same negatywne skojarzenia.
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Marx pisze:Religious suffering is, at one and the same time, the expression of real suffering and a protest against real suffering. Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people.
Całość macie tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_of_the_People
Więc raczej Blessa na górze.
Dodam jeszcze, że Marks na pewno miał o opium opinię jak najgorszą. Interesował się m.in. spustoszeniem, jakie opium dokonywało wśród Chińczyków (ktorym opium sprzedawali Brytyjczycy :roll: ) i do jakich wojen doprowadziło. Interesowałem się historią Chin i po poczytaniu o tym, co się działo tam w XIX wieku, ciężko mieć o opium zdanie inne niż negatywne.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Ja się tego właśnie uczę i potwierdzam to co Tomek mówi...

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Jankiel pisze:.
...Ja rozumiem, że to forum internetowe i że każdy może się tu bez przeszkód wypowiadać. Ale proszę uprzejmie o nie poruszanie tematów religii.
Zawsze znajdą się osoby, które tylko czekają by rzucić coś obraźliwego, a ja - użytkownik tego forum, nie chciałbym by moje uczucia religijne były tu obrażane.
Słaba ta Twoja wiara, skoro boi się obrazy.
Nie Tobie ją oceniać; obraza zaś boli każdego, niezależnie od tego, jak silnie zawierzy Bogu.

ODPOWIEDZ