Na pomoc LL w kwestii malowania.

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Re: Na pomoc LL w kwestii malowania.

Post autor: thurion »

Gobos pisze:ok, tylko czy wyswig ma byc sztuka dla sztuki - ot zeby byl bo jest fajny (?), czy po to zeby ulatwic gre?
jak dla mnie wyswig moglby sie ograniczyc do adekwatnych figurek.
dla mnie ta cala proba unifikacji powoli zaczyna przypominac jakies powstanie niepodleglosciowe ucisnionych niemajacych czasu/talentu/pieniedzy* graczy (*dobrac sobie)
za jakis czas ocena malowania bedzie taka ze 80% armii na turnieju dostanie 'prawie maxa'... a moim skromnym zdaniem takich armii powinno byc ok 30-40%, bo tyle armii ma poziom na 'prawie maxa'

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

thurion pisze:
Gobos pisze:ok, tylko czy wyswig ma byc sztuka dla sztuki - ot zeby byl bo jest fajny (?), czy po to zeby ulatwic gre?
dla mnie ta cala proba unifikacji powoli zaczyna przypominac jakies powstanie niepodleglosciowe ucisnionych niemajacych czasu/talentu/pieniedzy* graczy (*dobrac sobie)
za jakis czas ocena malowania bedzie taka ze 80% armii na turnieju dostanie 'prawie maxa'... a moim skromnym zdaniem takich armii powinno byc ok 30-40%, bo tyle armii ma poziom na 'prawie maxa'

100% racji!!! Furion nie dostawal maxa na turniejach i zaczal wymyslac tak, zeby moc go teraz dostawac 8)

Oto moja propozycja. Jest de facto wariacja pomyslu JH.

Jakość pomalowania 0-5
1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)
5 - bardzo ładna armia (cieniowanie kilkuwarstwowe, wysoka starannosc pomalowanych modeli , bardziej zaawansowany techniki malarskie)

Podstawki modeli i oddziałów 0-4
1 - modele mają modelowane podstawki
2 - modele mają ładnie wymodelowane i pomalowane podstawki
+1 - jeden schemat modelowania i malowania podstawek
+1 - oddziały mają traye , traye są modelowane

WYSYWIG 0-3
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
1 - pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach
2 - full wysywig na oddziałach
+1full wysywig na herosach (typ broni, tarcza, zbroje, łuki i kusze, magiczne przedmioty nie licza sie do wysiwygu)

Przygotowanie do gry 0-2
0 - brak jednego lub więcej z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
2 - pełne przygotowanie do gry

WOW 0-4

+1 spójność armii, jeden styl malowania, takie same traye, oddziały tworzą jedną armię
+1 delikatne pojedyncze konwersje (konwulsje nie dostają punktów , zmienienie tarcz oddziałowi to nie konwersja)
+2 kilka bardzo ładnych konwersji
+1 zachwyt sędziego (sędziowi opada koparka na widok tej armii , docelowo dostaje ten punkty tylko kilka armii na turnieju)

KAtegoria wow jest moim zdaniem niezbedna. Armia przyzwoita spokojnie w tej kategorii dostanie 2-3 punkty. Punkt za zachwyt sedziego musi byc dla armii takich jak Blessa , Vocala czy Holana. Sa to armie, nad ktorymi siedzi sie duzo wiecej niz nad tymi przecietnymi i uwazam, ze w jakis sposob powinno to byc skromnie gloryfikowane.
Punkty za konwersje - tez uwaam , ze powinny byc - 2 punkty to nie duzo. Jak ktos kocha swoje oryginalnee stare modele to dla tych 2 punktow nie bedzie ich cial. Ma to gloryfikowac ludzi, ktorzy robia konwersje nie dla punktow tylko dla ladnego wygladu figurek i swoich armii. Moge podac przyklad mojego przyjaciela Bartasa Majchrowicza (wielu zapewno widzialo jego chaos slaneszowy) - jest geniuszem w rzezbieniu w GSie , srednio lubi malowac i w porownaniu z rzezbieniem wychodzi mi to znacznie gorzej. Prawie cala jego armia jest rewelacyjnie oblepiona gsem, czemu za taki wklad pracy ma nie dostac zadnego punktu?? Walczycie o biednych ucisnionych srednich malarzy, krzywdzac tym czasem innych.
Przypomne tylko, ze duzo osob myli pojecie konwersji z konwulsja. Konwulsje nie powinny dostawac zadnych punktow, a czesto sa puntowane przez sedziow malarskich i jest to problem.

Moja ocena to ocena 18 punktowa - jak na 120 punktow dodatkowych do zdobycia z bitew to jest smiesznie malo.

Chcialbym na przyszlym Kohortexie (jesli bedziemy mieli zaszczyt go organizowac) wprowadzic wlasnie takowa.

To sie rozpisalem...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

mi sie podoba mniej wiecej, ale:

IMO zadnych konwersji... wiecej za przygotowanie do gry
dodalem pare poprawek
Ziemko pisze: Jakość pomalowania 0-4
0 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
1 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
2 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
3 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)
4 - bardzo ładna armia (wysoka starannosc pomalowanych modeli)

Podstawki modeli i oddziałów 0-4
+1 - modele mają modelowane podstawki
+1 - modele mają ładnie wymodelowane i pomalowane podstawki
+1 - oddziały mają traye
+1 - ładne traye, sa modelowane i malowane

WYSYWIG 0-3
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
1 - pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach
2 - full wysywig na oddziałach
+1 - full wysywig na herosach (typ broni, tarcza, zbroje, łuki i kusze, także magiczne)

Przygotowanie do gry 0-4
0 - brak jednego lub więcej z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
4 - pełne przygotowanie do gry

WOW 0-2
+1 - spójność armii, jeden styl malowania, takie same podstawki, oddziały tworzą jedną armię
+1 - zachwyt sędziego
17 z malowania, 3 za rozpiske w terminie, 10 za test, czyli poza bitwami 30pkt

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Twoja poprawka przy dokladnosci - wychodzi na to samo.
4 za przygotowanie do gry - troche za duzo.
Punkty za ladne konwersje powinny byc, no ale to moje zdanie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Ziemko pisze:
thurion pisze:

100% racji!!! Furion nie dostawal maxa na turniejach i zaczal wymyslac tak, zeby moc go teraz dostawac 8)
Co za bzdura :) Ja na masterach czasem i najlepszego hobbystę zgarnę. A że większość systemów oceniania jest z dupy, to inna sprawa.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tak dobry jeste tylko ten, ktory ty proponujesz. Ja pierdziele, ale ty jeste megalomanem.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

o.0

whatever. adminie.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Nie chce mi sie z Toba dyskutowac. Aczkolwiek, nie bede ignorowal Twoich "z dupy" komentarzy. Mamy totalnie przeciwne zdania w kwestii malowania i niech kazdy zyje z tym, ze jego ocena jest najlepsza ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Chyba osiagnelismy etap, na ktorym nie ma sie co spodziewac wiecej merytorycznych postów.

Wypowiadajacy podzielili się na dwa obozy:
- tych, ktorzy chca promować na turniejach dobre przygotowanie do imprezy oraz armie pomalowane na staranny table top
- tych, ktorzy chcą szczególnego wyróżnienia armii ponadprzecietnie pomalowanych, w ktorych jest wiele konwersji, oraz dodatkowych punktow bonusowych od sedziow dla wybranych armii, w postaci WOW.

Obie strony maja swoje racje, już sie na pozycjach twardo okopały i chyba nikt nie przekona Ziemka, czy SexRocketa, ze WOW jest do bani, tak samo, jak mnie nikt nie przekona, że warto nagradzać konwersje.

Argumenty zostały wyczerpane. Pozostaje chyba skorzystać z narzedzia jakim jest demokracja. Stawiamy glosowanie, by zdecydowac, ktora wersja oceny malowania jest milej widziana przez grono graczy reprezentowane przez swoich ludzi na LL?

Co Wy na to?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

jedziemy z tym koksem.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

zakladajcie glosowanie, pamietajac ze moj system jest najlepszy :mrgreen:
nie daje pkt za konwersje, a jednoczesnie daje 1 pkt za WOW dla kilku najzajebistszych armii na turnieju, 1 punkt jest w sam raz

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Poszlo.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

swieta_barbara pisze:(podczas, gdy 2 pytanie to miazga - 13:5 z korzyscia dla oceny mojego autorstwa).
a cos innego bylo mozliwe?
ile osob dostaje max z malowania na masterach?
ile osob to boli?
ile osob nie glosuje pod siebie?

prosze cie... badzmy dorosli :mrgreen:

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

thurion pisze:zakladajcie glosowanie, pamietajac ze moj system jest najlepszy
Liga i organizatorzy sa dla graczy, a nie na odwrot.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

swieta_barbara pisze:
thurion pisze:zakladajcie glosowanie, pamietajac ze moj system jest najlepszy
Liga i organizatorzy sa dla graczy, a nie na odwrot.
i tak tej akcji nikt nie zablokuje bo nie jest w stanie, trzeba by LL rozwiazac, zawsze warto dodac jakis wariant, moze ktos sie przyjrzy przeczyta zastanowi a nie zaglosuje slepo pod wlasna armie, nigdy nie wiadomo :mrgreen:

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Dalmar pisze:Reasumując głosowania jest nie ważne, bo chcesz wykorzystać sytację "literalnie", z argumantacją "bo nie było tego napisane w głosowaniu" - to jest robienie z ludzi idiotów, bo przecież zdecydowana większość LL uważała,że robimy coś na zasdzie BP, opcjonalny system który będziemy udoskonalać. Świadczy o tym wiele posów osób z LL, które to podkreślały w kilku dyskusjach. Dlaczego wtedy nie skorygowałeś maila Ziemka. Myśle, że ja, Ziemko, Gajowy czy inni inaczej by wtedy zagłosowali i w ogóle nie było by całej dyskuscji dotyczącej ujednolicenia malowania na Masterach.

A ja sądzę, że gdyby przechodziła opcja z WOW i tym podobnymi pierdołami, to byście się cieszyli że ma być obowiązkowe. Zaczęło wychodzić nie tak jak chcecie więc nagle robicie raban. Znów strzeliliście sobie w stopę?

To mój punkt widzenia tylko, ale wydaje mi się wysoce prawdopodobne, że jest zgodny z prawdą. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A mnie się wydaje, że jak miało być opcjonalne, to opcjonalne.

Choć wolałbym, żeby na każdym masterze była taka sama ocena malowania - jak jeździłem często, to bardzo mnie wk... za każdym razem inna ocena, robiona pod siebie (czy raczej pod własne widzimisię). Dawanie dużej ilości punktów z dupy (za 100% armii skonwertowanej + WOW, a gdzie indziej punktów za dodatki na podstawkach i jednolity schemat malowania) mnie osobiście przeszkadzało. Choć to i tak nic przy testach wiedzy, które nie dość, że stanowią doskonałe pole do nadużyc, to jeszcze wprowadzają zbyt dużo losowości.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Kalesoner pisze:
Dalmar pisze:Reasumując głosowania jest nie ważne, bo chcesz wykorzystać sytację "literalnie", z argumantacją "bo nie było tego napisane w głosowaniu" - to jest robienie z ludzi idiotów, bo przecież zdecydowana większość LL uważała,że robimy coś na zasdzie BP, opcjonalny system który będziemy udoskonalać. Świadczy o tym wiele posów osób z LL, które to podkreślały w kilku dyskusjach. Dlaczego wtedy nie skorygowałeś maila Ziemka. Myśle, że ja, Ziemko, Gajowy czy inni inaczej by wtedy zagłosowali i w ogóle nie było by całej dyskuscji dotyczącej ujednolicenia malowania na Masterach.

A ja sądzę, że gdyby przechodziła opcja z WOW i tym podobnymi pierdołami, to byście się cieszyli że ma być obowiązkowe. Zaczęło wychodzić nie tak jak chcecie więc nagle robicie raban. Znów strzeliliście sobie w stopę?

To mój punkt widzenia tylko, ale wydaje mi się wysoce prawdopodobne, że jest zgodny z prawdą. :)

Tu sie bardzo Kalesonerze mylisz. Przesledz moje wypowiedzi na LL , od poczatku pisalem o opcjonalnej ocenie malowania na masterach jako BP zanim szczegolowy pomysl oceny zostal gdziekolwiek zawarty.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

IMO :):
1)Teraz przeglosowujemy dobra ocene malowania + jej obowiazkowosc.
Za rok/dwa zmieni sie uklad na LL, obowiazkowosc pozostanie a zostana przeglosowane kiepskie rozwiazania w ocenie malowania.
Slaby pomysl...

2)Obowiazkowosc oceny malowania wyklucza mechanizm "ocena malowania jest do dupy=> organizatorzy jej nie stosuja". Czyli brak jest bodzca do poprawy oceny malowania w przyszlosci (ktory jest np. przy BP). Mozna przeglosowac ch.....we rozwiaznia i nie bedzie mozna zweryfikowac tego (latwiej jest zweryfikowac gdy organizator oleje system, niz jak pojawia sie pojedycze glosy niezadowolenia)

3)Fakultatywna ocena malowania wbrew pozorom daje wieksze szanse, ze ocena malowania przyjmie sie w calej Polsce. A przynajmniej (co tez jest sukcesem) stala jej czesc bedzie obowiazywala w calej Polsce. Tak naprawde ten 1-2p. do WOWa to jest nic przy ocenianiu konwersji 0-5, WOWa 0-5, dodatkow na podstawkach (do 10 podstawek +1punkt, ponad 10 podstawek +2punkty) i dokladnosci malowania do tego 0-5 (gdzie TT otrzymywal 3p) (byly takie turnieje).
Z czasem, przy presji LL (w koncu ta ocena malowania to bedzie 'zalecenie') a LL ma jednak duzy wplyw, w koncu wybiera Mastery, jest szansa, ze coraz mniej bedzie odstepst od 'uniwersalnej oceny malowania'.
Przy obowiazkowej ocenie (gdzie nie ma srodkow do jej egzekwowania), ci niezadowolenie dla przekory oleja system i cala praca pojdzie na marne... Juz teraz widac, ze tak bedzie.

Swoja droga, muzyk jak muzyk, ale o sztandar sie nie pytasz. Jak go nie widzisz, to myslisz, ze go nie ma.
Poza tym, jak widzisz muzyka/sztandar/championa to myslisz, ze sa a nie pytasz przeciwnika, czy sa.
Model rozniacy sie (albo nieznacznie sie rozniacy i wyszczegolowiony w rozpie) jako czempion tez sie przydaje, jak przyjdzie co do czego, to nie trzeba losowac 'ktory to czempion' albo 'zawsze gralem, ze ten z helmem z dwoma rogami to czempion'.
IMO powinien byc punkt w WYSIWYGu za command groupy zgadzajace sie.
Ale to uwaga na przyszlosc, jak kiedys bedzie poprawa systemu, albo cos, teraz na turniejach i tak kazdy organizator sprawdzajac wysiwyg pyta sie, czy jest.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

+1 - wysywig na większości oddziałów (pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach, pełne grupy dowodzenia
W mojej ocenie zostalo to uwzglednione.
Obowiazkowosc oceny malowania wyklucza mechanizm "ocena malowania jest do dupy=> organizatorzy jej nie stosuja". Czyli brak jest bodzca do poprawy oceny malowania w przyszlosci (ktory jest np. przy BP). Mozna przeglosowac ch.....we rozwiaznia i nie bedzie mozna zweryfikowac tego (latwiej jest zweryfikowac gdy organizator oleje system, niz jak pojawia sie pojedycze glosy niezadowolenia)
Marek, BP jest tworem nowym i wciaz ewoluujacym wkutek zmieniajacego sie balansu miedzy armiami. Ocena malowania to stary temat, ktory od kiedy pamietam zawsze budzil duzo kontrowersji.
Jankiel pisze:Choć to i tak nic przy testach wiedzy, które nie dość, że stanowią doskonałe pole do nadużyc, to jeszcze wprowadzają zbyt dużo losowości.
Zaproponuj rozwiazanie. Tez mnie to wkurza, ale nie mam pojecia co z tym poczac. Wyjebac test wiedzy z turniejow?
Jankiel pisze:A mnie się wydaje, że jak miało być opcjonalne, to opcjonalne.
A mnie sie wydaje, ze jak mialo byc obowiazkowe, to obowiazkowe.

ODPOWIEDZ