Początek
Moderator: Kołata
Początek
Dobry wieczór
To mój pierwszy post na Border Princes i mam nadzieje ,że nie ostatni. Chciałem zacząć zabawę z warhammerem otóż wybrałem armie O&G ,chciałbym jakoś zacząć tą moją armie zielonoskórych no i chciałem was po prosić o jakąś rozpisek gdzieś na około 1000 punktów na dobry początek. Tak ,tak ,tak wiem kup army book szczerze mówiąc nie obczajam tych wszystkich skrótów itp, no i jeszcze jedno polecicie jakiś dobry sklep na początek te wszystkie miarki, wzorniki, kostki, figurki, farby itp mnie przeraża jakieś porady co kupić na początek(tutaj nie mam na myśli armii). Dzięki za odpowiedź!
To mój pierwszy post na Border Princes i mam nadzieje ,że nie ostatni. Chciałem zacząć zabawę z warhammerem otóż wybrałem armie O&G ,chciałbym jakoś zacząć tą moją armie zielonoskórych no i chciałem was po prosić o jakąś rozpisek gdzieś na około 1000 punktów na dobry początek. Tak ,tak ,tak wiem kup army book szczerze mówiąc nie obczajam tych wszystkich skrótów itp, no i jeszcze jedno polecicie jakiś dobry sklep na początek te wszystkie miarki, wzorniki, kostki, figurki, farby itp mnie przeraża jakieś porady co kupić na początek(tutaj nie mam na myśli armii). Dzięki za odpowiedź!
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.
Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"
1. Znajdź kolegę.
2. Kup karton, nozyczki, ekierkę i długpois (wycinasz sobie regimenty w formacji -> np 25 modeli w formacji 5x5).
3. Kup calomiarkę w castoramie + skręć kostki ze starych planszówek/ ukradnij rodzeństwu.
4. Znajdź i wydrukuj sobie army booka armi która najbardziej Ci sie podoba i rule booka (jbc pisz na PM mam skany różne, własnego RB).
5. Pograj towarzysko i potem myśl o zakupach tak naprawdę.
6. O wskazówki do pkt. powyżej pytaj na forum.
U mnie to działało. Nie wyrzucałem dzięki tamu kasy w błoto i się nauczyłem podstawa dośc łatwo.
Reszta specjalistycznego osprzętu takiego jak wzorniki może zostac wycięta np z kartki. Ja używam takich zrobionych z przezroczystej teczki. Farbki itp. kupujesz po zakupie figurek.
2. Kup karton, nozyczki, ekierkę i długpois (wycinasz sobie regimenty w formacji -> np 25 modeli w formacji 5x5).
3. Kup calomiarkę w castoramie + skręć kostki ze starych planszówek/ ukradnij rodzeństwu.
4. Znajdź i wydrukuj sobie army booka armi która najbardziej Ci sie podoba i rule booka (jbc pisz na PM mam skany różne, własnego RB).
5. Pograj towarzysko i potem myśl o zakupach tak naprawdę.
6. O wskazówki do pkt. powyżej pytaj na forum.
U mnie to działało. Nie wyrzucałem dzięki tamu kasy w błoto i się nauczyłem podstawa dośc łatwo.
Reszta specjalistycznego osprzętu takiego jak wzorniki może zostac wycięta np z kartki. Ja używam takich zrobionych z przezroczystej teczki. Farbki itp. kupujesz po zakupie figurek.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...
No dzięki ,ale o zakupach myślę naprawdę pograłem u kumpli i z kilkoma innymi sie za to na poważnie bierzemy.
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
A to trochę inna sprawa w takim razie. Jak masz większa ekipę to kupcie sobie puki nie zaczynacie jeździc na turnieje 1-2 zestawy wzorników i kostek GW. Do tego Army book dla każdego. MOżecie też kupic sobie wspólnie RB 180 zł to sporo jak na coś czym można się spoko podzielić.
Co do rozpisek oglądnij uważnie topiki w tym dziale. Powinienes znaleźć coś dla siebie. Pamiętaj o jednym niewazne jak Ci sie będziemy mądrzyc to Ty grasz ta rozpa nie my.
Co do rozpisek oglądnij uważnie topiki w tym dziale. Powinienes znaleźć coś dla siebie. Pamiętaj o jednym niewazne jak Ci sie będziemy mądrzyc to Ty grasz ta rozpa nie my.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...
po pierwszej grze kartoniki kontra prawdziwa armia (przegranej za pewne 20-0 w plecy) nauczysz sie podstawowych zasad. Potem zaczniesz świadomie ukladac rozpiski jak zobaczysz w praktyce czym sie rózni goblin na wilku od trolla.
Punkt 1. Szemkela jest najważniejszy
Co do zbierania i malowania figurek, z racji na hordowy charakter armii zamiast starannego wykańczania figurek możesz skorzystać z dippingu albo inaczej bejcowania, koniecznie przejrzyj początki tego tematu:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=121&t=4330
A tutaj masz chyba najładniejszą armię powstałą przy wykorzystaniu tej techniki i trochę o samym dippingu. Należy do wielkiego Warbossa Blessa:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 09&start=0
Witaj w "zielonej rodzinie", wszyscy tu radośnie okładamy się choppami(podst. broń orków) po głowach i zjadamy mniejszych Z mojej strony życzę samych sukcesów na nowej drodze WAAAGH
EDIT: trochę przeoczyłem ostatnie posty, więc tera krótko bo znowu się kilka przwinie gdy to piszę:
Załatw sobie Armybuildera (program do robienia rozpisek), na początek zamaist książek wystarczą skany. Popatrz na cudze rozpiski i jeśli coś się w nich powtarza(oraz znajduje się we własnoręcznie przez Ciebie napisanej rozpisce) to (po uprzednim przeczytaniu postów innych początkujących pytających co kupić) kup to i zacznij się szkolić w malowaniu/bejcowaniu
Punkt 1. Szemkela jest najważniejszy
Co do zbierania i malowania figurek, z racji na hordowy charakter armii zamiast starannego wykańczania figurek możesz skorzystać z dippingu albo inaczej bejcowania, koniecznie przejrzyj początki tego tematu:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=121&t=4330
A tutaj masz chyba najładniejszą armię powstałą przy wykorzystaniu tej techniki i trochę o samym dippingu. Należy do wielkiego Warbossa Blessa:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 09&start=0
Witaj w "zielonej rodzinie", wszyscy tu radośnie okładamy się choppami(podst. broń orków) po głowach i zjadamy mniejszych Z mojej strony życzę samych sukcesów na nowej drodze WAAAGH
EDIT: trochę przeoczyłem ostatnie posty, więc tera krótko bo znowu się kilka przwinie gdy to piszę:
Załatw sobie Armybuildera (program do robienia rozpisek), na początek zamaist książek wystarczą skany. Popatrz na cudze rozpiski i jeśli coś się w nich powtarza(oraz znajduje się we własnoręcznie przez Ciebie napisanej rozpisce) to (po uprzednim przeczytaniu postów innych początkujących pytających co kupić) kup to i zacznij się szkolić w malowaniu/bejcowaniu
-
- Mudżahedin
myślałem o skull pasie i chyba sie na niego skusze dwa pytanka co do niego :
1 Czy na prawdę są tam takie ohydne figurki
2 Czy jest tam wszystko co wystarczy na początek ??
PS Na ile punktów jest armia w Skull pasie
1 Czy na prawdę są tam takie ohydne figurki
2 Czy jest tam wszystko co wystarczy na początek ??
PS Na ile punktów jest armia w Skull pasie
Ostatnio zmieniony 6 sty 2010, o 20:31 przez Eriks281, łącznie zmieniany 1 raz.
czy paskudne? Nie wypowiadam się
Ale NG ze skull pasa sa niefajne do malowania ... mnie bardzo irytuje to, że jeszcze 50 do pomalowania przede mną
Największym problemem w skull pasie jest to, że tamtejsze gobliny nie mają hw, więc albo konwertujesz je(ja tak robie) albo nie masz WYSIWYGU.
A czy na początek starczy?
Prawie, potrzebujesz jeszcze maszyn i geberała (na alegro jest teraz jakiś BO na świni za 20 zl)
Ale NG ze skull pasa sa niefajne do malowania ... mnie bardzo irytuje to, że jeszcze 50 do pomalowania przede mną
Największym problemem w skull pasie jest to, że tamtejsze gobliny nie mają hw, więc albo konwertujesz je(ja tak robie) albo nie masz WYSIWYGU.
Prawie, potrzebujesz jeszcze maszyn i geberała (na alegro jest teraz jakiś BO na świni za 20 zl)
mówię ci skrótów i nazw nie ogarniam możesz wyjaśnić co to hw czy tam WYSIWYG
PS ranga plankton miażdży !!!
PS ranga plankton miażdży !!!
hw - hand weapon, broń (jedno)ręczna
WYSIWYG - kategoria oceny hobbistycznej na turniejach, jej wysokość zależy od tego w jakim stopniu twoja armia pokrywa się z rozpiską(dotyczy głównie broni i zbroji poszczególnych jednostek oraz obecności/braku command grupy(CG, albo FCG czyli sztandarowego, muzyka i czempiona))
WYSIWYG - kategoria oceny hobbistycznej na turniejach, jej wysokość zależy od tego w jakim stopniu twoja armia pokrywa się z rozpiską(dotyczy głównie broni i zbroji poszczególnych jednostek oraz obecności/braku command grupy(CG, albo FCG czyli sztandarowego, muzyka i czempiona))
no no nie pomyślałbym ,ale chyba zdecyduje sie na Battle for Skull Pass mam 625 złoty na początek więc powinno starczyć??
Wystarczy w zupełności. Na allegro czasem poniżej 200 zł można dostać.Eriks281 pisze:no no nie pomyślałbym ,ale chyba zdecyduje sie na Battle for Skull Pass mam 625 złoty na początek więc powinno starczyć??
Nocne goblinki ze SkullPassa są drobniejsze od tych normalnych, ale szybko się je maluje. Pod warunkiem, że nie robimy konwersji czy dzieł sztuki malarskiej Mam za sobą malowanie 120 sztuk i nie narzekam Dodam, ze regiment złożony z 80 włóczników robi wrażenie na stoleDeather pisze:czy paskudne? Nie wypowiadam się
To Twoje pieniądze, więc sam zdecyduj na co je wydać (pretensje będziesz miał tylko do siebie). Battle for Skull Pass jest trafionym zakupem na początek: podręcznik, figurki, kostki, wzorniki, 2 calówki po 18" + zwrot części kosztów jeśli sprzedasz modele krasnoludów. Wraz z BfSP kup też AB żeby móc wybrać kształt swojej armii. Szemkel dobrze Ci radził żebyś najpierw skorzystał z kartonów reprezentujących modele. Gdzieś na forum O&G był wątek co kupić na początek - możesz się nim zasugerować przy zakupach.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Oi,
to ja dodam od siebie. Nie kupuj Skull Pass, jesli zamierzasz grac O&G. Dostaniesz sporo nieuzytecznych modeli i podrecznik/wzorniki. Sprobowalbym, poza doskonalym pomyslem z kartonikami/plastikowymi bazami, szukac oddzialow na Allegro. Podrecznik mozesz, tamze, znalezc za 20-50 PLN, wzorniki pewnie z 10PLN. Ze sklepu kupilbym Batalion. Jest tez cos takiego jak Ork Brigade. Moze to?
to ja dodam od siebie. Nie kupuj Skull Pass, jesli zamierzasz grac O&G. Dostaniesz sporo nieuzytecznych modeli i podrecznik/wzorniki. Sprobowalbym, poza doskonalym pomyslem z kartonikami/plastikowymi bazami, szukac oddzialow na Allegro. Podrecznik mozesz, tamze, znalezc za 20-50 PLN, wzorniki pewnie z 10PLN. Ze sklepu kupilbym Batalion. Jest tez cos takiego jak Ork Brigade. Moze to?
O&G mają dużo oddziałów podstawowych dlatego musisz sam obczaić czym chciałbyś grać. Możesz wystawiać zwykłe orki , savage orki, gobliny wszelkiej maści. Proponuje zrobić tak jak radzili moi przedmówcy czyli pograć troche na tzw proxach czyli czymś co zastępowałoby figurki, oszczędzi Ci to niepotrzebnych zakupów ale ja osobiście uważam że u Orków nie ma bezwartościowych rzeczy i warto zebrać wielką horde spośród której móc wybrać oddziały na konkretnego przeciwnika. Uważam, że zarówno Batalion jak i Skull Pass jest dobrym startem (tym bardziej jeśli jakiś z Twoich kumpli planuje grac Dwarfami i się poskładacie) Życze dużo zabawy przy kompletowaniu swoijego WAAAAGH
zapominasz ze masz jeszcze krasnali-jak ktos tez planuje knypkami grac to wybor wrecz wymarzony.ninjaska pisze:Oi,
nieuzyteczne modele? chyba tylko ci NG lucznicy. choc ich tez widuje w wielu rozpiskach
Moim zdaniem skull pass, a potem zacznij polować na maszyny na allegro. Można je dostać po 25 zł od sztuki nawet. Trzech fanatyków też jest dobrym pomysłem. Do tego pudło orków i już masz całkiem sporo punktów, które zwykle wystawisz. No i nawet skull passowy troll stał się ciekawszy w dobie dodatkowych slotów.
A skoro już była mowa o allegro - wydaje mi się, czy od wyjścia nowego BP jakoś tak mniej orkasów się ludzie pozbywają?
A skoro już była mowa o allegro - wydaje mi się, czy od wyjścia nowego BP jakoś tak mniej orkasów się ludzie pozbywają?