Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Re: Rozpiski

Post autor: The Miz »

Taką fajną rozpę wymyśliłem. Lubię bardzo Drwala i nie wiem czy kiedyś zdołam się na magiczkę przerzucić. Mam aż 10 wystawień + herosi. 5 sztandarów do stracenia i właśnie nie wiem czy z pegazów nie zdjąć. Chciało by się wrzucić piątego pegaza, ale punktów nie ma ;/ Co o tym sądzicie ??

Unnamed2350 Pts - Bretonnia Army

1 * Bretonnian Lord @ 268 Pts
General; Lance; Heavy Armour; Shield; Grail Vow
Sword of the Lady's Champion [40]
Gromril Great Helm [30]
Virtue of Audacity (1st) [30]

1 Warhorse @ [0] Pts

1 Paladin Battle Standard Bearer @ 140 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Falcon Horn of Fredemund [45]

1 Warhorse @ [0] Pts

1 Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Warhorse @ [0] Pts

1 Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Warhorse @ [0] Pts

8 Knights of the Realm @ 241 Pts
FCG
War Banner [25]

8 Knights Errant @ 201 Pts
FCG
Errantry Banner [20]

8 Knights of the Realm @ 216 Pts
FCG

5 Knights Errant @ 107 Pts
Muzyk

5 Knights Errant @ 100 Pts
Muzyk

10 Peasant Bowmen Skirmishers @ 75 Pts
Longbow; Braizers

10 Peasant Bowmen @ 65 Pts
Longbow; Braizers

4 Pegasus Knights @ 250 Pts
FCG

8 Grail Knights @ 334 Pts
FCG

1 Field Trebuchet @ 90 Pts

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 4

Models in Army: 74

Total Army Cost: 2347

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

daj znac jak sie sprawuje w boju

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Ok od jutra pierwsze testy. A żadnych rad nie otrzymam myślisz że jest dobra rozpiska ??

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

ogólnie może być, nie jestem w tej edycji zwolennikiem gralowców, jak trafisz na armie strzelającą mogą ci ich szybko zjeść, przydałby im się banner of defense. Pegazom ja osobiście nie daję sztandaru, przestałem chyba 2 lata tamu, po prostu jest nieopłacalny oni nie są do niszczenia oddziałów piechoty ale do rozwalania strzelców, lekkiej kawalerii, armat itp. z góry już widać, że przy takim układzie w walce przeciwko armatom będzie walczyło 3ch, co daje 10 ataków, a przy stracie jednego tak czy siak jest panika. a strata 250 punktów już boli, 3ch bez sztandaru kosztuje 175 punktów więc o około 1/3 mniej.
Największa maruda na Border Princes 8)

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

theudulf pisze:ogólnie może być, nie jestem w tej edycji zwolennikiem gralowców, jak trafisz na armie strzelającą mogą ci ich szybko zjeść, przydałby im się banner of defense. Pegazom ja osobiście nie daję sztandaru, przestałem chyba 2 lata tamu, po prostu jest nieopłacalny oni nie są do niszczenia oddziałów piechoty ale do rozwalania strzelców, lekkiej kawalerii, armat itp. z góry już widać, że przy takim układzie w walce przeciwko armatom będzie walczyło 3ch, co daje 10 ataków, a przy stracie jednego tak czy siak jest panika. a strata 250 punktów już boli, 3ch bez sztandaru kosztuje 175 punktów więc o około 1/3 mniej.
Bez grali imho to nie wychodź z domu, ten oddział po prostu musi byc i tyle. A co do banneru na nich, to stanowczo odradzam BoD niby ward 4 +, ale często się nie przydaje, zawsze jak przeciwnik zacznie strzelac do grali nie zabije nam innych oddziałów, dlatego polecam war banner który podwyzsza im tak ważnego statica.Dodatkowo armii strzelających jest coraz mnie, a i tak nie są jakieś bardzo super, zawze w 2-3 turze nie maja maszyn. Co do pegazów to najlepiej własnie 4 z FCG, na luzie szarżują na klocki piechoty (najlepiej od boku) na psy(te demoniczne) z inną lancą do spółki. Sztandar na nich to nie jest strata punktów, a często się zdaża , że +1 do CR bardzo się przydaje.

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

3 z muzykiem bądź 5 FCG dwa dobre wyjścia dla pegazów. Pierwsze jak jeden spadnie to co prawda jest panika, ale innych oddziałów ci nie spanikuje, i zawsze mogą się zebrać i kosztują nie aż tak dużo. 5 natomiast może powalczyć z czymś większym, jak jeden spadnie to nie ma paniki, ale kosztują aż 305 pkt. Jak gra się na magii to uważam że lepiej brać piątke, a na drwalu to 3

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Dziwne ja jakoś gralowców nie używałem bardzo długo, jakoś nie było ku temu powodów, poza tym właśnie zrobiłem sobie drugiego trebusza, więc nie wiem czy będę wystawiał oddział wart +/- 500-600 punktów razem z herosem/herosami.

quas
Niszczyciel Światów

grale sa bardzo ok. tez uwazalem ze za drogie itp.
ale w duzej mierze zalezy od tego jaki jest koncept odgorny na rozpe-> obecnie raczej grywam na profetce,wiec grale to jej naturalne srodowisko. oddzial warty swojej ceny.
a do defence-> mnie ten banner troche nie przekonuje. czasami jest 1 gora 2 strzaly kiedy by mi sie przydal (i to najczesciej na roznych lancach)- to takie wolne obserwacje z rzutow (zwieksza przerzywalnosc o 16%). Gdyby rozpuszczanie z metala go tak nie obchodzilo to bym na niego generowal punkty.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Ja osobiście na profanacji nie gram ;) wole jechać korowo plus lord na hipogryfie, którego ostatnio zawzięcie testuję ;)

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

farthan pisze: 5 Knights Errant @ 107 Pts
Muzyk

5 Knights Errant @ 100 Pts
Muzyk
Chyba coś nie tak ;] ? ... A co do pegazów no to standard goła trójka albo 5 FCG ... 4 FCG mi sie nie widzi
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Sorki przez przypadek dopisałem muzyka odruchowo tam oczywiście jego nie ma :)
4 FCG może być byle by się nie pchać do dużych combatów nimi, no chyba że juz jest tam jedna - dwie lance.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

Jeżeli mógłbym wrócić do tego BsB z Dyscypliną i GGH bo on mi się coś nie wydaje.
1. Jest BsB czyli nie ma lancy co oznacza siłę 4
2. +2 do CR? hmm poprawcie mnie jeśli się mylę ale imo on dostaje tylko za banner.
3. Jednoosobowy mobilny unit. Weźmy taką sytuację. Szarżuje w 14 BG powiedzmy bez broni na championie. "Pechowo" nie wbijasz wounda i co? Masz banner, do banneru i szeregu czyli break test na -1. widziałbym zastosowanie jedynie w jechaniu w jakąś 5 kawalerii bez banneru wtedy można jakoś wygrać.
Od razu zaznaczam, że mogłem czegoś nie wziąć pod uwagę, więc w takim wypadku proszę o subiektywną krytykę :wink:
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Też jakoś tego gościa w pojedynkę nie widzę, też się zgadzam, że te +2 to sobie ludzie mogą w ... wsadzić. Wystarczy, że wpakuje się w coś z dużą liczbą szeregów, steam tanka, słabą kawalerię, ew łuczników lub jakąś załogę ( kowadełko? ) zatrzymać może, ale w innym wypadku dostanie ostro po dupie.

quas
Niszczyciel Światów

ten BSB jest bardzo ciekawa opcja. co nie jest rownoznaczne ze jedyna-> uklad przedmiotow na bohaterach zwykle jest uzaleznion od tego czego po danym typie oczekujemy.

w/w wersja= u mnie przejechal sie juz przez demoniczne psiaki, zatrzymal na prawie cala bitwe regonik BK itp.
4S zwykle wystarca do walki z lzejszymi celami, na ST raczej sie nie rzuce bo statystycznie w jego turze gine.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

To wiesz zależy też od ilości impaktów, ale przeżuty na sva i ward nawet sporo mu dają, trzeba tylko znaleźć oddział, który nie ma 3 szeregów i innych tego typu pierdołek. przy steamku 3x rzuty na 5+ w nie są takie złe. Problematyczne może być jednak samo jego wystawienie, gdy przeciwnik dysponuje sporą ilością strzelania typu noAS, statystycznie dwa dobre trafienia w niego i gość pada. Samo wyjście na przeciw oddziałów, by w następnej rundzie zaszarżować może spowodować problemy, tak więc na turniej na niezbyt dobrym stole może mieć kłopoty :P Ja niestety gram głównie przeciwko Imperium/VC, dwarfom/demony khorne'a , HE/DE. U mnie niestety w 90% przypadków dobra rozpiska potrafi się zdupić turz przed szarżą. Przez ostatnie trzy bitwy lord na hipku został zjebany zanim dojechał do walki. Na ostatniej bitwie hipka zatłukły organki, dostał 8 hitów i lord za 447 punktów w dupe.

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

BSB jest świetny u mnie też przejechał 10 demonicznych psów i zdjął 6 BK ( zdałem warda na KB z s4 :D ) Z drugim paladynem z vir. of duty, e.shieldem i biting bladem robią za dodatkową lance w sumie. Przetrzymują dużo rzeczy i niszczą większość wrogów bez dużego CR tak do 2-3. Trzeba tylko dobrze nimi grać i są gites.
W rozpie z drwalem niestety nie ma dla nich miejsca.
A sama rozpiska spisuje się świetnie na 6 bitew 5 wygranych 1 remis(Spokojnie nie grałem z samymi plewami :D )

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

ten Bsb tzw. 'Dębkowy' to jeden z najlepszych patentów Bretonni - osłania flanki, łapie i trzyma wszystko bez statica, mój ma już na koncie 2 hydry między innymi... i treemana, ale to uczciwie trzeba przyznać że fartem. Natomiast oddział który kompletnie nie boi się łuczników, thundów, przebija się bez żadnego oporu przez driady, sporo rzeczy jest w stanie utrzymać sam (wyobraź sobie jak boją się go wraciaki), po czym wchodzi jakieś wsparcie, w ostateczności można go też dołączyć do dużego combatu, szczególnie jeśli przeciwnik ma przewagę liczebną, a zajmuje w wystawianiu mało miejsca - i zawsze jest jednak dodatkową jednostką na polu walki jest po prostu baaaardzo cenny. Zresztą:
-zjadł mi nie wiem ile maszyn
-2 hydry
-jakieś psiaki khorna
-przytrzymał chaos knightów - potem bok i kanapka
a w rozpisce z drwalem można na niego znaleźć miejsce - tyle że kosztem grali, których osobiście nie lubię, bo za często mi giną

ODPOWIEDZ