Trójkat

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stach697
"Nie jestem powergamerem"

Trójkat

Post autor: Stach697 »

Witam po raz kolejny na moim bardzo ważnym temacie. Tym razem mam do was jakze niesamowite pytanie, nei jakies ile kosztuje komandos [-X , lecz gdzie moge kupić, i jak nazywa sie TO (lepszego obrazka nie mam :P) http://www.canvasandpen.com/image-files ... ao0052.jpg a mianowicie jak jest pasek, to chodzi mi o ten trójkąt za pomoca którego blaszka od paska jest przymocowana do pasków z gwiazdkami... troche zagmatwalem ale chyba sie domyslacie o co kaman nie ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Pistolet

Post autor: Pistolet »

radzę przejrzeć asortyment sklepów żeglarskich, często widywałem takie coś na jachtach, tego czasem się używa do przypinania pasów relingowych

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

poszukaj pod hasłem hak do trapezu.

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

A po tytule postu myślałem, że temat będzie ciekawszy :mrgreen:
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Stach697

chcesz czegos ciekawszego to rozkmin to [url]http://www.k_sidorczuk.republika.pl/grafika/trojkat.jpg[/url]

a btw dzieki chlopaki zaraz sobie zobacze czy bedzie paslowalo alezastanawia mnie tylko moyw z żeglarstewm, bo ja nei chce takich "trójkatów" 3m x 3m tylko mniej wiecej takiej wielkosci jak na obrazku
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Myślę, że Sa!nt miał na myśli coś innego :wink:

Awatar użytkownika
Stach697

hhahhahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahha :lol2:
Obrazek

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

chcesz czegos ciekawszego to rozkmin to http://www.k_sidorczuk.republika.pl/grafika/trojkat.jpg

a btw dzieki chlopaki zaraz sobie zobacze czy bedzie paslowalo alezastanawia mnie tylko moyw z żeglarstewm, bo ja nei chce takich "trójkatów" 3m x 3m tylko mniej wiecej takiej wielkosci jak na obrazku

Znam. :wink:

Awatar użytkownika
Stach697

dobra ale powracajac do tematu to chodzi mi dokladni o takie cos http://apollosails.com/fotki/takielarskie/uslugi.jpg prawy dolny róg. To niestety nie nazywa sie hak do trapezu ;/
Obrazek

Awatar użytkownika
Pistolet

Post autor: Pistolet »

Stach697 pisze: a btw dzieki chlopaki zaraz sobie zobacze czy bedzie paslowalo alezastanawia mnie tylko moyw z żeglarstewm, bo ja nei chce takich "trójkatów" 3m x 3m tylko mniej wiecej takiej wielkosci jak na obrazku
jesli masz obawy (nie zrozumialem posta), że ten żeglarski sprzęt bęzie za duży to bez obaw bo to co widziałem miało kilka centymetrów

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

A tutaj masz inny trójkąt:
Obrazek
Zagadka jest łatwiejsza.
Wstaw do trójkąta liczby 1,2,3,4,5,6,7 aby nie stykały się kolejno po sobie następujące liczby (np. 1 i 2, 5 i 4) w żaden sposób (bokami, rogami).

Awatar użytkownika
Stach697

Pistolet pisze:
Stach697 pisze: a btw dzieki chlopaki zaraz sobie zobacze czy bedzie paslowalo alezastanawia mnie tylko moyw z żeglarstewm, bo ja nei chce takich "trójkatów" 3m x 3m tylko mniej wiecej takiej wielkosci jak na obrazku
jesli masz obawy (nie zrozumialem posta), że ten żeglarski sprzęt bęzie za duży to bez obaw bo to co widziałem miało kilka centymetrów
to chyba wlanie o to samo nam chodzi, zobaczylem ten pas relingowy i własnei mysle ze ten trójkat do tego bedzie idealny dlamnie, tylko jak to zie nazywa >.<
Sa!nt pisze:A tutaj masz inny trójkąt:
Obrazek
Zagadka jest łatwiejsza.
Wstaw do trójkąta liczby 1,2,3,4,5,6,7 aby nie stykały się kolejno po sobie następujące liczby (np. 1 i 2, 5 i 4) w żaden sposób (bokami, rogami).
ja ci daje paradoks a ty mi zagadkę :> ale i tak fajne zaraz rozkminie
Obrazek

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

http://www.osprzetzeglarski.eu/index.php?a=b&c=311

proszę, 3 różne, trójkąt żeglarski, jeśli uważasz że jest za duży, napisz maila do sklepu z prośbą o wymiary

Awatar użytkownika
Stach697

Dziekuje :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Stach697 pisze: ja ci daje paradoks a ty mi zagadkę
To nie jest paradoks tylko niedokładność.
Trójkąt cały ma pole 32,5 kratki
W pierwszym przypadku jest po zliczeniu wszystkich kratek 32, a w drugim 33.
I druga sprawa trójkąty na rysunku wydają się podobne a w rzeczywistości nie są więc jest to problem niedokładności kratek.

Awatar użytkownika
Stach697

a tu cie mam, ja wydrukowalem ten obrazek, i wyciolem te elmenty z ppierwszego i uzloylem w drugi, i wyszlo mi to samo, to nie jest niedokłądnosc :>
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Stach697 pisze:sposób (bokami, rogami).
ja ci daje paradoks a ty mi zagadkę :> ale i tak fajne zaraz rozkminie[/quote]
w zasadzie to nie dales mu trojkata bo sinusy katow czerwonego i zielonego sa rozne wiec ciezko to nazwac paradoksem...

Awatar użytkownika
Chmura

Post autor: Chmura »

Otóż to, czerwony i zielony nie są trójkątami podobnymi. W związku z tym cała powstała z tych części figura nie jest trójkątem.
Gadanie o wycinaniu i przykładaniu jednego do drugiego aby porównać jest dla mnie co najmniej śmieszne.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Obrazek

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

sry za double post.
Stach697 pisze:chcesz czegos ciekawszego to rozkmin to [url]http://www.k_sidorczuk.republika.pl/grafika/trojkat.jpg[/url]
Te dwa trójkąty (czerwony i turkusowy) nie są takie same i dlatego robi się dziura. Wystarczy przedłużyć sobie ich przeciwprostokątną i dłuższą przyprostokątną. No i da się to też policzyć z jakiegoś twierdzenia ale tego już nie pamiętam.
@edit: Kąt pomiędzy przeciwprostokątną i dłuższą przyprostokątną jest większy w małym trójkącie.

ODPOWIEDZ