Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
nie lekceważ bulli bo to naprawde świetna jednostka
za 127 punktów(ahw +muzyk)(moja ulubiona opcja wystawiania ich - i jednocześnie najbardziej optymalna-nie warto dawac im niczego więcej) mamy 3 impacty z siłą 4 do tego 12 ataków z siłą 4 (i AP z BP) łazi to na 12 cali i ze spokojem może dać flee (bo zbiera się na LD8 a od bruisera na LD9)
ostatnio na turnieju wystawiłem 4 takie oddziały i przeciwnikom nie było do śmiechu (a strata jednego takiego oddziału nie boli za bardzo a potrafią swoje zrobic z ta ich masą ataków)
za 127 punktów(ahw +muzyk)(moja ulubiona opcja wystawiania ich - i jednocześnie najbardziej optymalna-nie warto dawac im niczego więcej) mamy 3 impacty z siłą 4 do tego 12 ataków z siłą 4 (i AP z BP) łazi to na 12 cali i ze spokojem może dać flee (bo zbiera się na LD8 a od bruisera na LD9)
ostatnio na turnieju wystawiłem 4 takie oddziały i przeciwnikom nie było do śmiechu (a strata jednego takiego oddziału nie boli za bardzo a potrafią swoje zrobic z ta ich masą ataków)
Ja mam pytanko do graczy, czemu nikt nie wystaiwa byków w 4 czy 5 i do tego sztandar? Mocniej wali, trudniej panikuję, większa siła jednostki, więc czemu nie? I tak są tańsi od ironów. Większośc graczy wystawia byki bo musi i to w wersji tesco(3+muzyk) to nie mia się co dziwić, że z niczym to nie może sobię poradzić, poza fastem i jako podstawę trzeba brać ironów.
największą ich bolączką jest LD 7 a ironi mają LD 8 co bardzo pomaga przy panikach i terrorystach
nie wiem jak inni ale ja traktuje bulle jako wsparcie lub przeszkadzajki(i jako tani punkt rozstawienia który może całkiem dużo zrobić) i lubie mieć 2-3 oddziały takie jak opisałem wyżej
(sytuacja z ostatniego turnieju -poszedłem 3 oddziałami od flanki DE w tym czasie od frontu reszta armi i przeciwnik miał problem w co strzelać i gdzie hydre posłać. z tych 3 oddziałów doszedł jeden który przejechał się po szejdach z assasinem i kuszach z czarodziejką-więc pomimo straty dwóch oddziałów akcja się opłaciła)
ogry to jest armia w której trzeba oś poświecić aby zabic coś i właśnie do tego ja osobiście używam bulli bo jak mówiłem strata takiego oddziału mnie nie boli a przeciwnik zawsze ma większy problem na głowie nić bulle (ironi leadzi maneaterzy itp)
nie wiem jak inni ale ja traktuje bulle jako wsparcie lub przeszkadzajki(i jako tani punkt rozstawienia który może całkiem dużo zrobić) i lubie mieć 2-3 oddziały takie jak opisałem wyżej
(sytuacja z ostatniego turnieju -poszedłem 3 oddziałami od flanki DE w tym czasie od frontu reszta armi i przeciwnik miał problem w co strzelać i gdzie hydre posłać. z tych 3 oddziałów doszedł jeden który przejechał się po szejdach z assasinem i kuszach z czarodziejką-więc pomimo straty dwóch oddziałów akcja się opłaciła)
ogry to jest armia w której trzeba oś poświecić aby zabic coś i właśnie do tego ja osobiście używam bulli bo jak mówiłem strata takiego oddziału mnie nie boli a przeciwnik zawsze ma większy problem na głowie nić bulle (ironi leadzi maneaterzy itp)
Hmm... a co wy na takie coś, 3x 30 gnoblarów jako żywa zasłona, co prawda znacznie spowolni ogry, ale mało co to wszystko wystrzela, a kosztują jak średni oddział. No i jeszcze fasty i inne gówna mogą pokonać staticem, oraz uszczerbić siły wroga strzelaniem.
opcja wiele razy testowana ale to wyjście sytuacyjne bo czasem pomoże a czasem przeszkodzi więc trzeba wiedzieć kiedy tego urzyć
największym minustem tego ruchu jest "anmozja" gnoblarska która moze nam nieźne popsuć plany apozatym są za wolne a ogry największe szanse maja jak dojdą do kombatu (a tu w pierwszej idziesz 8 cali, w drugiej rzucasz 1 na gnobach i jesteś udupiony bo zamiast byc na 24 calu stoisz kilka cali od swojej krawędzi rozstawienia) osobiście ich nie stosuje za bardzo (czasem wystawiam 1-2 oddziały)
największym minustem tego ruchu jest "anmozja" gnoblarska która moze nam nieźne popsuć plany apozatym są za wolne a ogry największe szanse maja jak dojdą do kombatu (a tu w pierwszej idziesz 8 cali, w drugiej rzucasz 1 na gnobach i jesteś udupiony bo zamiast byc na 24 calu stoisz kilka cali od swojej krawędzi rozstawienia) osobiście ich nie stosuje za bardzo (czasem wystawiam 1-2 oddziały)
- Drakkainen
- "Nie jestem powergamerem"
jak dostane moje figurki to spróbuje taką rozpiskę:
Brusier
Butcher
3xbulls
3xbulls
4xIronguts
4xironguts
4xironguts
2xleadbelchers
2xleadbelchers
24Gnoblars
Mniej więcej coś takiego a nad itemami pomyślę
Brusier
Butcher
3xbulls
3xbulls
4xIronguts
4xironguts
4xironguts
2xleadbelchers
2xleadbelchers
24Gnoblars
Mniej więcej coś takiego a nad itemami pomyślę
- Drakkainen
tak myślę sobie ,że na 1500 da radę a co do boh to luzem czy do jakichś oddziałów ironów dać ?
mozesz zrobić też gościa na samotne akcje a GW i mastodont armorem (minusem jest brak magicznych ataków na takie wraity)
a ja tam na 1500 wystawiam zawsze brusiera i 2 butcherów (jednego nawet gołego bo koszt podobny do odziału bulli a potrafi zrobić o wiele więcej)
a ja tam na 1500 wystawiam zawsze brusiera i 2 butcherów (jednego nawet gołego bo koszt podobny do odziału bulli a potrafi zrobić o wiele więcej)
- Drakkainen
kurde to mi się podoba nie ma jakiegoś sztywnego standardu mogę sobie popróbować i zobaczyć co jak wychodzi a nikt mi nie powie, że to jest bez sensu bo w tej armii chyba wszystko ma swoje zastosowanie i potencjalną siłę.
co do rozpy to myślałem nad wystawianiem po prostu wszystkiego co będę miał ale w różnych kombinacjach i zobaczymy co z tego zacznie wychodzić
co do rozpy to myślałem nad wystawianiem po prostu wszystkiego co będę miał ale w różnych kombinacjach i zobaczymy co z tego zacznie wychodzić
- Drakkainen
Mam pytanie ile głów jest w pudełku z Irongutsami tylko te 4?
- Drakkainen
łoo to uda się fajny brusier z tego co mi pozostanie po sklejaniu ;d
jeśli jesteś w challengu to mozesz zamieć ataki na 1 specjalny
jeżeli trafisz to jest to tak jakby temu kolesiowi spadł na głowe strzał z klopy (centralnie oczko na niego bez możliwośc lok aut sira) jak zranisz (bez armour save) to zamieniasz na D6 ran (pisze z pamięci więc jeśli coś pokręcłem to mnie poprawcie)
jeżeli trafisz to jest to tak jakby temu kolesiowi spadł na głowe strzał z klopy (centralnie oczko na niego bez możliwośc lok aut sira) jak zranisz (bez armour save) to zamieniasz na D6 ran (pisze z pamięci więc jeśli coś pokręcłem to mnie poprawcie)
widziałem już kilka razy Ogra (prawdopodobnie Maneatera) wyglądającego jak ninja, tzn. husta na głowie, i dwie katany w łapskach. Skąd jest ten model? Na stronie GW go nie ma, to jakaś limitowana edycja czy cuś?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"