Gonienie uciekajacych oddzialow
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Gonienie uciekajacych oddzialow
Wedlug rulebooka gdy oddzial goni uciekajacego od walki wrecz wroga i wyrzuci wiecej na kostkach to jednostka wroga jest "na miejscu niszczona". Zawsze mi sie wydawalo, ze nie trzeba wtedy wykonywac ruchu poscigu, jednak ostatnio moj przeciwnik stwierdzil, ze jednak trzeba. To jak to w koncu jest?
ruszasz się o tyle o ile rzuciłem - zagoniłeś
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Jeżeli odpowiadasz ucieczką na szarżę, to wtedy najpierw przesuwa się uciekający a potem sprawdza czy szarżujący Cię dogonił. Jeżeli uciekasz od walki to najpierw rzucacie i sprawdzacie czy udało Ci się uciec. Jeśli Ci się nie udało to jestes niszczony od razu bez żadnego przesuwania.
Wlasnie o taka sytuacje mi chodzilo - czyli jednak dobrze interpretowalem rulebooka.Jeżeli uciekasz od walki to najpierw rzucacie i sprawdzacie czy udało Ci się uciec. Jeśli Ci się nie udało to jestes niszczony od razu bez żadnego przesuwania.
EDIT:
No tak o to chodzilo. Moze maly przyklad: przegrana jednostka rzuca na ucieczke 3 cale, wygrana rzuca na poscig 6 cali. I teraz pytanie - czy wygrana jednostka od razu zjada przegrana nie ruszajac sie z miejsca, czy musi jednak pojsc te 6 cali do przodu.ale jednostka goniąca musi wykonać ruch pościgowy, o to chyba chodziło...
Tak.czy wygrana jednostka od razu zjada przegrana nie ruszajac sie z miejsca
Też tak . Tyle tylko, że jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz się ruszyć pełnych 6" to nic Cię to nie boli, ruszasz się tyle, ile możesz.czy musi jednak pojsc te 6 cali do przodu
Maciek