Gonienie uciekajacych oddzialow

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

Gonienie uciekajacych oddzialow

Post autor: Murass »

Wedlug rulebooka gdy oddzial goni uciekajacego od walki wrecz wroga i wyrzuci wiecej na kostkach to jednostka wroga jest "na miejscu niszczona". Zawsze mi sie wydawalo, ze nie trzeba wtedy wykonywac ruchu poscigu, jednak ostatnio moj przeciwnik stwierdzil, ze jednak trzeba. To jak to w koncu jest?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Nie trzeba ... czasem po prostu sie nie da.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

ruszasz się o tyle o ile rzuciłem - zagoniłeś
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Jeżeli odpowiadasz ucieczką na szarżę, to wtedy najpierw przesuwa się uciekający a potem sprawdza czy szarżujący Cię dogonił. Jeżeli uciekasz od walki to najpierw rzucacie i sprawdzacie czy udało Ci się uciec. Jeśli Ci się nie udało to jestes niszczony od razu bez żadnego przesuwania.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

ale jednostka goniąca musi wykonać ruch pościgowy, o to chyba chodziło...

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

Post autor: Murass »

Jeżeli uciekasz od walki to najpierw rzucacie i sprawdzacie czy udało Ci się uciec. Jeśli Ci się nie udało to jestes niszczony od razu bez żadnego przesuwania.
Wlasnie o taka sytuacje mi chodzilo - czyli jednak dobrze interpretowalem rulebooka.

EDIT:
ale jednostka goniąca musi wykonać ruch pościgowy, o to chyba chodziło...
No tak o to chodzilo. Moze maly przyklad: przegrana jednostka rzuca na ucieczke 3 cale, wygrana rzuca na poscig 6 cali. I teraz pytanie - czy wygrana jednostka od razu zjada przegrana nie ruszajac sie z miejsca, czy musi jednak pojsc te 6 cali do przodu.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

czy wygrana jednostka od razu zjada przegrana nie ruszajac sie z miejsca
Tak.
czy musi jednak pojsc te 6 cali do przodu
Też tak :wink: . Tyle tylko, że jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz się ruszyć pełnych 6" to nic Cię to nie boli, ruszasz się tyle, ile możesz.

Maciek

ODPOWIEDZ