kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- gerald_tarrant
- Masakrator
Re: kilka pytań początkującego 2
nie zawsze nie ma zasięgu: np scouci wystawieni w bliskiej odległości od przeciwnika mogliby spokojnie przyszarżować...
ale czy mogą ?
ale czy mogą ?
Uściślenie sędziowskie. Myślę, że wyjaśnia to dosyć jasno. Chciałbym również zauważyć, że ten warunek obowiązuje tylko w pierwszej turze (przynajmniej z tego uściślenia tak wynika).Przyjmuje się za dane, że jeśli scenariusz (np. pitched battle) wymaga rozstawienia się
jednostek tak, by pomiędzy nimi było 24", to warunek ten jest w pierwszej turze
automatycznie spełniony. Innymi słowy, w pierwszej turze odległość od oddziału
wroga to minimalnie powyżej 24". Jeśli gracze popełnią jakieś błędy w rozstawieniu
(z różnych względów; np. jeśli stoły są mniejsze o pół cala) to i tak przyjmuje się, że
ten podstawowy warunek jest zachowany.
Wynika z tego to, że nic, co ma dokładnie 24" zasięgu strzelania, nie może strzelać do
wroga w pierwszej turze o ile się nie ruszyło lub wróg nie podszedł bliżej. To samo
dotyczy czarów o zasięgu 24" oraz szarż (wykonanych np. po animozji, dzięki
magicznym popychaczkom itd.) których łączny zasięg to równo 24 (albo mniej) cali
Mogą, jeśli widzą i są w zasięgu szarży.nie zawsze nie ma zasięgu: np scouci wystawieni w bliskiej odległości od przeciwnika mogliby spokojnie przyszarżować...
ale czy mogą ?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
To w jaki sposób nagle w turze 2+ ten warunek przestaje obowiązywać? Jeśli agresor i cel nie ruszyły się to na jakiej podstawie chcesz zniwelować to ciut-ciut powyżej 24 cala?
A to już nie do mnie to pytanie... Ja tylko wyciągam wnioski z zapisu. "Ciut, Ciut" znika i handguny, łuki, czary itd. prują do przodu.Lord_Vampyre pisze:To w jaki sposób nagle w turze 2+ ten warunek przestaje obowiązywać? Jeśli agresor i cel nie ruszyły się to na jakiej podstawie chcesz zniwelować to ciut-ciut powyżej 24 cala?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Wydaj mi się, że wniosek ten jest błędny, ale faktycznie należałoby się zapytać autorów.
podłączę się pod pytanie. Żeby było jasne - czy istnieje zasada zabraniająca szarży w pierwszej turze? Chodzi tu o sytuację, gdy drugi gracz ma turę i może już na normalnych zasadach szarżować.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
A właśnie jak to jest z tą nową szmatą orków co wszystkie modele w jednostce atakują. Powiedzmy mam klocek hamków z królem i tanem wpada w niego 15 dzikich orków na dzikach z lordem po 1 turze walki hamki znikły i został król w pojedynku z lordem orków i tan czy w kolejnej rundzie walki cały oddział mógł walić w tana?? bo rozumie że oni maja tyle tych ataków co rundę a nie tylko w pierwszej rundzie walki. A jak by wyglądała walka gdyby tan zabił 2 modele bo tyle się z nim maksymalnie stykało czy reszta oddziału dalej może w niego walić??
- gerald_tarrant
- Masakrator
takie pytanie:
bretońska lanca. rycerze na bokach: z kim traktuje się, że sąsiadują?
Czy do oddziału DoW lub RoR może wejść bohater?
np. Magiczka DE do mengili?
np. Magiczka DE do mengili?
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
z innym rycerzem, oraz z wrogiem o ile ten zaszarzowal ich od boku.gerald_tarrant pisze:takie pytanie:
nie sa BtB z wrogiem nawet w szarzy (tylko z zasad specjalnych moga uderzyc do przodu)
- Infernal Puppet
- Masakrator
Czy mając w jednym odziale MR z dwuch różnych zródeł ( bohatera A i bohatera B ) mogę użyć obu na raz, czy muszę użyć większego ?
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
W księdze zasad widnieje taki zapis.
Drugi znak Amula
"Czar pozwala przerzucać kostki w czasie trwania rozgrywanej tury.Przerzut MOŻE dotyczyć rzutów na trafienie,zranienie,na ochrone Pancerza i Ochrone Magiczną."
Pytania brzmią:
-Czy moge kazać przerzucić np:UDANE trafienia przeciwnika w moją jednostke/postać?
-przerzuty MUSZĄ dotyczyć powyższych ochron/trafień/zranien czy można przerzucać także inne kości? (słówko w opisie czaru "może"-ale nie musi....?)
Mam nadzieje że jakoś jasno to napisałem...
Drugi znak Amula
"Czar pozwala przerzucać kostki w czasie trwania rozgrywanej tury.Przerzut MOŻE dotyczyć rzutów na trafienie,zranienie,na ochrone Pancerza i Ochrone Magiczną."
Pytania brzmią:
-Czy moge kazać przerzucić np:UDANE trafienia przeciwnika w moją jednostke/postać?
-przerzuty MUSZĄ dotyczyć powyższych ochron/trafień/zranien czy można przerzucać także inne kości? (słówko w opisie czaru "może"-ale nie musi....?)
Mam nadzieje że jakoś jasno to napisałem...
Pytanie: Czy jezeli bohater wychodzi sobie z oddzialu, to oddzial nie moze sie juz poruszyc? Rzeczony oddzial sie jeszcze nie ruszyl w tej turze, ot tylko mag chcial z niego wyskoczyc do lasu zanim sie oddzial na szarze wystawi..
Wczoraj wyszla mi taka sytuacja i wszyscy sie upierali, ze oddzial stoi i sie przyglada jak bohater idzie zbierac grzyby. Przewertowalem podrecznik ze 3 razy i nigdzie takiej zasady nie znalazlem.Mogly ktos pomoc i rozwiac moje wtpliwosci? Moze z nr strony od razu? thx
Wczoraj wyszla mi taka sytuacja i wszyscy sie upierali, ze oddzial stoi i sie przyglada jak bohater idzie zbierac grzyby. Przewertowalem podrecznik ze 3 razy i nigdzie takiej zasady nie znalazlem.Mogly ktos pomoc i rozwiac moje wtpliwosci? Moze z nr strony od razu? thx
Oddział może się ruszyć.
W sytuacji odwrotnej, bohater dołącza do oddziału, oddział ma pomniejszony ruch do tego co pozostało bohaterowi, ale odwrotnie nie ma o tym mowy.
W sytuacji odwrotnej, bohater dołącza do oddziału, oddział ma pomniejszony ruch do tego co pozostało bohaterowi, ale odwrotnie nie ma o tym mowy.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.