Szarza chariotu w lance grali
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Szarza chariotu w lance grali
Niby chariot jest wiekszoscia na froncie kawalerii, ale czy napewno wchodzi od przodu?
I drugie pytanie. Gdyby chariot byl przesuniety nieco wyzej, ale nadal bylby wiekszoscia modelu na froncie kawalerii, to nadal szarza od przodu? Ew. gdyby zamiast chariotu szarzowala inna lanca, bedaca w identycznej sytuacji? Bez mozliwosci wheela, aby dostawic sie do przodu wroga, ale gdy tyl lancy (wiekszosc oddzialu) jest we frontalnej strefie wrogiego oddzialu.
Poprawilem kat widzenia.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2010, o 14:04 przez Paulus, łącznie zmieniany 2 razy.
Chariot na przykladzie z rysunku zrobi pivota i zaszarżuje. Jeśli to będzie dłuuga lanca (i np będzie jeszcze trochę bardziej do przodu wysunięta tak że nijak nie wywheeluje) to nie zaszarżuje i szarża jest niemożliwa.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
No ale to już będzie powalone. Armia stoi cal od wroga i nie może zaszarżować bo musi się wycofać a potem zaatakować z innego kierunku... Jakaś paranojaKarli pisze:Chariot na przykladzie z rysunku zrobi pivota i zaszarżuje. Jeśli to będzie dłuuga lanca (i np będzie jeszcze trochę bardziej do przodu wysunięta tak że nijak nie wywheeluje) to nie zaszarżuje i szarża jest niemożliwa.
Mam pytanie czy ie istniał gdzieś zapisek o tm że w skrajnych wypadkach (możliwe że w takich jak ten) dostawia się odpowiednio figurki przeciwnika tak żeby ułatwić szarżę.
Choć szczerze jako PG uznałbym że jest to szarża niemożliwa. Jesteś w przedniej strefie na którą nie jesteś w stanie zaszarżować nie łamiąc zasad szarży
Choć szczerze jako PG uznałbym że jest to szarża niemożliwa. Jesteś w przedniej strefie na którą nie jesteś w stanie zaszarżować nie łamiąc zasad szarży
miałem podobne sytuacje, to grałem jak dastor mówi, ale nie wiem z kolei co sie dzieje, jeśli niebiescy biliby się od przodu z jakimś szerszym (od niebieskich) oddziałem, wtedy szarża jest wogóle możliwa? (nawet jeśli załozyć, że czerwoni są w mniej wątpliwej pozycji)
No właśnie chodzi o to, że się nie zetknieDastor pisze:Nie rozumiem za bardzo. Lanca zrobi wheela doszarzuje do kantu tej jednostki i zalignuje do przedniej strefy.
Żeby być PG, trzeba jeszcze znać zasadyIce-T pisze:Choć szczerze jako PG uznałbym
Jak będzie na środku takiej lancy to będzie znajdować się w strefie bocznej.Janiszek pisze:A jak będzie tak na środku takiej lancy? to jak zrobi pivota ?
Nie da się ustawić rydwanu (o wymiarach 50x100), aby front rydwanu znajdował się głębiej niż front lancy przy zachowaniu strefy przedniej.