VC 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Borysss
Chuck Norris

VC 2250

Post autor: Borysss »

Serwus.

Necrarch Vampire Count
Forbidden Lore, Dark Acolyte, Nehekara's Noble Blood, Black Periapt

Necromancer
Magic Level 2, Book of Arkhan, Dispel Scroll

Necromancer
Magic Level 2, Power Familiar

Necromancer
Magic Level 2, Dispel Scroll, Power Stone

5 Dire Wolves
5 Dire Wolves
5 Dire Wolves
5 Dire Wolves

10 Skeleton Warriors
Light Armour, Shield, FCG
11 Skeleton Warriors
10 Skeleton Warriors
10 Skeleton Warriors

7 Black Knights
Barding, FCG, War Banner

5 Fell Bats

Giant
Giant

Założenie to dobudować odziały szkieletów.
Giganty są po to, żeby przeciwnik nie czuł się zbyt swobodnie ;)
A na ALERTA są BK. Przydadzą się oni również jak coś twardszego wiedzie i szkielety nie będą dawać rady.

Myślałem na początku wystawić sobie dużego nekro, ale stwierdziłem że zbyt miętki on jest. A wampira byle fast etc nie pokroi zbyt łatwo, a raczej sam dostanie w zęby jeszcze ;)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

serwus biore wóz

1)fajny pomysł z tymi kolorkami :)
2) 7BK jest do łapania smoków ? czy poprostu jadą w 1 szeregu i cośtam starają się zrobić ?
3) 10tki szkieli z fcg imo mozesz wywalic spokojnei jeden/dwa z tych klocy i wziasc cos pozyteczniejszego np ghule dodatkowe baty jakis champion do wilków i moze chociaz tych BK do 10tki ... bo 7 to bida straszna

Borysss
Chuck Norris

Ale BK to nie jest odział który jeździ z przodu i robi *Glory laSzarże* :)
To taki smaczek skitrany do momentu, aż będą potrzebni.
Ostatecznie (po testach) możliwe że wywalę BK z tej armii i dołożę zombie i kolejne nietopery.

Ghule rzadko coś robią po za zajmowaniem ćwiartek czasem.

Szkielety są złożone właśnie w ten sposób, (trzeba zakładać jakiś plan bitwy prawda?) żeby (raczej na początku) nie tworzyć nowych oddziałów tylko dobudować dobrze wyposażone już istniejące.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

musisz mieć coś mocniejszego co może przyjąć szarrzę. Np. GG. W sumie pomysł dobry

Borysss
Chuck Norris

Do szachowania się aż szkielety nie będą w odpowiedniej liczebności mam Giganty, wilki i ostatecznie BK.

Wilki zasłaniane przez wilki bardzo spowalniają :)

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Ja rozumiem założenie tej armii, ale weź mnie wytłumacz jaki masz plan na defensy?
serwus biore wóz
Niezła bryka... ameryka.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Tak patrzę na tą rozpę i się zastanawiam czy ty czasem nie powinieneś zmienić armi na TK ;) Tomb Prience, Licz, Licz, Licz, 4xszkielety, 2 razy bone giganty, cariony ;)

Borysss
Chuck Norris

Izo pisze:Ja rozumiem założenie tej armii, ale weź mnie wytłumacz jaki masz plan na defensy?
No to jest problem ogromny. Dzisiaj postaram się przetestować z jakimś defensem (HE raczej) i się okaże jak to wygląda.

Co do TK to mam taki niecny plan posiadania dwóch martwych armii :twisted: .. kiedyś w przyszłości ;)

Serwus.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Gratuluje ! To jedna ze slabszych armii VC, jakie zdarzylo mi sie widziec. :)

Jak zamierzasz grac ta armia? Jakas szczegolna strategia?
Giganty przydaja sie tylko na inne VC, bretke i chaos. Przeciwko reszcie armii padaja jak muchy. A poza nimi nie masz w armii nic do walki. Nekromacja jest fajna, ale samym wskrzeszaniem nie wygrasz.

Wiekszosc armii turniejowych rozkreca takie VC przed 5 tura.
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Wyparują w 4ej tylko dlatego, że mam piechotę głównie w moich WE :) W wersji ofensywnej to tak w 3ciej by się dało.

Rozpiska ultra-nekromancka słabowita jest. Już lepsze od tych gigusiów by były karoce.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

mówie wywalić 1 szkiele i podbić tych BK do 10 i punkty na jakieś ghule znaleźć.

Akurat na defensy to jest dobra rozpa, bo ma 4x wilki i baty, no i dużo necromancji to zawsze mozesz przed maszyną wskrzesić te szkielety.

Główną wadą tej rozpy jest to że nie ma tu nic co się może przebić oprócz tych gigantów. Masz 1 BK. Ja bym może znalazł punkty na 2x6 BK to by może lepiej to wyglądało takie flankujące

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Drwal pisze:Akurat na defensy to jest dobra rozpa, bo ma 4x wilki i baty, no i dużo necromancji to zawsze mozesz przed maszyną wskrzesić te szkielety.
Zauwaz, ze defens to w zasadzie zawsze kombo magia + shooting. Jezeli po drugiej stronie takze stoi 3-4 magow ze scrollami, to duzo sobie nie wskrzesisz. A te male regimenciki zostana wystrzelane raz, dwa...
Obrazek

Borysss
Chuck Norris

Hm. Ostatnio jakoś moje morale jako generała VC spadają ;)
Bardzo poważnie zastanawiałem się nad walczącym generałem w VC i stwierdziłem, że to raczej bez sensu. Albo go *przeżyją* albo go rozkręci inny *Murher*Fucker* :/ Więc zacząłem iść w inna stronę.
Ale okazuje się że max magia też średnio się sprawuje.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Magia VC jest dobra jeśli masz jakiś mocny oddział BK albo kolesia do walki to go możesz popchnąć. Bo tak to tylko same szkielety przyzywasz

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

bless pisze:
Drwal pisze:Akurat na defensy to jest dobra rozpa, bo ma 4x wilki i baty, no i dużo necromancji to zawsze mozesz przed maszyną wskrzesić te szkielety.
Zauwaz, ze defens to w zasadzie zawsze kombo magia + shooting. Jezeli po drugiej stronie takze stoi 3-4 magow ze scrollami, to duzo sobie nie wskrzesisz. A te male regimenciki zostana wystrzelane raz, dwa...
Tak więc ja bym tu prędzej widział startowo szkiele w liczbie 20 i 2x zombie po 20 (tak mniej więcej). W specialach można wrzucić 2gi oddział BK, np. bez bardingów (ale z też mogą być). I nie pamiętam jak tam jest z limitami, ale chyba Fell baty są 0-2, więc można jakieś dorzucić.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze:Gratuluje ! To jedna ze slabszych armii VC, jakie zdarzylo mi sie widziec. :)

Jak zamierzasz grac ta armia? Jakas szczegolna strategia?
Giganty przydaja sie tylko na inne VC, bretke i chaos. Przeciwko reszcie armii padaja jak muchy. A poza nimi nie masz w armii nic do walki. Nekromacja jest fajna, ale samym wskrzeszaniem nie wygrasz.

Wiekszosc armii turniejowych rozkreca takie VC przed 5 tura.
Ta akurat wersja jest dość bezmyślnie złożona, ale zagram czymś podobnym na Twoje Leśniaki, jak wreszcie dojadę do Warszawy.
Denerwuje mnie arogancja Leśniaków wobec VC.
Match-up kiepski, ale zagram tak.
Za ciasteczka! :P
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Jedy Knight pisze:
Denerwuje mnie arogancja Leśniaków wobec VC.
Match-up kiepski, ale zagram tak.
Za ciasteczka! :P
My leśne elfy nie boimy się truposzy :lol:

W sumie na ostatnim challangerze w Gdańsku miałem szansę grać VC przeciw swojej armii i zrobiłem remis ;) W drugą stronę już nie było historii. VC da się powalczyć, ale muszą być inaczej składane.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Necrarchem da się zagrać na WE, tylko nie wolno bezmyślnie wskrzeszać, a trzeba jakoś leśniaka oszukać.
Aż mnie korci, żeby Bloodzia wykreślić z rozpy na GW i coś wam udowodnić... :P
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Jakbym miał złożyć VC pod WE to na pewno znalazły by się tam biegacze i BK i na nich bym sie opierał. Dlatego WE jako tako uważam za wyważona armie z którą VC nie ma problemów do wygrania. Problem nadchodzi na turniejach kiedy nie zawsze mam złożone VC pod WE, a uniwersalnych VC jest jakoś cieżko złożyć, Np wezme 2/3 biegaczy na WE to bedzie spoko, ale jak trafie na jakieś HE to z antymagią leże.

Borysss
Chuck Norris

Ale tutaj nie chodzi o armie na VC :P
Staram się wykminić armię na max wskrzeszaniu, bo takie VC mi się podobają, Blood Dragoni są fajni, ale oni są mistrzami zabijania czempionów :/

ODPOWIEDZ