VC 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jedy Knight pisze: Denerwuje mnie arogancja Leśniaków wobec VC.
Match-up kiepski, ale zagram tak.
Za ciasteczka! :P

Iii, ja nie pisalem z perspektywy WE. Gdybym pisal z perspektywy lesniakow, to bym nie napisal do 5 tury, tylko do 4. ;)
Wiadomo, ze VC maja przechlapane z WE, i remis to juz jest dla trupkow super wynik, ale te konkretne VC juz na starcie sa praktycznie bez szans.
Mowilem ogolnie. Rozwazylem kilka armii... pozostale armie elfie, O&G, krasnoludy, imperium.
A z tymi ciasteczkami to sie nie odgrazaj, bo jeszcze uwierze, ze kiedys mnie faktycznie znowu odwiedzisz. 8)

Jedy Knight pisze:Necrarchem da się zagrać na WE, tylko nie wolno bezmyślnie wskrzeszać, a trzeba jakoś leśniaka oszukać.
Jasne, zaskoczyc go Hand of Dust. :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze: [A z tymi ciasteczkami to sie nie odgrazaj, bo jeszcze uwierze, ze kiedys mnie faktycznie znowu odwiedzisz. 8)
Odwidzę, tylko wózek na książki załatwię. :P

bless pisze:
Jedy Knight pisze:Necrarchem da się zagrać na WE, tylko nie wolno bezmyślnie wskrzeszać, a trzeba jakoś leśniaka oszukać.

Jasne, zaskoczyc go Hand of Dust. :lol:

Sie zdziwisz. :P
Co prawda wątpię byś na sztuczkę Vardena sie nabrał, ale uśmieję się jak zadziała. :P

Bez szans mówisz?
Zobaczymy. Nie jestem bidną hordą Orków do mielenia. :P

P.S. Masz już armię?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Drwal pisze:Jakbym miał złożyć VC pod WE to na pewno znalazły by się tam biegacze i BK i na nich bym sie opierał. Dlatego WE jako tako uważam za wyważona armie z którą VC nie ma problemów do wygrania. Problem nadchodzi na turniejach kiedy nie zawsze mam złożone VC pod WE, a uniwersalnych VC jest jakoś cieżko złożyć, Np wezme 2/3 biegaczy na WE to bedzie spoko, ale jak trafie na jakieś HE to z antymagią leże.
To chętnie zagram z tobą Karolu - twoja rozpa anty-WE (jeśli takowa w VC istnieje) na moje WE turniejowe - np. te w temacie tu na forum. Pytanie kiedy tylko, bo na Morenę to nie mam czasu jeździć.

BTW - i na czym ma ta sztuczka polegać ?? Chyba nie liczysz Jacku, że Treeman ochoczo przyjmie wampirka czy coś podobnego do walki - no i Rączkę trzeba wylosować, a wątpię by każdy z nekrów miał.

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Ja rozumiem, że WE co bym nie wymyślił to i tak powiedzą "wciągam to nosem", ale to nie moja wina, że taką gram armią a TY WE :P

Vol 2:

Master Necromancer @ 315 Pts

General; Magic Level 4; Cloak of Mist and Shadows; Book of Arkhan; Power Stone
Necromancer @ 140 Pts

Magic Level 2; Spell Familiar; Dispel Scroll
Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2; Power Familiar
Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2; Dispel Scroll; Power Stone

5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts

6 Ghouls @ 48 Pts
6 Ghouls @ 48 Pts

20 Skeleton Warriors @ 225 Pts
Light Armour; Shield; FCG
20 Skeleton Warriors @ 225 Pts
10 Skeleton Warriors @ 125 Pts

5 Fell Bats @ 100 Pts

10 Black Knights @ 315 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG; War Banner

Giant @ 205 Pts

Casting Pool: 13
Dispel Pool: 8
Models in Army: 102
Total Army Cost: 2246

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Ta druga wersja jest niewiele lepsza w sumie od pierwszej, jeżeli w ogóle jest. Straciłeś fajnego generała (który może powalczyć i poczarować), pozbyłeś się się jednego giganta (który zbiera ostrzał) ale dodałeś ghoule i podbudowałeś klocki. Jak dla mnie wychodzi to lekko na plus.

VC mają wyjątkowo niebitne szeregowe wojsko i ich staty muszą nadrabiać bohaterowie - wampiry. Jeżeli wampirów nie wybrałeś to sądzę, że powinnieneś postawić na modele twarde i niebezpieczne dla przeciwnika gdyż nekromanci są zawodni wielce. Tutaj z modeli takowych są ghoule i 10BK.

10BK akurat jest nie lepsze niż 6 - wystarczy, że spadnie jeden i już tracisz bounus za szereg. Jeżeli chesz większy oddział to lepiej daj 12.

Wydaje mi się, że 24 Grave Guards byłyby bardzo miło widziane w takiej rozpisce. Różnica cenowa pomiędzy szkieletem z LA a GG jest nie taka duża a skuteczność jednego i drugiego kolosalnie różna. A może spróbować zagrać na dwóch klocach GG i klocuszkami szkieletów do ożywienia?

Ghouli postaralbym się dać więcej - 3x5 przynajmniej. Doskonale wspomagają klocki piechoty. W zasadzie nadają się do wszystkiego ;).

Przywróciłbym do łask nekracza counta. Najlepiej z lore of death. Przciwko WE akurat nieźle się ta magia sprawuje ;).

Na koniec nie zgodzę się, że bijący bohaterowie w VC są nieciekawi. Count, 2x thralle i nekro caddy mi się sprawdzają całkiem nieźle.

Borysss
Chuck Norris

I znowu punkt wyjścia. Pamiętajcie drogie dzieci bez 2xBK nie wychodzicie z domu ;/

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Ależ nie. Ja w ogóle nie mam BK (choć planuję niedługo kupić 6) i jakoś daję radę. Tyle, że zwyczajnie musisz mieć coś co zadaje przeciwnikowi rany. Jeżeli nie wighty to wampiry właśnie. W rozpisce nr2 są to jedynie ghoule oraz BK i moim zdaniem to za mało.

Borysss
Chuck Norris

Nie zapominaj August o Gigańcie. Ja wiem, że gigant potrafi szybko zginąć, ale potrafi też przywalić.
BK + Gigant + lekkie Ghule + Magia IMO to nie jest aż tak mało.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Jeden kloc szkielich styknie. Z dwóch pozostałych zrób zombie z FCG. Giną tak samo, a są tańsze.

Coś w specialach do wsparcia mile widziane. Może zamiast Giguły 2x Banshee ??

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Scimitar pisze:
Drwal pisze:Jakbym miał złożyć VC pod WE to na pewno znalazły by się tam biegacze i BK i na nich bym sie opierał. Dlatego WE jako tako uważam za wyważona armie z którą VC nie ma problemów do wygrania. Problem nadchodzi na turniejach kiedy nie zawsze mam złożone VC pod WE, a uniwersalnych VC jest jakoś cieżko złożyć, Np wezme 2/3 biegaczy na WE to bedzie spoko, ale jak trafie na jakieś HE to z antymagią leże.
To chętnie zagram z tobą Karolu - twoja rozpa anty-WE (jeśli takowa w VC istnieje) na moje WE turniejowe - np. te w temacie tu na forum. Pytanie kiedy tylko, bo na Morenę to nie mam czasu jeździć.

BTW - i na czym ma ta sztuczka polegać ?? Chyba nie liczysz Jacku, że Treeman ochoczo przyjmie wampirka czy coś podobnego do walki - no i Rączkę trzeba wylosować, a wątpię by każdy z nekrów miał.
To możemy zagrać. Na razie jakoś nie mam czasu, ale jak znajde to na pewno zagramy. A może na jakims turnieju :D

ODPOWIEDZ